Stortinget - Møte torsdag den 20. juni 2024 *

Dato: 20.06.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 446 S (2023–2024), jf. Dokument 8:164 S (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 12 [12:03:03]

Innstilling frå næringskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Sivert Bjørnstad, Erlend Wiborg og Christian Tybring-Gjedde om å ivareta nasjonal sikkerhet på den norske handelsflåten (Innst. 446 S (2023–2024), jf. Dokument 8:164 S (2023–2024))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Olve Grotle (H) [] (ordførar for saka): Representantforslaget handlar om å ta vare på nasjonal sikkerheit på den norske handelsflåten. Det gjaldt i hovudsak nasjonalitetskravet for kapteinar på skip i NIS-registeret, men saka har i løpet av behandlinga òg fått inn fleire forslag.

På grunn av den korte tida før vårsesjonen gjekk ut, har saka hatt ei rask behandling. Som saksordførar vil eg takke alle som har bidratt, og gje uttrykk for at vi har hatt eit godt samarbeid. Eg går nå over til å gjere greie for Høgre sitt syn i saka, samt ta opp forslag.

Først vil eg seie at det er viktige og alvorlege tema og spørsmål Framstegspartiet har reist i representasjonsforslaget. Høgre deler mange av dei bekymringane det blir gjeve uttrykk for, og er samd i intensjonane .

Det er svært viktig å oppretthalde Noregs posisjon som ein sterk sjøfartsnasjon. Skal vi greie dette, må vi ha regelverk og ordningar som sikrar at skip blir registrerte i NIS, at norske skip får rekruttere høgt kvalifisert mannskap, og at sikkerheita er godt ivareteken for både skipsfarten og Noreg. Samtidig er det òg viktig at vi tar nasjonal sikkerheit på høgste alvor, og at vi tar inn over oss den dramatiske endringa som har funne stad dei siste åra.

Som fleire har peika på under behandlinga av saka, har den norske handelsflåten ikkje berre ei nøkkelrolle for norsk næringsliv, den er òg ein tryggingspolitisk ressurs for landet vårt. Det er difor fleire omsyn som må vegast mot kvarandre, slik både statsråden og komitémedlemene har gitt uttrykk for.

Når det gjeld statsråden sitt svar til komiteen, vil eg understreke at Høgre legg til grunn at det fortløpande blir gjort analyser og vurderingar av dei tema representantforslaget reiser, samt at statsråden – som tillyst – vil kome tilbake til Stortinget når det gjeld spørsmålet om praksis knytt til dispensasjonar bør strammast inn.

Representantforslaget inneheld krav om at ein skal stanse høve til å gje dispensasjon frå nasjonalitetskravet for kapteinar på skip i NIS-registeret og utferding av farleibevis. Det kan godt hende at dette bør skje, men det er regjering og departement som i regelen må gjere slike vurderingar, og ta slike avgjerder. Det er det fleire grunnar til, ikkje minst at den utøvande makt har større og betre moglegheit til fortløpande å vurdere både behovet for slike tiltak og kva konsekvensar det vil gje, enn det som kan bli gjort i eit representantforlag.

Når det er sagt, er det svært viktig at temaet og bekymringane som blir tekne opp i representantforslaget, blir følgde opp, og at Stortinget får informasjon og kunnskap om dette. På denne bakgrunn vil difor Høgre fremje følgjande lause forslag:

«Stortinget ber regjeringen snarlig komme tilbake til Stortinget på egnet måte med en vurdering av gjeldende ordning for utstedelse av sertifikater for utenlandske sjøfolk. Vurderingen bør blant annet inneholde en gjennomgang av risikobildet, dispensasjonspraksisen og konsekvenser ved eventuelle endringer.»

Eg håper at forslaget kan få fleirtal.

Presidenten []: Representanten Olve Grotle har tatt opp de forslagene han refererte til.

Runar Sjåstad (A) []: Dokument 8-forslaget peker på noen viktige utfordringer. Det peker også på den situasjonen vi står i nå som sjøfartsnasjon. Det er et forslag som skal bidra til å ivareta nasjonal sikkerhet på den norske handelsflåten. Samtidig understreker og reiser forslaget en rekke dilemmaer.

