Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Takstsystemet overfor private røntgeninstitutter

Private røntgeninstitutter har i alle år hatt RTV-refusjoner som har ligget ca. 20 pst. høyere enn refusjonen for samme undersøkelse ved offentlige institutter. Dette er begrunnet i at private institutter må dekke investeringskostnader gjennom taksten, mens offentlige institutter får dette dekket av særbevilgninger.

Da departementet våren 2000 skulle fastsette RTV-refusjon for MR-undersøkelser ved private institutter, ble taksten satt til kr 816. Dette til tross for at MR-undersøkelser ved offentlige institutter gir en RTV-refusjon på kr 1 625. Begrunnelsen for dette var at man som prinsipp ville ha fylkeskommunene til å betale det mellomlegget som er nødvendig for at de private instituttene skal få full kostnadsdekning for MR-undersøkelser. I ettertid har det vist seg at få fylkeskommuner har vært villige til å innføre betaling for MR, og det er flere eksempler på at fylkeskommuner har redusert kjøpet av tjenester ved de private instituttene og begrunnet dette med dårlig økonomi.

I det gjeldende takstsystemet for private institutter er det ikke differensiert mellom små og store MR-maskiner. De enkleste MR-apparatene koster rundt 3 mill. kr, mens de store apparatene som kan utføre alle typer undersøkelser koster opp mot 15 mill kr. Med 838 kr i refusjon får ikke de private røntgeninstituttene engang dekket kapitalkostnader når det gjøres undersøkelser på de store apparatene. Konsekvensen av dette blir at de private instituttene konsentrerer aktiviteten rundt de rimeligere MR-apparatene som bare kan brukes til enklere undersøkelser. Dette vil føre til en nedbygging av tilbudet til de pasienter som trenger de mest avanserte undersøkelsene, og dette er de pasientene som har de potensielt mest alvorlige sykdommene. Det er tegn som tyder på at en slik utvikling av et redusert MR-tilbud allerede er i gang.

En betydelig del av kostnadene for en MR-undersøkelse gjelder kostnader til anskaffelse av MR-maskinen. Slike maskiner produseres ikke i Norge. En vesentlig del av bevilgningen til en økning i MR-taksten vil derfor gå til dekning av kjøp i utlandet.