Stortinget - Møte tirsdag den 24. mai 2022

Dato: 24.05.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 298 S (2021–2022), jf. Dokument 8:114 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 8 [13:02:36]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentant Tobias Drevland Lund om å hindre at afghanere blir tvangsreturnert til Afghanistan (Innst. 298 S (2021–2022), jf. Dokument 8:114 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske frå kommunal- og forvaltningskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve anledning til inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Grete Wold (SV) [] (ordfører for saken): Først takk til komiteen. Det har vært mange – noen også til dels overlappende – saker vi har hatt oppe her i dag, så det har vært en oppgave å holde ting litt i system.

I dette representantforslaget ber forslagsstillerne om at utlendingsmyndighetene instrueres om å stanse all retur av mennesker til Afghanistan, og at man forlenger suspensjonen av utreiseplikten.

Det er ikke slik at Afghanistan med Taliban ved makten er et trygt sted, og for mange er det forbundet med direkte livsfare å befinne seg i landet. Mange har flyktet fra landet og melder om et styre og en utvikling som på ingen måte samsvarer med grunnleggende menneskerettigheter på noen som helst måte.

Da man i juli bestemte seg for å stoppe utreiseplikten til Afghanistan midlertidig, samtidig som man hentet hjem 800 afghanere, var dette fordi man vurderte situasjonen som uoversiktlig. Dette var også ordninger som ble forlenget. Situasjonen er dessverre ytterligere forverret. Selv om den på mange måter kan ses på som mer oversiktlig, er det på ingen måte stabile eller sikkerhetsmessig forsvarlige tilstander i landet. Når Taliban uttaler at alle som returnerer fra Vesten til Afghanistan, vil bli stilt inn for en shariadomstol, og når afghanske tolker som vi evakuerte, forteller at deres familier er på intern flukt med fare for egne liv, gir det oss gode begrunnelser for på nytt å stoppe opp og stoppe tvangsreturer til dette landet.

Når vår egen organisasjon NOAS, med god kjennskap til forholdene og mange kontakter i flyktningmiljøet, mener at man må være ekstremt forsiktig med å sende flyktninger tilbake til Afghanistan, og når FNs høykommissær for flyktninger så sent som i fjor anmodet alle land om å stanse returer til landet, så må vi lytte til dette. Senest i går fikk vi informasjon om at Taliban strammer ytterligere til for kvinners rettigheter, og protestene kommer fra mange hold, uten at det synes å påvirke styret i landet. Vi ser et land i krise, et land på randen av humanitær katastrofe, og det er ingen grunn til å tro at hjemvendte flyktninger med negative holdninger til Taliban vil få en trygg tilbakekomst.

SV støtter derfor representantforslaget, og vi opprettholder det forslaget vi selv er en del av.

Presidenten: Representanten Grete Wold har teke opp det forslaget ho refererte til.

Terje Sørvik (A) []: I Hurdalsplattformen slår regjeringen fast at retten til å søke asyl og beskyttelse fra forfølgelse er en grunnleggende menneskerettighet. Norge skal vise solidaritet med og ta sin del av ansvaret for mennesker på flukt. Det er viktig å hegne om asylinstituttet og sørge for at gjeldende regelverk etterleves. Vi vil på generelt grunnlag bemerke at asylsøkere med endelig avslag på asylsøknaden har en selvstendig plikt til å reise tilbake til hjemlandet. Dette er personer som UDI og UNE mener ikke risikerer forfølgelse eller andre alvorlige overgrep ved retur til hjemlandet, og som således ikke har krav på beskyttelse fra norske myndigheter.

Det er viktig å påpeke at departementet ikke var involvert i verken avgjørelsen om å innføre midlertidig stans i utreiseplikten til Afghanistan eller avgjørelsen om å oppheve den midlertidige stansen. Dette var avgjørelser som ble tatt av utlendingsmyndighetene på bakgrunn av grundige faglige vurderinger av situasjonen i landet.

En instruksjon fra politisk ledelse til utlendingsmyndighetene, slik forslagsstillerne foreslår, vil undergrave systemet utlendingsforvaltningen er bygget på. Det er etter vårt skjønn ikke ønskelig at det utvikler seg en praksis der det er en politisk vurdering hva som er trygge og utrygge områder å returnere asylsøkere til. Dette er vurderinger som fortsatt bør gjøres av utlendingsmyndighetene.

