Stortinget - Møte torsdag den 30. mars 2023

Dato: 30.03.2023
President: Morten Wold
Dokumenter: (Innst. 250 S (2022–2023), jf. Dokument 8:84 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 13 [15:52:57]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Tobias Drevland Lund og Marie Sneve Martinussen om bedre og raskere integrering i hele landet (Innst. 250 S (2022–2023), jf. Dokument 8:84 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Heidi Greni (Sp) [] (ordfører for saken): Først må jeg få takke komiteen for godt samarbeid om saken. Hele komiteen støtter forslagsstillernes intensjon om rask og god integrering i hele landet. SV og Rødt fremmer egne forslag, og jeg regner med at forslagsstillerne selv vil gjøre rede for sitt syn.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen endre kriterier for bosetting som gjelder kommunenes størrelse, og la alle kommunene i Norge, uavhengig av antall innbyggere, få lov til å bosette flyktninger etter den kapasiteten de har, og det ønsket de uttrykker.»

Jeg mener premisset for dette forslaget er helt feil. Det foregår i dag bosetting i alle kommuner i landet. Det er altså dagens praksis forslagsstillerne etterlyser. Samtlige kommuner i Norge ble anmodet om å bosette flyktninger, og samtlige har sagt ja til å bosette.

Kriterier for bosetting har de siste årene vært styrt, spredt, rask og treffsikker bosetting. Dagens praksis legger godt til rette for å bosette flyktninger i kommuner av ulik størrelse og gir samtidig fleksibilitet til å kunne møte raske og betydelige svingninger i bosettingsmønsteret. Små kommuner har gode forutsetninger for å integrere flyktninger, og mange småkommuner har et enormt engasjement fra frivilligheten til å bidra til rask integrering. I mars 2022 ble norske kommuner bedt om å bosette til sammen 35 000 flyktninger. Små distriktskommuner har bosatt klart flest sett i forhold til innbyggertallet.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener dagens bosettingsordning fungerer godt og ønsker en fortsatt styrt bosetting der staten har mulighet for å begrense bosetting i innvandringstette områder, og der kommunen styrer om den har mulighet til å ta imot det antallet den blir anmodet om. At alle kommuner i Norge får mulighet til å bosette etter den kapasiteten de har, er helt avgjørende.

SV og Rødt foreslår å sikre alle barn i mottak barnehageplass. Intensjonen i forslaget er god, men på nåværende tidspunkt har kommunene en formidabel oppgave med å skaffe barnehageplass til alle flyktninger som allerede er bosatt i kommunen, og med en gjennomsnittlig oppholdstid på drøyt to måneder er jeg i tvil om hvor gunstig det ville være for barnet å skulle starte i en ny barnehage med kanskje to måneders mellomrom. Høyst sannsynlig vil ungen bli bosatt i en annen kommune enn der mottaket ligger. Vi støtter heller ikke forslaget om direktebosetting fra Nasjonalt ankomstsenter på Råde, da ID-avklaring og kartlegging må være på plass først.

Gjennomsnittlig ventetid på mottak har gått drastisk ned, fra 8,4 måneder i 2015 til 2,3 måneder i 2022. Alle norske kommuner fortjener skryt for den imponerende innsatsen de har gjort, og det samme gjelder frivilligheten og innbyggerne for øvrig.

Mari Holm Lønseth (H) []: Det er ingen grunn til verken å skjønnmale eller svartmale resultatene av integreringen i Norge. Det er mange ting vi har lyktes godt med, f.eks. ser vi at det er flere som kommer seg ut i arbeid. Særlig barn av innvandrere er i større grad i arbeid enn sine foreldre. Samtidig vet vi også at vi har en del utfordringer, bl.a. at innvandrere i mindre grad er i jobb enn befolkningen for øvrig, og i større grad har en løsere tilknytning til arbeidslivet. Det gjelder særlig kvinner.

Når vi har noen utfordringer, men vi vet det er noen ting som fungerer bra, er det faktisk også veldig viktig at det vi vet fungerer godt, er noe vi holder fast ved. En av de tingene som er en styrke med integreringspolitikken i Norge, er at vi har spredt og styrt bosetting. At flyktninger blir bosatt over hele landet, har bidratt til at det er enklere for flere å skaffe seg et norsk nettverk og komme seg ut i jobb i områder med høyere etterspørsel i arbeidsmarkedet. En styrt og spredt bosetting i Norge forhindrer også segregering og opphoping av levekårsutfordringer.

