Stortinget - Møte tirsdag den 24. mai 2022

Dato: 24.05.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 309 S (2021–2022), jf. Dokument 8:126 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 10 [14:17:33]

Innstilling fra justiskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ingunn Foss, Sveinung Stensland, Mahmoud Farahmand, Anne Kristine Linnestad, Margret Hagerup og Liv Kari Eskeland om innføring av meldeplikt ved funn av overgrepsmateriale (Innst. 309 S (2021–2022), jf. Dokument 8:126 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske frå justiskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 5 minutt til kvar partigruppe og 5 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gitt høve til inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: (komiteens leder og ordfører for saken): Dette er et representantforslag om å innføre meldeplikt ved funn av overgrepsmateriale. Seksuell utnyttelse av barn er en sak som jeg oppfatter at hele komiteen er opptatt av at vi skal bekjempe på best mulig måte. Det er et økende samfunnsproblem, hvor man, særlig i forbindelse med pandemien, med bekymring har sett en økning av dette problemet. Det er altså en internasjonal trend som har skapt bekymring i flere land.

Dette representantforslaget går ut på å møte denne trenden med en plikt for tilbydere av internettjenester til å rapportere om lagring og distribusjon av overgrepsmateriale på tilbydernes tjenester. Tilbydere av internettjenester er ikke i dag pliktige til å rapportere til myndighetene dersom overgrepsmateriale lagres på deres servere eller distribueres gjennom deres tjenester.

Dette er en sak som selvfølgelig alle i komiteen er enig i at man må sette inn tiltak for å møte, men det er altså ikke en enstemmig komité som står bak forslaget som ble fremmet av Høyre. Det er kun Høyre og Fremskrittspartiet som støtter det forslaget, men det er samtidig også to andre forslag, som en enstemmig komité går inn for, og som vil få flertall i dag. Det handler om å gå i dialog med leverandørene for å øke bevisstheten rundt denne typen problematikk, og det er for så vidt også noe som Senterpartiet støtter.

Hvis jeg skal gå over på det som er Fremskrittspartiets anliggende i denne saken, så er vi svært opptatt av alle gode tiltak som kan styrke oss i kampen for å bekjempe overgrep mot barn og unge på internett. Vi var en pådriver i forrige stortingsperiode for å få på plass lagring av IP-adresser, for å kunne forfølge dem som begår den type overgrep over nettet. Det er da også vedtatt politikk, men man må også gå videre.

Jeg vil skryte av at Høyre fremmet dette forslaget. Fremskrittspartiet stiller seg bak det, og jeg tar opp de forslagene som vi er en del av. Men vi må ikke stoppe her, vi må videre, vi må se på alle gode tiltak som kan forhindre og stoppe overgrep mot barn og unge på nettet. Det er et stort samfunnsproblem, og alle steiner må snus for at vi skal kunne møte denne utviklingen. Da har vi alle et ansvar, både for å komme opp med gode forslag og utrede dem, og også for å diskutere det her i salen.

Men dette forslaget, som kom fra Høyre, synes jeg er et godt forslag og egentlig en naturlig forlengelse av det Stortinget allerede har vedtatt. Så det er med bekymring – og egentlig litt skuffelse – jeg registrerer at dette forslaget dessverre ikke får flertall i dag.

Presidenten: Representanten Per-Willy Amundsen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Odd Harald Hovland (A) []: Bruk av IKT i kriminalitet er ei av dei største utfordringane politiet står overfor. Den digitale verkelegheita har skapt ein ny arena for kriminalitet og påverkar korleis befolkning og ulike verksemder vert utsette for lovbrot. Me ser det når det gjeld bedrageri, løysepengevirus, hatefulle ytringar og radikalisering, og ikkje minst når det gjeld overgrep mot barn – og då spesielt spreiing og distribusjon av overgrepsmateriale.

Det er eit mål for denne regjeringa at politiet skal betre si samla evne til å handtere slik kriminalitet. I den forbindelse er det behov for å styrkje samarbeidet med andre aktørar for å bidra til redusert sårbarheit og å auke oppdagingsrisikoen. I Hurdalsplattforma er regjeringa klar på at ein har ein ambisjon om å styrkje kapasiteten til å kjempe mot cyberkriminalitet, inkludert overgrep på nett, distribusjon og spreiing av overgrepsmateriale og datakriminalitet elles. Det må difor ikkje vere tvil om at tiltak og moglegheit for å styrkje politiet si evne til å førebyggje, avdekkje og etterforske vald og overgrep, både i det fysiske rom og på internett, vert vurdert fortløpande.

