Stortinget - Møte tirsdag den 28. november 2023

Dato: 28.11.2023
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Karl Klevstad

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Karl Klevstad gikk bort 11. mai 2023. Han ble 97 år gammel.

Karl Klevstad ble født på Klevstad i den daværende Borge kommune i Nordland. Han overtok gården Klevstad i 1958 og har også arbeidet innenfor både byggenæringen og fiskenæringen, bl.a. som bestyrer ved Steinfjorden Produksjonslag.

I 1967 ble han valgt inn i kommunestyret i Vestvågøy som representant for Kristelig Folkeparti. I 1973 ble han så valgt inn på Stortinget fra Nordland fylke og var fast representant i to perioder. I perioden 1981–1985 var han vararepresentant.

Som fast representant møtte han i det som en gang het sjøfarts- og fiskerikomiteen.

Da han vendte tilbake til Vestvågøy etter endt innsats på Stortinget, engasjerte han seg i kommunepolitikken igjen og ble også ordfører i hjemkommunen fra 1987 til 1991. Fra 1990 til 2005 var han daglig leder for Hjalmartun kultursenter i hjemkommunen.

Karl Klevstad har vært aktiv og engasjert i pinsemenigheten Betel Lofoten, som medlem av eldsterådet, og som styremedlem ved Sandvik folkehøgskole. Han har bl.a. skrevet en bok om den lokale pinsemenighetens historie. I 2008 ble han hedret med Hans Majestet Kongens fortjenstmedalje i sølv for sitt mangfoldige virke.

Karl Klevstad døde fredfullt i sitt hjem og etterlater seg en rik arv både politisk, i samfunnslivet generelt og ikke minst en stor flokk med barn, barnebarn og oldebarn.

Vi lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representanten Tor André Johnsen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Statsråd Tonje Brenna overbrakte 15. kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten []: Representanten Rasmus Hansson vil framsette et representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) []: På vegne av Lan Marie Nguyen Berg, Une Bastholm og meg selv vil jeg legge fram forslag om anerkjennelse av Den islamske statens angrep på jesidiene som et folkemord og om norsk støtte til rehabilitering av de overlevende ofrene.

Presidenten []: Representanten Freddy André Øvstegård vil framsette et representantforslag.

Freddy André Øvstegård (SV) []: På vegne av stortingsrepresentant Grete Wold og meg selv vil jeg framsette et forslag om reell tilgang på høyere utdanning for studenter med funksjonshindring.

Presidenten []: Representanten Stine Westrum vil framsette et representantforslag.

Stine Westrum (R) []: På vegne av representantene Marie Sneve Martinussen, Seher Aydar, Geir Jørgensen, Mímir Kristjánsson, Sofie Marhaug, Tobias Drevland Lund, Hege Bae Nyholt og meg selv vil jeg framsette forslag om straffetiltak mot Israels folkerettsbrudd og menneskerettighetsbrudd på Gaza.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Valg av settepresident

Presidenten []: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt.

Presidenten vil foreslå Liv Kari Eskeland. – Andre forslag foreligger ikke, og Liv Kari Eskeland anses enstemmig valgt som settepresident for dagens møte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.

Sakene nr. 13 vil bli behandlet under ett.