Stortinget - Møte torsdag den 23. november 2023

Dato: 23.11.2023
President: Kari Henriksen
Dokumenter: (Innst. 39 L (2023–2024), Stortingsvedtak 855 (2022–2023), jf. Innst. 499 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 1 [10:02:44]

Innstilling fra Stortingets presidentskap om lov om endringer i stortingsgodtgjørelsesloven (avvikling av ordningen med pendlerdiett og ordningen med feriepenger for avtroppende representanter) (Innst. 39 L (2023–2024), Stortingsvedtak 855 (2022–2023), jf. Innst. 499 S (2022–2023))

Talere

Stortingspresident Masud Gharahkhani []: Stortingsrepresentantene er valgt inn fra hele landet og trer inn i vervet med ulik bakgrunn. De økonomiske ordningene for stortingsrepresentantene skal sikre at alle som blir valgt inn, får mulighet til å utøve vervet på like vilkår, uavhengig av bosted, bakgrunn og livssituasjon. Derfor må vi ha ordninger som dekker særskilte behov hos representantene, slik som pendlerbolig for politikere som er pendlere og flytter fra andre deler av landet til Oslo, og ordninger som kompenserer for kostnader som følge av vervet, f.eks. dekning av reiseutgifter. Samtidig er det viktig for folks tillit til stortingsrepresentantene at de økonomiske ordningene er rimelige sammenlignet med ytelser og velferdsordninger ellers i samfunnet. Sagt på en annen måte: Ordningene må være rettferdige og en forutsetning for å kunne utøve vervet som folkevalgt.

Stortinget vedtok før sommeren å be presidentskapet komme tilbake med et forslag om å avvikle ordningen med pendlerdiett for representanter som pendler, og ordningen med feriepenger for avtroppende representanter. Presidentskapet er glad for allerede nå å kunne invitere Stortinget til å treffe vedtak om å avvikle både pendlerdiett og feriepenger. Gjennom å avvikle disse ordningene kan vi komme et stykke videre i arbeidet med å styrke tilliten etter avdekking av flere uheldige enkeltsaker. Manglende tillit til oss politikere er ikke bare et problem i seg selv. Når manglende tillit går utover folks engasjement og interesse for politikken, er det også skadelig for demokratiet som sådan.

På bakgrunn av sakene som kom fram høsten 2021, utnevnte presidentskapet et utvalg for å se på innretningen av representantordningene for framtiden. Forslaget vi skal behandle i dag, om å avvikle pendlerdiett og feriepenger for avgåtte representanter, kom opprinnelig fra dette utvalget. Avviklingen av ordningene er etter presidentskapets syn et viktig neste skritt på veien i oppfølging av utvalgets rapport.

Utvalget foreslo endringer som vi nå arbeider med å følge opp. Blant forslagene er strengere krav til tilknytning til boligen på hjemstedet for å få pendlerbolig, og innstramninger i etterlønnsordningen. Stortinget vedtok før sommeren å be presidentskapet arbeide videre med disse forslagene og utarbeide forslag til en ny stortingsgodtgjøringslov som kan tre i kraft etter stortingsvalget i 2025. Presidentskapet er godt i gang med å følge opp Stortingets vedtak. Jeg viser ellers til merknadene i innstillingen og rår Stortinget til å fatte vedtak i samsvar med tilrådingen fra et samlet presidentskap.

Tobias Drevland Lund (R) []: Vi i Rødt har, som denne salen vet, lenge engasjert oss for å fjerne de doble feriepengene for stortingsrepresentanter. Vi foreslo derfor i februar 2022 å avkorte feriepengene for stortingsrepresentantene. Dette fikk dessverre bare støtte fra Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Vi praktiserte likevel dette for våre egne representanters del. Derfor er Rødt glad for at representantordningsutvalget senere gikk inn for å avvikle disse urimelige politikerprivilegiene, at et enstemmig storting stilte seg bak det, og at presidentskapet nå legger fram forslag om å fjerne de doble feriepengene, i tillegg til å avvikle pendlerdietten. Det er den positive beskjeden fra Rødts gruppe.

Den utålmodige beskjeden er at dette dessverre er de eneste endringene som er lagt opp til å skje med representantordningene med virkning fra inneværende stortingsperiode. Rødts syn er vel kjent i denne salen: Vi mener det er behov for større systemendringer for å kvitte oss med unødvendige privilegier, som en del av vårt bidrag til å gjenreise tilliten til demokratiet, en tillit som har blitt skadet på mange fronter de siste årene som er gått, gjennom skandaler med pendlerleiligheter, reiseregninger, etterlønn, aksjesalg og inhabilitet.

Jeg viser til Rødts forslag og debatten da vi behandlet representantordningsutvalgets rapport 15. juni. Rødt har også nye forslag til behandling i presidentskapet og fagkomiteene. Heldigvis er vi fortsatt ikke helt ferdige med denne debatten med dagens behandling.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Votering, se voteringskapittel