Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Forslag fra stortingsrepresentant Finn Kristian Marthinsen om tillegg til lov om sosiale tjenester § 6, slik at behandling av spilleavhengige blir hjemlet i lovverket

Innhold

Til Stortinget

Det foreligger ingen eksakt oversikt gjennom registrering om hvor mange personer med spilleavhengighet vi har i Norge. Men det anslås et tall på ca. 3 600 i alderen 12-18 år. At tallet er høyere blant den voksne del av befolkningen er det nærliggende å anta.

De spilleavhengige barn og unge skaffer seg midler til å spille med i stor grad gjennom kriminelle handlinger som utpressing, tyveri og ran. Også prostitusjon anvendes av mindreårige i jakten på penger til spill. Blant den voksne del av de spillegale er det en økende andel som pantsetter hus og eiendom for å få penger til å spille for. Dette skaper familietragedier og sosialklienter.

Pr. i dag tilbys det behandling for spilleavhengige ved enkelte klinikker som i utgangspunktet har sin kompetanse fra forskning og erfaring med å behandle rusmiddelavhengige. Imidlertid har det oppstått vanskeligheter bl.a. i Buskerud ettersom noen sosialkontorer ikke vil betale for behandling av spilleavhengige under henvisning til at slik behandling ikke er hjemlet i lovverket. Denne holdningen har man inntatt etter at et sosialkontor har tatt saken opp med Buskerud fylke. Departementet har uttalt at sosialkontorene kan gi støtte til behandling under henvisning til § 5-2 (Økonomisk stønad i særlige tilfeller) i lov om sosiale tjenester. Noen poliklinikker behandler personer med spilleavhengighetsproblem med hjemmel i lov om psykisk helsevern fordi spilleavhengighet har fått en diagnose i ICD10 diagnosesy­stem.

På et seminar i Oslo 6. desember 1999 uttalte statssekretær Tungesvik at spilleavhengige bør behandles innen rusomsorgen og i tilknytning til eksisterende tilbud. For å hjemle dette, kan lov om sosiale tjenester § 6 få et tillegg hvor det presiseres at denne paragrafen også omhandler dem som har et spilleavhengighetsproblem. Ny § 6-1 første punktum kan da lyde:

«Gjennom råd, veiledning og hjelpetiltak, jf. §§ 4-1 og 4-2, skal sosialtjenesten hjelpe den enkelte til å komme bort fra misbruk av alkohol, andre rusmidler eller spilleavhengighet

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til nødvendig endring slik at behandling av spilleavhengige blir hjemlet i lov.

14. desember 1999