Stortinget - Møte onsdag den 15. juni 2022

Dato: 15.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 456 S (2021–2022), jf. Prop. 111 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 4 [14:09:02]

Innstilling frå transport- og kommunikasjonskomiteen om Nokre saker om veg, særskilde transporttiltak og transport i byområda mv. (Innst. 456 S (2021–2022), jf. Prop. 111 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletiden, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Erling Sande (Sp) [] (leiar i komiteen og ordførar for saka): I denne saka er det samla fleire saker som gjeld veg. Det gjeld særskilde transporttiltak og transport i byområda og dessutan regjeringas oppfølging av fire oppmodingsvedtak.

Vegsakene gjeld E16 og sluttoppgjer for strekninga Øye–Eidsbru, som grunna forseinking har fått ein kostnadsauke, og orientering om E39 Bjerkeset–Astad, der fleirtalet i transport- og kommunikasjonskomiteen bad om at det vert vurdert å nytte midlar på denne strekninga som opphaveleg var tiltenkt utbetringsstrekningane Hjelset–Bjerkeset og Bergsøya–Øygarden. Regjeringa varslar at dei legg dette til grunn i det vidare arbeidet.

Saka varslar vidare ei evaluering av den statlege ferjeavløysingsordninga og orienterer om ei mogeleg samordning av rabattordningar i to bompengeprosjekt i Agder.

Departementet orienterer i saka om kjøp av transporttenester på strekninga Bergen–Kirkenes og utfordringane Havila Kystruten AS har hatt med å få skipa sine seglingsklare på grunn av pandemien. Departementet skriv at dei ut frå ei totalvurdering ikkje vil krevje reserveskip frå selskapet. Dei to siste skipa er venta inn i rute høvesvis i tredje og fjerde kvartal dette året.

Vidare i saka omtalar departementet tilskot til dei mindre byområda utanfor byvekstavtalane og bruken av dei. Ein orienterer vidare om bruksfordelane ved elbilar i byområda.

Proposisjonen omtalar fire oppmodingsvedtak. Vedtaka omhandlar bompengeregime for køyretøy som bruker biogass, tiltak knytte til området langs rv. 4 mellom Sinsen og Grorud, vedtak knytt til tilbakehald av køyretøy og dispensasjon på medisinsk grunnlag etter førarkortregelverket.

Ein samrøystes komité sluttar seg til opphevinga av oppmodingsvedtaket som ligg i innstillinga. Eg legg til grunn at mindretalet gjer greie for sine enkeltforslag i saka.

Avslutningsvis vil eg takke gode kollegaer i komiteen for god sakshandsaming, både i denne og i andre saker i sesjonen.

Liv Kari Eskeland (H) []: I ein slik samleproposisjon er det fleire ting å ta tak i, òg sett i lys av RNB som nett er gjort kjent. Eg vel å peika på to forhold. Det eine gjeld elbilfordelane, og det andre gjeld byvekstavtalane.

Regjeringa føreslår to store endringar i elbilfordelane, utan å sjå desse i samanheng. I denne proposisjonen seier ein at Statens vegvesen no har fått i oppdrag å vurdera endringar i elbilfordelane i byområda, med mål om å auka antalet kollektivreisande. Samtidig er det no einigheit i RNB om å fjerna momsfritak på elbilar over 500 000 kr.

Me er no bekymra for at ein føreslår endringar i elbilfordelane stykkevis og delt. Høgre meiner at me òg må sjå på elbilfordelane, men dette må ein sjå på i ein heilskap, for me treng framleis insentiv for å få elbilane med for å nå klimamåla våre. Det er framleis behov for insentiv for elbilar for å nå målet om at nybilsalet i 2025 berre skal vera nullutsleppsbilar. Det betyr at me ikkje bør og kan endra elbilfordelane utan å sjå denne samanhengen. Dette spørsmålet kan ikkje behandlast berre som ein del av ein bypakke. Det er òg grunnen til at me – sjølv om me har sympati for Venstres forslag nr. 6, som er lagt på bordet i salen i dag – ikkje ønskjer å gå inn på det no, men ta det med oss i det vidare arbeidet.

