Stortinget - Møte fredag den 13. desember 2024 (under arbeid)

Dato: 13.12.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 4 L (2024–2025), jf. Prop. 1 LS (2024–2025))

Søk

Innhold

Merknader

Referatet er under arbeid. Innleggene blir publisert fortløpende så snart de foreligger.

Sak nr. 3 [09:03:42]

Innstilling fra finanskomiteen om skatter og avgifter 2025 – lovsaker (Innst. 4 L (2024–2025), jf. Prop. 1 LS (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Tuva Moflag (A) []: Hoveddebatten om neste års statsbudsjett hadde vi med finansdebatten forrige uke. Jeg vil likevel benytte anledningen til å takke Senterpartiet og SV for samarbeidet også i denne delen av budsjettavtalen, og jeg takker hele komiteen for arbeidet med 2025-budsjettet.

Neste år vil det være betydelige lettelser i skattene for både bedrifter og privatpersoner. Vi holder det vi lover, og avvikler den midlertidig forhøyede arbeidsgiveravgiften 1. januar 2025. I tillegg senker vi skattene for de laveste inntektene og de laveste pensjonene. Frikortgrensen økes til 100 000 kr, og for inntekter mellom 100 000 og 200 000 kr betaler man kun trygdeavgift. Dette er i tråd med retningen som ble skissert i skatteutvalget, der lavere skatt på lave inntekter ble pekt på som et virkemiddel for å få høyere arbeidstilbud. Eller for å si det litt mer folkelig: Det skal lønne seg å jobbe.

Det har vært ganske harde fronter i skattedebatten de siste årene. Vi tar signalene fra næringslivet på alvor og forstår behovet for langsiktige og forutsigbare rammevilkår knyttet til skatt. Derfor er jeg glad for at skatteopplegget for 2025 bare har moderate endringer, også etter budsjettenigheten med SV.

En samlet borgerlig front vil fjerne formuesskatten. Det er vi uenige i. Av Høyres formuesskattekutt på aksjeformuer vil 80 pst. av de 20 milliardene gå til den ene prosenten som er mest formuende. Jeg kan tenke meg mer rettferdige måter å bruke pengene på. Formuesskatten er et viktig fordelingspolitisk virkemiddel, i tillegg til at den bidrar med viktige inntekter til staten. Skatt bygger samfunn, og skatt sikrer velferd over hele landet.

Den effektive formuesskatten for aksjer er lavere i 2024 enn for ti år siden. Samlet skatt på selskapsutbytte er om lag på nivå med Danmark, Frankrike og Storbritannia. Kapitalbeskatningen i Norge er godt under gjennomsnittet i OECD-sammenheng. Samtidig er investeringene i næringslivet på et høyt nivå, og vi har klart å holde arbeidsledigheten lav.

Skatten på gjennomsnittslønn er ikke høy i europeisk sammenheng. Skatt på petroleumsinntekter trekker opp tallene for Norge, men dette er ikke skatt som gjennomsnittsborgeren betaler. Tvert imot er det en skatt som bidrar til å finansiere billige og tilgjengelige velferdsgoder. Norge har ifølge OECD en skatt på gjennomsnittslønn på 27,3 pst. På listen over land med høyere skatt er bl.a. våre nordiske naboer: Danmark med 35,5 pst., Finland med 31,1 pst. og Island med 28,2 pst. Folk i Frankrike, Tyskland, Italia, Portugal og Nederland betaler også høyere skatt på inntekten sin, ifølge OECD.

Resultatene i næringslivet og den høye sysselsettingen vi ser nå, vitner om en myk landing i norsk økonomi. Det er dette vi har jobbet for mens uroen har rast rundt oss de siste årene. Mange har kjent tøffere økonomiske prioriteringer på kroppen. Renter, strøm og matvarepriser har gjort at lønnen rekker kortere. Likevel er det en enorm trygghet i at man beholder jobben, og at flere har kommet i jobb de siste årene. Vi har styrket folks privatøkonomi gjennom velferdsgoder som barnehage, SFO, barnetrygd, studiestøtte, minsteytelser, fjerning av karensåret for folk på AAP og nå økt minstepensjon. Gjennom skatte- og avgiftsopplegget tar vi nå også et større grep ved å senke momsen på vann- og avløpsgebyret.

Summen av valgene vi har gjort, viser veldig tydelig hva vi prioriterer, og hvem vi prioriterer. Med det tar jeg opp komiteens innstilling og vil også samtidig opplyse om at jeg forlater salen for å lytte til debatten fra kontoret, og det er ikke for å ikke vise respekt for dere andre. Det er av respekt for sidemannen, som skal klare å holde seg frisk til jul.

Helge Orten (H) []: Jeg har en viss følelse av at vi hadde denne debatten forrige uke, men vi tar en liten ekstrarunde.

Høyre vil legge til rette for et skattesystem som gir folk og bedrifter lavere skatt og bedre økonomi. Det gir mer frihet, bedre velferd og en tryggere framtid. De siste årene har vært preget av økt usikkerhet. Den sikkerhetspolitiske situasjonen er dramatisk endret, og for første gang på lenge har vi opplevd høy prisvekst og høye renter. Både folk og bedrifter har fått merke at utgiftene har økt, og at kjøpekraften er svekket. I denne situasjonen er det viktig at politikken bidrar til å redusere usikkerhet og ikke forsterke den. Det gjelder også i skatte- og avgiftspolitikken. Derfor har det vært underlig å følge med på en regjering som i en turbulent periode har bidratt til økt usikkerhet for norske bedrifter og arbeidsplasser. Regjeringa har innført nye og midlertidige avgifter og nye grunnrenteskatter med tilbakevirkende kraft og økt eierbeskatningen betydelig. I en urolig tid med høy utgiftsvekst velger regjeringa å legge sten til byrden ved å øke skattetrykket.

Tilbakemeldingen fra næringslivet i hele landet har vært unison. Store og brå endringer og betydelig økt skattetrykk har bidratt til å svekke tilliten til skattesystemet og gjøre det mindre forutsigbart. Det er i seg selv et stort problem for dem som skal investere i norske bedrifter og arbeidsplasser.

Høyres svar er enkelt: Vi vil senke skattene og øke forutsigbarheten for næringslivet. Det må være attraktivt å investere i norske bedrifter. Derfor foreslår vi å innføre halv formuesskatt på arbeidende kapital ved å sette verdsettelsesrabatten til 50 pst. Det er første steg mot en rask avvikling av denne skatten. Norske bedriftseiere opplever at de må tappe selskaper for penger for å betale formuesskatten. Dette er midler som ellers kunne vært brukt til å utvikle ny teknologi og nye produkter eller gjøre helt nødvendige investeringer for å holde tritt med konkurransen og trygge arbeidsplassene.

Det er svært få land som har formuesskatt. Det gjør at det blir en særnorsk skatt på norsk eierskap. En norskeid bedrift som konkurrerer med en utenlandskeid bedrift, vil dermed ha et betydelig handikap. Det er vanskelig å forstå at både regjeringa og støttepartiene argumenterer så sterkt for et skattesystem som forskjellsbehandler norskeide bedrifter.

Innføringen av en ny grunnrenteskatt for havbruk med tilbakevirkende kraft skapte stor uro i næringen. Investeringer for flere titalls milliarder ble satt på vent eller avlyst, noe som har stor betydning for både havbruksselskapene og en hel leverandørindustri. Som vi har vært tydelige på hele veien, vil vi gjøre noen endringer på grunnrenteskatten på havbruk. Vi reduserer satsen til 15 pst. og fjerner prisrådet og bunnfradraget. Sammen med endringer i formuesskatten på arbeidende kapital vil det gi et mer moderat skattetrykk og en mindre byråkratisk modell for havbruksnæringen.

I en tid der prisene på helt nødvendige varer har økt betydelig og renten på huslånet er blitt vesentlig høyere, er det ekstra viktig at folk får beholde mer av egen inntekt. Vi prioriterer derfor å senke inntektsskatten for folk med lav og middels inntekt. Det betyr at en person vil få 3 000 til 4 000 kr lavere skatt med vårt opplegg sammenlignet med det som regjeringa har lagt fram.

