Stortinget - Møte torsdag den 12. januar 2023

Dato: 12.01.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 116 S (2022–2023), jf. Dokument 12:29 (2019–2020))

Søk

Innhold

Sak nr. 7 [13:04:18]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Grunnlovsforslag fra Svein Harberg, Silje Hjemdal, Freddy André Øvstegård, Geir Jørgen Bekkevold, Une Bastholm og Bjørnar Moxnes om opphevelse av § 116 første punktum (bestemmelsen om Opplysningsvesenets fond) (Innst. 116 S (2022–2023), jf. Dokument 12:29 (2019–2020))

Talere

Grunde Almeland (V) [] (ordfører for saken): Jeg vil starte denne saken med å takke komiteen for et veldig godt samarbeid. Det må sies at det samarbeidet har vært såpass godt at det ser ut til at vi alle har klart å bli enige om et grunnlovsforslag i dag, og det setter jeg pris på. Men det er kanskje heller ikke så overraskende, all den tid dette forslaget kommer som siste del i en lang rekke diskusjoner vi har hatt om nettopp Opplysningsvesenets fond.

I 2012 ble bestemmelsen i Grunnloven som regulerte statskirkeordningen, opphevet. Disse grunnlovsendringene åpnet for ytterligere reformer av forholdet mellom staten og Den norske kirke – og for lovendringer som vi også tidligere i dag har diskutert, fra 2016 – og gjorde at man skilte Den norske kirke fra staten, med effekt fra 1. januar 2017. Det gjorde også at Stortinget i etterkant måtte ta en større diskusjon om hvordan verdiene som tilfaller Opplysningsvesenets fond, skulle fordeles og forvaltes mellom staten på den ene side og Den norske kirke på den andre. Det er også bakgrunnen for at det i dag foreslås å oppheve § 116 første punktum, om Opplysningsvesenets fond.

Hensikten med grunnlovsforslaget er at bestemmelsen ikke skal være til hinder for hensiktsmessig forvaltning av fondets verdier, og sørge for at de prinsippene som denne salen allerede har vedtatt, etter en god prosess og dialog med Den norske kirke, skal ivaretas og oppfylles på best mulig måte.

Med det ser jeg fram til at vi sannsynligvis kommer til å få et enstemmig vedtak, også i dag.

Even Eriksen (A) []: Vår grunnlov regnes ofte som verdens nest eldste konstitusjon som fortsatt er i bruk. Det er den eldste i Europa og blir kun slått av den amerikanske på verdensbasis. Til sammenligning har Frankrike hatt 14 stykker som ikke har overlevd tidens tann. Årsaken til at vår fortsatt er i bruk og relevant, er at den har modernisert seg i tråd med samfunnsutviklingen.

Over 300 ganger har vi endret Grunnloven. Blant de få bestemmelsene som har overlevd alle revideringer etter 1814, er § 116 om Opplysningsvesenets fond, heretter omtalt som OVF. Historisk har OVF hatt en viktig funksjon, men det har skjedd mye på 200 år. Jeg viser bare til saksordføreren for et veldig godt saksframlegg og ditto redegjørelse for saken, og til bakgrunnen for en enstemmig tilråding fra komiteen. Nå er tiden inne for å oppheve § 116 første punktum. På den måten er ikke bestemmelsen lenger til hinder for en hensiktsmessig bruk av fondets verdier etter at fondet er delt mellom staten og Den norske kirke, som det jobbes med i disse dager.

I likhet med saksordføreren vil jeg takke komiteen for et godt samarbeid i saken.

Svein Harberg (H) []: Dette er bare et lite, kort innlegg for å bringe fram noe som ikke har vært så mye framme. Det har nemlig vært gjort en skikkelig god jobb av dem som har framforhandlet at dette ble løsningen, for det var ingen enkel sak. Jeg har tidligere vært saksordfører for saker om Opplysningsvesenets fond, og det er en krevende øvelse og en krevende materie å gripe inn i. Det at vi nå lander det slik at alle parter er fornøyd og lever videre med dette på en god måte, fortjener honnør, for her er det gjort et godt stykke arbeid.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

Votering, se voteringskapittel