Det andre forholdet som er verdt å merkja seg, er at regjeringa no ikkje set av ei einaste krone ekstra til kollektivprosjekt i byane, men heller vel å bruka ressursane på å endra vilkåra for bruk av tilskotsmidlane slik at ein endå større andel av rekninga vert skuva over på bilistane. Dette synest Høgre er ein dårleg idé. Me meiner vilkåra som vart lagde til grunn i bompengeforliket i 2019, bør vidareførast, og at regjeringa må finna rom for å prioritera viktige kollektivprosjekt utan ytterlegare å belasta bilistane.

Eg tek opp dei forslaga Høgre er ein del av.

Presidenten: Representanten Liv Kari Eskeland har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Morten Stordalen (FrP) []: La meg bare kommentere dette kort, for det er flere saker her.

Jeg vil henlede oppmerksomheten mot de endrede vilkårene for tilskuddsmidlene til reduksjon av bompenger. I de fire byområdene er det helt klart vanlige folks tur, det er i hvert fall det jeg kan lese ut fra svaret på et spørsmål jeg har sendt statsråden. Vi snakker om at bilistene får en regning på nesten 3,7 mrd. kr dersom man lokalt nyttiggjør seg av den muligheten som ligger der. Det er ikke overraskende for Fremskrittspartiet dersom disse byene, som tross alt er styrt av de samme partiene, i hovedsak synes det er greit å sende regningen til bilistene. Det er dramatisk. Vi husker alle opprøret som var i disse byområdene, og at det var så dyrt. Og nå sender man regningen tilbake igjen, over til bilistene.

La nå det være sagt: Fremskrittspartiet er helt klart imot dette. Vi innførte en ordning hvor vi kunne være med og ta ned kostnadene, som var store, for bilistene i disse byene. Det var derfor vi mobiliserte befolkningen i fakkeltog rundt i alle disse byene. Dette er tydeligvis svaret fra regjeringen: Det er vanlige folks tur over hele landet, for disse byene er stort sett spredt rundt i landet.

En liten forklaring: Fremskrittspartiet kommer til å stemme for forslag nr. 6. Det er ikke fordi vi er for bompenger, men vi er faktisk for å holde dem nede. Primært er vi selvfølgelig imot bompenger, men for å unngå en økning ønsker vi å støtte forslag nr. 6, fra Venstre.

Mona Fagerås (SV) []: I riktig gode gamle dager pleide jeg å ta hurtigruta fra Stamsund sammen med moren min til Harstad, til tanter, onkler og søskenbarn og til kyr som skulle ut på sommerbeite. Vi leide lugar og hadde med matpakke – et rent eventyr for en lofotjente på 1970-tallet.

Hurtigruta er ikke hva den en gang var for kystens folk, og det er vel ikke meningen at alt skal være slik som det en gang var. Men: Jeg mener at hurtigruta, eller kystruta, er og skal være et viktig tilbud for kystens befolkning, for reisende og gods, og ikke bare et tilbud til turistene. Men etter at dette tilbudet ble lagt ut på anbud, har problemene stått i kø. Staten har spart nærmere 400 mill. kr på at rederiet Havila har måttet kansellere 10 000 anløp – 10 000 anløp! Samtidig krever ikke regjeringen at det skal settes inn erstatningsskip, på tross av at regjeringen i Hurdalsplattformen skriver at de skal sørge for at kystruta skal ha daglige anløp på 34 anløpssteder.

Jeg mener regjeringen må vurdere å sette inn alternativer. Det haster med å få på plass et fullverdig tilbud langs kysten vår. Det får vi ikke flertall for i dag – det synes jeg er trist, og det er spesielt at regjeringen ikke følger opp det som står i Hurdalsplattformen.

Det som SV derimot har fått flertall for nå i revidert, er et gjennomslag for at kollektivsatsingen i mindre byer uten byvekstavtaler – altså Bodø, Ålesund, Haugesund, Arendal, Grimstad og Vestfold-byene – fortsatt består trass i regjeringens forsøk på å kutte i ordningen. Dette er en avgjørende ordning for å styrke satsingen på kollektivtransport, sykkel og gange i mindre byområder og er en viktig ordning for å bedre framkommelighet og byutvikling. I en tid med overhengende klimakrise må vi styrke, ikke svekke, kollektivtransport, sykkel og gange.