Vi vet at Norge er en stor sjøfartsnasjon. Vi har en stor handelsflåte på om lag 1 600 skip over 100 bruttotonn som seiler over hele verdenen med mannskap fra mange forskjellige land. Vi ser at dette er en sak av viktighet. Vi fikk også inn to høringssvar på den, i tillegg til statsrådens svar.

Når Arbeiderpartiet likevel velger å stå sammen med Senterpartiet, Høyre, SV og Rødt bak komiteens innstilling om ikke å vedta forslaget, er det ikke fordi det ikke peker på noen viktige dilemmaer, men at det også skaper noen nye. Vi føler at det må ha en grundigere behandling enn det vil kunne få igjennom et Dokument 8-forslag, og at det er umulig å overskue alle konsekvenser.

Så har Høyre, som representanten Grotle sa, levert et løst forslag, forslag nr. 5. Når det gjelder akkurat det forslaget, vurderer vi å støtte det. Vi vil være tydelig før vi kommer til votering om det er noe vi stiller oss bak.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) []: Det er noe som skurrer her. Regjeringen trekker bena etter seg. Regjeringen sier at beredskap er det aller viktigste. Statsministeren har sagt det er det aller viktigste, at det er det vi skal prioritere aller først – så de leter etter grunner for hvorfor det ikke er det viktigste, men de finner dem ikke.

I svarbrevet fra statsråden står det at man vil ikke innskrenke rederienes mulighet for å skaffe bemanning. Men det er krig i nabolaget! Da kan man ikke bruke den begrunnelsen. Videre står det fra statsråden at å drive med nasjonale sanksjoner er diskriminering. Hallo, det er jo akkurat det som er poenget med sanksjoner. Det er diskriminering på nasjonalt grunnlag. Hvis man ikke har det, er det jo ikke mulig å lage sanksjoner mot Russland.

Statsråden skriver videre at man kan rekvirere i krig. Ja, kan man egentlig det? Kan man kalle inn russiske kapteiner og skip, klare å rekvirere skipene og endre mannskap hvis det er en beredskapskrise? Nei, det kan man ikke.

Statsråden sier at man må se på rederienes lønnsomhet, men det sies ingenting om lønnsomhet når man innfører nye grønne restriksjoner. Da er lønnsomheten for næringene aldri et aktuelt tema. Statsråden viser videre til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps rapport fra 2016 – åtte år siden. Det står i rapporten at det er viktig at alle funksjoner som kan sikre sikkerheten, bør opprettholdes til enhver tid. Altså: I 2024 – Russland er i krig med Ukraina, og vi grenser til Russland – bruker man en rapport fra 2016 som sannhetsvitne for hva man skal gjøre fremover.

Det er også noe om bord, som kanskje er enda mer alvorlig. Det er at dette gjelder også frakting av forsvarsmateriell under NATO-øvelser, både til øvelser og under øvelser. Også Kongsbergs luftvernsystemer er blitt fraktet på skip som har russisk kaptein. Det er det rederiene som bestemmer. Det er oppsiktsvekkende at dette skjer.

Så sitter Stortinget her og sier at vi må vente på departementet – vi kan ikke vedta, fordi vi må vente på departementet. Hvor lenge skal man vente da? Vi har altså en langtidsplan for Forsvaret. Der står det om beredskap. Der står det om akkurat dette, at man må gjøre det nå – ikke i morgen, ikke i overmorgen, ikke når departementet har sett på det, men nå. Derfor burde hele Stortinget, som de gjorde med langtidsplanen, slutte seg til det.

Jeg skulle gjerne snakket litt lenger, men det har jeg ikke lov til. Da vil jeg bare ta opp forslagene som Fremskrittspartiet har sammen med andre, og vi stemmer subsidiært for forslag nr. 5, fra Høyre.