Da Høyre satt i regjering, presenterte vi en ny, helhetlig integreringsreform som bl.a. førte til en bedre og mer treffsikker bosettingspolitikk. Bosettingskriteriene ble endret sånn at det ble lagt mer vekt på kommunens resultater i introduksjonsprogrammet og muligheten for den enkelte til å komme seg ut i arbeid. Det var kommunens kompetanse og kvalitet som skulle vektlegges mest.

Samtidig var det også veldig viktig for regjeringen Solberg at bosettingspolitikken ikke skulle føre til forsterkning av levekårsutfordringer, og at de nyankomne skulle få de beste mulighetene til å starte livet sitt her i Norge. Derfor var vi tydelige på at nyankomne ikke skulle bosettes i områder med høy innvandrerandel eller store levekårsutfordringer. Det er også fordi vi vet at nyankomne med et norsk nettverk har høyere sannsynlighet for å være i arbeid.

Jeg synes det er viktig at vi holder fast ved at det er Stortinget som styrer innvandringspolitikken i landet vårt. Det kan ikke overlates til kommunene i praksis å ha en hånd på rattet om hvor mange vi skal ta imot. Det er behovet, f.eks. en krigssituasjon, som vi nå er i, som avgjør, men det er også ved lave ankomster Stortinget som må avgjøre det. At kommuner skal få lov til å bosette flyktninger etter den kapasiteten de har, og det de selv ønsker, vil spenne bein under den politikken. At SV og Rødt foreslår det, er heller ikke særlig overraskende, all den tid de tidligere også har tatt til orde for økt innvandring.

Helt til slutt vil jeg bare kort si at vi heller ikke kommer til å støtte det løse forslaget SV har fremmet i saken. Det handler om at vi allerede har gjort en del forbedringer i bosettingspolitikken for dem som har store medisinske behov, men det er fint hvis regjeringen vil se nærmere på den problemstillingen.

Erlend Wiborg (FrP) []: Representantforslaget har gode intensjoner, men igjen mener jeg at oppbyggingen av det og bakgrunnen for det ikke stemmer med realitetene.

Fremskrittspartiet mener at integreringen i Norge helt åpenbart ikke fungerer godt nok. Noen lykkes, noen klarer å bli integrert og bli en del av samfunnet, og det er veldig bra, men i det store og det hele har vi ikke lykkes.

Én av fem innbyggere i Norge har innvandrerbakgrunn, men seks av ti sosialhjelpskroner går til personer med innvandrerbakgrunn, og vi ser dessverre at det tallet øker. Det øker ikke for den øvrige befolkningen, men det har de siste ti årene økt ganske dramatisk for innvandrerbefolkningen.

Fremskrittspartiet har lenge pekt på at det er en sammenheng mellom innvandring og integrering. Har man for høy innvandring til et område, en kommune eller en bydel, på kort tid, vil det vanskeliggjøre god integrering. Det er det god forskning som viser, og statistikken viser det også tydelig. Det er derfor Fremskrittspartiet jobber for å redusere den totale innvandringen til Norge, sånn at vi både kan hjelpe folk enda mer i deres nærområder, og ikke minst sørge for at de som er her og skal være her, på best mulig måte kan bli integrert og forsørge seg selv og sin familie.

Når man først har fått opphold i Norge, er det i alles interesse å sørge for en raskest mulig bosetting, sånn at man raskest mulig kan få begynt sitt nye liv i Norge og bli en del av samfunnet. Derfor er jeg veldig glad for at det ser ut til at et enstemmig storting i dag gir en krystallklar marsjordre til regjeringen om at tiden folk som har fått opphold, skal være på mottak, skal reduseres, og at man må jobbe for å nå det.

Jeg ser med interesse frem til å høre statsrådens innlegg og hvordan statsråden har tenkt å følge opp dette krystallklare forslaget til vedtak fra en enstemmig komité, som er en sak som Fremskrittspartiet har ivret for i mange år. Det er gledelig at det i dag blir vedtatt.