Så er vi selvfølgelig glad for at elbilpolitikken skal bestå, og at vi har fått gjennomslag for at helt vanlige elbiler skal ha momsfritak helt fram til 2025. Det er en enorm seier for oss i SV. Nå må regjeringen sikre at det skal lønne seg å velge elbil, og at også de dyrere elbilene skal opprettholde konkurransefordelen mot fossilt. Dette er også et viktig bidrag for å nå klimamålene og kutte de store utslippene fra transportsektoren.

Jeg tar dermed opp det forslaget SV står bak, og melder at vi kommer til å støtte Venstres to løse forslag i saken.

Presidenten: Representanten Mona Fagerås har tatt opp det forslaget hun viste til.

Ola Elvestuen (V) []: Venstre har lagt fram to forslag, forslagene nr. 5 og 6, som jeg med dette tar opp.

Det første handler om rv. 4, Trondheimsveien. Der har vi en bebyggelse som er den mest støvutsatte vi har i Norge. For Venstre og i disse forslagene ligger det at arbeidet med å nedskalere den veien må videreføres. Det må videreføres på en måte som gjør at man også tilrettelegger for at trikk til Tonsenhagen kan gjennomføres, og det må gjennomføres uten at det skal være en binding til en framtidig Fossum-diagonal. Fossum-diagonalen er vi også for, men den er ikke nødvendig for å få til en nedskalering av Trondheimsveien. – Det er forslag nr. 5.

Så til forslag nr. 6, som går ut på å gjennomføre ordningen med at nullutslippskjøretøy bare skal kunne ha 50 pst. parkeringsavgift, og videreføre at bompenger og ferjetakster også bare er opp til 50 pst. Dette ble vedtatt og forhandlet av Venstre i budsjettet for 2017. Jeg mener at dette trenger vi fortsatt. En trenger å ha fordeler for nullutslippskjøretøy, og for parkering trenger vi faktisk å innføre det. Det er nå gått fem år, og det er ennå ikke på plass. Det trenger vi å få på plass. Det er riktig som det ble sagt av andre, at nå blir elbilfordelene betydelig svekket neste år, uansett hvordan SV har forhandlet i revidert. Da blir konkurransefordelene mye mindre for en veldig stor andel av kjøretøyene, og det er i en situasjon hvor vi ikke når klimamålene våre.

Én ting er målene vi har. Det andre er forpliktelsene vi har overfor EU. Da vi fikk tallene for 2021 nå, så vi at vi ikke når den forpliktelsen vi hadde for 2021 til å redusere ikke-kvotepliktig sektor. Da trenger vi å se på elbilfordelene, og de må veies opp mot målet om bare salg av nullutslippskjøretøy i 2025, som ble vedtatt i forbindelse med energimeldingen tilbake i 2015 – også i forhandlinger med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet.

Så til to andre forslag: Det ene er det som gjelder tilskuddsordningen for mindre byområder. Der mener vi den må videreføres for alle de fem områdene. Det blir helt feil når regjeringen varsler at de skal bruke 30 mill. kr i år, men bare skal bruke den inn mot Molde og Ålesund og bare som et engangstilskudd. Vi støtter da det forslaget, forslag nr. 2 i saken. Vi kommer også til å støtte forslag nr. 4, fra SV, om kystruten og daglige anløp. – Det vil si at Venstre går inn for forslagene nr. 2, 3 og 4 og sine egne forslag, nr. 5 og 6.

Presidenten: Da har representanten Ola Elvestuen tatt opp de forslagene han refererte til.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Prop. 111 S gjelder noen veisaker, en sak om kystruten Bergen–Kirkenes, noen saker om transport i byområdene og orientering om oppfølging av fire anmodningsvedtak på Samferdselsdepartementets område.

