Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentantene Vidar Kleppe, Harald T. Nesvik, Øystein Hedstrøm, Øyvind Vaksdal, Terje Knudsen, Øyvind Korsberg og Per Ove Width om å forlenge tidsfristen for nedleggelse av Nasjonalhjelpens Fond for Krigens Ofres kuratorkontorer i Fredrikstad, Tønsberg, Arendal, Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø fra 31. desember 2001 og foreløpig frem til 31. desember 2005.

Innhold

Til Stortinget

Nasjonalhjelpens Fond for Krigens Ofre ble opprettet ved kgl. res. av 2. mai 1947.

I formålet for virksomheten heter det:

«Kuratorbistand til krigsskadde etter den andre verdenskrig (1939-1945) og deres etterlatte.»

I Innst. O. nr. 74 (1979-80) understreker en enstemmig komité

« ... at økonomiske ytelser i form av pensjoner og lignende aldri kan gi full erstatning for hva det enkelte menneske måtte ha tapt helsemessig gjennom sin innsats i krigsårene. Samfunnet må imidlertid være æreforpliktet til å sørge for gode hjelpeordninger for krigsinvalider. Slike hjelpeordninger må så langt råd er gi en tilnærmet erstatning for de offer som er ytet og tap som er lidt under krigsinnsats.»

Det er et tankekors dersom Nasjonalhjelpens Fond for Krigens Ofres kuratorkontorer skal nedlegges med virkning fra 31. desember 2001. Krigsinvalidene er nå i en fase av livet som for mange kan være vond og vanskelig. I tillegg til den naturlige aldringsprosess, har våre krigsinvalider også sine krigsskader å slites med. Forslagsstillerne tror at mange av disse føler kuratorvirksomheten som en god sikkerhetsventil, samt at kuratorene taler deres sak.

En del krigsenker har også problemer å slites med som i høy grad er krigsrelaterte. De har ofte hatt menn som gjennom år har slitt med fysiske, og ikke minst psykiske skader, noe som igjen har satt sitt preg både på dem, og faktisk ofte også deres barn.

De som i dag arbeider i den offentlige helse- og sosialtjenesten, har selv i de fleste tilfeller ikke opplevd krigen. Det er derfor ofte ikke god nok kunnskap om krigsinvalidenes spesielle behov samt deres måte å reagere på, som ofte kan være annerledes enn for andre eldre. Noen krigsinvalider blir derfor tatt for å være «vanskelige» fordi man ikke kjenner deres bakgrunn.

Årsmeldingene til de enkelte kuratorkontorene viser ikke noe tegn på at de ikke får nok arbeidsoppgaver i de nærmeste årene.

På bakgrunn av dette fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen forlenge tidsfristen for nedleggelse av Nasjonalhjelpens Fond for Krigens Ofres kuratorkontorer i Fredrikstad, Tønsberg, Arendal, Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø og Tromsø fra 31. desember 2001 og foreløpig frem til 31. desember 2005.

17. mai 2000