Stortinget - Møte onsdag den 8. juni 2022

Dato: 08.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 334 S (2021–2022), jf. Dokument 8:224 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 13 [13:21:24]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Morten Stordalen, Frank Edvard Sve, Hans Andreas Limi og Marius Arion Nilsen om bedre rammebetingelser for veterankjøretøy (Innst. 334 S (2021–2022), jf. Dokument 8:224 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Geir Adelsten Iversen (Sp) [] (ordfører for saken): Det går fra motorsykkel til veterankjøretøy.

Følgende forslag fremmes:

  • «1. Stortinget ber regjeringen endre årsgrensen for veterankjøretøy fra 30 år til 20 år med fritak for omregistreringsavgift og trafikkforsikringsavgift.

  • 2. Stortinget ber regjeringen innføre en garanti for at etanolfri bensin (98 oktan E0) skal være tilgjengelig i hele landet.

  • 3. Stortinget ber regjeringen inkludere alle kjøretøy i 50-årsregelen for EU-kontroll, slik Sverige har gjennomført.»

Komiteen viser til departementets svarbrev av 29. april 2022. Komiteen viser til at det kun er forslag nr. 2 og 3 i representantforslaget som er til behandling, da forslag nr. 1 er avvist i medhold av Stortingets forretningsorden § 39 annet ledd bokstav e.

Forslagsstillerne ber regjeringen innføre en garanti for at etanolfri bensin skal være tilgjengelig i hele landet. Det er litt rart at Fremskrittspartiet fremmer et slikt forslag nå, når Fremskrittspartiet for kort tid siden tilhørte et flertall som kunne ha ordnet dette.

Flertallet i komiteen forstår behovet for å sikre tilgang til etanolfri bensin framover, men mener at det er vanskelig for staten å regulere dette. Det bør kunne løses med avtaler i markedet.

I departementets vurdering av forslag nr. 3 i representantforslaget framkommer det at Statens vegvesens vurdering er at

«det også for kjøretøy over 50 år kan være mye brukspotensiale igjen, som nødvendigvis ikke vil begrense seg til sjelden eller begrenset bruk».

Statens vegvesen opplyser videre at

«et fritak fra EU-kontroll for kjøretøy over 50 år, uten ytterligere krav om bruksbegrensning, også kan bidra til at eldre kjøretøy oppleves mer attraktive som «billig» bruksbil/ ungdomsbil, noe de ikke ønsker å legge til rette for».

Komiteens tilråding fremmes av medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

«Representantforslag fra stortingsrepresentantene Morten Stordalen, Frank Edvard Sve, Hans Andreas Limi og Marius Arion Nilsen om bedre rammebetingelser for veterankjøretøy – vedtas ikke.»

Erlend Larsen (H) []: Det er mange veteranbilentusiaster i landet vårt, og det gleder oss i Høyre. Å ta vare på gamle biler er delvis å gi oss et rullende museum. Veteranbiler representerer vår nære historie og er en påminnelse om den imponerende teknologiske utviklingen som har skjedd gjennom bilens historie. Vi ønsker å støtte opp om dette, og noe har vi også gjort de årene vi var i regjering.

Mange veteranbiler er avhengige av etanolfri bensin fordi motoren ikke er bygd for etanol. Etanol tærer på slanger og pakninger og kan gi lekkasjer med fare for brann. Vi i Høyre forstår godt behovet for å sikre tilgangen til etanolfri bensin framover, men vi mener det er vanskelig for staten å regulere dette. Dette bør, så langt som mulig, løses med avtaler i markedet. Eiere av veteranbiler er en så stor gruppe at oljeprodusentene bør finne dem interessante som kundegruppe.

Også i denne saken foreslår Fremskrittspartiet å redusere avgifter uten samtidig å vise hvordan de skal dekke inn lavere inntekter til staten. Jeg mener at saker som handler om avgifter, hører til statsbudsjettet og ikke i et løsrevet representantforslag. Reduksjon i avgifter gir lavere inntekter, og da må det også vises hvordan dette skal løses.

Å redusere årsgrensen for veterankjøretøy fra 30 til 20 år vil bety at et stort antall biler vil få reduserte avgifter. Staten får lavere inntekter, noe som må kompenseres på en eller annen måte. Vil det bety at nyere biler skal få tilsvarende høyere avgifter? Det sier ikke forslaget noe om.