Morten Wold hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Grete Wold (SV) []: Evnen og viljen til å bosette og hjelpe flyktninger fra Ukraina det siste året har vært flott og imponerende å se på. At det i det hele tatt skulle være mulig å få så godt som alle kommuner i Norge til å ta imot mange tusen som trengte et nytt hjem og beskyttelse her hos oss nesten over natten, er intet mindre enn imponerende. Vi tok hele landet i bruk. Vi ba alle kommuner om å stille opp, og det gjorde de også til gangs.

Det er mange her som har møtt og snakket med flyktninger både fra Ukraina og fra andre land og konflikter, og det i hvert fall jeg sitter igjen med etter hvert eneste møte, som er en fellesnevner, er alles historie og et ønske om å komme videre med livet sitt – få en jobb, forsørge seg selv og komme i gang med skolegang. Barn som har vært på norsk jord bare noen timer, spør: Når kan jeg begynne på skolen?

Skole har vi relativt gode systemer på, og også barnehage, så barna kommer relativt greit i gang, men det er lite å gjøre for mor og far på mottaket, og livet settes på vent. Da begynner neste kapittel: Når man har fått bosetting, hvor skal man bo?

I et langstrakt land med fortsatt mange kommuner, og mange små kommuner, er det flere muligheter, men dessverre er ikke alle mulighetene et alternativ. Det er kriterier for hvilke kommuner som får bostøtte, og spesielt i utkantstrøk, som sliter med stadig lavere innbyggertall, gir ikke dette helt mening. Vi ser også et økende behov for arbeidskraft mange steder, og de fleste kommuner litt utenfor bynære strøk som vi har besøkt med komiteen, sier at det er ledige stillinger, innenfor både kommunal og privat sektor.

Så er det et faktum at det er lettere å bosette noen grupper enn andre, og de som kanskje er aller mest sårbare, er de som trenger ulik oppfølging og hjelp, mennesker med funksjonsvariasjoner og medisinske utfordringer, som det er klart krever mye av en kommune å tilby.

Vi har noen få som blir boende på mottak år etter år, og det er også kommuner som gjerne vil bidra og gi dem et godt liv, men de opplever at de ikke har de økonomiske musklene til å gjøre det. Senja er en slik kommune, som over lang tid har hatt ønske om å ta imot, men når økonomisk garanti fra staten opphører nå, etter ti år, tør man ikke påta seg den oppgaven. Det er derfor SV i dag fremmer et forslag om at man bør se på muligheten for å utvide den ordningen vi har i dag, slik at også disse får mulighet til å flytte ut fra mottaket og komme videre med sitt liv. Det er jo ikke slik at hjelpebehovet endres vesentlig, eller at det ikke er kostnader forbundet med situasjonen i dag. Spørsmålet er vel rettere: Hvem er det som tar regningen?

Alle som har fått opphold i Norge, fortjener og har krav på et verdig liv ute i en kommune. Det er derfor SVs ønske at man virkelig tar jobben med å endre den situasjonen som vi nå opplever, og som flere gir tilbakemeldinger på er veldig vanskelig.

Med det tar jeg opp forslaget SV har alene, og forslagene vi har sammen med Rødt.

Presidenten []: Representanten Grete Wold har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Tobias Drevland Lund (R) []: Da Rødt fremmet dette representantforslaget om en raskere og bedre integrering i hele landet, var det fordi vi så behov for en langsiktig plan for bosetting av utlendinger med opphold i Norge. Vi så behov for å knytte bosetting opp mot god distriktspolitikk, og vi så behov for å ta lærdom av innsatsen norske kommuner, lokalsamfunn, frivillige og hele mottaksapparatet har gjort seg av erfaringer det siste året.

Siden Russlands folkerettsstridige og brutale angrepskrig mot Ukraina og det ukrainske folk har Europa tatt imot millioner av ukrainske flyktninger. Norge har tatt imot 35 000, og vi skal fortsette med å stille opp for ukrainske flyktninger. Vi har bygd opp et mottaksapparat i hele landet og bosatt mange som trenger det – og det skulle bare mangle.

Samtidig har vi sett hva som faktisk er mulig, for under mer normale omstendigheter, eller i såkalte normalår, går ikke bosettingen like raskt. Flyktninger og asylsøkere med opphold kan oppleve å måtte vente lenge, noen i mange år, på å bli bosatt i en kommune, og de får livet sitt satt på vent når de egentlig kunne kommet ut i en kommune, kommet i jobb og bidratt nettopp tilbake til samfunnet.