Vi vil videre bemerke at opphevelsen av den midlertidige stansen i utreiseplikten til Afghanistan ikke innebærer at UNE mener det er trygt for alle med tidligere avslag å returnere til Afghanistan, men at det nå skal foretas individuelle vurderinger i hver enkelt sak. Norge er forpliktet til ikke å returnere personer som risikerer forfølgelse eller andre alvorlige overgrep, herunder at vedkommende står i reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved tilbakevending til hjemlandet.

Mari Holm Lønseth (H) []: I verden er det over 80 millioner mennesker på flukt. Vi har selvsagt en forpliktelse til å hjelpe flest mulig av dem som trenger beskyttelse, og det skal vi gjøre på mange måter. Viktigst er at vi bidrar til å hjelpe i nærområdene, men det er klart at vi også i Norge skal ta et ansvar ved å gi flyktninger beskyttelse i Norge.

Men det er veldig viktig at vi holder fast ved at det ikke er politikere som bestemmer hvem det er som får beskyttelse, og at politikere generelt ikke kan bestemme at alle fra f.eks. ett bestemt land skal få beskyttelse. Vår oppgave er å lage rammene, lover og regler som sikrer vår intensjon om at de som trenger beskyttelse, skal få det, på en god måte.

Jeg har tillit til at utlendingsforvaltningen foretar riktige vurderinger i enkeltsaker, og til at domstolene overprøver vedtak dersom forvaltningen f.eks. har lagt feil fakta eller rettsanvendelse til grunn. Jeg har også tillit til at utlendingsforvaltningen og Landinfo gjør gode vurderinger av tilstanden på bakken i ulike land og regioner, og at de vil gjøre det på en mye bedre og mer rettferdig måte enn hvis folkevalgte gjorde det.

Dersom vi får en økt polarisering av selve asylinstituttet, altså av hvem som skal få beskyttelse eller ikke, risikerer vi flere ting:

For det første risikerer vi at det er de som får mest oppmerksomhet, som får mest beskyttelse. Det mener jeg vil være direkte urettferdig. Uavhengig av om en sak har fått mye eller lite oppmerksomhet, er det ikke det som skal avgjøre om man får beskyttelse. Det som skal avgjøre, er hvilket beskyttelsesbehov man faktisk har.

For det andre vil systemet kunne bli utrolig uforutsigbart. Det er derfor viktig at vi holder fast på at det er utlendingsmyndighetene som behandler enkeltsaker, og som også vurderer om det er et behov for midlertidig returstans. Jeg registrerer også at det i svarbrevet fra statsråden understrekes at regjeringen ikke har noe å gjøre med den returstansen som UNE fattet vedtak om tidligere.

En politisering av asylinstituttet vil også kunne føre til økt urettferdighet og inkonsekvens ved at det vil være politikere som avgjør, ikke behovet til dem som trenger beskyttelse. Jeg vil også understreke det samme som representanten Terje Sørvik sa, at det innebærer at de som nå har saker til behandling, får en ny vurdering av saken, ikke at det nødvendigvis blir retur.

Heidi Greni (Sp) []: UDI og UNE besluttet i juli 2021 midlertidig stans i utreiseplikten til Afghanistan på grunn av usikkerhet om den videre politiske sikkerhetsmessige og humanitære utviklingen i landet. Den midlertidige stansen ble opphevet fra 1. mars 2022, og saksbehandlingen ble gjenopptatt. Det er fordi UNE vurderte situasjonen som mindre uforutsigbar enn den har vært tidligere.

Regjeringen tar uansett ikke del i utlendingsmyndighetenes beslutning, verken om midlertidig stans eller om gjenopptaking av saksbehandlingen. En stor andel av asylsøkerne fra Afghanistan får søknaden sin innvilget, og for dem er det viktig at saksbehandlingen kommer i gang igjen, slik at de kan få oppholdstillatelse, bli bosatt i en kommune og komme i gang med sitt nye liv i Norge.

Asylsøkere med endelig avslag har en selvstendig plikt til å reise tilbake til hjemlandet. Dette er personer som UDI og UNE vurderer at ikke risikerer forfølgelse i hjemlandet. Opphevelse av midlertidig stans betyr ikke at UNE mener det er trygt for alle med avslag å reise tilbake til Afghanistan, men at det skal foretas en individuell vurdering i hver enkelt sak. Norge er forpliktet til å ikke returnere personer som risikerer forfølgelse eller andre alvorlige overgrep hvis de blir sendt tilbake til landet.