Solberg-regjeringen avviklet importavgiften for kjøretøy eldre enn 30 år. Også kjøretøy som var mellom 20 og 30 år gamle, fikk fritak for engangsavgiften. Da dette ble gjort, ble reduksjonen i inntekter dekket inn, slik det skal, over statsbudsjettet.

Biler som er registrert før 1960, slipper EU-kontroll. Fremskrittspartiet foreslår å gjøre denne grensen dynamisk, slik at alle kjøretøy som er eldre enn 50 år, slipper EU-kontroll. Vi i Høyre støtter ikke at biler som er mer enn 50 år gamle, skal slippe EU-kontroll. Det er dessverre ulykker med veterankjøretøy som gjør at vi mener at bilene skal gjennomgå en teknisk kontroll. Trafikksikkerhet og nullvisjonen om antall drepte i trafikken trumfer ønsket om å slippe kontrollene. Høyre støtter med andre ord ikke dette representantforslaget.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det ser ut til å vere vanlege folk sin tur til å ikkje verte høyrde når det gjeld område som dei verkeleg er opptekne av. Veteranbil er eit sånt område.

Det er enormt mange personar i Noreg som er opptekne av å ta vare på dei kulturskaparane som veteranbilane faktisk er, og setje dei i stand og bruke dei. Når vi er ute og køyrer, er det veldig mange som skryter av at dei såg ein flott veteranbil, og at det er kjekt å sjå veteranbilar på vegane, osv., men avgifter må vi passe på at dei betaler, på lik linje med alle andre. Det er ikkje ein vanleg bruksbil, det er ein kulturgjenstand. Det er det som er grunnlaget for at vi meiner at når ein bil er eldre enn 20 år, er det dags for at det er ein kulturgjenstand. I dag er snittvraktida på 19,2 år, så det er godt innanfor å senke den grensa til 20 år.

Eg oppfattar at dei fleste er einige i at veteranbilane er kulturgjenstandar, og at det ikkje er nokon grunn til å ha dei same avgiftene for dei som for vanlege bilar, men det er litt sånn at når ein begynner å kome på 98-oktan og etanolfri bensin, då skal ein ikkje bry seg noko om det, det må vere opp til drivstoffleverandørane å sørgje for det. Eg fryktar iallfall at ein då veit kor det går. Då er det vanskeleg å få sikra at desse kulturgjenstandane kan få det drivstoffet dei treng. Så det burde vere ei enkel sak.

Vi meiner veteranbil er viktig. Det er ei stor gruppe. Det er ein kulturgjenstand, og det burde vere grunnlag for å støtte det framlegget. Vi ser at det ikkje er det, og då er det, som sagt, vanlege folk sin tur til å ikkje verte lytta til.

Presidenten: Representanten skal ta opp de forslag som Fremskrittspartiet har fremmet i saken?

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det er riktig.

Presidenten: Da har representanten Frank Edvard Sve tatt opp de forslagene han refererte til.

Jone Blikra (A) []: Vanlige folks tur … Det er ingen tvil om at det er stor entusiasme knyttet til veterankjøretøy, og det er viktig å vise respekt for dem som har interesse for stell og bruk av veterankjøretøy, og opplever kos og glede ved det.

I hine hårde dage, da jeg var lensmannsbetjent, måtte man bruke eget kjøretøy til utrykning. Da hadde jeg en Plymouth Road Runner, og på den tiden var det faktisk Norges eldste godkjente utrykningskjøretøy, så jeg vet hva dette er. Men vi må finne balansen. Gjennom 34 år i politiet har jeg også dessverre opplevd at trafikksikkerhet er avgjørende for liv og død. Når man kan oppleve at fem personer omkommer i en trafikkulykke på grunn av bremsesvikt på en veteranbil, sier det noe om at vi må balansere dette. Vi skal legge til rette for de gode opplevelsene, og vi må balansere med trafikksikkerhetshensyn. Heldigvis er det slik at det er svært få ulykker knyttet til veterankjøretøy. Men det er ikke slik at alle kjøretøy som passerer 50 år, automatisk går fra å være transportmiddel til å bli entusiastkjøretøy. Sånn er ikke virkeligheten for vanlige folk, og det er for å ta hensyn til vanlige folk at vi må balansere.