Det siste året har vi sett at det er fullt mulig å ta hele landet i bruk når vi skal bosette dem som kommer hit. Vi ser at både store og små kommuner befolkningsmessig sett stiller opp og lykkes, og ofte lykkes de mindre kommunene – befolkningsmessig sett – også godt i bosettingsarbeidet. Det siste året har vist oss at vi kan få mer til når vi går sammen, tenker kreativt og finner gode løsninger. Dette skal vi lære av.

Jeg er også veldig glad for at en samlet komité i dag støtter forslaget om at regjeringen må arbeide for at bosetting fra asylmottak til kommune skal skje raskt, og at den enkelte flyktning skal tilbringe kortere tid på mottak. Bosetting av ukrainske flyktninger går raskt, og det har aldri gått raskere. En rask bosetting fra mottak til kommune er bra for den enkelte, for lokalsamfunnet og for storsamfunnet i sin helhet. Den enkelte vil raskere få trygge og forutsigbare rammer og komme raskere ut i arbeidsmarkedet. For barn vil det bety at de fortere kommer inn i normaliteten, og integreringen inn i det norske samfunnet vil med andre ord gå raskere. For kommunene – særlig de mindre – vil det bety tilstrømming av nye innbyggere som deltar i arbeid, og det kan gi grunnlag for økt befolkningsvekst.

Vi som samfunn vil tjene på at disse prosessene går mye raskere enn det de har gjort. Vi vil spare skattebetalerne for mye penger på at de som får opphold, ikke bor årevis på mottak, men bosettes ute i kommunene og kommer i gang med sitt liv i Norge. Det betyr bedre og raskere integrering og en raskere og bedre vei til et godt og meningsfullt liv.

Dette er god politikk for alle og enhver, og med det vil jeg også varsle at Rødt kommer til å støtte SVs løse forslag i saken, og viser ellers til de forslagene Rødt har sammen med SV.

Ane Breivik (V) []: Venstre stiller seg bak intensjonen i forslaget om en rask og god integrering i Norge. En viktig del av dette er arbeidet som vi la ned i Solberg-regjeringen, med ny integreringslov. Den sikrer tilpasset integreringstiltak for ulike grupper innvandrere.

Vi er også veldig glad for at kommunene i Norge viser stor vilje til å bidra i arbeidet med integrering gjennom å ta imot et stort antall flyktninger i møte med Putins uprovoserte angrepskrig. Både store og små kommuner bidrar i denne dugnaden.

Spørsmålet i denne saken er likevel om Stortinget skal be regjeringen gjøre endringer i kriteriene for bosetting, altså i hva som skal vektlegges når Integrerings- og mangfoldsdirektoratet ber kommuner om å ta imot flyktninger. Kriteriene blir fastsatt hvert år av departementet etter anbefaling fra Nasjonalt utvalg for mottak og bosetting. Dette utvalget består av medlemmer fra flere ulike fagdirektorat, statsforvaltere og kommuner.

Etter Venstres syn bør kriteriene endres etter faglige råd, basert på behovene hos de gruppene som til enhver tid kommer til Norge. Det må derfor være rom for å gjøre nye vurderinger underveis, noe vi tror blir vanskeligere hvis Stortinget går inn og overstyrer vurderingene og kriteriene.

Også kommuner med under 5 000 innbyggere blir spurt om å bosette flyktninger i dag, og de gjør det på en svært god måte. Det er derfor ikke behov for å vedta noe nytt om dette, men det vil være klokt å beholde fleksibiliteten i dagens system. Venstre støtter med dette i mente ikke forslagene nr. 1 og 2.

Når det gjelder forslagene nr. 3, 4 og 5, kommer Venstre til å støtte disse, for barn skal ikke lide for de valgene som foreldrene deres har tatt. Vi har et ansvar for å sikre at barn har det best mulig mens de er her i Norge. Det vil selvfølgelig være ulikt behov for barnehageplass for ulike grupper. Går foreldrene i introduksjonsprogrammet og bor på integreringsmottak, kan barnehageplass være viktig for integreringen av både foreldre og barn, men det er åpenbart ikke like stort behov ved et transittmottak. Det tror vi regjeringen kan komme tilbake til Stortinget med gode vurderinger av. Derfor støtter vi forslag nr. 3. En ordning for direkte bosetting i kommunene fra Nasjonalt ankomstsenter i Råde vil også kunne fungere godt for noen grupper. Det bør utredes.

