Ukepressens betydning og plassering i mediebildet
I mediemeldingen synes det å være lagt til grunn at det kun er avisene, det vil si dagspressen, som er med på å oppfylle de samfunnsmessige oppgaver og forpliktelser som utgjør grunnlaget for pressestøtten, og som tjener som begrunnelse for opprettholdelse av merverdiavgiftsfritaket på det trykte ord.
Det kan her vises til s. 70 i mediemeldingen, hvor det heter:
"Regjeringen viser til drøftelsen i kapittel 2.4, som viser at det i første rekke er avisene som er bærerne av den offentlige debatten i samfunnet. Regjeringen legger derfor til grunn at avisene fremdeles skiller seg så vidt klart fra ukepresse og lokalkringkasting når det gjelder både innhold og funksjon at det kan forsvares å behandle avisene avgiftsmessig forskjellig fra andre medier. Regjeringen vil derfor ikke utvide momsfritaket til å gjelde andre medier."
Problemet er imidlertid at ukepressen og dens betydning for mediemangfold, informasjon og samfunnsdebatt knapt nevnes med et ord i drøftelsen det vises til. Det sies videre ikke noe om forholdet mellom dags- og ukepressen når det gjelder disse spørsmålene.
Man kan ikke se at dette standpunktet er nærmere forklart eller begrunnet i mediemeldingen, verken hva gjelder innhold eller funksjon. Det er påfallende at statistikk omkring ukepressens betydning ikke tas frem eller forklares nærmere. En gjennomgang av ukepressen og dens plassering i mediebildet er således fullstendig utelatt.
Ifølge ovennevnte sitat synes regjeringen kun å være opptatt av pressens rolle som "bærer av den offentlige debatt i samfunnet", det vil si som debattforum. Medienes oppgave som informasjons-, språk og kulturbærer faller her helt utenfor, selv om dette i andre sammenhenger er anført som helt sentrale begrunnelser for pressestøtten og opprettholdelsen av merverdiavgiftsfritaket. Den argumentasjon som anføres fra regjeringens side til støtte for opprettholdelse av det aktuelle skillet mellom dags- og ukepressen, blir derfor påfallende ensidig og unyansert.