Det er et forslag til vedtak om oppheving av anmodningsvedtak nr. 211 fra 7. desember 2020, og jeg har merket meg at medlemmene i transport- og kommunikasjonskomiteen i innstillingen er positiv til dette.

Jeg vil særlig trekke fram et par saker, først kystruten Bergen–Kirkenes. Pandemien har rammet kystruten hardt, og det er fortsatt ikke regulær drift på ruten. Russlands invasjon av Ukraina har gjort situasjonen mer utfordrende, spesielt for Havila Kystruten. Og som det framgår av proposisjonen, ligger et av deres skip i opplag i Bergen som følge av at skipets forsikring ble rammet av sanksjonsforskriften. Det er en situasjon som departmentsfellesskapet jobber med for å forsøke å finne en løsning på. Jeg og mitt departement er opptatt av å finne langsiktige, gode løsninger for kystrutetilbudet i tråd med kontraktens formål og Hurdalsplattformen, og det tilsier 11 skip i drift på ruten. Samtidig har det vært, og er fortsatt, uvanlige tider. Det påvirker også kystruten.

Til byområdene: I to av sakene i proposisjonen orienterer jeg Stortinget om grep som regjeringen innfører for å bedre situasjonen for kollektivtransporten etter pandemien. Vi må gjøre det mer attraktivt å reise kollektivt, sykle og gå, og samtidig gjøre det mindre attraktivt å velge privatbil når det ikke er nødvendig å kjøre. Et viktig grep vi gjør, er å øke fleksibiliteten i tilskuddsordningen som gjelder den tidligere økningen på 50/50-prosjektene, til 66 pst. Forrige regjering satte et krav om at halvparten av denne økningen skulle brukes til å redusere bompenger. Vi åpner nå opp for at tilskuddet kan gå til å bedre kollektivtilbud.

Vi har også bedt Statens vegvesen om å vurdere bruksfordelene for elbil i byområdene. Tidligere i vår fikk vi en anbefaling fra en arbeidsgruppe som har foreslått tiltak for å få flere reisende tilbake til kollektivtransporten. Et av virkemidlene som arbeidsgruppen pekte på, var å redusere fordelene ved bruk av elbil i nærheten av byområdene. Vi har da fulgt opp denne anbefalingen med et oppdrag om å konkretisere anbefalingene knyttet til bruksfordeler for elbilene i byene. Når vi får denne tilbakemeldingen fra Statens vegvesen, vil jeg komme tilbake til Stortinget med saken på egnet måte.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Liv Kari Eskeland (H) []: Me har gjennom dei siste åra hatt ei vellykka elbilsatsing, noko som er viktig ettersom vegtrafikken står for store delar av utsleppa våre. Me har òg m.a. eit mål om at alle selde bilar i 2025 skal vera nullutsleppsbilar, og insentivordninga for få folk over på dette har vore ein av drivarane. No gjer altså regjeringa endringar i desse ordningane. Korleis kan statsråden vera sikker på at me no vil nå klimamåla som me har sett oss, med dei grepa ein legg opp til her?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: La meg først si at jeg er helt enig i at vi skal fortsette det gode arbeidet med å få bare nullutslippsbiler på veiene våre, og at vi skal stå ved det målet vi har om at det kun skal selges nullutslipps personbiler i 2025. Heldigvis har vi en veldig bra utvikling. Nå er 80 pst. av nybilene som blir solgt, elektriske – og det er veldig bra.

Dette er et sammensatt bilde. Det regjeringen nå har landet en enighet med SV om, handler om at vi vil ha denne ordningen med momsfritak opp til 500 000 kr. Det er fordi elbilmarkedet har utviklet seg. Nå får man gode biler til under det beløpet, og da mener vi at det er en riktig profil på det rent sosialt sett at vi gjør det på den måten.

Så er det det som handler om bruksfordel for elbil i byområdene, og legg merke til «i byområdene». Vi opplever en overgang fra kollektivtransport til elbiler. Det er med på å svekke kollektivtilbudet. Derfor vil vi nå undersøke om det er riktig å gjøre endringer på det, men det er altså en utredning som vi kommer tilbake til Stortinget med når vi har fått disse tilbakemeldingene fra Statens vegvesen.