I tillegg øker vi barnetrygden og setter frikortgrensen til 150 000, som vil ha stor betydning for studenter og dem med lave inntekter. Vi har ikke prioritert å redusere maksprisen på barnehage, men vi kompenserer ved å øke barnetrygden med 1 000 kr per måned for alle barn opptil seks år. Vi prisjusterer for de øvrige, gir flere muligheten til gratis kjernetid i barnehagen og gir desemberbarna rett til barnehageplass. Sammen med en lavere inntektsskatt, som for en familie med to voksne vil utgjøre ca. 7 000 kr i året, vil det være et godt opplegg for en styrket familieøkonomi. Generelle skattelettelser gir økt frihet til selv å bestemme over egen økonomi, og de avsluttes heller ikke det året barna er ferdige i barnehagen.

I tillegg til betydelige skattereduksjoner for folk og næringsliv gjør vi også en del andre endringer i vårt skatteopplegg. Vi styrker BSU-ordningen, øker grensen for gaver til frivilligheten, fjerner noen unntak i merverdiavgiftsreglene og gjør endringer i helse- og klimaavgifter. Den største endringen er en økning av CO2-avgiften på 20 pst. utover regjeringas forslag. For å unngå økt belastning for bilistene reduserer vi samtidig trafikkforsikringsavgiften.

Avslutningsvis: Høyres løsning er enkel. Vårt skatteopplegg gir lavere skatt for folk og bedrifter og økt forutsigbarhet for dem som vil investere i norske bedrifter og arbeidsplasser. Ellers vil jeg ønske finanskomiteen velkommen tilbake neste uke til enda en debatt.

Ole André Myhrvold (Sp) []: Siden pandemien traff oss i 2020, har lite vært normalt. Folk og næringsliv har kjent på usikkerhet og utrygghet, og for Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering har det derfor vært et overordnet mål å opprettholde høy sysselsetting og lav ledighet. Det å ha en jobb, en inntekt, bidrar til forutsigbarhet og stabilitet selv om verden er utrygg. Heldigvis har vi klart det. Styrken i det norske samfunnet er tillit og små forskjeller.

Senterpartiet og Arbeiderpartiet har i regjering arbeidet for å skape utvikling i hele landet gjennom å bidra til sosial og geografisk utjamning. Siden regjeringen tiltrådte, har vi samlet gitt vanlige folk skattelettelse på 10 mrd. kr. I budsjettet vi vedtok rammene for forrige torsdag, var de samlede netto skatte- og avgiftslettelsene på 18,1 mrd. kr fullt innfaset. Det inkluderer fjerning av den midlertidige ekstra arbeidsgiveravgiften fra nyttår. Det er et ekstraordinært grep som ble innført i statsbudsjettet for 2023, i en tid med galopperende prisvekst og økende renter. I den situasjonen var regjeringens mål, som allerede nevnt, å sikre sysselsettingen, verne om velferden og samtidig sørge for en økonomisk politikk som kunne bidra til å dempe prisveksten og stabilisere renten, med mål om reduksjon. I dag er situasjonen en helt annen. Prisveksten er i ferd med å normalisere seg. Renten har vært stabil i et år, og nå fikk vi utsikter fra SSB om rentekutt neste år. Det gledelige er at folk har stått i jobb og hatt inntekt, og regjeringen har i så måte lykkes.

Dette betyr ikke at situasjonen er enkel. Uforutsigbarheten er der. Uforutsigbarheten i et dysfunksjonelt strømmarked slår rett inn i folks lommebok. Heldigvis har vi en forutsigbar strømstøtteordning som er støtdempende når markedets råhet er som verst. I den forbindelse er det på sin plass å minne om at noe av det første denne regjeringen også gjorde da den tiltrådte, var å redusere elavgiften, som Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre gjennom sine åtte år hadde økt flere ganger.

Etter turbulente år er målet forutsigbarhet for folk og næringsliv. Neste års budsjett inneholder derfor ingen store, omfattende skattegrep. Derimot tas det grep for å prioritere lettelser, for å gi bidrag til økt kjøpekraft hos vanlige folk. Redusert barnehagepris, økt barnetrygd, redusert moms på vann og avløp, økt studiestøtte og økt minstepensjon er noen grep som treffer i bredden. I tillegg fortsetter vi altså å gi lettelser i inntektsskatten for vanlige folk. Vi gjennomfører målrettede lettelser i bunnen av inntektsfordelingen, vi øker frikortgrensen til 100 000 kr, og vi fjerner all skatt på arbeidsinntekt under 200 000 kr.

Det nyeste grepet som tas i dette skatte- og avgiftsopplegget, er å redusere momsen på vann- og avløpsgebyret. Det har en helårsvirkning på 4 mrd. kr. Det gir nemlig ikke mening at det skal være høyere moms på vannet i kjøkkenspringen enn det er på flasken du kjøper på Rema 1000. Dessuten vet vi at mange kommuner står overfor store investeringer i vann- og avløpssektoren. Sånn sett er reduksjonen av momsen et godt håndslag for folk i hele landet, også på lengre sikt.

I dette opplegget gjøres det også endringer i den såkalte utflyttingsskatten. De nye reglene for utflyttingsskatten er rimelige, romslige og rettferdige. Hensikten er å tette skattehull, ikke å ramme folk som flytter fra Norge. Skatten følger allment aksepterte prinsipper blant nordmenn om at hvis du tjener deg opp verdier i Norge, betaler du også skatt til Norge. De nye reglene for utflyttingsskatt skal sikre at disse verdiene beskattes også her i Norge hvis noen velger å flytte til et annet land, bosette seg der og framover heller vil betale skatt til sitt nye hjemland. Det står man selvsagt i sin fulle rett til å gjøre.

I sum ivaretar regjeringens skatte- og avgiftsopplegg hensynet til god sosial og geografisk omfordeling, og sammen med de andre grepene i statsbudsjettet bidrar dette i sum til en romsligere hverdagsøkonomi for folk flest og en forutsigbarhet for næringslivet.

Hans Andreas Limi (FrP) []: Først vil jeg takke komiteens leder for omtanken – det er jeg som er sidemannen. Da er det mulig at jeg holder meg frisk også inn i julen.

Vi er samlet for å diskutere skatter og avgifter. Det som er veldig gledelig å registrere, er at vi nå har kommet dit at nær sagt alle partiene er opptatt av å redusere inntektsskatten på vanlige inntekter. De fleste forslagene går også lenger enn de 400 kr som regjeringspartiene har lagt opp til, og det kan virkelig trengs nå, i den situasjonen vi står i. Det er et godt prinsipp at folk får lov til å beholde og disponere en større andel av sine egne inntekter, men det er spesielt, etter å ha opplevd tre, snart fire, år med en formidabel utgiftsvekst. Nå er situasjonen den at vi ser at matprisene fortsatt stiger, strømprisene er på vei opp, og et rentekutt kan vi først forvente neste år – selv om det er litt ulike oppfatninger om når det første kuttet i renten kommer.

Så er det ikke Stortinget som styrer renten, og det skal vi være glad for, men vi bestemmer skatte- og avgiftsnivået i Norge. 180 000 kr i utgiftsvekst for en typisk norsk familie, som de har opplevd nå de siste tre årene, dyrere strøm, dyrere mat og drivstoff og høyere rente skaper utfordringer i privatøkonomien for svært mange. Det er mange som har opplevd tøffe år, og det er mange som fortsatt har det ganske utfordrende, for de ser at utgiftene som er helt nødvendige i hverdagen, har økt med nesten 180 000 kr.

Da blir det litt smått når regjeringen foreslår lettelser i inntektsskatten for neste år på 400 kr, altså ca. én krone dagen. Det er det ingen som vil merke i lommeboken. Selv om man da i sum har fått noe mer, er det allikevel forsvinnende lite. Det er grunn til å understreke at samtidig som utgiftene for vanlige folk i Norge har økt, har staten i den samme perioden hatt enorme ekstrainntekter, bl.a. på grunn av høye energipriser.