Presidenten []: Da har representanten Christian Tybring-Gjedde tatt opp de forslagene han refererte til – og kan få anledning til å ta ordet igjen, dersom han ønsker det.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg kan i alle fall glede representanten TybringGjedde med at eg skal fortsetje der han sleppte, i eit omtrent uavbrote resonnement, for det representantframlegget frå Framstegspartiet vi her handsamar, om å ivareta nasjonal sikkerheit på den norske handelsflåten, helsar Venstre velkomen. Vi er veldig glade for at Framstegspartiet har fremja det. Vi støttar sjølvsagt dei framlegga som ligg i dette representantframlegget, om m.a. å be regjeringa stanse moglegheita til å gje dispensasjon frå nasjonalitetskrav for kapteinar på skip i NIS-registeret frå land som utgjer ein stor sikkerheitsrisiko for Noreg, og tilsvarande for farleisbevis. For dette er alvor.

Eg må òg seie at frå Venstre si side er eg oppriktig overraska over at det berre er Framstegspartiet, Venstre og Miljøpartiet Dei Grøne som seier tydeleg frå om dette, i den sikkerheitspolitiske situasjonen Noreg og Europa er i i dag, med krig i Ukraina og med eit Russland som er ein nasjon i krigstilstand. Vi veit at russiske fartøy blir brukte til spionasje i norske hamner og fjordar, vi veit at det russiske samfunnet no som totalitet er involvert i ein blodig angrepskrig mot eit anna europeisk land, og vi veit at det over tid har blitt gjeve svært mange dispensasjonar frå nasjonalitetskravet for kapteinar på skip i NIS-registeret frå land som utgjer ein sikkerheitsrisiko for Noreg. Vi veit at dette skjer, vi veit at dette er alvorleg, og då kan vi ikkje berre sitje og vente på nye utgreiingar, nye rundar og nye prosessar. No må vi handle.

At vi då i denne salen i dag faktisk har moglegheita til å seie at praksisen med å gje dispensasjon frå nasjonalitetskrav for kapteinar på skip frå land som utgjer ein stor sikkerheitsrisiko for Noreg, må stanse, burde vere ei sjølvfølgje. Seinast no i dag kan vi lese saker i media om norske skip som transporterer russisk fisk, om båtar med russisk mannskap og russisk kaptein i norske reiarlag, og som den måten er med på å fôre midlar inn i den russiske krigsøkonomien.

Noreg har for lenge vore naive. Resten av EU har stengt hamnene for russiske skip. Vi har enno hamner opne. Vi ligg bakpå i sikkerheitsgodkjenning på mange område. Det framlegget som ligg på bordet her i dag, er etter Venstres syn tida overmoden for, og eg vil innstendig oppmode fleire parti om å sjå alvoret i det som skjer, og støtte framlegga i representantframlegget frå Framstegspartiet, slik Venstre gjer i dag.

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Norge er en ledende sjøfartsnasjon og har en av de største handelsflåtene i verden. Myndighetene har et godt samarbeid med rederinæringen om norsk skipsfartsberedskap og vil i en krig eller alvorlig krisesituasjon kunne få tilgang til betydelige skipsfartsressurser.

For næringens del er det viktig at vi har forutsigbare og gode rammevilkår, og at norske skip er konkurransedyktige i et globalt marked. Siden opprettelsen av norsk internasjonalt skipsregister, NIS, i 1987 har det bl.a. vært praksis for å innvilge dispensasjon til utenlandske kapteiner, forutsatt at de innehar de nødvendige kvalifikasjonene.

Både norske og utenlandske skip, med unntak av russiske skip, vil kunne seile mellom norske havner og betjene installasjoner på norsk sokkel. Skip registrert i NIS opererer likevel i hovedsak internasjonalt og har størst tilstedeværelse utenfor Norge.

Det er ingen tvil om at vi i dag befinner oss i en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon, med Russlands angrepskrig mot Ukraina, og med tydeligere interessekonflikter mellom autoritære stater og Vesten. Jeg har igangsatt et arbeid som skal vurdere om dispensasjonspraksisen bør strammes inn. Det aktuelle regelverket åpner for at det kan tas «beredskapshensyn» i vurderingen av søknader, og dette vil kunne omfatte både nasjonal sikkerhet og sikkerheten til skipet. Jeg vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte når denne vurderingen er gjort.