Liv Kari Eskeland (H) []: Likevel vil me gjerna spørja statsråden om han ser at det er fornuftig å føreta ein heilskapleg gjennomgang av elbilfordelane – sjå dette opp mot klimamåla og få fagleg gode dokument på det – i staden for å vedta det stykkevis og delt utan å ha den totale oversikten over kva konsekvensar dette vil ha for dei overordna måla.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det jo ikke slik at man ikke utreder dette. Dette er et budsjettspørsmål som det var en tilbakemelding til Stortinget på i RNB, og så vil det være en klar oppfølging ut fra det som det blir konkludert med her i denne sal, som vi vil legge til grunn i arbeidet når det gjelder momsordningen. Og så har jeg, som sagt, satt i gang en utredning når det gjelder bruksfordeler i byområder. Da skal vi selvfølgelig ta kunnskapsbaserte beslutninger, og vi vil selvfølgelig også tillegge det vekt hvis noen i en eller annen form for dokumenterbarhet kan si at vi ikke vil nå målene våre for elbiler på bakgrunn av det vi nå gjør. Men vi er altså ikke kjent med det.

Mona Fagerås (SV) []: Det er en tid for nostalgi. Hurtigruta er en kulturinstitusjon for kystens folk. Men det er ikke bare nostalgi – det fikk medlemmene fra transport- og kommunikasjonskomiteen oppleve på en fantastisk tur fra Vardø til Hammerfest i mai. Hurtigruta skal være et viktig tilbud for kystens befolkning. Staten har nå spart nærmere 400 mill. kr på at rederiet Havila har måttet kansellere 10 000 anløp. Samtidig krever ikke regjeringen at det skal settes inn erstatningsskip – til tross for det regjeringen selv har skrevet i Hurdalsplattformen.

Vil ministeren nå vurdere å sette inn alternativer?

Morten Wold hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: I denne saken er jeg er helt enig med SV i at vi skal ha et godt og velfungerende kystrutetilbud. Det er jo, som vi alle vet, gode forklaringsfaktorer for hvorfor det nå er som det er. Den ene handler om pandemi og at vi ikke har fått skipene på plass i tide i Norge. Så er det det andre perspektivet som har kommet nå, med krigen i Ukraina, som gjør at ett av skipene ligger i havn i Bergen og ikke kan benyttes. Så det er et komplekst og sammensatt bilde. Men jeg kan forsikre denne salen om at vi fra regjeringshold gjør det vi kan for å oppnå samfunnsmålet og de kontraktene som ligger til grunn. Men jeg vil ikke nå gå inn i enkeltheter om hvordan vi skal håndtere det.

Mona Fagerås (SV) []: Jeg skjønner selvfølgelig de utfordringene som Havila har møtt på, men det jeg ikke skjønner, er hvorfor regjeringen ikke engang ser etter andre typer tilbud. Det kan dreie seg om gamle hurtigruteskip eller cruiseskip som er i opplag på grunn av pandemien. Jeg vil igjen oppfordre ministeren til å vurdere alternativer, vise handlekraft i denne saken og vise kystens folk at dette er et viktig tilbud, ikke bare for turistene, men også for kystens folk, passasjerer og gods langs kysten. Per nå kan man ikke stole på at hurtigruta kommer, og dermed blir den ikke brukt som et godsalternativ. Dermed går også mer gods over på vei, og det er ikke noe som jeg tror at ministeren ønsker.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Som det framgår av proposisjonen, vurderer departementet fortløpende behovet for tiltak for å sikre tilstrekkelig kapasitet for kystruten. Departementet ba den 2. mai Havila Kystruten om å undersøke om det finnes erstatningskip i markedet, og departementet mottok en redegjørelse fra Havila den 31. mai og vil vurdere dette før sommeren.