Stortinget vedtar lovverket som regulerer norsk asylpolitikk. Det tilligger utlendingsforvaltningen å vurdere om det er trygt å returnere personer, og at det er i tråd med våre internasjonale forpliktelser. Senterpartiet mener det er veldig viktig at denne arbeidsfordelingen fortsetter, og vi ønsker ikke å politisere disse vurderingene. Norge er tjent med en forutsigbar innvandringspolitikk, og faglige vurderinger rundt retur, rundt hva som er trygt osv., må fortsatt gjøres av forvaltningen, ikke av politikere.

Forslaget om en instruksjon fra politisk ledelse vil undergrave hele systemet som utlendingsforvaltningen vår er tuftet på. Faglige vurderinger og behandling av enkeltsaker bør fortsatt tilligge utlendingsforvaltningen.

Erlend Wiborg (FrP) []: I likhet med flere saker tidligere i dag er det viktig å huske hva vi snakker om. Vi snakker her om personer som har fått endelig avslag på sin søknad etter en grundig vurdering. Man har kommet frem til at dette er personer som ikke har behov for beskyttelse fra det landet de har reist fra. Dette er også personer som har fått muligheten til å prøve saken gjennom flere instanser og ankemuligheter, men der norske myndigheter, etter en grundig vurdering, har kommet frem til at situasjonen i de landene de reiser fra, ikke gir dem grunnlag for beskyttelse. Så kan selvfølgelig mye ha skjedd i det landet de kommer fra innen de skal returneres. Da er det også viktig å huske at det dessverre er sånn at det store flertallet i verden ikke lever i velfungerende demokratier der alt er på stell – langt derifra – men det i seg selv er ikke grunnlag nok for at man ikke kan returneres.

Derfor tror jeg det er viktig at man sørger for at det er utlendingsforvaltningen som objektivt foretar vurderinger av om det er trygt å returnere en person eller ikke, og om det er i tråd med våre nasjonale og internasjonale forpliktelser. Hvis vi begynner å politisere den avgjørelsen, vil vi få ganske kompliserte debatter i denne sal. Om vi skal begynne å diskutere hvert enkelt land, og om noen stortingsrepresentanter mener det landet er trygt eller ikke trygt, eller om det området i et land er trygt eller ikke trygt – det er et system som åpenbart ikke fungerer. Det er derfor vi er avhengig av at vi har en objektiv instans som utlendingsforvaltningen, som på best mulig beslutningsgrunnlag foretar disse avveiningene og vurderingene.

Så registrerer jeg også i løpet av debatten – og det er også flere som skriver om det i merknadene – at det vises til Afghanistan og ikke minst Taliban, og det som har skjedd der. Og la det være hevet over enhver tvil: Taliban er en brutal og skrekkelig islamistisk organisasjon som fratar kvinner, og stort sett hele befolkningen, helt grunnleggende rettigheter. Men samtidig som alle er enige om hvor skrekkelig den organisasjonen er, må jeg si det er spesielt at vi har en regjering som har tro på at bare man får fløyet Taliban til Norge med privatfly, så kan vi sette oss ned og overtale dem til å endre holdning og mening. Vi ser at det selvfølgelig ikke fungerer, og jeg håper også regjeringen har tatt lærdom av det: at islamister går det ikke an å prate til fornuft.

Tobias Drevland Lund (R) []: I dag er jeg ganske skuffet, skuffet over at flertallet i denne salen mener det er forsvarlig av Norge å sende afghanere tilbake til Afghanistan. Det er vel neppe noen her som vil påstå at Afghanistan er et velfungerende, trygt land der menneskerettigheter, rettssikkerhet og beskyttelse av kvinner, minoriteter og sårbare grupper står i fokus – snarere tvert imot. Likevel mener flertallet i denne salen at man kan hevde at det sikkert er trygt nok til at Norge kan sende mennesker tilbake dit, etter individuelle vurderinger. Dette klarer ikke jeg å få til å gå opp.

