Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Bakgrunn

Fremskrittspartiet er skeptiske til jevnlige høyttalerkringkastede bønnerop fra moskétårn i Norge. World Islamic Mission i bydel Gamle Oslo har søkt om tillatelse til å rope til bønn hver fredag, og saken diskuteres både i Oslo og i Bergen.

Dette er en diskusjon som nødvendigvis måtte komme i et samfunn preget av større pluralisme enn tidligere - og som ønsker å praktisere den religionsfrihet som er hjemlet i landets grunnlov.

Det er flere grunner som etter Fremskrittspartiets syn taler imot at bønneropene skal få lyde jevnlig fra tårnene. World Islamic Mission har forlatt sine opprinnelige uttalelser om at minaretene bare skulle ha symbolsk betydning og at man kun skulle drive innadrettet virksomhet. Da fastemåneden Ramadan ble avsluttet fredag, hadde man innhentet tillatelse til å rope ut bønnen over høyttalerne. Nå går man ett steg videre og søker om tillatelse til å rope til bønn hver fredag. Hvorfor skulle man stanse med det, når bønneropet i muslimske land ropes fra minaretene før hver av de fem daglige bønnetidene?

Videre mener Fremskrittspartiet at islamkjenneren Jan Oppsal har rett når han i avisen Dagen sier at utrop via høyttaler ikke er en grunnleggende del av utøvelsen av islam. Dette er antakelig grunnen til at muslimer har levd utmerket i mange ikke muslimske land - og i Oslo og Bergen - der bønnerop vil bli opplevd som et fremmedelement. De har hittil ikke protestert mot dette eller henvist til at de opplever det som en hindring for sin religionsutøvelse eller et angrep på religionsfriheten.

Noen argumenter for høyttalerkringkasting av bønnerop ut fra et likhet for loven-prinsipp:

Siden kirkeklokkene er unntatt fra støyforskriftene, må bønneropene vurderes på samme måte og bli tillatt. Det synes vi ikke har en tyngde som gjør at hensynet til det norske samfunns tradisjoner og bærende kulturpreg skal settes til side. Dessuten er det verdt å notere seg at bønneropet på en helt annen måte enn klangen fra kirkeklokkene leverer et dogmatisk utsagn:

«Allah-o-akbar - Allah er den største - ingen er verdig tilbedelse uten Allah.»

Den ovennevnte innledning til dette dokumentforslag er avskrift av en lederartikkel i VÅRT LAND hvor vi er byttet ut med Fremskrittspartiet. Synspunktene er vel derfor ikke verken ekstremistiske eller ytterliggående. Det vises også til uttalelser fra Kristelig Folkepartis fremste tillitsperson gjennom de siste tiår i Oslo, Gunnar Prestegård, som til Aftenposten Aften uttalte:

«Det er ikke ønskelig at muslimer kaller til bønn over hele byen. Jeg er for religionsfrihet, men vi må bevare de kristne verdier som det norske samfunn er bygget på. Ethvert samfunn har sitt særpreg, det norske er preget av kristendommen. Bønnerop virker forstyrrende på kristne tradisjoner.»

Forslagsstilleren viser for øvrig også til følgende uttalelse fra kirke- og undervisningsminister Jon Lilletun i Dagsavisen:

«Det ville være meningsløst i vår kultur om muslimene skulle få rope ut bønner flere ganger om dagen.

Det vil være å tøye religionsfriheten inn i det meningsløse om det innenfor våre kulturtradisjoner her i Norge plutselig skulle høres bønnerop til alle døgnets tider.»