Ola Elvestuen (V) []: Statsråden og regjeringen er veldig opptatt av å svekke elbilfordelene av hensyn til kollektivtransporten. Mitt spørsmål blir ganske enkelt:

Hvorfor går ikke regjeringen inn for å styrke kollektivtransporten for å få flere reisende raskere tilbake til kollektivtrafikken?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Vi må gjøre flere ting samtidig. Det ble nylig, i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, landet at vi skal ha en omstillingspakke på 500 mill. kr til kollektivtransporten. Så må vi, sammen med kollektivaktørene – dvs. det er jo fylkene, kommunene og byene selv som må jobbe med prisstrukturer og hvordan man kan gjøre tilbudet mer attraktivt, enten det er kampanjer eller andre ting – se på om det er noe vi skal gjøre for å endre hvordan folk oppfører seg i sine reisevaner. Da er det å se på elbilfordeler, særlig i de store byene, en del av oppdraget. Det er fordi vi nå ser at folk sitter i elbilene sine, som også tar plass, som også sliter vei, og som svekker grunnlaget for kollektivtransporten. Så vi ønsker å se på en helhet.

Presidenten: Replikkordskiftet er omme.

De talerne som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Solberg-regjeringen gjorde mye for å bygge ut infrastruktur i Tromsø. Bygging av ny E8 gjennom Ramfjord er godt i gang, etter 30 år med krangel om hvor veien skal gå. Tromsø har fått en kraftig økning i belønningsordningen for kollektivtransport. Adkomsten til Breivika havn – som lenge var Nord-Norges største flaskehals – er ryddet opp i. Bygging av ny terminal på Tromsø lufthavn, Langnes, er godt i gang. Den første statlige tilskuddsordningen for vedlikehold av fylkesveier er opprettet, og Tromsø har fått muligheten til å få en byvekstavtale med staten.

Det hjelper veldig lite å klage over åtte år med Solberg-regjeringen når en ny rød-grønn regjering ikke klarer å matche det Solberg-regjeringen klarte å få til på samferdselsområdet. Der Solberg-regjeringen hadde høye ambisjoner, tar en rød-grønn regjering ambisjonene ned. Et av de beste eksemplene på det er kaoset vi har sett regjeringen har bidratt til når det gjelder forhandlinger om en byvekstavtale for Tromsø.

Da mandatet for forhandlinger om en byvekstavtale var klart fra Solberg-regjeringen i september/oktober, ble det utsatt, sånn at forhandlingene kom senere i gang. Det ble i april sendt brev fra regjeringen til Tromsø om at staten ville bidra med mindre i en byvekstavtale til Nord-Norges største by, men det var full forvirring etterpå om regjeringen egentlig sto for innholdet i brevet, og om brevet skulle vært sendt i det hele tatt. I april gikk regjeringen tilbake på at statens bidrag skulle være tema for forhandlingene om en byvekstavtale. Det synes jeg er veldig merkelig, for det er det samme som å gå på butikken og plukke de varene man skal ha, men når man kommer til kassen, vet man ikke om man har råd til å betale for det. Statens bidrag må selvsagt være et tema i forhandlingene.

I valgkampen ble det gitt store lovnader fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Arbeiderpartiet lovet å få en byvekstavtale på plass umiddelbart, men Senterpartiet, som gikk lengst av alle, skulle gi Tromsø 10 mrd. kr alene i statlige bidrag. Løftet om gull og grønne skoger har blitt til gråstein og visne trær. Valgløftene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet er tydeligvis best før valgnatten, for så langt er det levert veldig lite til Nord-Norges største by, noe Høyre også har bemerket i innstillingen til denne saken.

Min klare forventning er at regjeringen får på plass en byvekstavtale for Tromsø, og at ambisjonene ikke senkes. Om ambisjonene senkes fra regjeringens side, må enten Tromsø kutte i prosjektene, eller folk må betale mer i bompenger for å finansiere de samme prosjektene. Det er ikke i tråd med valgløftene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Folk og næringsliv i Tromsø trenger bedre infrastruktur, sånn at det blir enklere og raskere å komme seg fram i Nord-Norges største by.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg har behov for å komme med noen kommentarer til representanten Svardal Bøes innlegg. Det var faktisk denne regjeringen som la fram et mandat for forhandlinger om byvekstavtale med Tromsø. Den ideen om at det lå noe klart etter regjeringen Solberg, er ikke riktig. Det er mulig at Statens vegvesen hadde laget en skisse eller et utkast, men det var altså ikke noe klart mandat som lå hos oss da vi tiltrådte.