For å avhjelpe den krevende situasjonen må det gis skattelettelser og avgiftsreduksjoner som virkelig merkes i lommeboken til folk. Det er derfor Fremskrittspartiet har foreslått å halvere merverdiavgiften på mat og drikke, det er derfor vi foreslår å halvere veibruksavgiften på drivstoff, og det er derfor vi foreslår å heve personfradraget til 150 000 kr, og med det gi en skattelette til de fleste på 9 000 kr neste år. Vi foreslår også å øke frikortgrensen til 150 000 kr. Vi foreslår en kraftig forbedret strømstøtteordning, med full dekning over 50 øre per kWh. Det vi opplevde i går, med de enormt høye strømprisene, tilsier at vi må ha en bedre strømstøtteordning, og det er behov for en ordning som varer over tid.

Summen av alle våre forslag ville gitt en typisk familie rundt 37 000 kr mer å rutte med neste år. Det ville man merket i lommeboken, og det vil bidra til å hjelpe mange i den krevende situasjonen som de opplever.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Korleis vi fordeler byrdene i samfunnet vårt, seier alt om kva slags samfunn vi ønskjer å vere. I dag er det for mange som ber for tungt, mens nokon slepp unna. Vi har framleis eit skattesystem som påskjøner rikdom framfor arbeid, der kapitalinntekter frå aksjar og eigedom blir skatta lågare enn arbeidsinntekta til vanlege folk. Det er ikkje berre urettferdig, det er ein politikk som aktivt forsterkar ulikskapane i samfunnet. Kva betyr dette for sjukepleiaren som jobbar nattskift, for bussjåføren som står opp før sola, eller læraren som gjer alt ho kan for at barna våre skal lykkast? Dei bidrar kvar dag, men får lite igjen, fordi dei ikkje har aksjeutbyte eller store formuar. Det må endrast.

SV meiner difor at skattesystemet må bli meir rettferdig og berekraftig. Det handlar om at dei som har mest, også skal bidra mest. Difor føreslår vi å auke formuesskatten på dei største formuane, for når milliardærane blir stadig rikare, samtidig som vanlege folk må kutte i matbudsjettet, har vi både mista balansen og er på ville vegar.

I dag betaler den som eig aksjar, mindre skatt på inntektene sine enn den som tener pengar på arbeid. Det er gale. SV føreslår difor å harmonisere skattenivået for arbeids- og kapitalinntekter, sånn at det ikkje lenger løner seg å tene pengar utan å jobbe. Det store spørsmålet høgresida aldri klarer å svare på – det hadde vore ein draumesituasjon og interessant å sjå om dei klarte å svare på det i dag – er: Kvifor skal ein ikkje betale skatt for å tene pengar på aksjar, men altså betale 40 pst. skatt for å tene pengar på arbeid, heilt vanleg lønsarbeid? I det alternative statsbudsjettet til Høgre har dei skattekutt på aksjerabatten. Berekningar frå Finansdepartementet viser at 80 pst. av det kuttet går til dei éin prosent rikaste. Korleis klarer Høgre å sjå folk i auga med eit sånt opplegg, ei sånn massiv satsing på å tene pengar på kapital, mens vanlege folk, vanlege arbeidsinntekter, skal ha høgare skattar?

Skatt handlar likevel ikkje berre om inntekter, det handlar også om kva vi får igjen. Når fellesskapet har inntekter frå rettferdige skattar, kan vi sikre gode velferdstenester for alle. Vi kan ha nok folk på jobb i velferda. Vi kan byggje betre skular, sørgje for verdig eldreomsorg, investere i kollektivtransport og bruksvegar og gi folk ein enklare kvardag. Det er verdien av sterk velferd.

Så til avgifter: Avgifter kan vere eit aktivt verktøy for å sikre at vi tar riktige val innan miljø og helse, men dagens system treff skeivt. Når straumprisane aukar, rammer det låginntektsfamiliar mykje hardare enn dei som har råd til solcellepanel og energieffektive hus. Vi meiner at vi må justere avgiftssystemet slik at det ikkje straffar dei som har minst. Vi vil senke avgifta på nødvendige varar og auka dei på luksusforbruk og klimafiendtlege val. Det er ein rettferdig politikk som gir insentiv til å velje grønare og meir berekraftig.

Marie Sneve Martinussen (R) []: Jeg deler helsesituasjon med komitelederen, men skattedebatt er såpass viktig at man må klare å bidra også der. Dagens debatt om skatter og avgifter er jo hele grunnen til at de andre komiteene her på Stortinget kan ha sine budsjettdebatter om hvordan de skal bruke pengene. Noen ganger når vi diskuterer skatt, kanskje spesielt i finanskomiteen og blant folk som er veldig opptatt av skattepolitikk, kan det høres ut som at skattepolitikk har en verdi i seg selv, og at vi holder på med det fordi det er viktig bare av seg selv. Sånn er det ikke. Hele poenget med skatter og avgifter er at vi har kostnader som må dekkes, og der står partiene langt fra hverandre på hvor mye kostnader som skal dekkes, og hvordan.

Når Rødt f.eks. jobber for en ordentlig tannhelsereform som skal behandle tennene som en del av kroppen, er ikke det gratis. Det må finansieres, og da må Rødt ha en skattepolitikk som kan finansiere det. Når partier godtar ostehøvelkutt i velferden, kan man på andre siden godta eller ønske seg kutt i skattene. Disse tingene henger tett sammen. For et parti som Rødt, som ønsker seg et sterkere felleskap og at vi løser flere ting med spleiselag, er skattepolitikk veldig viktig.

Dagens skattesystem er sånn at de 1 pst. rikeste betaler mindre skatt per krone man tjener enn resten, og det mener jeg er grunnleggende urettferdig. Det er et problem man kunne løst på to måter. Enten kunne man bare økt skattene for dem som har veldig mye, for å få en slags balanse, eller man kunne bare kuttet skattene til dem som har veldig lite. Da ville man også fått en slags balanse.

Problemet med bare å kutte skattene er at man da også må kutte i velferden. Løsningen til Rødt er derfor ja takk, begge deler. Det vi legger fram i vårt alternative budsjett, er et skattesystem som tetter en del hull for de aller rikeste, f.eks. verdsettelsesrabatter, som vi mener ikke er fundert på noe saklig grunnlag, og selskapsskatten, som har blitt kuttet mye. Den største årsaken til at de aller rikeste betaler mindre skatt i dag, er at selskapsskatten har blitt kuttet.

På den andre siden bruker vi 14 mrd. kr på å kutte i inntektsskatten til folk flest. Jeg synes for så vidt det er bra av representanten Limi å anerkjenne at det er en utvikling også i norsk skattepolitikk og i norsk skattedebatt, og det handler selvsagt om at vi har en utvikling ute i verden – eller ute i Norge, da – der lommeboken til folk blir hardt straffet.

Vi i Rødt jobber for makspris på strøm, å kutte i regningsbunken til folk som er sjuke, og veldig, veldig mange forskjellige ting, men vi kommer ikke utenom at skatt også er en av de mest direkte måtene vi her inne på Stortinget påvirker folks økonomi på. Det gjør vi nærmest umiddelbart fra 1. januar. Derfor er det et verktøy man må ta i bruk når folk sliter økonomisk, som folk gjør nå. Derfor foreslår Rødt å kutte i inntektsskatten til alle som har under 750 000 kr i årsinntekt. Det betyr altså at ca. 75 pst. i Norge ville fått lavere inntektsskatt med Rødts skatteforslag enn det man kommer til å ha i 2025 med det virkelige statsbudsjettet.

Dette mener jeg er en politikk som ikke bare får ned forskjellene gjennom skattesystemet, men også får ned forskjellene ved at vi har en sterkere velferd, for alle de inntektene vi i dag diskuterer hvordan skal hentes inn, brukes også på velferd. For Rødt handler det om store, nye velferdsreformer innenfor helse, å ha nok folk på jobb i barnehagen og sist, men ikke minst at kommunene våre skal ha råd til å ha sterke lokalsamfunn i hele landet. Mens vi sitter her og vedtar statsbudsjettet, er det akkurat i disse dager harde kamper i landets kommunestyrer og fylkesting, der Rødt mener at vi burde kunne bidra med løsninger som gjør at lokalpolitikerne kan gjøre det som er best for deres by og bygd, om det er nærskolen, ungdomsklubben eller flere folk på jobb på sjukehjemmet.

