Stortinget - Møte tirsdag den 14. juni 2022

Dato: 14.06.2022
President: Nils T. Bjørke
Dokumenter: (Innst. 385 S (2021–2022), jf. Dokument 8:223 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 3 [14:28:48]

Innstilling fra finanskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Kari Elisabeth Kaski, Ingrid Fiskaa, Lars Haltbrekken og Marian Hussein om løsning for kontantutbetaling til befolkningen (Innst. 385 S (2021–2022), jf. Dokument 8:223 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Heidi Nordby Lunde (H) [] (ordfører for saken): Det er ingen tvil om at vi både gjennom pandemien og med den senere tids utfordringer med prissjokk på bl.a. strøm har sett behovet for ulike inntektssikringsordninger eller støtteordninger for å dempe virkningene av en krise. Men det er ikke mangelfull digital eller monetær infrastruktur som hindrer eventuelle støtteordninger som er vedtatt i Stortinget. Vi har et velfungerende banksystem som allerede håndterer offentlige utbetalinger, fra barnetrygd til pensjon og til for mye innbetalt skatt. Det vil si at det finnes velfungerende systemer for selve transaksjonen for kontantutbetalinger.

Da mange måtte vente lenge med å få utbetalt støtte fra Nav under koronapandemien, skyldtes dette at Stortinget vedtok mange endringer av eksisterende inntektssikringsordninger samtidig, til tross for klare advarsler om at det ville ta tid å få endringene på plass. Men Nav fikk på plass en midlertidig ordning for forhåndsutbetalinger relativt raskt, mens de utviklet de andre systemene.

Det er i dag ingenting i veien for raskt å kunne utbetale en ren kontantstøtte, slik det skisseres i forslaget, uten avgrensning eller målretting mot dem som trenger det mest. Men utfordringen med stønader og kompensasjonsordninger er at en ubestemt krets av personer skal få utbetaling fra staten dersom de oppfyller et definert sett av kriterier, og at kretsen og kriteriene kan variere, avhengig av hvilket problem støtten er ment å avhjelpe.

Flertallet i komiteen avviser forslaget om å opprette en offentlig løsning som kan brukes til kontantutbetalinger til norske husholdninger, og at dette bør tilbys gjennom Norges Bank. Som sentralbank skal Norges Bank opprettholde en stabil pengeverdi, fremme stabilitet i det finansielle systemet og et effektivt og sikkert betalingssystem. Det er klokt å opprettholde et skille mellom pengepolitikken, som utøves av Norges Bank, og finanspolitikken, som ligger hos politiske myndigheter. Dersom det offentlige skal tilby en statlig bankkonto til alle innbyggere i Norge, reiser det flere spørsmål om innretning og avgrensninger. En slik konto må være fullfungerende for å ha en funksjon i 2022, for å kunne både betale regninger, overføre mellom konti eller ta ut penger i form av kontanter. Det betyr at Norges Bank, som trykker pengene og er selvfinansiert, kommer i direkte konkurranse med private banker, som er avhengig av lønnsomhet og finansiering. Hvis kontoen skal kunne brukes til alt, vil det gjøre konti i private banker overflødig. Det betyr også at bankenes mulighet til å tilby utlån fra innskudd vil reduseres kraftig. Behovet for at Norges Bank da også må yte lån til private, blir da fort også et spørsmål.

Når det gjelder digitale sentralbankpenger, har Norges Bank utredet bruken av dette i rundt fire år og fortsetter det arbeidet gjennom en eksperimentell testing av tekniske løsninger. Komiteens flertall ser ingen grunn til å forsere dette arbeidet på nåværende tidspunkt og avviser på denne bakgrunn forslagene.

Nils T. Bjørke hadde her teke over presidentplassen.

Kari Elisabeth Kaski (SV) []: Gjennom de siste årene har behovet for ulike typer kontantutbetalinger til befolkningen blitt aktualisert. Det knytter seg til de ulike typer utbetalinger som ble gjennomført i forbindelse med koronapandemien, som et samlet storting sto bak, og som bidro helt konkret til å begrense den økende økonomiske ulikheten som en følge av pandemien, men mer nylig i tilknytning til strømkompensasjonen som ble vedtatt i Stortinget, og der den valgte løsningen ble utformet ut fra hva som var mulig å gjennomføre teknisk, men ikke så omfordelende eller avgrenset som den kunne ha vært dersom man hadde hatt ulike typer infrastrukturer på plass for kontantutbetaling. Disse to eksemplene viser i realiteten at det er flertall på Stortinget for kontantutbetalinger til befolkningen i ulike situasjoner der det er påkrevd, men vi har per i dag ikke relevante systemer som tillater det, som sikrer at man også kan gjennomføre utbetalingene på en målrettet måte, mer målrettet enn f.eks. generelle skattekutt og målrettet fordelingsmessig eller geografisk.

Så vet vi framover at i økende grad kommer en problemstilling til å være hvordan vi kan kompensere folk for de økende miljøavgiftene, som det også er et bredt flertall for i Stortinget. Det har vært foreslått ulike typer løsninger for å kompensere folk gjennom grønne sjekker, gjennom skattefradrag og på annet vis. Men få av de løsningene setter en klar sammenheng også i tid, mellom at man har økte utgifter som følge av bl.a. økte miljøavgifter, og at man blir kompensert for det. Ingen av forslagene har heller en tydelig løsning på hvordan man skal ivareta det fordelingsmessige perspektivet.

