Forslag fra stortingsrepresentantene Olav Gunnar Ballo, Inga Marte Thorkildsen, Anne Helen Rui og Bjarne Håkon Hanssen om endringer av regelverket slik at rusede personer som er til fare for seg selv sikres medisinsk vurdering, eventuelt medisinsk behandling eller overvåking
Innhold
- Bakgrunn
- Gjeldende regelverk i Norge
- Politiets håndtering av berusede personer i Danmark
- Konklusjon
- Forslag
To tragiske saker, omtalt i media i løpet av februar og mars, har aktualisert spørsmålet om rusede personer i politiets og barnevernets varetekt er sikret nødvendig medisinsk vurdering, eventuelt medisinsk behandling eller overvåking.
De to sakene er følgende:
Sonita (16) hadde ruset seg, ble hentet av barnevernet og satt på isolat uten legesjekk. Etter to timer uten tilsyn ble hun funnet i koma med oppkast rundt munnen. Hun kom aldri tilbake til livet. (Aftenposten 10. mars 2002)
19-åring døde på politistasjonen i Hamar. For tredje gang på seks år bar politiet på Hamar i går en omkommet ut av politihuset. (Dagbladet 17. februar 2002.)
Politiloven § 9 gir politiet adgang til å innbringe berusede personer som «forstyrrer den offentlige ro og orden eller den lovlige ferdsel, forulemper andre eller volder fare for seg selv eller andre». Den som innbringes kan settes i arrest, og må ikke holdes i arrest lenger enn nødvendig og ikke i noen tilfeller lenger enn til vedkommende er blitt edru. Etter politiloven § 9 tredje ledd kan politiet bringe den anholdte til avrusing og skal om nødvendig besørge medisinsk undersøkelse.
I politiinstruksen er det gitt nærmere retningslinjer for politiets håndtering av arrestanter. Etter politiinstruksen § 9-2 annet ledd skal både vaktsjef og den politimannen som har foretatt pågripelse gjennom forespørsel eller på annen måte søke klarlagt om den pågrepnes tilstand er slik at legetilsyn antas nødvendig. I så tilfelle skal dette forordnes uten opphold, og vedkommende skal ikke settes i arrest før han er tilsett av lege eller annet kompetent helsepersonell.
Etter politiinstruksen § 9-4 skal arrestanter inspiseres hver halvtime, med mindre omstendighetene tilsier hyppigere tilsyn.
I Danmark er det gitt en egen forskrift om «detentionsanbringelse af berusede personer». Politiet skal ta hånd om personer som på grunn av beruselse ikke er i stand til å ta hånd om seg selv og er en fare for seg selv eller andre eller den offentlige orden og sikkerhet. Politiet skal vurdere å bringe vedkommende hjem, til sykehus eller til annen institusjon. Dersom dette ikke anses tilstrekkelig, kan vedkommende innbringes til politiet. Til forskjell fra Norge og Sverige framgår det av bestemmelsene at lege skal tilkalles for å undersøke den som blir innbrakt til politiet. Tilsynet med de som er innbrakt, skal skje ved frammøte i arresten så hyppig som den innbraktes tilstand gjør det nødvendig, så vidt mulig en gang hver halvtime. Etter nærmere regler kan tilsyn ved frammøte erstattes av tilsyn ved lytte- og overvåkingsutstyr. Det er også nærmere bestemmelser om skjerpet tilsyn, bl.a. dersom unge under 15 år unntaksvis er innbrakt.
Det er reist spørsmål om det for eksempel kan gjøres endringer i pasientrettighetsloven for å sikre at helsepersonell involveres ved innbringelse til politiarrest. Forslagsstillerne mener det er mer naturlig med en bestemmelse om plikt til å få arrestanter undersøkt av helsepersonell i politiloven § 9 omtalt ovenfor.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen fremme nødvendige endringer i politiloven § 9 slik at bestemmelsen sikrer at helsepersonell involveres ved innbringelse av personer til politiarrest som på grunn av rus kan være til fare for seg selv. Forslag til tilsvarende bestemmelser må fremmes for personer som innbringes til barnevernets institusjoner. For mindreårige må det fremmes forslag til bestemmelser om skjerpet tilsyn.