Alt dette henger sammen med skattepolitikken, og derfor viser jeg til Rødts merknader og alternative forslag i saken innenfor skatter og avgifter.

Sveinung Rotevatn (V) []: Dette er ein debatt som pleier å vera noko av eit pliktløp etter den heftige debatten veka før. Eg skal heller ikkje gjere dette til eit langt innlegg, men eg synest det er interessant å merke seg at både saksordføraren frå Arbeidarpartiet og talspersonen frå Senterpartiet legg vekt på at det dei er særleg glade for med denne skatte- og avgiftsproppen, er at det er veldig lite skatte- og avgiftsendringar. Det bør ein merke seg. Det trur eg er ei solid innrømming av at dei store endringane i skatt dei siste åra, ikkje vert tekne godt imot og har vore ukloke. Det er det som primært har prega debatten her i salen når saksordføraren har vist til at det «har vært harde fronter». Det har kanskje det, men det er jo ikkje så rart at det vert harde frontar når ein innfører ein rekke nye skattar, nokre varige og nokre midlertidige, som ingen av regjeringspartia har gått til val på, og som utan unntak rammer næringslivet.

Så er det riktig nok slik at nokre er tekne vekk igjen med denne proppen. Det skulle berre mangle, men det er positivt likevel. Nokre heldt fram, f.eks. det som i realiteten er ei dobling av skattlegginga av privat eigarskap i norske bedrifter, held fram. Det er ein grunn til at det skaper mykje engasjement og uro der ute, og det har nettopp med vilkåra for å satse og byggje på ideen sin, skape noko for seg og dei rundt seg og ja, etter kvart også tene pengar, som alle bedrifter må gjere. I alternativet til Venstre, som eg tek opp, reduserer vi skattetrykket for næringslivet med om lag 10 mrd. kr. Det handlar både om auka aksjerabatt innanfor formuesskatten og i og for seg av andre typar av arbeidande kapital. Det handlar om ei heving av botnfrådraget, det handlar om ei senking av utbytteskatten. Alt dette er viktig.

Vi seier også nei til exitskatten eller endring av exitskatten, som regjeringa foreslår. Det vert stadig omtalt som eit skattehol frå denne talarstolen, men nøyaktig kva dette holet består av, vert det aldri sagt noko om. Det som vert sagt, er at det er viktig at ein skattar til Noreg av verdiauke som har skjedd i Noreg. Ja, heilt einig; det gjer ein i dag – punktum. Det er ikkje det som her er foreslått, men det som er foreslått her, skaper stor uføreseielegheit og særleg i gründermiljøa, og dei som startar nye bedrifter tek det, så vidt eg veit, med stort alvor, og det er ein grunn til det. Så det bør ein seie nei til.

I forslaget vårt senkar vi inntektsskatten med om lag 5 mrd. Kr. Særleg for dei med inntekter mellom 300 000 og 800 000 kr får ein solid skattelette med Venstres alternativ. Så gjer det ganske store endringar innanfor avgiftsprofilen for å flytte den i grøn retning. Dette er også noko som denne regjeringa har utmerka seg med – at han stadig har hola ut skatte- og avgiftssystemet når det gjeld klimaavgifter. Ein har fjerna grunnavgifta på mineralolje, ein kuttar vegbruksavgiftene. Så følgjer ein CO2-avgiftsopptrappinga som den førre regjeringa vedtok. Det er i og for seg positivt, men med ein masse utholing på andre område, blir effekten avgrensa. Det at Noreg i statsbudsjettet ikkje ligg an til å nå klimamålet vårt for 2030, ser regjeringa ut til å ta med knusande ro. Eg synest vi skal ha meir uro enn som så, både hos regjeringspartia og ikkje minst hos støttepartiet SV. Vi må også klare å bruke skattesystemet, flytte skattebyrda frå raud til grøn skatt, slik at det løner seg å arbeide, løner seg å skape bedrifter, og at det også er høgare avgifter på miljøskadeleg åtferd og på utslepp. Det er den langsiktige retninga vi treng å gå i, samtidig som vi senkar den samla skatte- og avgiftsbyrda for folk og for næringsliv, slik vi gjer i Venstre sitt alternative budsjett.

Sigrid Zurbuchen Heiberg (MDG) []: Skattesystemet er eit av våre viktigaste økonomiske styringsverktøy for å omstilla samfunnet. Miljøpartiet Dei Grøne sitt alternative statsbudsjett for 2025 viser nødvendige skatte- og avgiftsgrep for å få til vår tids viktigaste samfunnsmål: å skapa velferd for alle folka i landet vårt utan å øydeleggja livsgrunnlaget for framtidige generasjonar, slik ein gjer i dag.

Miljøpartiet Dei Grøne meiner at ei grøn og solidarisk skatteomlegging må vera høgaste prioritet for regjeringa. Skattepolitikken må beskytta natur, avgrensa utslepp av klimagassar og forureining og sørgja for ei solidarisk og ansvarleg forvalting av ressursane på planeten. Det krev mykje meir enn små justeringar i skattar og avgifter. Det hastar å skapa ein økonomi der dei langsiktige, miljømessige og sosiale kostnadane vert reflekterte i prisen på ei vare eller teneste. Skattesystemet må vera meir omfordelande, og me skal ha ei rettferdig omstilling.

Ein vellykka miljøpolitikk heng uløyseleg saman med ein rettferdig skattepolitikk som reduserer økonomiske ulikskapar. Me treng ein offensiv næringspolitikk som mobiliserer skaparkrafta i samfunnet for å byggja eit meir miljøvenleg samfunn og eit nytt grønt næringsliv. Difor føreslo Miljøpartiet Dei Grøne omfattande endringar i skatte- og avgiftspolitikken for 2025 i vårt innspel til statsbudsjettet.

Når eg kan bestilla ein genser frå Temu som kostar mindre enn lokalproduserte potetar, viser det kor feilslått avgiftspolitikken i dag er. Kostnadane for miljø- og menneskeskadeleg produksjon og forbruk vert ikkje reflekterte i prisane. Når omfordelingseffekten i skattesystemet sviktar og forskjellane aukar, vert bildet enda grellare. Fattige barnefamiliar må ta til takke med varer som er dårlegare for helsa deira og for naturen. Me er nøydde til å omstilla oss bort frå ein bruk-og-kast-økonomi til ein økonomi som forbrukar mindre, og der ressursar vert gjenbrukte. Skatte- og avgiftspolitikken må sørgja for at det kostar meir å forureina og at det vert billegare å velja miljøvenleg.

Alt som kostar pengar, er dyrare for dei som har lite pengar. Høge avgifter rammar skeivt. Dei med dårlegast råd brukar meir av si inntekt på nødvendig konsum og transport og vert difor ramma ekstra hardt av høge prisar, særleg når alternativa er utilgjengelege. Omfordeling over skattesetelen er det viktigaste, men det er ikkje nok. Difor vil Miljøpartiet Dei Grøne innføra klimapåskjøning til alle, der det vert innført ekstra avgifter på forureinande forbruk, og der inntektene vert delte ut att til befolkninga. Det vil dei fattigaste og dei som forbrukar minst, tena mest på. Størsteparten av avgiftsinntekta frå flyseteavgift og auka vegbruksavgifter på bensin og diesel vert delte ut som flate kontantoverføringar i skatteoppgjeret til alle som bur i Noreg. Det er anteke at barnefamiliar vil betala ein større andel av avgiftene, og difor skal ungar ha same utbetaling og få sin del av klimapåskjøninga. Dei som bur usentralt med færre transport- og konsumalternativ, får eit høgare beløp.

I vårt forslag får folk med inntekt lågare enn 800 000 kr redusert skatterekning, mens dei med inntekt over 800 000 kr vil få auka inntektsskatt. Omfordelingseffekten vert styrkt av fleire andre skatteforslag, bl.a. ei meir solidarisk innretning av barnetrygda. Ho må aukast kraftig, og ein må skattleggja kraftig, sånn at dei med god nok råd bidreg til å få ned antalet fattige barnefamiliar i dette landet.

