Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Jens Stoltenberg og Hill-Marta Solberg om lov om endringer i lov 22. mai 1998 nr. 30, om offentliggjøring av politiske partiers inntekter. (Støtte til politiske partiers fylkes- og kommuneorganisasjoner.)

Innhold

Til Odelstinget

Stortinget har tidligere vedtatt at politiske partiers inntekter skal offentliggjøres. Dette for å hindre at partier i det skjulte mottar gaver fra bedrifter og enkeltpersoner som kan gi grunnlag for beskyldninger om at økonomiske bidrag har betydning for utfallet i enkeltsaker. Reglene skal også bidra til å synliggjøre inhabilitet hos enkelte politikere alt etter hvilke verv de innehar. Av hensyn til systemets legitimitet, er det viktig at politikere opptrer særlig varsomt i sammenhenger hvor andre kan tro at de tar utenforliggende hensyn eller hvor de faktisk bevisst eller ubevisst bringes i en slik situasjon.

En slik bestemmelse er også viktig for politikere på lokalnivå selv om disse er underlagt forvaltningslovens bestemmelser om habilitet. Kommunepolitikere kommer i betydelig omfang i kontakt med konkrete enkeltsaker. Det vil derfor ligge en betydelig forebyggende signaleffekt i at økonomiske forbindelser skal offentliggjøres.

Loven bør følgelig utvides til også å omfatte bidrag til kommune- og fylkespartier. Det bør være like regler for alle tre nivåer. For å få en praktikabel regel settes derfor minstebidraget som skal være offentlig til 10 000 kroner. Dette må gjelde enten støtten gis direkte i form av pengegaver eller mer indirekte ved dekning av regninger, konferansedeltakelse, annonser, tjenester, utstyr, rekvisita, abonnementer eller på annen måte.

Formålet med regelverket er å sikre åpenhet om partienes finansiering. Det bør derfor foretas en vurdering av om reglene slik de foreslås, er tilstrekkelige til å hindre omgåelse av bestemmelsene.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

A

Vedtak til lov

om endringer i lov 22. mai 1998 nr. 30 om offentliggjøring av politiske partiers inntekter

I

I lov 22. mai 1998 nr. 30 om offentliggjøring av politiske partiers inntekter, gjøres følgende endringer:

§ 1 skal lyde:

Politiske partier som er registrert etter valglovens § 5-1 og som har stilt liste til siste stortings-, fylkes- eller kommunevalg, plikter å avlegge årlig regnskap over inntekter til partiets hovedorganisasjon, fylkes- og kommuneorganisasjon.

§ 2 skal lyde:

Regnskapet over inntekter skal inneholde opplysninger om følgende inntektstyper:

  • 1. Offentlig partistøtte.

  • 2. Kontingentinntekter.

  • 3. Tilskudd fra privatpersoner, bedrifter, lotterier, innsamlingsaksjoner o.l. samt hel og delvis dekning av utgifter på partiets vegne.

  • 4. Renteinntekter.

  • 5. Tilskudd fra institusjoner, organisasjoner, fore­ninger og sammenslutninger, samt fra stiftelser og fonds.

Hvis et parti i regnskapsåret fra samme navngitte tilskuddsyter mottar ett eller flere tilskudd som til sammen overskrider 10 000 kroner, skal beløpet og tilskuddsyterens navn oppgis i regnskapet.

Regnskapet skal inneholde opplysninger om den samlede sum av anonyme tilskudd og om størrelsen av hvert enkelt tilskudd over 10 000 kroner.

§ 3 skal lyde:

Inntektsregnskapet avlegges for perioden 1. januar til 31. desember.

Inntektsregnskapet skal underskrives av partiets, fylkets eller kommunepartiets leder, inneholde en erklæring om at partiet ikke har hatt andre inntekter enn de oppgitte, og være godkjent av revisor.

§ 4 skal lyde:

Regnskapet sendes Stortinget, fylkestinget eller kommunestyret senest 6 måneder etter regnskapsårets avslutning.

II

Loven trer i kraft straks og med virkning fra og med regnskapsåret 2002.

B

Stortinget ber Regjeringen vurdere om det er behov for ytterligere tiltak for å sikre full åpenhet om partienes inntekter, herunder hvorvidt bidragsyter bør ha en selvstendig plikt til å opplyse om bidraget.

10. oktober 2002