Venstre ønsker en god integrering av de som er nye i Norge. Vi tror vi oppnår dette gjennom styrt og spredt bosetting, som tar høyde for at flyktninger er ulike og har ulike behov – slik vi alle er og har.

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Vi står fortsatt i en ekstraordinær situasjon som følge av Russlands angrepskrig i Ukraina. Vi har bygd opp kapasiteten for å ta imot alle flyktningene som kommer til Norge. I 2022 ble derfor alle landets kommuner anmodet om å bosette flyktninger. 354 kommuner bosatte over 31 250 flyktninger. Nesten ni av ti bosatte var fordrevne fra Ukraina. Hittil i 2023 er ytterligere 6 500 bosatt, og 4 500 er på vei til å bli bosatt i en kommune. Dette er rekordhøyt.

Bosettingen skjer fortsatt i et høyt tempo. For bosatte flyktninger er gjennomsnittlig ventetid fra vedtak om opphold til bosetting i en kommune nå 2,5 måneder. Til sammenlikning var gjennomsnittlig ventetid på 8,4 måneder i 2015. Bosettingen i 2022 var rekordrask – 2,3 måneder – og er fortsatt raskere enn gjennomsnittlig ventetid de siste 10 årene.

Jeg er stolt av at vi har fått til å bosette rekordmange flyktninger i løpet av rekordkort tid. Det skyldes først og fremst en fantastisk innsats fra landets kommuner, IMDi, UDI, Bufdir, statsforvalterne, fylkeskommunene og fra frivillige krefter og lokalsamfunn over hele landet. Regjeringen har også tenkt nytt og styrket kapasiteten i alle ledd, forenklet ordninger og foreslått tilpasninger i regelverk. Vi har hittil løst denne oppgaven bra sammen.

Jeg registrerer at komiteen ber regjeringen om å sikre fortsatt rask bosetting. Det vil vi selvsagt gjøre, men her vil jeg tillate meg å påpeke at like viktig som det som debatteres i denne sal, er hva som debatteres og ikke minst har blitt debattert i alle landets kommunestyrer.

Jeg ønsker å minne om at det er kommunestyrene som beslutter hvor mange flyktninger kommunen ønsker å bosette. Det at kommunene takker ja til å bosette det antallet de er anmodet om, og klarer å bosette alle flyktningene de har avtalt, er avgjørende for å opprettholde rask bosetting.

I november ble kommunene anmodet om å bosette 35 000 flyktninger i 2023. Om lag tre av fire kommuner har vedtatt å bosette i tråd med anmodningen eller et høyere antall. Hvis trenden fortsetter, vil kommunene vedta å bosette til sammen 32 000 flyktninger. De siste anslagene tilsier at vi må planlegge for at bosettingsbehovet i år blir høyere enn antatt.

Situasjonen er en annen enn for ett år siden. Regjeringen vet at kommuner begynner å oppleve kapasitetsutfordringer. Det er særlig kapasitet på egnede boliger som bekymrer, men også at ressursene er strukket i tjenestene. Vi vet også at mange av flyktningene som kom i fjor, har behov for mer språkopplæring enn vi ventet.