Det er bakgrunnen for at SV har fremmet dette forslaget. Vi ser behovet for å utvikle den typen løsninger. Det er det også diskusjoner om i andre land, enten det er knyttet til kompensasjon for økende miljøavgifter, eller det er i tilknytning til kompensasjon i forbindelse med koronapandemien. I USA ble det løst gjennom å sende ut en sjekk i posten til alle innbyggerne. Det er neppe særlig aktuelt her i Norge, men det som kan være aktuelt, er å utnytte det arbeidet som ligger til Norges Bank med utvikling av digitale sentralbankpenger, og i forbindelse med det også bruke muligheten til å opprette en konto til alle landets husholdninger i Norges Bank, slik at man både kan ha et kredittrisikofritt alternativ gjennom de digitale sentralbankpengene og også raskt kan få ut kontanter til nordmenn når det vil være behov for det, enten i krisetid eller som kompensasjon for økte miljøavgifter.

Med dette tar jeg opp SVs forslag.

Presidenten: Då har representanten Kari Elisabeth Kaski teke opp dei forslaga ho refererte til.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Jeg velger å være kort i dag. Jeg synes det er en veldig ryddig og oversiktlig innstilling, og saksordførerens innlegg reflekterer mange av de vurderingene som inngikk i mitt brev til komiteen, og som er regjeringens vurderinger rundt de to forslagene, bl.a. forslaget om at hver enkelt innbygger i Norge skal ha en offentlig bankkonto. Det norske banksystemet fungerer godt, og det er et veldig stort tiltak, som det også vil være en del kostnader og ulike problemstillinger rundt.

Regjeringen støtter det som er et bredt flertall på Stortinget. Regjeringens vurdering med bakgrunn i erfaringene fra koronapandemien er at man har klart å utforme gode og målrettede ordninger for ulike grupper både raskt og i stort omfang. Det gjelder også den strømsikringsordningen som nå er gjennomført. Derfor er regjeringen helt på linje med det brede flertallet her i salen.

Presidenten: Det vert replikkordskifte.

Kari Elisabeth Kaski (SV) []: I forkant av valget i fjor var både Arbeiderpartiet og Senterpartiet tydelige på at man ønsket å utarbeide en løsning for å kompensere folk geografisk særlig for økende miljøavgifter. Det har så langt ikke blitt lagt på bordet noen målrettet løsning for det fra regjeringen. Kan statsråden orientere om hvordan det arbeidet går, og hvilke ulike alternativer man vurderer for å kunne kompensere folk på en målrettet måte i møte med de varslede økende miljøavgiftene?

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Det er flere ulike virkemidler man kan bruke. Et av virkemidlene vi har brukt i årets budsjett, er styrking av pendlerfradragene, som nettopp kan kompensere mange av dem som har økte reisekostnader i forbindelse med jobb. Man kan også gjøre andre ulike skatte- og avgiftsgrep, som vi helt sikkert kan utforme sammen med SV, for både Senterpartiet og SV er opptatt av å ha en bra geografisk og sosial profil på de grepene vi gjør. Vi skal også følge opp det anmodningsvedtaket som ble vedtatt i fjor høst som ofte populært blir kalt grønn folkebonus, og komme tilbake med vurderinger rundt det.

Kari Elisabeth Kaski (SV) []: Jeg takker for svaret og imøteser med stor entusiasme utredningen som knytter seg til grønn folkebonus.

Et videre spørsmål knytter seg til den strømkompensasjonsordningen som Stortinget vedtok. Den ligger riktignok under et annet departement, men pengeposten ligger i budsjettene, kan man trygt si. Jeg er interessert i å høre finansministerens refleksjoner om hvorvidt det ikke ville vært hensiktsmessig, hvis det hadde vært teknisk mulig, å klare å lage en strømkompensasjonsordning som var bedre og mer målrettet når man hensyntar omfordeling – vi vet med sikkerhet at folk med veldig god råd bruker mer strøm enn folk med dårlig råd – men også at man i større grad kunne ha målrettet det for å ivareta at man ønsker å stimulere til energieffektivisering.

Statsråd Trygve Slagsvold Vedum []: Nå er man midt i den ordningen. Når ting har gått over tid, er det sikkert klokt å gå gjennom hele den sikringsordningen og se på forbedringspunkter, om det er ting som kan gjøres bedre. Erfaringene til nå er at sikringsordningen har vært trygghetsskapende. Det som selvfølgelig var krevende i fjor høst, var å få på plass ordningen raskt, for det var en helt ny ordning og egentlig en enorm kontantutbetaling som skulle gå fra staten gjennom nettselskapene og ut til folk, og at man skulle klare å få det til.

Statsråd Terje Lien Aasland kan sikkert dele de erfaringene som ikke har vært så gode, men erfaringen i stort er at det har fungert, at pengene har kommet ut, at det har medført lite byråkrati, og at også en del av nettselskapene var utrolig velvillige med hensyn til å få dette raskt på plass. Det var ikke noen selvfølge med de store kontantutbetalingene som her skulle skje. Erfaringen er god, men med så store summer som går i denne ordningen, er det veldig klokt hele tiden å ha et kritisk blikk på det og se om det kan gjøres forbedringer.

Presidenten: Replikkordskiftet er avslutta.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering, se onsdag 15. juni