Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik og John I. Alvheim om at private og offentlige laboratorier gis tillatelse til å kontrollere om alkoholholdige drikkevarer inneholder metanol

Innhold

Til Stortinget

Gjennom de siste måneders oppslag i media og et stadig økende antall innleggelser i norske sykehus er det blitt kjent at en omfattende og ukjent mengde metanolholdig smuglersprit er i omløp på det illegale markedet i Norge.

Til nå er åtte personer avgått ved døden etter å ha drukket spriten, og et relativt stort antall personer ligger i norske sykehus med alvorlige skadevirkninger etter å ha drukket metanolholdig sprit.

Daglig kommer nye tilfeller til, og det virker umulig å fastslå hvor meget av denne metanolholdige og ulovlige varen som ennå er i omløp eller vil bli satt i omløp i den nærmeste fremtid. Til tross for at det er snakk om et ulovlig produkt er det viktig, særlig ut fra et helsemessig syn, å ta i bruk de virkemidler som er tilgjengelige for å hindre at flere menneskeliv går tapt, at flere blir syke og/eller skadet og at belastningen på helsevesenet stoppes så snart som mulig.

En av de mulighetene som foreligger er å få analysert sprit som kan mistenkes for å være metanolholdig. Det vil derfor være uforsvarlig å hindre at slik analyse blir foretatt for å hindre ytterligere skadevirkninger.

Forslagsstillerne vil derfor fremme forslag om at Stortinget ber Regjeringen umiddelbart å sørge for at private og offentlige laboratorier får anledning til å ta prøver av alkoholholdige drikkevarer for å fastslå om de inneholder metanol.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen sørge for at private og offentlige laboratorier gis tillatelse til å kontrollere om alkoholholdige drikkevarer inneholder metanol.

24. oktober 2002