Regjeringen er opptatt av å bistå kommunene og er klar til å handle ved behov. Regjeringen er forberedt på å komme raskt tilbake til Stortinget med forslag til nye tiltak når situasjonen tilsier det. Jeg er derfor glad for engasjementet Stortinget har i denne saken, for det er viktig at vi får til dette i fellesskap.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Mari Holm Lønseth (H) []: Jeg har stor forståelse for at det nå er veldig viktig at vi bosetter så mange av de som kommer, så raskt som mulig. Det er mange kommuner som sier at de sliter med å bosette det antallet som vi vet at vi trenger, og selv om det kommer mange, er det viktig at vi fortsatt har noen tiltak som sørger for at bosettingen blir så god som mulig. Med regjeringens nye anmodningskriterier, slik de er nærmere beskrevet i et svar på skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund, vektlegger regjeringen verken kvalitet i bosettingen eller at innvandrere som hovedregel ikke skal bosettes i områder med store levekårsutfordringer. Mener ikke statsråden at det bør unngås at vi bosetter mange flyktninger i områder med store levekårsutfordringer nå?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Jo, det er jeg enig i, og prinsippene om styrt og spredt, rask og treffsikker bosetting ligger fast, også i en tid med et ekstraordinært bosettingsbehov. Anmodningskriteriene har siden 2020 slått fast at det skal legges vekt på muligheten for arbeid og utdanning i regionen. De siste årene har det kommet mange barn og unge, og departementet har derfor bedt om at det tas særlig hensyn til tjenestetilbudet til barn og unge. For å klare å bosette det store antallet vi nå planlegger for, må vi legge til rette for fleksibilitet og forenklede løsninger. Samtidig må vi gi mulighet for et trygt og godt opphold for den enkelte. Regjeringens mål er at de som bosettes, så raskt som mulig skal komme i arbeid og aktivitet, at de skal få tilbud om nødvendig utdanning og språkopplæring, og at barn skal gå i barnehage og skole.

Mari Holm Lønseth (H) []: Jeg takker for svaret. Jeg er helt enig i at i den situasjonen vi er i nå, er det nødvendig at kommunene også har fleksibilitet, sånn at vi sørger for at de som kommer, blir bosatt raskt.

I bosettingskriteriene fra regjeringen Solberg ble det sagt at det var en hovedregel at flyktninger ikke skal bosettes i områder med høy innvandrerandel eller store levekårsutfordringer. Sånn som jeg leser de anmodningskriteriene som kommer fra regjeringen nå, er ikke det lenger en rettesnor som kommunene kan forholde seg til. Det burde det ha vært. Det betyr ikke at en kommune ikke kan ta imot flyktninger. For eksempel kan Oslo, som kanskje har områder med levekårsutfordringer, bosette i andre deler av byen. Jeg forstår statsråden sånn at hun mener at det fortsatt bør være sånn at man ikke blir bosatt i områder med levekårsutfordringer. Hvis svaret på det er ja, hvorfor er ikke det en del av de kriteriene som jeg nevnte?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Som jeg sier, er prinsippene styrt og spredt, rask og treffsikker bosetting. Det er prinsipper som ligger fast. Jeg vil også vise til at i forbindelse med den bosettingen som foregikk i bl.a. 2022, er det slik at innvandrere, de som kommer til Norge, bor mer i distriktene enn det andre deler av befolkningen gjør. Det er distriktene i Norge som har tatt imot flest flyktninger målt mot antall i befolkningen for øvrig. Nordland, Troms og Finnmark er blant de fylkene som sett opp mot egen befolkning har tatt imot flest. Jeg mener at det ikke må gå på bekostning av at vi også skal greie å få til en meningsfull og arbeidsrettet aktivitet for den enkelte flyktning som kommer, men jeg er helt enig i at vi skal sørge for at levekårsutfordringer i byene ikke forsterker seg.

Erlend Wiborg (FrP) []: Jeg er helt enig med statsråden i at det er imponerende hvordan landets kommuner har klart å snu seg rundt i denne ekstraordinære situasjonen og klart å bosette så mange på så kort tid. Det står det stor respekt av.

Det er gjort mye godt arbeid, men det handler også om å se på hvordan vi lykkes med integreringen. Fremskrittspartiet har alltid vært tilhenger av å ha en faktabasert innvandrings- og integreringspolitikk – at den ikke er basert på synsing. Statsråden og flere har vist til at yrkesdeltakelsen går opp blant innvandrerbefolkningen. Jeg ber derfor statsråden redegjøre for når det er man defineres som yrkesaktiv. Hvor mange timer må man jobbe for å defineres som yrkesaktiv?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Det er et spørsmål som er ganske enkelt å svare på. Mange i Norge arbeider deltid, f.eks., og det er fullt lovlig, selv om vi ønsker at hele og faste stillinger skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Jeg mener det viktigste med bosetting av flyktninger er at vi gir dem mulighet til å komme raskt i gang med et godt liv og å bli godt integrerte borgere i Norge. Da må barn i barnehage og skole, og voksne må få introduksjonsprogram og norskopplæring, arbeid og utdanning.