I representantforslaget vert det lagt opp til at det snarast skal fremjast ein proposisjon om innføring av plikt for norske tenesteleverandørar til å melde frå dersom dei oppdagar at deira tenester vert brukte til straffbar oppbevaring eller distribusjon av overgrepsmateriale.

Intensjonen i forslaget er absolutt god. Eg oppfattar ikkje at komiteen er ueinig i intensjonen, men fleirtalet meiner at eit sånt forslag bør greiast ut nærare. Så me snakkar her meir om hastigheita i prosessen enn om innhaldet eigentleg. Fleirtalet i komiteen understrekar bl.a. viktigheita av at personvernet vert greidd ut og vektlegg sterkt i arbeidet med proposisjonen at ein må føreta ei klar avveging av omsynet til nedkjemping av overgrep mot barn opp mot omsynet til personvern.

Samhøveprinsippet står sterkt i norsk rett, og det må det òg gjere sjølv innanfor eit slikt alvorleg område som dette. Difor må det bl.a. klargjerast på kva grunnlag det skal meldast frå på, så det ikkje er tvil om omfanget av ei slik meldeplikt. Elles ligg det òg føre ei forordning i EU, som kan innebere ei meldeplikt, og som òg då må innarbeidast i norsk lovgjeving. Det er difor klart at eit forslag som dette bør greiast ut grundig før det vert fremja ein eigen lovproposisjon til Stortinget.

Som sagt vert det vurdert tiltak fortløpande, og det å gå i dialog med aktuelle leverandørar av digitale betalingstenester for å auke bevisstheita rundt foreldre og føresette sine moglegheiter til å kontrollere transaksjonar inn og ut av betalingskontoen til barna, samt for å finne løysingar for å styrkje foreldrekontrollen, er eit godt og aktuelt tiltak.

Avslutningsvis: Den nye digitale verkelegheita gjev oss eit nesten uavgrensa informasjonstilfang og difor uante moglegheiter – på både godt og vondt. Difor må meldeplikt i samband med materiale og aktivitet i det digitale rom vere ramma inn i eit klart og tydeleg lovverk som er grundig utgreidd.

Ingunn Foss (H) []: Seksuell utnyttelse av barn og unge over internett er et sterkt økende samfunnsproblem, og særlig under pandemien har vi sett en bekymringsfull økning i antall tilfeller. Høyre fremmer i denne saken forslag om innføring av meldeplikt for norske selskaper ved funn av overgrepsmateriale. Ifølge FHI opplever hver femte jente og hver fjortende gutt seksuelle overgrep før fylte 18 år. Det er alarmerende og alvorlig.

Politiet har i lengre tid bedt om bedre verktøy for å kunne avdekke og stoppe denne typen kriminalitet, som rammer barn og unge hardt. Solberg-regjeringa fikk innført 12 måneders lagring av IP-adresser. Det er et viktig steg i rett retning, men ikke nok. Det er et sterkt ønske fra politiet at norske internettleverandører skal få meldeplikt hvis de oppdager at deres plattform blir brukt til å spre overgrepsmateriale.

Noe hjelp på dette området kommer fra USA og en organisasjon med forkortelsen NECMEC, som samarbeider med amerikanske myndigheter for å bekjempe mishandling av barn. Dersom amerikanske selskaper oppdager at deres plattformer brukes til å spre overgrepsmateriale, er de lovpålagt å melde fra til NECMEC, som igjen gir beskjed til de land der vedkommende adresse er registrert. Det betyr at Kripos her i Norge får beskjed, for deretter å kunne rapportere sakene videre til aktuelle politidistrikt, som da kan starte etterforskning.

Operasjon Spiderweb i Sør-Vest politidistrikt har siden oppstarten i 2019 etterforsket og pådømt 59 tilfeller på bakgrunn av disse tipsene. Og det er beklagelig at det bare er Høyre og Fremskrittspartiet som støtter forslaget om snarest å fremme en proposisjon om innføring av plikt for norske tjenesteleverandører til å melde fra dersom de oppdager at tjenestene brukes til straffbar oppbevaring eller distribusjon av overgrepsmateriale.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil utrede og vente på hva som skjer i EU, og SV og Venstre vil ha utredning begrunnet i personvern. Dette tar lang tid, samtidig som sårbare barn blir utnyttet og misbrukt. Regjeringa har bebudet en opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner, men kan ikke svare noe konkret på når denne planen kommer. Vi vet at prosesser i EU tar tid, og ser ingen grunn til å vente på dette på et felt der det er så kritisk viktig å få på plass så gode verktøy som mulig. Det er jo ganske spesielt at en justisminister fra Senterpartiet vil vente på EU i denne saken før det skal gjøres noe i Norge.

