Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Per Ove Width, Odd Roger Enoksen og Kjetil Bjørklund om at Regjeringen må legge fram en sak for Stortinget om arbeidet med effektivisering av økonomi- og logistikkledelse i Forsvaret

Innhold

Til Stortinget

Siden 1992 har Forsvaret arbeidet med planer om et omfattende dataprogram for økonomi- og logistikkledelse i Forsvaret, kalt GOLF. For å kunne effektivisere forvaltningen i Forsvaret skal GOLF-programmet levere et Felles integrert forvaltningssystem (FIF) til Forsvaret, slik at målet om reduksjoner i Forsvarets fredsorganisasjon kan nås.

Stortinget har i flere år fryktet overskridelser i kostnadene ved GOLF, og har to ganger bedt om å bli løpende orientert om kostnadsutviklingen og annen framdrift i prosjektet (Innst. S. nr. 238 (1999-2000), Innst. S. nr. 316 (2000-2001). Forsvarsministeren opplyste i svar på et skriftlig spørsmål 17. desember 2002 følgende:

"I tråd med denne oppdelingen av Prosjekt GOLF foreligger det derfor ingen godkjent totalramme for GOLF utover budsjettåret 2003. Konsekvensene av endret strategi var at det kun var den første fasen i GOLF-programmet som skulle forprosjekteres, detaljforhandles og kontraktfestes innledningsvis. Forsvaret skal i kontrakten således ikke være økonomisk forpliktet utover første fase."

Og videre svarer forsvarsministeren:

"Det faktum at hvert enkelt prosjekt vil planlegges separat og i sekvens gjør at man på nåværende tidspunkt ikke har et samlet bilde av de totale investeringskostnadene for hele Program GOLF. Det vil man heller ikke ha før det siste prosjektet i Program GOLF er planlagt og gjennomført. Skulle man måtte utarbeide et plantall for hele programmets levetid, ville man måtte gjøre en rekke antagelser og forutsetninger som i seg selv ville medført at plantallet ville blitt ytterst usikkert og dermed uegnet som styringsparameter."

Dette svaret står i kontrast til informasjonen som Dagbladet brakte 4. januar 2003. Her framkommer det at Forsvarets ledelse 8. november 2002 ble forelagt et kostnadsbilde med 1,8 mrd. kroner som antatt sluttsum for Program GOLF. Forsvarets ledelse ble også presentert for planer om å "trekke sammen" de fem leveransefasene i programmet, slik at man starter på neste fase før forrige er sluttført – og dermed reduserer muligheten for gjenbruk og separat leverandørforhandling for hver fase.

Videre viser oppslag i Dagbladet 11. januar 2003 at valget av leverandøren Team IMB med et tilbud på 1,368 mrd. kroner, framfor PACTs tilbud til 1,167 mrd. kroner ble godkjent av Forsvarsdepartementet 21. desember 2001.

Presentasjonen for Forsvarets ledelse 8. november 2002 kan tyde på at disse kostnadsestimatene er ytterligere oppjustert i året som er gått.

Forslagsstillerne mener det er grunn til å stille spørsmål ved om den faseinndelingen som det blant annet ble referert til fra forsvarsministeren i svaret 17. desember 2002, ikke innebærer at en står fritt til å velge nye løsninger etter hver fase, men at programmet gjennomføres som en helhet som vil være vanskelig å bryte etter hver fase. Forslagsstillerne mener derfor at dette dreier seg om investeringer av en slik størrelsesorden og viktighet at Stortinget bør ta stilling til helheten i programmet og få informasjon om totale kostnadsestimater, framdriftsplaner og gevinster. En bør også få oversikt over hvilke ekstrakostnader som påføres programmet ved den nåværende faseinndelingen, for eksempel ved at leverandør beregner et risikotillegg, eller at en går glipp av rabatter som vil følge av en større bestilling. Stortinget bør også bli forelagt informasjon om hvilke alternative løsninger som finnes for å kunne foreta en helhetlig vurdering av de løsninger som skal velges for å sikre bedre og mer effektiv styring av økonomi- og logistikkfunksjoner i Forsvaret. Det vises i denne sammenheng til at det eksisterer et tilsvarende IT-system i Luftforsvaret (IMAS), som omfatter det som GOLF skal levere - integrerte økonomi-, lønns-, logistikk- og styringssystemer. Luftforsvaret selv har gjennom tre år utviklet IMAS til en kostnad av 100 mill. kroner. Systemet har vært i bruk i Luftforsvaret i flere år, og er brukt i både Kosovo og Afghanistan. IMAS er også innført i Fregattprosjektet og på vei inn i Sjøforsvaret. Forslagsstillerne mener at det er grunn til å foreta en ny vurdering av om gjenbruk av IMAS kan gi hele Forsvaret et tilsvarende styringssystem til en brøkdel av kostnadene med å utvikle et tilsvarende system på nytt.

Videre mener forslagsstillerne det er spesielt bekymringsfullt for utsiktene til gjenbruk, at Forsvaret ifølge presentasjon til Forsvarets ledelse 8. november 2002 vurderer en programomlegging hvor man går bort fra reell faseinndeling, og snarere "trekker sammen" fasene tidsmessig med de vanskeligheter det byr på dersom man skal reelt vurdere gjenbruk eller leverandøralternativ på hver fase.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge fram en sak for Stortinget om arbeidet med datasystemer for økonomi- og logistikkledelse i Forsvaret, inkludert totale kostnadsestimater for Program Golf og oversikt over forventede gevinster som kan oppnås gjennom de foreliggende planene. Stortinget ber videre om at Regjeringen legger fram hvilke alternative løsninger som er vurdert, hvilke muligheter som foreligger for gjenbruk av eksisterende systemer, samt gevinst- og kostnadsestimater for disse.

30. januar 2003