Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om evaluering av Forsvarets regnskaps- og lønnssystem (SAP-systemet)

Innhold

Til Stortinget

Statsråden i Forsvarsdepartementet, Kristin Krohn Devold, har det siste året blitt møtt med stadig sterkere kritikk for sin styring av forsvarsbudsjettet. Forsvarsbudsjettet for 2003 er ikke godkjent av Riksrevisjonen. I går, 18. januar 2005, ble det klart at Forsvaret har hatt et merforbruk på nærmere en milliard kroner i henhold til budsjettet for 2004.

Forslagsstilleren ber om en evaluering av innføringen av regnskaps- og lønnssystemene, SAP-systemene. Det bør avklares om regnskapssystemene som Forsvaret bruker, åpner for at en har sett bort fra de reelle kostnadene utenlandsoppdrag har påført Forsvaret, både her i Norge og i utlandet. Flere har reist spørsmål om Forsvarets utenlandsoperasjoner er underrapportert i forhold til sine reelle kostnader, der det blant annet er pekt på at ressursbruk til opplæring og trening i Norge knyttet til utenlandsoperasjonene ikke er medtatt i regnskapene, og at den nåværende situasjon svekker Det norske forsvaret. Forslagsstilleren mener det er nødvendig med en avklaring om det har påvirket omstillingsprosessen.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen evaluere omstillingsprosessen i Forsvaret, og vurdere om regnskapsrutinene er gode nok for å gjøre en løpende vurdering av kostnadsbruken i Forsvaret, særlig med tanke på SAP-systemet.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen gjøre rede for om utgiftene ved utenlandsoperasjonene blir tilfredsstillende sannsynliggjort i Forsvarets regnskap.

19. januar 2005