Aukande forskjellar viser at det er behov for formuesskatten i Noreg, men me veit òg at skatten kan slå uheldig ut og vera til hinder i etablerings- og oppskaleringsfasen for oppstartsbedrifter. Miljøpartiet Dei Grøne føreslår difor eit betydeleg auka botnfrådrag, frå 1,7 mill. kr til 5 mill. kr, som vil gjera at om lag fire av fem formuesskattebetalarar vil sleppa skatten.

Skattesystemet må bidra til å skapa plass til mange nye bedrifter når me no skal omstilla økonomien bort frå fossil energiutvinning og til nye, grøne næringar. Staten må utforma rammevilkår for både dei etablerte og dei nye, små, lokale bedriftene – ikkje berre dei multinasjonale gigantane som systematisk kan planleggja for minst mogleg skatterekning. Miljøpartiet Dei Grøne føreslår å innføra redusert arbeidsgjevaravgift for oppstartsbedrifter i ein avgrensa periode og eit standardisert frådrag for sjølvstendig næringsdrivande. Me vil ha skattelette i form av auka jordbruksfrådrag og fiskarfrådrag for å støtta opp om heilt sentrale, naturbaserte primærnæringar.

For å senka utsleppa i tråd med Parisavtalen, slik me skal og må, er det ingen veg utanom å auka prisen på utslepp. Det trengst omstillingsavgift på utvinning av olje og gass og næringsretta miljøskattegrep som fremjar bruk og teknologiutvikling av utsleppsfrie maskiner. I tillegg er det på tide med ei avgift på uttak av torv og toll på soya til husdyr og fiskefôr.

Til slutt vil Miljøpartiet Dei Grøne vera tydelege på at meirverdiavgiftssystemet kan og bør brukast aktivt for å fremja berekraft. Me føreslår å fjerna moms på frukt, grønt og økologiske matvarer for å fremja større sal og produksjon. For å bevara og styrkja eit levande uteliv i både byen og naturen, føreslår me å senka momsen på all servering av mat og drikke.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Skatte- og avgiftssystemet må være innrettet sånn at det i minst mulig grad hemmer verdiskaping og sysselsetting, og at det klarer å bidra til omfordeling, til å utjevne forskjeller og til å finansiere velferdsstaten – alle de viktige oppgavene.

Vi diskuterer en utrolig viktig sak. En ser at konsekvensene av skatte- og avgiftsendringer kan få ganske store effekter. Vi mener det er tydelig at det som skjer i næringslivet, de reaksjonene som er kommet på kraftige avgifter og uforutsigbare skatter, har vært med på å bidra til f.eks. utflytting. Dette er et viktig felt, der vi tenker det skal komme en helt ny retning når vi forhåpentligvis får en ny regjering etter valget.

Jeg har satt ned noen stikkord – skulle bare ha et par punkter, tenkte jeg, men det ble sju punkter, så jeg får se om jeg rekker igjennom dem.

Ett av de viktigste punktene i Kristelig Folkepartis skatte- og avgiftsopplegg er skattelette for familiene. Vi gjør en ny endring på foreldrefradraget. Vi prøvde å øke det i det siste budsjettet vi la fram før regjeringsskiftet, som regjeringa dessverre endret. Nå ønsker vi å endre det, fra at man i dag får 25 000 kr for første barn, 15 000 kr for de neste barna, og må dokumentere med barnehageplass, SFO eller lignende pass av barn, til en generell utbetaling, der man får 50 000 kr for første og andre barn, og så 100 000 kr for tredje og fjerde barn, osv. Det henger sammen med løftet vi har om barnetrygden – en generell økning til 2 000 kr, men også en dobling for barn nummer tre osv. Vi lar oss inspirere av Frankrike, som har lyktes med å bruke skattelette og barnetrygd for å stimulere til at det skal fødes flere barn. Tanken er at familiene lettere skal kunne få det antallet de ønsker, for vi vet mange velger ikke å få barn nummer tre.

Så til noe mer dagsaktuelt: Vi ønsker en mer sosial strømstøtte. Senere i dag skal vi behandle regjeringas forslag om å svekke strømstøtten, ved å øke terskelen til 75 øre, og 90 pst. støtte over det. Vi har hele tiden tatt til orde for 100 pst. kompensasjon over 50 øre. Grunnen til at jeg nevner dette nå, er at vi øker trinnskatten, trinn 4 og 5, på 2,9 prosentenheter, som må finansiere strømstøtteordningen – ikke bare blir den bedre og mer sosial fordi man faktisk får utbetalt 100 pst. over 50 øre, men den finansieres med at de med sterkest rygg betaler mest, ved at de ikke vil få en uforholdsmessig stor strømstøtte.

Så har vi også kraftig skattelette for bedriftene. Vi mener som sagt at det må en helt ny kurs til. I dette budsjettet setter vi verdsettelsesrabatten på arbeidende kapital til 60 pst. Det er en tydelig retning, og hvis en regner kjapt, ser man at en i løpet av en fireårsperiode vil ha fjernet formuesskatten på arbeidende kapital. Vi mener og er tydelig i programutkastet – som riktignok skal behandles på landsmøtet – at dette bør gjøres gjennom skatteskifte. Det må en eventuelt komme tilbake til når en forhåpentligvis er i en regjeringsposisjon. Men dette er et viktig punkt, og vi går også ut mot utflyttingsskatten, eller exitskatten, for vi mener den heller fører til at folk flytter ut raskere. Jeg tror at det samlede skatte- og avgiftsnivået for næringslivet bidrar til at det faktisk blir aktualisert. Når man får gjort noe med skattenivået, tror jeg heller ikke så mange ønsker å forlate landet, men at man heller ønsker å drive gründerbedriften sin herfra. Det handler om en balanse i skattenivået.

Skatter og avgifter funker, derfor ønsker vi endringer på avgiftsnivå når det gjelder miljøavgifter. Å fortsette med en opptrapping av CO2-avgiften vet vi er ett av de mest effektive virkemidlene vi har, og det skaper en veldig tydelig retning for omstilling. Vi mener også at man burde ha gjort noe med folkehelseavgiftene, økning av tobakksavgiften, alkoholavgiften, sukkeravgiften og differensieringen på brus, for det virker rett inn på prisen, som igjen bidrar til at folk endrer vaner, og det vil skape bedre folkehelse.

Vi foreslår en dobling i skattefradraget for frivillige organisasjoner. Regjeringa valgte – med én gang den kom i regjering – å halvere det, til 25 000 kr. Vi ønsker å øke det igjen, til 50 000 kr. Det er mange helt vanlige folk som gir store gaver, og det betyr enormt mye for de frivillige organisasjonene. Vi ønsker også å sette grensen til 100 000 kr for bedriftene, og vi vet at det vil bidra til mye inntekter for de frivillige organisasjonene.

Til slutt: Det er riktig som presidenten antydet, at vi bare stemmer samlet over opplegget. Men det er en feil i Innst. 4 L når det gjelder NIPT. Der burde jeg ha skrevet inn at vi er imot, men at vi kutter i de ordinære budsjettene. Nå er det jo en diskusjon om kommersialisering, eller skattlegging, og en naturlig følge av det ville vært at vi er imot dette. Men siden vi stemmer samlet, så er det i hvert fall en stemmeforklaring herfra.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Da vi hadde debatten om den økonomiske situasjonen i Norge og finansdebatten i 2022, hadde vi noen hovedbekymringer. Det var at prisveksten var veldig på vei opp og renten økte. Vi var dypt bekymret for at vi også skulle få høy arbeidsledighet i Norge, for vi vet at kombinasjonen av høy prisvekst og høy ledighet skaper store sosiale problemer. Da gjorde vi noen grep som skapte mye debatt, vi innførte to midlertidige skatter. Vi innførte høyprisbidraget på vannkraftsektoren, for vi mente at deres ekstra høye inntekter ikke skyldtes deres egen innsats, men helt eksterne forhold. Vi tok inn de pengene og brukte dem på bl.a. billigere SFO og andre typer tiltak som vi mente var riktige, f.eks. økt barnetrygd – mange grep vi gjorde – og økt bostøtte.