Vi har satt i gang den prosessen med ambisjon om at vi skal inngå en byvekstavtale. Nå vet ikke jeg hvordan representanten Svardal Bøe forhandler, men i min verden er det sånn at man ikke nødvendigvis presenterer resultatet på forhånd i en forhandlingsprosess. Det er sånn at vi skal nå noen samfunnsmål, og at staten har en ambisjon om å nå nullvekstmålene. Det ligger til grunn i den posisjonen staten inntar. Så forhandler man med byene om hva slags tiltak og virkemidler man skal bruke for å nå det målet. Penger er selvfølgelig absolutt en del av det.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Jeg klarte heller ikke å dy meg etter at statsråden kom på talerstolen, for det forelå et mandat i september/oktober som kunne ha bidratt til å få satt i gang forhandlingene. Det er litt merkelig, når statsråden er inne på det statlige bidraget, at da jeg stilte statsråden spørsmål i november, var svaret fra statsråden ganske klart og tydelig at statens bidrag skulle være et tema i forhandlingene med Troms om en byvekstavtale. Så kom en til april, og da går en plutselig tilbake og sier at nå skal det ikke være tema i forhandlingene om en byvekstavtale med Tromsø. Det er klart at da handler det om hva slags ambisjonsnivå regjeringen legger til grunn for de prosjektene, og da må en være tydelig fra regjeringen når en ikke kan snakke om hva det statlige bidraget skal være: Er det da slik at Tromsø enten må kutte prosjektene som ligger i den porteføljen, eller er målet at en skal opprettholde de samme prosjektene? Men da vil jo svaret være at en må øke bompengene for folk fordi staten og regjeringen skal bidra med mindre.

Jeg tror at folk og næringsliv i Tromsø har sett ganske klart og tydelig at regjeringen vil senke ambisjonene. Det synes jeg er veldig synd, for en trenger å bygge ut bedre infrastruktur om en skal få mer boligutbygging og mer næringsvekst i Nord-Norges største by. Så historiefortellingen til regjeringen om hvordan dette har blitt håndtert siden vi fikk en ny rød-grønn regjering, henger ikke helt sammen.

Mona Fagerås (SV) []: Jeg tenkte jeg skulle roe ned representanten Svardal Bøe og si at heldigvis har SV forhandlet med regjeringen om revidert nasjonalbudsjett, og der er partene enige om at byvekstavtalen for Tromsø er viktig for å sikre bærekraftig byutvikling og transportsystemer for framtiden. Partiene viser til dialogen som regjeringen har med Tromsø kommune om byvekstavtale, og at dette er en sak som en skal komme tilbake til i statsbudsjettet for 2023. Så da kan representanten Svardal Bøe ta ferie og reise opp til Tromsø og bare slappe av og kose seg i Nordens Paris.

Presidenten: Det er ikke før fredag Stortinget tar ferie, så Svardal Bøe må være her litt til.

Ola Elvestuen (V) []: Jeg tror nok man skal være mer bekymret for de mindre byområdene og den tilskuddsordningen som nå legges fram. Det er Bodø og Ålesund, men det er også Haugesund, Arendal, Grimstad og Vestfoldbyene. Det regjeringen sier i denne saken, er at disse 30 mill. kr, som nå bare skal legges til Bodø og Ålesund, er et engangstilskudd. Men dette må jo følges opp over tid og følges opp i tråd med det som ligger i Nasjonal transportplan.

Så må jeg si at generelt synes jeg denne regjeringen legger veldig lite trykk på kollektivtransport. Vi har sett det på Fornebubanen, hvor man nå endelig har blitt enig lokalt, at man legger heller ikke noe mer inn fra statens side, og de 500 mill. kr som SV snakker om i revidert budsjett, er vel mer en omfordeling enn at det er nye penger som kommer inn.