Det aller viktigste er derfor den innsatsen vi gjør for å integrere flyktningene godt der de blir bosatt, at vi legger til rette for at de som bosettes raskt, kan komme godt i gang med et godt og aktivt liv i arbeid eller utdanning. Jeg har lyst til å understreke også det siste, fordi utdanning – det å være kompetent til å møte det kompetente arbeidslivet – er også en viktig faktor for om man lykkes i arbeidslivet i Norge.

Grete Wold (SV) []: Det er ingen tvil om at den jobben kommunene har gjort nå, er intet mindre enn imponerende. Det har vært vist fleksibilitet og vilje i nesten samtlige kommuner for å finne gode løsninger. Det er også mange kommuner som over lengre tid har meldt at de har ønsket å ta imot flere flyktninger, og slik sett har behov for flere med tanke på både arbeidskraft og beboertall som går ned.

Ved starten av krigen i Ukraina ble det sagt fra UDI at man kunne se på de erfaringene vi nå får, i den situasjonen vi står oppe i, og hvordan vi kan ta med oss dem videre. SV foreslo også en følgeforskning den gangen. Det ble stemt ned, men regjeringen ga signaler om at man skulle følge nøye med og orientere om hvordan man kan ta med seg dette videre. Det er læringspotensial i dette. Kan statsråden kommentere og si litt om hva man gjør konkret for å kartlegge det løpet vi nå legger for ukrainske flyktninger, nettopp for å kunne ta læring av det, også overfor flyktninger fra andre land og andre katastrofer?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Det synes jeg er et veldig godt spørsmål, og det er et veldig viktig og avgjørende spørsmål, for da flyktningene kom i 2015, tror jeg vi kunne ha lært mer enn det samfunnet faktisk gjorde. Vi har vært nødt til å gjøre tilpasninger i regelverket for å greie å ta imot et så stort antall flyktninger som vi har gjort. Jeg mener at vi bør lære av de tilpasningene, f.eks. om fleksibiliteten, som noe vi må se nærmere på.

IMDi har også et dokumentasjonsarkivsenter i Narvik, som vi vet gjør en veldig god jobb med å dokumentere det som skjer nå, og vi skal følge opp disse erfaringene.

Vi har også veldig tett og god dialog med kommunene. Vi har fortsatt månedlige møter med alle landets kommuner, fylkeskommuner og statsforvaltere, der vi får veldig direkte tilbakemeldinger, så dette følger vi veldig tett.

Tobias Drevland Lund (R) []: Barn som bor på asylmottak, har, som kjent, ikke rett på barnehageplass. Flere av disse barna bor på mottak over ganske lang tid, og Rødt mener det vil være gunstig for barn på asylmottak å få barnehageplass. Barna vil med det få tilgang på lek og læring sammen med andre barn, og det vil bidra positivt til både språkutvikling og å bli bedre kjent med Norge som land og samfunn. Jamfør barnehageloven § 16 har alle barn rett til å få barnehageplass etter søknad det året de fyller ett år. Vil statsråden se på muligheten for at også barn på asylmottak skal få muligheten til barnehageplass, på lik linje med andre barn i Norge?

Statsråd Marte Mjøs Persen []: Jeg vil gjerne gjøre oppmerksom på at muligheten til barnehageplass for barn som bor i asylmottak, er kunnskapsministerens og justis- og beredskapsministerens ansvarsområde. Jeg vil likevel gjøre oppmerksom på at kommunen står fritt til å gi et barnehagetilbud til barn i asylmottak. Barn i mottak kan det gis tilbud om barnehageplass til etter søknad fra mottakene.

Fra 2021 gis det tilskudd til kommuner som gir barnehageplass til barn i asylmottak fra ett år og oppover. Tilskuddet er administrert av UDI og gjelder for alle godkjente barnehager. Videre gjør jeg oppmerksom på at barn i asylmottak skal ha et tilrettelagt tilbud fram til grunnskolealder. Tilbudet kan gis gjennom egen barnebase på mottaket eller ved kjøp av barnehagetilbud e.l. Dette følger også av kravspesifikasjoner som UDI stiller til de enkelte mottakene.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 13.

Votering, se voteringskapittel