Så gjorde vi det også med høyere arbeidsgiveravgift for grupper som har høy inntekt, for analysen var at man ikke kom til å få noen utfordring med høy ledighet i den delen av befolkningen. Vi sa at det skulle være midlertidig, fordi vi ville gjøre dette i den fasen vi var inne i, for å styre Norge trygt igjennom. Nå har vi fjernet begge to, vi fjerner den siste i dag. Det som er fint, og som er litt tilfeldig, er at da SSB kom med sine prognoser i dag, bekrefter de at vi nå er på vei inn i en periode med lavere prisvekst – det er veldig, veldig bra – og at lønningene stiger mer enn prisene. Det er bra. SSBs vurdering er at man kan vente seg rentekutt i året som kommer. Det er veldig bra at vi er der. Alt tyder på at vi kommer oss gjennom denne perioden uten høy ledighet.

Det som også er positivt, som kanskje har vært litt underkommunisert, er hvordan norske bedrifter har gått i denne perioden, for det var en annen bekymring. Jeg kan ta noen tall som i hvert fall gleder meg: Fastlandseksporten per 2023, som er det siste hele året, var 17 pst. høyere enn i 2021. Vi ser også at overskuddene til fastlandsbedriftene har vært mye høyere enn det de var, og har økt med ca. 100 mrd. kr. Det er veldig positive utviklingstrekk. På grunn av det skatteopplegget som nå har, der vi er, er lettelsene på skatter og avgifter og det som blir vedtatt i dag, på i overkant av 18 mrd. kr. Det er en ganske kraftig lettelse, ikke minst ved at vi tar bort den høyere arbeidsgiveravgiften.

Det største enkelttiltaket som har helårsvirkning, er reduksjonen av moms på vann- og avløpskostnader med 4 mrd. kr. Vi synes det er veldig fornuftig fordi prisene på vann og avløp er lovregulert, så kommunene har ikke lov til å ta mer på grunn av selvkostprinsippet. Når vi tar momsen fra 25 pst. til 15 pst., vet vi at pengene kommer fram. Det er noe av utfordringen med andre avgifter, at det kan være andre som tar en stor del av kaken. Her vet vi at fra neste sommer og i årene som kommer, hvis Senterpartiet og Arbeiderpartiet sammen med SV får flertall for dette, for det er over tid, vil momsen og vann- og avløpskostnadene til folk gå ned. Det er den delen som vi fra statens side styrer, og jeg synes det er riktig.

En annen ting som er litt underkommunisert i debatten, og som jeg synes er bra, er at alle overpriste gebyrer fjernes fra 2025. Det er en gjentakende ting som Riksrevisjonen har påpekt mot ulike finansministre, at man har hatt høyere gebyrer enn det som det reelt sett koster for staten å ta det inn. Senere i dag vil man også ha en diskusjon om det såkalte utleggsgebyret her i Stortinget, som har gjort at folk som har hatt dårlig råd, og staten har krevd inn penger – det kan selvfølgelig også ha vært folk som har rotet, men i stort er det ofte folk som har dårlig råd – har betalt en høyere kostnad enn det som reelt er krevd inn. Nå fjernes alle overprisede gebyr, og det er utleggsgebyr på mange ulike ting – på f.eks. pass og førerkort.

Så synes jeg det er gøy, kanskje ikke gøy, men bra i hvert fall at vi øker frikortgrensen fra 70 000 kr til 100 000 kr. Det er et kraftfullt grep. Mange partier har snakket om det, spesielt når man er i opposisjon, ingen har gjort noe med det når de er i posisjon. Senterpartiet og Arbeiderpartiet sammen med SV gjør det. Nå blir det slik at alle de unge som sitter der oppe på galleriet og skal ha sin første jobb, kan jobbe enda mer før de skal betale skatt.

Og så merket jeg meg den kritikken som kom fra Venstre – den lever jeg veldig godt med – og det er helt bevisst fra regjeringen at vi ikke har økt avgiftene på drivstoff på den måten som Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet la opp til, og at vi har en klimapolitikk der vi tar mye mer hensyn til folk. Det mener jeg er bra.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Helge Orten (H) []: Som jeg sa og påpekte i mitt innlegg, har det i løpet av de siste tre årene blitt gjennomført veldig mange store og brå skatteendringer. Det er nye og midlertidige avgifter, det er nye grunnrenteskatter med tilbakevirkende kraft og en betydelig økning av eierbeskatningen eller formuesskatten på arbeidende kapital. Dette har gitt ganske kraftige tilbakemeldinger fra næringslivet, som føler en stor uro knyttet til at skattesystemet har blitt mer uforutsigbart. Det er blitt mye vanskeligere for dem som skal gjøre langsiktige investeringer, å ha tillit til at man har et forutsigbart, godt skattesystem.

Tar finansministeren selvkritikk for den måten store og brå skatteendringer er gjennomført på?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg er uenig i virkelighetsbeskrivelsen. Det har vært veldig mye uro i hele verden, og det er mange som har gjort ulike endringer i skattesystemet de siste par årene. Det som har vært viktig for regjeringen, er å si at vi skal ha en bedriftsbeskatning på 22 pst. Den har vært helt stabil hele veien. Jeg merker meg at Høyre nå har varslet at de ønsker å øke den. Jeg er uenig i det.

Når det gjelder ulike avgifter som rammer norske bedrifter, har vi gjort lettelser på flere av dem, og vi har vært veldig opptatt av å kunne gjøre det målrettet. Akkurat når det gjelder CO2-avgiften, har den økt, men det har vært varslet hele veien. Så er det diskusjonen om grunnrenteskatt. Det var en tøff runde, men det er rett og slett en politisk prioritering. Vi mener det er riktig at de som har ekstraordinært store inntekter fra å bruke norske naturressurser, skal betale mer tilbake til fellesskapet. Nå merker jeg meg at også Høyre vil ha en grunnrenteskatt i sitt alternative budsjett, men de vil gi skattekuttene til de aller største oppdretterne og skjerpe skattenivået for de mindre oppdretterne. Der har vi et ulikt syn. Det vi har gjort på grunnrenteskatt, mener jeg har vært riktig, fordi det er en måte å bidra til å styrke norske fellesskapsløsninger på.

Helge Orten (H) []: Tilbake til historiebøkene: Den reduksjonen i selskapsskatten fra 28 pst. til 22 pst. kom i forrige regjeringsperiode. Det vi har sagt, er at vi også kan vurdere skattevekslinger, men det har vi heller ikke konkludert på, så det at vi har varslet en endring i selskapsskatten, er ikke riktig. Det vi kan se for oss, er at det kan være mulig å gjøre en del skattevekslinger, nettopp for å få et bedre skattesystem.

Et av grepene som er gjort, er at det har blitt betydelig dyrere å eie norske bedrifter. Det er en betydelig forskjellsbehandling sett opp mot utenlandskeide bedrifter, for vi har en ganske betydelig forhøyet formuesskatt på arbeidende kapital. Et av de grepene finansministeren gjør da, er å stramme inn utflyttingsskatten for å hindre at folk flytter fra landet. Med det innfører finansministeren et helt nytt prinsipp, nemlig at man kan risikere å betale skatt av gevinster man aldri får.

Ser finansministeren et problem med den utflyttingsskatten og innstrammingen som er foreslått?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det er en del ordninger i det norske skattesystemet som litt for få kjenner til – det er klart at de som jobber med det, kjenner til det – som fritaksmetoden, som jeg mener er veldig viktig, og som regjeringen mener er veldig viktig. Det vil si at man kan beholde verdiene i selskapsstrukturen, men man blir beskattet når man tar dem ut av selskapsstrukturen. Den fritaksmetoden er blitt veldig omfangsrik. Det er viktig for oss at vi har et skattesystem som gjør at vi kan ta vare på det, men der det også er slik at hvis man flytter ut av landet, må man skatte av de verdiene man har skapt i Norge. Man kan også flytte ut av landet og være skattemessig bosatt i Norge, og man kan flytte ut av landet og flytte tilbake til Norge etter tolv år. Jeg mener det er riktig og viktig det vi nå gjør med utflyttingsskatten. Det er rimelig at det ikke er sånn at den som flytter ut, skal betale mindre skatt enn den som blir værende her. Den ordningen vi har, som det har vært mye debatt i forbindelse med nå, er at man skal betale det man har i skatteregning hvis man tar ut utbytte fra selskapet sitt.