Dagens regelverk virker – det er få ulykker. Ved å utvide muligheten for å få eldre biler på veien utfordrer vi trafikksikkerheten, og vi utfordrer sikkerheten til vanlige folk.

Ola Elvestuen (V) []: Venstre er også for veteranbiler. Det er helt riktig at det er kulturgjenstander, og de får større verdi jo eldre de er. Nå er ikke det et av forslagene her, men jeg synes likevel at å sette grensen for veteranbiler ned til 20 år blir for lavt. Det må være et lengre tidsperspektiv, det er ikke så langt over det som er gjennomsnittsalderen på og brukstiden for en vanlig bil. En bør ikke ha avgiftsfritak når en kommer rett over 20 år, samtidig som vi, i hvert fall regjeringen, ønsker å innføre avgifter på de bilene vi ønsker å ha, også elbilene – som er det nye, som jeg mener er helt feil, men som man ønsker å gjøre fra neste år.

Ellers er jeg enig med dem som har snakket om at når det gjelder etanolfritt drivstoff, etanolfri bensin, er dette noe selskapene må kunne håndtere selv. Jeg ser ikke på det som et nasjonalt ansvar å ha et slikt tilbud over hele landet.

Også når det gjelder 50-årsregelen for EU-kontroll, og at alle kjøretøy skal inkluderes i den, vil vi sette trafikksikkerhet som det viktigste, og ikke støtte forslagsstillerne. Så fra Venstres side går vi inn for innstillingen fra komiteen.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Dette representantforslaget inneholder tre forslag. Forslag nr. 1 ble som kjent avvist, og derfor skal jeg konsentrere meg om å kommentere forslagene nr. 2 og 3.

Forslag nr. 2 gjelder garanti for at etanolfri bensin skal være tilgjengelig over hele landet. Det har vært knyttet til spørsmålet om å ta i bruk E10-bensinkvalitet, med opptil 10 pst. bioetanol. Ettersom det nå ikke innføres krav om E10, synes behovet for å gi regler om sikringskvalitet med lavere etanolinnhold å være redusert. Jeg vil anta at tilbudet av 98 oktan ikke bare er begrenset på grunn av omsetningskravet, men også på grunn av liten etterspørsel. Og hvis det ikke er markedsmessig grunnlag for en drivstoffkvalitet, vil det selvfølgelig heller ikke bli tilbudt av forhandlerne.

Jeg har merket meg at bensin med innblanding av etanol er en særlig utfordring for veteranbiler, og at disse har behov for tilgang til etanolfri bensin. Men jeg mener, i likhet med komiteens flertall, at dette bør kunne løses på en annen og mer hensiktsmessig måte enn med avtaler i markedet.

Som komiteens flertall også viser til, er EU-kontroll viktig i arbeidet for at Norge skal nå nullvisjonen. Norge er også bundet av EØS-regler, som har en streng regulering av også dette. EU-direktivet setter rammer for hvilke kjøretøy som kan unntas fra EU-kontroll, og jeg forstår direktivet slik at medlemsstatenes adgang til å gjøre unntak fra kravet om EU-kontroll av trafikksikkerhetshensyn er begrenset til kjøretøy som man svært sjelden benytter på vei.

Slik jeg forstår forslagets innhold, er det kun ett unntak, basert på et aldersskille uten krav om bruksbegrensning. Dersom det eneste kriteriet skulle være alder, vil det også kunne ha den konsekvens at ombygde kjøretøy likestilles med kjøretøy i original utførelse. Jeg mener det er viktig å sikre at slike kjøretøy fremdeles holdes i god teknisk og trafikksikker stand. Fatale ulykker med veterankjøretøy har synliggjort dette behovet.

Statens vegvesen opplyser at et fritak fra EU-kontroll for kjøretøy over 50 år, uten ytterligere krav om bruksbegrensning, også kan bidra til at eldre kjøretøy oppleves mer attraktive som billig bruksbil. Det vil da være uheldig hvis vi ikke kan sikre at disse holder god teknisk og trafikksikker stand.

Samlet sett er det sannsynlig at endringene som foreslås, vil gi uheldige konsekvenser for trafikksikkerhet og dermed være i strid med nullvisjonen. Dette er derfor tiltak jeg mener ikke bør gjennomføres.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 13.