Regjeringen jobber kontinuerlig for å identifisere og tette sårbarheter som kan ha betydning både for våre nasjonale sikkerhetsinteresser og for våre kritiske samfunnsfunksjoner. Vi er nødt til å sørge for at vi har nødvendige virkemidler for å tette sårbarheter, men må samtidig være bevisst på at det kan variere hvilke tillatelser og ordninger som utgjør en reell sikkerhetsrisiko, og at tiltakene vi treffer, er forholdsmessige.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) []: Hvem tror statsråden en russisk kaptein vil lytte til dersom Norge øker beredskapen for et mulig angrep fra Russland mot Norge?

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Jeg vil gjenta at regjeringen virkelig ser at vi befinner oss i en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon, og at det er behov for å se på den dispensasjonspraksisen vi har hatt over mange år. Jeg vil også bare minne om at våre etterretnings- og sikkerhetstjenester gjør fortløpende vurderinger av trussel- og risikosituasjonen i Norge og mot norske interesser. Som sagt er det med bakgrunn i at vi har stått i en vedvarende alvorlig situasjon, at jeg nå har satt i gang et arbeid for å se på om praksisen bør strammes inn.

Spørsmålet fra representanten blir vel litt hypotetisk, så jeg vil ikke gå konkret inn på det, men vi ser virkelig at dette er en situasjon som krever handling og et visst alvor.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) []: Var statsråden klar over at det ble fraktet forsvarsmateriell og krigsutstyr mellom NATO-land med russisk mannskap og russisk kaptein, f.eks. fra kontinentet og opp til Norge, og at dette også ble fraktet på norskregistrerte skip med russisk kaptein under NATO-øvelser?

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Om det konkrete spørsmålet har jeg ikke inngående informasjon, men vi har jo informasjon om at vi har hatt, og har, en ordning hvor russiske statsborgere som er kapteiner, har fått dispensasjon til å føre norskregistrerte skip, særlig i internasjonalt farvann. Så det er jo noe som har vært en praksis, og som kan ha vært tilfellet med tanke på det spørsmålet som representanten stiller.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) []: I svarbrevet fra statsråden vises det til DSBs rapport fra 2016. Samtidig sier statsråden nå at man har kontinuerlig etterretning fra Etterretningstjenesten om hva som er nødvendig. Hvis det er slik, er da informasjonen fra 2016 den siste departementet har om vurderinger av sikkerhetsrisiko for Norge?

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Som tidligere sagt er dette en kontinuerlig og fortløpende vurdering som gjøres av våre etterretnings- og sikkerhetstjenester, og per nå har det ikke vært noe som har tilsagt at det er nødvendig å gjøre endringer. Men som sagt har jeg satt i gang et arbeid, i og med at vi står i en vedvarende alvorlig sikkerhetssituasjon, og nå må denne praksisen ses på. Da er det viktig at man vurderer den trussel- og risikosituasjonen vi er i nå, men også konsekvensene av å stramme inn praksisen – hvilke alternativer for innstramning man eventuelt skal ha, og om man eventuelt også skal ha overgangsregler – og ikke minst effekten av et slikt tiltak. Vil det faktisk bidra til å redusere risiko og sårbarheter? Dette er de tingene som jeg ønsker å få svar på og komme tilbake til Stortinget med.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg reknar med at statsråden er kjent med den saka som er omtalt i både NRK, Fiskeribladet og andre media i dag om den, etter Venstres syn, veldig spesielle situasjonen – for å uttrykkje meg forsiktig – at etter at russiske lasteskip ikkje lenger får gå til hamn i Nederland fordi nederlandske myndigheiter fryktar spionasje når russiske skip kjem til hamn, i motsetning til norske myndigheiter, så får dette russiske fiskerikonsernet no hjelp av eit norsk reiarlag, som fraktar fisken på eit skip med russisk mannskap og russisk kaptein. Dei seier til NRK at dette ikkje er i strid med sanksjonsreglane, noko ein trur dei har rett i, og dei seier vidare:

«Vi har blitt oppfordret til å ikke drive selvsanksjonering utover det myndighetene har bestemt.»