Samtidig er det en systematisk svekkelse av elbilfordelene, som det også er i denne saken, fordi man bare skal betale opptil 50 pst. parkeringsavgift. Dette ble forhandlet fram tilbake i 2016, og det skulle ikke være en midlertidig ordning. Det skulle være en permanent ordning, opptil 50 pst., og det samme på bompenger og ferjer, fordi vi skal ha en omstilling av bilparken. Nullutslippsbilene skal bli en større og større andel av bilparken, og så må prisingen følge det. Det er ikke noe overraskende. Det er slik det bør være, fordi det skal gi en effekt.

Jeg lurer på om regjeringen har tatt inn over seg hva det egentlig innebærer å nå målet i 2025 om bare salg av nullutslippsbiler. Vi ligger veldig godt an, men det har vært fordi det har vært sterk vilje, med et borgerlig flertall, i mange år. Derfor ligger vi der vi gjør. Men for å klare det siste stykket av veien må vi, før vi gjør endringer, vite at vi når målet. Når vi ikke det målet, må det komme andre tiltak for å få ned utslippene, ikke bare for å nå det målet som vi har i Norge, men også forpliktelsen vi har i klimaavtalen med EU.

Ser vi på de tallene som vi fikk forrige uke for utslippene i 2021, i ikke-kvotepliktig sektor, når vi ikke den forpliktelsen for 2021 som ligger i avtalen med EU. Det vil si at det vi ligger over, må vi ha ytterligere tiltak for å komme under neste år. Vi skylder altså utslipp som vi må ta igjen i etterkant. Jeg kan ikke se at regjeringen har noen tiltak – verken i budsjettbehandlingen vi hadde i høst, eller i revidert, som vi har nå, og heller ikke i enigheten – som trekker oss i riktig retning og gjør at utslippskuttene kommer raskere i ikke-kvotepliktig sektor. Det er det vi må ha i årene framover.

Kirsti Leirtrø (A) []: Det var representanten Svardal Bøe som gjorde at jeg tok ordet. Jeg vil ikke tro at det er en eneste en i Tromsø som vil kjenne seg igjen i den historiefortellingen som representanten Svardal Bøe kommer med. Det er veldig underlig.

I mange år har Tromsø vært helt uten utvikling innen infrastruktur mens befolkningen har vokst. Det er et stort behov for å gjøre endringer, ikke bare internt i byen og i en byvekstavtale. Også den viktigste innfartsåren, E8, har stått i stampe, men den blir nå realisert – takket være dagens regjering.

I tillegg er tilbakemeldingene både fra Tromsø og fra Troms – og Finnmark, for så vidt – at det er behov for å utvikle fylkesveiene og hurtigbåttilbudet og å ha mye mer rassikring. Det er en helhetlig del som er lagt fram nå i RNB, og alle må være klar over at det første rød-grønne budsjettet kommer først i 2023.

Presidenten: Representanten Erlend Svardal Bøe har hatt ordet to ganger tidligere og får ordet til en kort merknad, begrenset til 1 minutt.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Til siste taler: Jeg tror folk i Tromsø kjenner seg mer igjen i en som bor og lever i Tromsø, enn en som ikke gjør det, med tanke på hva som har vært bygd ut de siste årene.

Det er en oppriktig bekymring i Tromsø for byvekstavtale. Det er en oppriktig bekymring for folk og fra næringslivets side for hvordan denne utviklingen har vært, og at ambisjonene er blitt senket, slik det sto i det brevet som ble sendt til Tromsø kommune i april. Og her dreier det seg om en forutsetning, for da Stortinget i fjor behandlet Prop. 99 S for 2021–2022, som gjaldt Bypakke Tenk Tromsø, skulle det være første ledd i å få en byvekstavtale for Tromsø. Akkurat i disse dager settes det opp bommer i Tromsø, uten at folk vet om staten kommer til å bidra eller ikke med det som var forutsatt. Da er alternativet at en enten må kutte i prosjektene, eller at en beholder de samme prosjektene, og at folk må betale mer bompenger.

Hvis det var slik at dette ikke var et problem, burde regjeringen ha vært enda tydeligere på både ambisjoner og tidsperspektiv for en byvekstavtale for Tromsø, og det opplever jeg at den ikke er.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4

Votering, se torsdag 16. juni