Det er i dag ingen regler om at forbrukerne skal få informasjon
om produksjons- og innfrysningsdato på emballasjen for
matvarer. Forslagsstillerne mener forbrukerne skal ha krav på slike
opplysninger som et hjelpemiddel for bedre å vurdere kvaliteten
på matvarer som frembys for salg.
I dagens situasjon bestemmer bedriftene selv hvor lang holdbarhet
kjøttvarer skal ha i frossen tilstand. Konsumentenes eneste
reelle informasjon er en best-før-merking. Det presenteres
riktignok informasjon på emballasjen f.eks. om når
kjøttet er produsert og opprinnelsesstedet. Disse opplysningene
er imidlertid ikke tilgjengelig for forbrukerne, fordi de gis i
kodet form. Grunnen er at det ikke finnes et regelverk som krever
dette. Dermed vil konsumentene ha et langt dårligere grunnlag
for å vurdere matvarens kvalitet målt opp mot
pris enn om informasjonen var gitt.
Hos Gilde, som er den største produsenten av frossenkjøtt,
bestemmes best-før-datoen ut fra følgende tommelfingerregel:
Pinnekjøttet på tilbud med best-før-dato
i januar 2005, kan altså være fra sommeren 2003.
Dette er gjennomsnittstall, så kjøttet kan i verste
fall være enda eldre hvis slakteriet mener at dets frysemetoder tillater
så lang lagring.
I dag gjøres merking av varer med holdbarhetsdato ut
fra to ulike hensyn, kvalitet og helse. Matvarer som er lett bedervelige
merkes med siste forbruksdag. Matvarer som ikke er lett bedervelige,
merkes med best før. I EU har man kommet noe lenger og
har blant annet et krav om opphavsmerking av storfekjøtt.
I Sverige er det blitt vanlig å merke frossent kjøtt
med produksjonsdato slik at forbrukerne har et bedre grunnlag for å bedømme
matens kvalitet.
Forslagsstillerne viser til usikkerhet angående lagring
av mat, og finner det rimelig at forbrukerne får vite hva
de kjøper. Derfor bør kjøttvarer i Norge merkes
med slaktedato, pakkedato og frysedato. Enda viktigere blir dette
når man ser at det i Sverige har blitt vanlig å merke
frossent kjøtt med produksjonsdatoen og ikke bare med holdbarhetsdatoen.
I dag risikerer en forbruker å kjøpe kjøttvarer
som er inntil 18 måneder gamle uten å ha muligheten
til å vurdere denne kvaliteten opp mot pris og tilsvarende produkter
som ikke er så gamle. Forslagsstillerne mener norske forbrukere
må ha den samme muligheten som de har i Sverige til å vurdere
kvaliteten på frossent kjøtt ved at det merkes
med blant annet produksjonsdato.