Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Hallgeir H. Langeland og Kirsti Saxi om bidrag til å opprette og medvirke til medfinansiering av et kompetanse- og kultursenter for villaksen i Tana-vassdraget i løpet av denne stortingsperioden

Innhold

Til Stortinget

Sammen med Mirimichi-systemet i Canada er Tana-vassdraget det største lakseførende vassdraget for atlantisk laks i verden. Enkelte år er det fanget over 200 tonn laks bare i Tana-vassdraget, og fangs­ten her ligger som regel 5-6 ganger over gjennomsnittet i Norges nest beste laksevassdrag. Tana-vassdraget består av en rekke laksebestander og har over 1 100 km lakseførende elver. Tana-laksen har stor lokal og regional betydning. Laksen er viktig for den elvesamiske kulturutøvelsen, og Tana-vassdraget står her i en særstilling.Tana kommune har jobbet med dette senteret i mange år, og forslagsstillerne anser at dette er et godt og viktig initiativ. Forslagsstillerne mener at nå må sentrale myndigheter bidra til å realisere ideen.

I Samerettsutvalgets innstilling sies det at "laksefisket i Tana har lange tradisjoner, og det knytter seg et rikt samisk språk og et stort antall fiskemetoder til disse tradisjonene" (NOU 1997:278). Laksens betydning for samisk kultur kommer også til uttrykk gjennom sagn, joik og religion. Det er ikke unaturlig å sammenligne laksefisket med reindriftas betydning for andre deler av det samiske samfunnet.

Villaksen er i dag i en truet situasjon. Årsakene er mange, men en særlig trussel er oppdrettslaksen, spesielt i form av spredning av lakselus, genetisk utvanning og faren for Gyrodactylus salaris. Tana-vassdraget er blant de få elvene i landet som ikke har hatt smitte, men Skjånes lakseoppdrettsanlegg som ligger i munningen av Tana-vassdraget, har øket risikoen for spredning.

Forslagsstillerne mener derfor det er viktig at det blir satt fokus på forvaltning av laksen og økosystemet i Tana-vassdraget, og at gjennom en etablering av et senter for laksefiske og elvesamisk kultur vil det være mulig å få satt et nødvendig fokus på Tana-laksen.

Forslagsstillerne mener et slikt senter burde fungere som et bindeledd mellom lokalbefolkningen/fiskeinteresserte og forskere, herunder natur- og samfunnsvitenskapelig lakse- og vassdragsforskning. Formålet er å bidra til økt forskning på laks og vassdrag generelt og Tana-vassdraget spesielt, og samtidig sikre at denne kunnskapen kommer til et bredt publikum. Senteret bør fokusere på laks som en del av samisk og lokal kultur og ressursutnyttelse, laks i vassdrag og fjord, og laks som opplevelse. Forslagsstillerne er også av den oppfatning at et slikt senter kan bidra til å videreutvikle Tana-samfunnet, ved blant annet å kunne opprette kontakt mellom lokalkunnskap og forskning, være et knutepunkt mellom forskningsmiljøer i Norge og Finland, som arbeider med lakse- og vassdragsforskning, ha en spesiell oversikt over forskningsresultater og -materiell som er knyttet til Tana-vassdraget og en bærekraftig utvikling av Tana-laksen, formidlingsaktør av forsk­ning omkring Tana-vassdraget og utvikle tilbudet som er knyttet til utmarksturisme.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen bidra til å opprette og medvirke til medfinansiering av et kompetanse- og kultursenter for villaksen i Tana-vassdraget i løpet av denne stortingsperioden.

5. mars 2003