Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Situasjonen i EU-landene

Alle EU-landene, med unntak av Danmark, har nå lik merverdiavgiftssats på ukeblader og aviser. I Sverige ble det innført lik merverdiavgiftssats på ukeblader, tidsskrifter og aviser fra 1. januar 2002. Flere av EU-landene har merverdiavgiftsfritak, mens de øvrige har en lik merverdiavgiftssats.

I tilknytning til merverdiavgiftreformen la Finansdepartementet til grunn at en tilpasning til EUs regelverk om merverdiavgift er ønskelig, jf. St.prp. nr. 2 (2000-2001), men det er ikke noen plikt til en slik tilpasning gjennom EØS-avtalen.

EØS-avtalen art. 14, som forbyr interne avgifter som virker proteksjonistiske, har noe å si for vurderingen av særskilte avgiftssatser og fritak. Avgjørelsen i EFTA-domstolen i sak E-1/01 22. februar 2002, fastslår at et merverdiavgiftsfritak eller en lavere sats som favoriserer norskspråklige bøker, neppe er i tråd med EØS-avtalen. Derimot er det uproblematisk dersom ordningen er generell, slik at den omfatter alle bøker som blir omsatt i Norge, hvilket er situasjonen for bøker i dag. Hva ukeblader og dagspresse angår er denne likebehandlingen fraværende, og således stridende med EØS-avtalen om man legger en analog tolkning til grunn.

I det følgende gjengis en oversikt over merverdiavgiftssatsene i EU-landene.

Momssatser på aviser og tidsskrifter innenfor EU .

Land

Aviser

Tidsskrifter

Belgia

0

0

Danmark

0

25

Finland (løssalg)

22

22

Finland (abonnement)

0

0

Frankrike

2,1

2,1

Hellas

4

4

Irland

12,5

12,5

Italia

4

4

Luxemburg

3

3

Nederland

6

6

Portugal

5

5

Spania

4

4

Storbritannia

0

0

Sverige

6

6

Tyskland

7

7

Østerrike

10

10