Stortinget - Møte torsdag den 25. mai 2023

Dato: 25.05.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 358 L (2022–2023), jf. Prop. 96 LS (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 4 [10:29:04]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Endringer i energiloven (energitilstand i bygninger) (Innst. 358 L (2022–2023), jf. Prop. 96 LS (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra energi- og miljøkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) [] (ordfører for sakene nr. 3 og 4): Jeg hadde kanskje heller ikke nødvendigvis trengt å ta ordet, men en kort merknad fra min side.

Det er en enstemmig komité som ber om at vi slutter oss til direktivet. Det er, som det allerede har vært nevnt i forrige sak, et direktiv som ble vedtatt i 2010, og som nå er vedtatt er EØS-relevant, og vi må derfor gjøre noen lovendringer. Det går på energikrav til bygninger, bygningselementer og tekniske systemer, krav til energimerking og bruk av energiattest og krav til energivurdering av varme- og klimaanlegg. Formålet er opplagt: energisparing, bedre utnyttelse av den energien vi har, og som vi vet det er knapphet på. Så er det fattet nye vedtak i EU knyttet til ulike bygningsdirektiver etter dette som jeg nok tror kommer til å skape mye større debatt i det norske storting og samfunn.

Jeg vil også bare kort nevne at det foreligger et mindretallsforslag – ikke nødvendigvis motstand mot å slutte seg til direktivet, men et eget forslag fra SV, Rødt, Venstre og Miljøpartiet De Grønne om å bruke levert energi som målepunkt heller enn nettoenergi. Men det regner jeg med at forslagsstillerne redegjør for selv.

Sofie Marhaug (R) []: Jeg tar ordet for å redegjøre for mindretallsforslaget i L-delen av det vi behandler.

Generelt om innlemmelse av direktiv som bidrar til energieffektivisering: Det er bra. Det er viktig og bra at vi får en politikk som bidrar til mer energiøkonomisering, at vi bruker mindre energi enn vi gjør i dag, sparer energi og på den måten skaper mer kraft. Samtidig er det gode grunner til å gjøre dette på egen hånd og også å framforhandle endringer som er fordelaktige for norske forhold. Så det er både–og, og jeg må si at jeg – og Rødt – er ikke spesielt imponert over det som har vært norsk politikk fram til nå, der vi verken har vært så gode til å implementere positive endringer som kommer fra EU, eller gjøre det som er bra for norske forhold på egen hånd.

Det vi fremmer forslag om, handler om dagens energimerkeordning i Norge, hvor målepunktet for energieffektivitet i bygg er netto energi i stedet for levert energi. Det oppfordrer dermed ikke til spesielt energieffektive løsninger. Dette er noe som ikke rettes opp med de endringene i lov og forskrifter som foreslås i denne proposisjonen, siden Norge har gjort en tilpasning for å kunne beholde dagens metode for beregning og fastsettelse av energikrav i bygg. For oss er det uforståelig, og vi fremmer da et forslag, sammen med SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne, som lyder:

«Stortinget ber regjeringen bruke levert energi som målepunkt i energimerkeordningene heller enn netto energi.»

Så ja takk til tilpasninger, men nei takk til dårlige tilpasninger, som gjør at vi sparer mindre energi enn vi kunne gjort.

Presidenten []: Dermed har representanten Sofie Marhaug tatt opp det forslaget hun refererte.

Statsråd Terje Aasland []: Hovedelementene i energieffiktiviseringsdirektiv II bygger i stor grad på innholdet i bygningsenergidirektiv I, som allerede er innlemmet i EØS-avtalen. De omhandler energikrav til bygninger, bygningselementer og tekniske systemer, krav til energimerking og krav til energivurdering av varme- og klimaanlegg.

Forslaget innebærer endringer i hvilke bygg som skal ha synlig energiattest og justeringer av hvilke varme- og klimaanlegg som må energivurderes. Gjennomføringen av direktivet er i stor grad en videreføring av gjeldende regelverk i Norge. Norge har framforhandlet tilpasninger til direktivet. Tilpasningene ivaretar behovet Norge har for å kunne regulere våre nasjonale energikrav til bygg på en måte som er godt egnet for norske forhold.

Jeg mener at vi med dette har benyttet handlingsrommet i EØS-avtalen på en god måte, og jeg mener at de forslagene som er fremmet, og de endringene som nå gjøres, er viktige for at vi skal møte både dagens og framtidens krav til energieffektive bygg. Jeg mener det er et godt lovforslag som bidrar til å fremme energieffektivisering i bygg, som nå er oppe til behandling.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Ola Elvestuen (V) []: Beklager at jeg blandet denne saken inn i forrige sak.

Spørsmålet mitt går også på tid. Når det gjelder netto energi og levert energi, står det i saken at

«Kommisjonen forbeholder seg retten til å revurdere denne spesifikke tilpasningen i forbindelse med de framtidige forhandlingene om bygningsenergidirektivet som endret ved direktiv (EU) 2018/844.»

De har oppdatert det vi nå gjør. Da blir mitt spørsmål egentlig: Vil vi også få det fornyede direktivet fra 2018 raskt til Stortinget? Og er statsråden innstilt på at vi, når vi behandler det, også endrer til levert energi i Norge, som er det grunnlaget som resten av Europa har?

Statsråd Terje Aasland []: Undertegnede blandet også litt saker i sted. Sånn er det noen ganger.

Jeg har bare lyst til å understreke at dagens energikrav i byggteknisk forskrift benytter beregningspunktet netto energibruk og energibehov, og vi mener det er naturlig å videreføre det nå. Når det gjelder vurderinger om hvordan en skal gjøre de framtidige innlemmelsene, må vi komme tilbake til det. Vi er opptatt av å ha regler som fremmer gode og energieffektive bygg og å ha god og samsvarende metode for det, hvis det viser seg å være formålstjenlig for Norge.

Ola Elvestuen (V) []: Jeg aksepterer at det er svaret og at en ikke kan si noe mer nå, men jeg tror det er viktig at man virkelig går inn på levert energi. Land som Bulgaria og andre har nå hatt det i mer enn ti år.

Mitt andre spørsmål er: Når kan vi forvente at også neste oppdatering av direktivet kan vedtas i Stortinget? Det ble gjort i EU tilbake i 2018, så vi er allerede fem år på overtid.

Statsråd Terje Aasland []: Vi prøver å ta unna det som lå i køen da vi overtok regjeringen, men det er et stort og omfattende regelverk, som representanten har understreket, som nå blir vedtatt i EU. Det er viktig at vi får en god gjennomgang av dette, en trygg gjennomgang av dette, og ser konsekvensene av det. Når vi kommer tilbake til det, er det for tidlig å si, men vi jobber godt med å gå gjennom alle direktivene og se på hvordan dette virker på det norske systemet, og kommer tilbake til Stortinget så raskt som mulig.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sakene nr. 3 og 4.

Votering, se voteringskapittel