Helge Orten (H) []: Jeg tror de fleste i salen er enige om at vi har en eller annen form for utflyttingsskatt når personer flytter fra landet og har opparbeidet en gevinst i Norge, blir de også skattepliktig for den. Det som ligger i dagens utflyttingsskatt, før endringene som finansministeren har foreslått, er at man betaler skatt av gevinsten når man realiserer den. Det var egentlig det som var mitt spørsmål. Synes finansministeren det er rimelig at de som har opparbeidede gevinster når de drar fra landet, risikerer å betale skatt av den uavhengig av om selskapet f.eks. går konkurs? Eller om den gevinsten aldri oppstår, vil man faktisk ta med seg den skatteforpliktelsen og måtte betale den skatten. Synes finansministeren det er rimelig at vi skal ha et skattesystem der urealiserte gevinster blir beskattet?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det er viktig å huske hele denne debatten. Da jeg ble finansminister var det en helt åpen dør, det var en femårsregel. Hvis man bodde ute av Norge i mer enn fem år, slapp man hele skatteforpliktelsen. Det er nettopp det vi har gjort noe med. Det skapte selvfølgelig litt debatt da vi gjorde det, men det mener jeg var riktig at vi først fjernet den femårsmuligheten som var før. Hvis man bare bodde fem år ute kunne man slippe skatteregningen. Det er ikke mulig lenger. Det vi lager nå, er en ordning som gjør at man kan være tolv år ute før man flytter hjem, og hvis man vil, kan man være skattemessig bosatt her. I bunn og grunn er det riktig og rimelig at også de som har store inntekter i en selskapsstruktur, og hvis de flytter ut av landet, at vi sørger for at når de tar dem ut, må de ta betale skatt av det.

Sveinung Rotevatn (V) []: Finansministeren sa i innlegget sitt at han lever godt med den kritikken eg kom med, at regjeringa holar ut ein del klimaavgifter i det vi i dag vedtek.

Det synest eg er litt rart, faktisk, for i skatte- og avgiftsproposisjonen skriv finansministeren til Stortinget ein del om kor fortreffeleg det er med klimaavgifter. For eksempel skriv han:

«Prising av utslipp gjennom klimaavgifter og deltakelse i EUs kvotesystem er det viktigste virkemiddelet i norsk klimapolitikk.»

Vidare skriv han:

«Det er bred enighet om at prising av klimagassutslipp er et effektivt virkemiddel for å nå både nasjonale og globale utslippsmål.»

Det er eg heilt einig i, så eg trur i grunnen eg berre vil utfordre finansministeren til å gjenta etter meg og seie frå stortingets talarstol det han skriv til Stortinget, nemleg f.eks.

«Det er bred enighet om at prising av klimagassutslipp er et effektivt virkemiddel for å nå både nasjonale og globale utslippsmål.»

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det som er så bra, er at det går an å ha flere tanker i hodet samtidig. Det vet jeg at også Sveinung Rotevatn har, så jeg skal ikke beskylde ham for ikke å ha det. Men det er nettopp det vi har. Vi sier at vi bruker klimaavgifter – selvfølgelig gjør vi det. Det er Senterpartiet helt tydelig på, det er Arbeiderpartiet tydelig på, og SV er overtydelig på det – for å rangere det litt i den diskusjonen.

Så må man også se på hvordan det slår ut. Av en eller annen merkelig grunn har denne lysten f.eks. til å øke pumpeprisen blitt så utrolig viktig som et symbol, men det vi ser er at reelt sett betyr det veldig lite for norske klimagassutslipp, hvis man tar folkelig hensyn, og det er det vi har gjort. Derfor har vi redusert veibruksavgiften, som gjør at i realiteten har avgiftsnivået på drivstoff stått stille disse fire årene. Det er det som i praksis har skjedd.

Når vi nå gradvis får så mange nye, fine, andre biler med lavere drivstofforbruk, skjer det av seg selv med positive virkemidler. Da trenger vi ikke straffe dem som fortsatt tar vare på den gamle bilen sin. Det er den litt menneskelige og folkelige tanken vi har lagt til grunn, og det mener vi er bra.

Sveinung Rotevatn (V) []: Det er bra med menneskelege og folkelege tankar, det er sjølvsagt viktig i all politikk. Samtidig synest eg det er litt rart at finansministeren på den eine sida seier at prising av utslepp – med andre ord at det skal verte dyrare – er det viktigaste verkemiddelet, og at det er brei einigheit om at det er effektivt, og at han samtidig seier, og er veldig oppteken av, at prisen på å sleppe ut CO2 gjennom drivstoff ikkje har auka, og at det er veldig bra fordi det betyr veldig lite. Begge delar kan ikkje vere sant på éin gong. Det er forskjell på å ha to tankar i hovudet og å ha to heilt motstridande tankar i hovudet.

Eg vil gjerne fokusere på den eine endringa – som riktig nok ikkje skjer no, men skjedde i fjor, var det vel –, det at ein heilt fjerna grunnavgifta på mineralolje. Det er sjølvsagt mange som er glade for det, t.d. i bygg- og anleggsbransjen, for då slepp ein å byte ut ein del gammalt forbrenningsmotormateriell med t.d. ting som går på biogass, hydrogen, batteri eller kva det måtte vere. Men dermed sinkar ein også omstillinga. Ser ikkje finansministeren det poenget?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg ser isolert sett det poenget. Som Sveinung Rotevatn sier, hvis vi ikke hadde fjernet det, hadde det vært enda dyrere med diesel, og det kan helt sikkert ha påvirket enkeltaktører til å tenke at de kan vente ett år til. Det har sikkert representanten rett i. Men hvorfor gjorde vi det? Jo, fordi markedsprisen på diesel gikk så mye opp at det ble veldig krevende for norsk anleggsbransje, og da mente vi at vi måtte ta hensyn til det. Derfor fjernet vi den grunnavgiften.

Så ser vi at vi bruker enormt mange positive virkemidler på bilparken. Nå har vi i regjeringen også sagt at vi ikke ønsker å innføre et automatisk bomsystem, fordi det i praksis vil være nye bompenger på elbil. Så gjennom de positive virkemidlene og det teknologiskiftet som skjer nå, skjer det nesten automatisk i bilparken, det er over 90 pst. av nybilene som er elbiler. Anleggsbransjen er på vei i samme retning, men der er ikke de samme løsningene som i bilmarkedet på plass.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Jeg holdt på å si at for én gangs skyld er det en nysgjerrig replikk. Vi er litt inne i en ny periode med nye programmer.

Jeg vet at Senterpartiet, og ikke minst barne- og familieministeren, har vært opptatt av at en må legge til rette for at folk kan få det antallet unger de ønsker. Det har finansministeren også vært opptatt av. Vi ser at foreldrefradraget, som jeg var inne på i mitt innlegg, egentlig blir litt svekket når det for så vidt positive med billigere barnehage kommer.

Vi kommer med et forslag der vi tar vekk bindingene knyttet til at en må dokumentere stell eller pass. En kan i vårt forslag få utbetalt 50 000 for barn nr. 1 og 2, og det dobbelte for barn nr. 3. Jeg vet at Senterpartiet også har vært opptatt av at barn nr. 3, som det er en ekstra stor kostnad med, skal premieres med barnetrygd eller annet. Er finansministeren villig til å se på foreldrefradraget også som noe som kan justeres på, f.eks. noe à la det Kristelig Folkeparti har foreslått, eller en modell som gjør at det i hvert fall lønner seg enda mer for dem som har mange barn?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Kjersti Toppe og jeg er begge veldig engasjert i barne- og familiepolitikken, og vi hadde et utspill rett foran Stortinget i sommer som kona mi syntes var utrolig dårlig, for overskriften var at vi oppfordret folk til å ha mer (...) for å få barn. Nå gikk jeg litt langt, mente hun. Men det som var litt hyggelig nå, i hvert fall, var at når vi la fram nysalderingen, så jeg at fødselstallene var på vei opp igjen. Det er klart at et svangerskap varer ikke bare seks måneder, så jeg skal ikke ta æren for det, men nå er fødselstallene på vei opp igjen, og det er veldig, veldig bra.

