Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Terje Johansen og Odd Einar Dørum om å endre forskrift til veitrafikkloven slik at kollektivfelt bare kan brukes av minibusser som brukes i reell kollektiv sammenheng

Innhold

Til Stortinget

Kjøretøy som er definert som minibusser i medhold av forskrift til veitrafikkloven, kan i dag kjøre i kollektivfeltene uavhengig om de er en del av den ordinære kollektivtrafikken, tjener samme hensikt som tilbringer for institusjoner og lignende av ulik art, eller er i privat eie og følgelig har samme funksjon og hensikt som de privatbilene som må kjøre i hovedfeltet.

Det er åpenbart i strid med hensikten med kollektivfelt at disse kan brukes av sistnevnte minibusser i privat eie. Det er prinsipielt uheldig at vi har et hull i lovverket som muliggjør at noen kan kjøpe seg fri fra en regel hvis hensikt er å gjelde for alle. Dessuten har kollektivfeltene ikke tilstrekkelig kapasitet alle steder i rushtiden bl.a. fordi de ikke er utbygd på en fullverdig måte. Dette siste betyr at kjøretøyene i enden av kollektivfeltene, må over i hovedfeltet. Her oppstår det ofte kødannelser og aggresjon ved at bilene i hovedfeltet ikke vil slippe ut minibusser i privat eie. Dette hindrer den ordinære kollektivtransporten.

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen endre den aktuelle forskrift til vegtrafikkloven slik at minibusser må ha en kollektiv funksjon for å kunne benytte kollektivfeltene. Dette kan bety at minibusser for institusjoner m.v. må kunne benytte feltene uansett antall personer i bussen, mens enkeltpersoner med minibuss som privatbil bare kan benytte feltene dersom det er minimum 4 personer i kjøretøyet.

13. juni 2000