Siden Taliban-regimet tok makten i fjor sommer, har situasjonen i landet forverret seg betydelig. Begrunnelsen for å suspendere utreiseplikten i august 2021 var at den kaotiske situasjonen i det krigsherjede landet gjorde det uforsvarlig å returnere folk dit, fordi det ikke var trygt. Hva har i så fall blitt bedre siden august 2021? Har Taliban plutselig fått en åpenbaring om at menneskerettigheter er viktig? Nei, det kan man skrive under på at de ikke har. Alle som kommer tilbake, særlig fra vestlige land, har fått beskjed om at de kommer til å stilles for en shariadomstol, av Taliban selv.

Og situasjonen når det gjelder kvinners rettigheter, er fremdeles forferdelig. Nylig kunne vi lese at flere kvinner nektes å gå på skole. Minoriteter som hazarafolket lever fremdeles med terror og i frykt for sine liv. Den generelle sikkerhetssituasjonen, respekten for menneskerettigheter og ikke minst rettssikkerheten generelt er rett og slett begredelig.

FNs høykommissær for flyktninger er tydelig og klar i sin tale: ikke tvangsreturner mennesker til Afghanistan før sikkerheten, rettssikkerheten og menneskerettighetssituasjonen forbedres nok til at trygge returer kan skje. Men dette er ikke tilfellet i Afghanistan. UNHCR har ikke endret syn siden 2021, men det har Norge. Situasjonen i Afghanistan har ikke blitt bedre, den har snarere blitt verre. Landet står nå i tillegg i en dyp humanitær krise, på toppen av intern uro og på toppen av et terrorregime styrt av Taliban.

Vi må ikke glemme at Norge også har et særlig ansvar her, ettersom vi tross alt har vært deltagende i krigen i Afghanistan, siden 2001, mot nettopp Taliban. Det hviler etter Rødts syn et stort ansvar på oss i denne salen for å beskytte de menneskene som har kommet hit allerede – på flukt.

Det er vanskelig for meg ikke å kommentere at enkelte i denne salen, særlig fra Fremskrittspartiet, i lengre tid har kritisert regjeringen for å invitere representanter for Taliban på offisielt besøk til Oslo og kritisert beslutningen om å ha dialog med dem. For meg framstår det da ganske rart at det Taliban-regimet Fremskrittspartiet mener er så grusomt og forkastelig at det ikke er verdt å snakke med i det hele tatt, likevel er et regime vi tør å sende mennesker tilbake til, tilbake i Talibans klør. Forstå det den som kan. Afghanistan er og forblir ikke et trygt land, og derfor bør vi ikke returnere mennesker dit.

Med det viser jeg til det forslaget som Rødt er en del av.

Statsråd Emilie Mehl []: Først vil jeg vise til at det er Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda som avgjør hvorvidt en asylsøker har rett til beskyttelse i Norge. Det er UDI og UNE som gjør konkrete vurderinger i hver enkelt sak, i tråd med gjeldende regelverk og våre internasjonale forpliktelser, som har vært et tema gjennom flere av de sakene vi har behandlet i dag. Verken jeg eller Justis- og beredskapsdepartementet er involvert i behandlingen av enkeltsaker, med mindre det dreier seg om grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn.

Jeg viser også til at asylsøkere som har fått endelig avslag på asylsøknaden, har en selvstendig plikt til å reise hjem. Dette er personer som UDI og UNE har vurdert ikke har krav på beskyttelse fra norske myndigheter.

Utlendingsmyndighetene kan beslutte å stanse utreiseplikten midlertidig til et land for personer med endelig avslag på asylsøknaden. Det kan f.eks. være aktuelt dersom det skjer endringer i sikkerhetssituasjonen i asylsøkernes hjemland. Formålet vil bl.a. være å bruke tiden på å innhente oppdatert landinformasjon og følge med på utviklingen i det aktuelle landet. Dette var også bakgrunnen for at UNE og UDI besluttet å stanse utreiseplikten til Afghanistan fra juli 2021 til mars 2022.

Regjeringen tar ikke del i UDI og UNEs beslutninger om å stanse utreiseplikten midlertidig til et land hvor vi mottar asylsøkere fra. Det er UDI og UNE som foretar disse faglige vurderingene basert på aktuell landinformasjon. En eventuell instruks fra regjeringen om å stanse returer til Afghanistan vil undergrave systemet i utlendingsforvaltningen. Etter utlendingsloven kan Justis- og beredskapsdepartementet kun instruere om å utsette iverksettingen av vedtak i påvente av endringer i lov eller forskrift. Per i dag har jeg ingen planer om slike endringer. Norge er under enhver omstendighet forpliktet til å ikke returnere personer som risikerer forfølgelse eller alvorlige overgrep i hjemlandet.