Vi bruker ca. 18 mrd. kr mer på barnefamilier nå enn da vi overtok, med økt barnetrygd, billigere barnehage, billigere SFO, og vi har også gjort endringer i fødselspermisjonen. Det har vært en av de aller, aller tyngste prioriteringene i denne perioden, og jeg håper at summen av dette gjør at flere ønsker og tør å få barn. Vi har også gjort det gratis for tredje barn i barnehagen, nettopp for å avhjelpe dem som har ekstra store kostnader, så summen av tiltak er enorm. Heldigvis er fødselstallene nå lite grann høyere, så får vi håpe at det er en trend.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Jeg håper virkelig også at det er en trend. Som jeg refererte til i mitt innlegg: Jeg synes det er interessant at Frankrike er et av landene som har klart å snu fødselstallene, og at de ligger på et høyere nivå. Jeg er glad for tiltak som gratis barnehage for barn nr. 3 osv., men en skal treffe ganske godt hvis en har tre barn i barnehagen samtidig. Heldigvis er det noen som gjør det også.

Jeg husker en utredning for å se på grunnen til at en ikke fikk flere barn. Det var det veldig mange som utsatte barn nr. 1 – en får barnet senere. Det er mange ordninger man kan innføre for at det skal være enklere å bære fram et barn tidligere, men det var også veldig mange som sa nei til barn nr. 3, særlig fedre. En kan spøkefullt si at de burde fått en større bil, for da hadde kanskje flere fedre syntes det var greit å få barn nr. 3.

Spøk til side: Hva kan en gjøre for at en skal merke at selv om det er en stor kostnad forbundet med å få barn nr. 3, setter samfunnet pris på det? Derfor vil jeg igjen utfordre finansministeren til å tenke høyt igjen. Er han villig til å gå den veien?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det er vi virkelig. Sist uke endret vi utlånsforskriften. Det ble kanskje ikke lagt så mye merke til, men i forbindelse med det ble det også gitt et veldig klart signal fra regjeringen til norsk finansnæring, og det er at man skal ta mer hensyn til barnefamiliers reelle kostnader og gå inn på det. Det vil gjøre det enklere å få tilgang på boliglån, på grunn av senket egenkapitalkrav. Samtidig har vi det som kalles fleksibilitetskvote, og vi har gitt en føring om at en skal ta mer hensyn til hva de reelle kostnadene er. For noen kan det ha skapt en avgrensning når det gjelder hvilke lån de kan få. Det er et nytt tiltak – en skal ta mer hensyn til barnefamilier når det gjelder utlånspraksis.

Så vi må gjøre dette med en rekke virkemidler. Vi er også åpne for å gjøre mer. Summen av økonomiske tiltak er nå veldig stor. Når det gjelder bolig, tror jeg at det vi nå har gjort med utlånsforskriften, vil være et bidrag også.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Mahmoud Farahmand (H) []: Min kollega Helge Orten redegjorte godt for Høyres skatteopplegg, men når representanten fra SV inviterer til dans, kan jeg ikke takke nei.

Vi prioriterer vanlige lønnsmottakere i vårt opplegg: Politikvinnen, sykepleieren, læreren, renholdsarbeideren og andre med midlere og lavere inntekter kommer bedre ut med vårt opplegg enn med regjeringens opplegg. I tillegg øker vi frikortgrensen for lønninger opp til 150 000 kr. Disse lettelsene kommer i tillegg til økt barnetrygd og lavere skadeforsikring. Dersom representanten fra SV trenger flere gode ideer, anbefaler jeg at han leser opplegget vårt. Da blir vi kanskje mer enige i framtiden.

Det som er viktig for oss med tanke på formuesbeskatningen, er å beholde norsk eierskap. Norske bedriftseiere betaler i dag mer i skatt enn en utenlandsk eier ville ha gjort for samme bedrift. Det er diskriminerende og bidrar til en svært krevende situasjon for norske eiere. I tillegg har dette en sikkerhetspolitisk dimensjon: Vi ønsker å beholde eierskapet i Norge, ikke at det blir flyttet ett eller annet sted til utlandet.

Utbyttebeskatningen i Norge er på 37,8 pst., så representanten fra SV trenger ikke å være bekymret: Man betaler 37,8 pst. skatt dersom man tar utbytte fra selskapet. Det er det viktig å ha med seg.

Om det er fordelingen man er bekymret for, kan man jo stille seg følgende spørsmål: Med denne regjeringen og med det skattetrykket det har vært på norsk næringsliv og norske eiere – hvorfor har ikke forskjellene gått ned? Vi ser ikke noe til det. I tillegg har vi rentetrykket, som er en direkte konsekvens av statlig pengebruk. Den finanspolitiske impulsen ligger på 1 pst. Ja, SSB sier at renten kan komme til å gå ned neste år. Jeg er veldig spent på å se hva konsekvensen blir etter at tallene er fullbrakte – holdt jeg på å si – og man har sett på helheten.

Nils Kristen Sandtrøen (A) []: Det har vært en god skattedebatt, og representanten Knag Fylkesnes var innom det som kanskje er det aller viktigste, men som ofte glemmes litt i norsk kontekst, og det er jo at dette er en debatt om prioriteringer. Som Fylkesnes fikk fram, er det et spørsmål om hvor mye vi skal skattlegge det å jobbe – skatt på arbeid.

Fremskrittspartiet har påstått at det bare er noen kroner i lettelse, men for dem som har de laveste inntektene, er det en betydelig lettelse i det som vi vedtar nå i dag. De som har små arbeidsinntekter oppunder 200 000, skal jo ikke skattlegges av disse med de endringene som vi nå gjør. Det blir kun trygdeavgift. Det er et viktig poeng, for det viser at det gjøres endringer i den retningen som representanten Fylkesnes tar til orde for, selv om han kanskje skulle ha ønsket enda mer.

Representanten Martinussen hadde også noen veldig viktige poenger om hva som blir de langsiktige konsekvensene for samfunnet med endringer av skatten. Skatten er på mange måter egentlig bare et virkemiddel for å oppnå noen større mål, og der er det igjen interessant å se på et av de viktige punktene når det gjelder skatt på arbeid. Det at Høyre f.eks. vil gjøre det dyrere å øke skatten på å være med i en fagforening, gjør at folk må betale mer for det, og det er en måte å svekke økonomien til arbeidsfolk på. Men den mer avgjørende konsekvensen som er viktig å få med seg, er hva det betyr for lønnsdannelsen, og om folk faktisk får en del av kaken av de inntektene som skapes i Norge.

I Norge er vi veldig flinke til å følge med f.eks. på presidentdebatt i USA, men vi er kanskje ikke like flinke til å ta inn over oss hva konsekvensene er. Hvorfor har det blitt som det har blitt i USA? Hva er forskjellen på vårt land og Amerika? En av de viktige forskjellene som gjør at vanlige folk får en del av kaken i dette landet i større grad enn i USA, er at flere er med i en fagforening, sånn at overskuddet i bedriftene i større grad kommer vanlige folk til gode. Det er av mye større betydning for folks økonomi enn små justeringer på skatten hit og dit, men fagforeningsfradraget er et virkemiddel for å sørge for bedre fordeling av de virkelig store pengestrømmene i samfunnet.

Det som det er viktig å avslutte med i dag, og som er litt gledelig, er jo at det har vært mye oppstyr rundt grunnrenteskatten. Det hørte vi ingenting om av betydning her i debatten. Rotevatn sa at det har vært en betydelig økning i beskatningen av næringslivet, men nettopp grunnrenteskatten sørger jo for at de som bruker naturressursene våre, bidrar, sånn at annet næringsliv kan ha en bedre og mer forutsigbar skatt, f.eks. med selskapsskatten.