Internasjonale reaksjoner på utviklingen i europeisk landbruk
I England er situasjonen etter kugalskapen og utbruddene av munn- og klovsyken svært kritisk. Inntil tirsdag 6. mars var det konstatert munn- og klovsyke på mer enn 60 gårdsbruk i Storbritannia. Sykdommen har spredd seg til Skottland, Nord-Irland og Wales. Det er foreløpig ikke registrert noen tilfelle øst for Den engelske kanal.
Politikere på kontinentet tar likevel sine forholdsregler: I Frankrike har myndighetene innført påbud om desinfisering av alle britiske person- og lastebiler. I Tyskland skal alle sauer og geiter som er importert fra Storbritannia avlives. I Tyskland er også ministeren for forbrukerspørsmål og landbruk i ferd med å utforme en politikk som skal oppmuntre til økologiske driftsformer.
Storbritannias statsminister Tony Blair slutter seg til kravet om en radikal endring av moderne jordbruksmetoder og mer enn antyder at dagens intensive produksjonsforhold kan være blant årsakene til munn- og klovsyken. Ifølge NTB uttalte han følgende på et møte med britiske bønder: ”Globaliseringen av økonomien har bidratt til et stadig høyere tempo i husdyravlen. Ingen kan utelukke at kravet til høyere og raskere fortjeneste er en del av bakgrunnen for så vel munn- og klovsyke som kugalskap”.
Dette reiser fundamentale spørsmål om økt smittepress og munn- og klovsyke er en følge av moderne jordbruk.
Mange britiske eksperter har sagt at supermarkedene presser bønder og slakterier til å ta uforsvarlige snarveier, for på den måten å kunne lokke til seg flere kunder. Ekspertene uttrykker seg i forsiktige vendinger, men utelukker ikke at munn- og klovsyken er et uttrykk for dyperegående problemer i jordbruket.
Professor Tim Lang ved Thames Valley-universitetet sier at de vestlige land har skapt «en jordbruksørken av digre, intensivt drevne gårdsbruk». Butikkene blir større, bondegårdene blir større, og bøndene settes under et stadig større press for å produsere mer mat for mindre penger. Alt dette har gjort det lettere for viruset som utløser munn- og klovsyke å spre seg, sier Lang til nyhetsbyrået AFP.