Jeg har tillit til at UDI og UNE gjør individuelle vurderinger i hver enkelt sak. For øvrig mener jeg det er positivt at asylsøkere får saken sin ferdigbehandlet der oppdaterte opplysninger om situasjonen i hjemlandet inngår som en del av beslutningsgrunnlaget. Det gir mer forutsigbarhet for den enkelte.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Grete Wold (SV) []: Det er ingen tvil om at det er mange forhold som gjør det vanskelig å leve fullverdige liv i Afghanistan, og etter at Taliban overtok, er det på ingen måte blitt lettere. Senest i går fikk vi informasjon om at kvinner som jobber som programledere, må dekke seg til, og at man i realiteten er tilbake igjen i en situasjon hvor kvinner sitter innelåst.

De som har motarbeidet Taliban, lagt ut på flukt og så kommet til Norge, har protestert, og deres liv og helse er som følge av dette også i fare. Hva har endret seg siden sist, da man valgte å stoppe tvangsreturer, og er det informasjon statsråden sitter på, som hun kan dele, som faktisk begrunner at man nå ikke kan fortsette denne suspensjonen?

Statsråd Emilie Mehl []: Som jeg redegjorde for i mitt innlegg, er det utlendingsmyndighetene som eventuelt både innfører stans i utreiseplikt og opphever den, og det er de som foretar de vurderingene, så spørsmål om det må da også rettes til dem.

Utover det er det viktig å påpeke nok en gang at alle som søker om beskyttelse i Norge, har rett til en individuell behandling. Det at utlendingsmyndighetene nå mener at utreiseplikten på generelt grunnlag kan oppheves, betyr ikke at de mener at det er trygt for alle afghanere å være i Afghanistan. Alle har fortsatt rett på en individuell asylsaksbehandling, og de som får avslag og må returnere, må også da rette seg etter det.

Grete Wold (SV) []: Da må vi sette vår lit til at myndighetene gjør gode vurderinger, og at hver enkelt blir ivaretatt på en sikker måte, og håpe at det faktisk er realiteten, selv om vi får signaler om at det ikke nødvendigvis alltid er slik.

Det er en gruppe mennesker som vi har valgt å evakuere fra Afghanistan, som har jobbet for oss i den perioden vi hadde oppgaver i landet, bl.a. de afghanske tolkene. Flere av disse har fått lov til å komme til Norge med sine nærmeste familiemedlemmer, men de rapporterer om at de også har andre familiemedlemmer som Norge ikke tar ansvar for eller bistår med å få ut og i sikkerhet. De formidler at de nå lever i en særs krevende situasjon. Vil statsråden på noen måte kunne ta et initiativ til å samarbeide videre med disse afghanske tolkene, som vi tross alt har hatt et arbeidsgiveransvar for?

Statsråd Emilie Mehl []: Til den første kommentaren vil jeg bare understreke at det er helt riktig. Vi må sette vår lit til utlendingsmyndighetene og at de gjør gode vurderinger, og jeg har tillit til at UDI og UNE gjør det.

Norge har bistått med evakuering av personell fra Afghanistan, både tolker, militært personell og knyttet til humanitært grunnlag. Det er ikke aktuelt å opprette noen videre ordninger utover det vi har gjort, senest i vår.

Tobias Drevland Lund (R) []: Situasjonen i Afghanistan er svært alvorlig. Menneskerettighetssituasjonen for en rekke grupper, bl.a. sivilsamfunnsaktører, kvinner og journalister, er vanskelig. Afghanernes tilgang til sivile og politiske rettigheter er sterkt begrenset. Rommet for kritiske ytringer har blitt mindre. Det rapporteres om arrestasjoner, bortføringer og drap. Mønstre over hvem som rammes, er også uklart. Mange har forlatt landet. Hele det afghanske folket er rammet av en alvorlig humanitær og økonomisk krise. Befolkningen har usikker tilgang til mat, og helsevesenet er under sterkt press.