Meiner statsråden for det første at den praksisen som her blir avdekt, at norske skip fraktar russisk fisk med russisk mannskap og russisk kaptein, er grei? Og for det andre: Er ho einig i at norske reiarlag berre skal følgje minimumskrava frå myndigheitene og ikkje tenkje sjølv?

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Jeg vil starte med å si at den omlastingsaktiviteten som er i norske farvann, ikke er ulovlig aktivitet, og at den også er under omfattende overvåking, og at Norge står sammen med sine allierte i sanksjonene mot Russland, med et par nasjonale tilpasninger, bl.a. at tre havner har åpning. Det er viktig for meg å si at denne omlastingsaktiviteten som sagt ikke er underlagt et sanksjonsregime, og det er heller ikke sjømat. EU har jo fortsatt import av russiskfanget fisk. Det er i hvert fall viktig å få fram at denne aktiviteten ikke er ulovlig, og at den følges nøye opp og overvåkes, både med fysiske kontroller kombinert med rapporteringskrav, havnestatskontrollregimet og ikke minst samarbeidet som er mellom norske og russiske fiskerimyndigheter.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Eg følgjer resonnementet til statsråden, at dette truleg er lovleg aktivitet slik regelverket er i dag, men poenget er at noko av det som er praksisen som her er blitt avdekt, er at dette er eit norskregistrert skip, men med russisk mannskap og russisk kaptein. Framlegget som ligg på bordet her i dag, og som vi skal behandle i Stortinget, som statsråden ikkje tilrår, er å stanse moglegheita for å gjere dette, å stanse moglegheita for at norske skip kan ha kapteinar på skip frå land som utgjer ein sikkerheitsrisiko i Noreg. Når reiarlaget samtidig fortel at dei blir oppfordra av myndigheitene til å ikkje gjere meir enn minimumskrava som ligg i regelverket, er statsråden einig i at då er vi litt ute å køyre her, for å seie det folkeleg? Vil statsråden seie til eit reiarlag, med russisk kaptein og russisk mannskap som fraktar russisk fisk, at dette er heilt greitt, det er lov innanfor regelverket, og difor har vi ingen problem med at ein gjer det? Eller synest statsråden at det er problematisk?

Statsråd Marianne Sivertsen Næss []: Jeg må forholde meg til de til enhver tid gjeldende sanksjoner og regelverk som vi opererer etter. Når det gjelder den omlastingen, er det som sagt ikke ulovlig aktivitet. Da vil jeg bare få lagt den ballen død.

Så til spørsmålet om russisk kaptein og russisk mannskap, og da er vi ved kjernen i dette Dokument 8-forslaget. Jeg har redegjort for at jeg ønsker å se på dispensasjonspraksisen og hvilke konsekvenser en eventuell innstramming vil få, og om det faktisk også vil ha en effekt når det gjelder å redusere risiko og sårbarheter. Man kan jo se for seg at det finnes andre måter å løse det på hvis man skulle begynne å stramme inn. Så alt dette må vi ha oversikt over, og vi må ikke minst også se på hvordan hensynet til norsk skipsfartsberedskap i det hele vil stå seg etter en eventuell innstramming.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Eg vil først gi honnør til Framstegspartiet, som har løfta ei viktig bekymring. Vi følgjer debatten og svarbrevet frå regjeringa, og det verkar som at dette er noko dei tar på alvor. Gitt den spesielle situasjonen vi står i i dag, og den bekymringa som er her på Stortinget, meiner eg det er riktig å støtte forslag nr. 5, frå Høgre, om at Stortinget blir informert om saka og framdrifta. Forslaget, som allereie er referert til, lyder:

«Stortinget ber regjeringen snarlig komme tilbake til Stortinget på egnet måte med en vurdering av gjeldende ordning for utstedelse av sertifikater for utenlandske sjøfolk. Vurderingen bør blant annet inneholde en gjennomgang av risikobildet, dispensasjonspraksisen og konsekvenser ved eventuelle endringer.»

Eg tenkjer at dette er eit arbeid som allereie går føre seg i regjeringa, og det er naturleg at Stortinget, med dei bekymringane som er her, òg blir involvert i arbeidet. Det meiner eg er ein god parlamentarisk praksis.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 12.

Votering, se voteringskapittel