Dette var ikke mine ord, dette kan man lese i Landinfos nye rapport og oppdatering om Afghanistan. På tross av dette og på tross av det jeg akkurat sa: Mener statsråden at Afghanistan er et land det er trygt å returnere mennesker til?

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg setter pris på at representanten trekker fram utfordrende forhold i Afghanistan. Det er også noe regjeringen er svært opptatt av, og som bl.a. utenriksministeren jobber mye med, å bedre menneskerettssituasjonen og ta initiativer for det. Hele verden er opptatt av at vi skal gjøre noe med dette.

Men det denne saken handler om, er hvordan vi skal behandle asylsøknader fra Afghanistan. Alle som befinner seg i Norge, har rett til å søke om asyl. Så gjøres det en individuell vurdering, og de som får avslag basert på de vurderingene som er gjort av utlendingsmyndighetene, må da altså returnere. Det er det asylinstituttet vi har, og jeg har tillit til at utlendingsmyndighetene følger opp det på en god måte.

Tobias Drevland Lund (R) []: Jeg har forståelse for det som blir sagt om individuell vurdering, og noen vil jo også få opphold, og det er bra. Men med de forhold jeg beskriver, og som også Landinfo peker på selv, mener statsråden at det fortsatt er trygt – etter en individuell vurdering – å tvangsreturnere mennesker til Afghanistan slik situasjonen er nå, hvor vi kan risikere å sende folk tilbake i døden?

Statsråd Emilie Mehl []: Som vi har påpekt gjentatte ganger, er det utlendingsmyndighetene – Utlendingsnemnda og Utlendingsdirektoratet – som vurderer de enkelte søknadene, og som også beslutter eventuelt å innføre stopp i utreiseplikt hvis situasjonen tilsier det. Jeg kan ikke gå inn i de vurderingene. Det er riktig at det er delegert dit, mener jeg, og jeg har full tillit til at de håndterer disse sakene på en god måte, sånn at vi kan gi beskyttelse til dem som trenger det, men at vi også returnerer dem som kan vende hjem.

Presidenten: Replikkordskiftet er avslutta.

Dei talarane som heretter får ordet, har òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: Dette er en sak som på mange måter illustrerer farligheten ved at venstresiden skal få grep og kontroll over norsk innvandringspolitikk. Det er ille nok med den naiviteten og den enkle tilnærmingen som sittende regjering har hva gjelder norsk innvandringspolitikk. Men dersom de ytterliggående partiene skulle få gjennomslag, vil man som følge av eksempelvis forslag som dette legge Norge åpent for en massiv innvandring fra land som Afghanistan.

Vi har erfaring med det. Det gikk særdeles dårlig i 2015 da man opplevde en massiv migrasjon til Europa. For Norge var det også en stor problemstilling. Vi kan ikke utforme norsk innvandringspolitikk på slike premisser som det Rødt og delvis også SV legger opp til. Det vil være uhåndterbart, og det vil sette Norge i en svært vanskelig situasjon.

Videre uttrykker dette på mange måter en mistillit til norsk utlendingsforvaltning, mistillit til UDI, mistillit til UNE og mistillit til at vi faktisk håndterer den norske lovgivningen på utlendingsfeltet i henhold til de vedtak Stortinget har fattet, og den politikken som regjeringen fører. Det er videre en ganske radikal holdning å innta, for da sier man at norske myndigheter ikke ivaretar de hensynene man skal gjøre når man vurderer en asylsøknad. Der håper jeg at partiet Rødt stiller seg totalt på utsiden av flertallet i denne sal, for vi kan faktisk ikke praktisere innvandringspolitikk i dette landet dersom det skal ligge til grunn en slags grunnleggende mistillit til forvaltningen.

Så er det ingen som er uenig hva gjelder Taliban og det Taliban står for, deres forferdeligheter, deres avskyelige holdninger og ikke minst på alle måter den ondskap som de representerer. Da er det litt merkelig at det samme partiet som i denne sal tar til orde for at vi, på grunn av Taliban, skal ta imot alle som måtte søke asyl fra Afghanistan, og gi dem i praksis opphold i Norge, aldri var med på det internasjonale grepet man gjorde da man grep inn i Afghanistan etter de forferdelige angrepene i New York på begynnelsen av 2000-tallet.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering, se voteringskapittel