SV og Venstre vil utrede det på bakgrunn av personvern, noe som helt klart er veldig viktig. Men i denne saken er hensynet til uskyldige barn enda viktigere, og vi forutsetter at et lovarbeid, som også tar tid, selvsagt må ta opp i seg hensynet til personvernet, de lover som gjelder, og EUs personvernforordning.

I denne saken foreslår vi også at regjeringa går i dialog med leverandører av digitale betalingstjenester for å øke bevisstheten rundt foreldre og foresattes mulighet til å kontrollere transaksjoner inn og ut av betalingskontoen til sine barn, samt å finne løsninger for å styrke foreldrekontrollen. Jeg glad for at en samlet komité støtter dette.

Det ligger også et forslag i saken om å utrede innføring av plikt for norske tjenesteleverandører til å melde fra dersom de oppdager at tjenestene brukes til straffbar oppbevaringen eller distribusjon av overgrepsmateriale, og Høyre vil subsidiært støtte det.

Masud Gharahkhani hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: Vi lever i en digital verden, og det betyr at i det digitale livet er det en risiko for at barn og unge blir utsatt for seksuelle overgrep eller utnyttelse. Vi ser ofte at politikken ikke utvikler seg like raskt som teknologien gjør. Det er krevende for oss politikere å sørge for at vi ivaretar mennesker, og særlig sårbare mennesker, i den digitale sfæren uten at det samtidig skal gå på bekostning av personvernet.

Sosiale medieplattformer er en viktig del av livet til mange, og vi mener at vi som samfunn har et ansvar for å sikre trygghet, spesielt for barn og unge. Når seksuell utnyttelse av barn og unge over internett er et stadig økende problem, må vi politikere vurdere om det er grep vi kan gjøre. Så må vi ansvarliggjøre dem som eier disse plattformene.

Jeg vil si at intensjonen i dette forslaget er god. Vi i SV er positive til at det startes et arbeid for å se hvordan en meldeplikt for norske tjenesteleverandører kan se ut, og vi er veldig glade for at vi fikk tilslutning i justiskomiteen for et utredningsforslag. I arbeidet med et lovforslag understreker vi i SV viktigheten av at personvernet ivaretas, samtidig som plattformene i større grad holdes ansvarlig for de ulovlighetene som blir begått der. Det er ofte et krevende spørsmål hvordan man gjør dette. Det er derfor lurt å vurdere det grundig, for det vi risikerer, er en nedkjølingseffekt på samfunnet som vi skal være svært varsomme med. Derfor er det viktig å se til det arbeidet som pågår i verden, og særlig i Europa, for nettopp å ta de ulike dilemmaene på alvor.

Høyre kritiserer flertallet fordi de mener at vi avventer at EU skal fullføre sitt arbeid. Men det er jo ikke det som står i vedtaket. Det vil være fullt mulig for regjeringen å bevege seg i et hurtigere tempo enn det EU gjør, men at man også kan se hen til de prosessene som pågår ute i verden.

Vi er glade for at et flertall i Stortinget nå sikrer at vi får en skikkelig vurdering av om norske tjenesteleverandører skal ha en plikt til å melde fra dersom de oppdager at deres tjenester brukes til straffbar oppbevaring eller distribusjon av overgrepsmateriale. Det er positivt.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Som det blir sagt fra flere, er seksuell utnyttelse av barn over internett et stadig økende samfunnsproblem. Nye teknologiske løsninger gir et stadig voksende utvalg av sosiale medieplattformer og nye muligheter for overgripere til å oppsøke og spre overgrepsmateriale. På de fleste plattformene er det forholdsvis lett å operere med skjult identitet. Særlig under pandemien har vi sett en bekymringsfull økning av dette problemet.

Representantforslaget om innføring av meldeplikt ved funn av overgrepsmateriale er ment å imøtegå dette problemet ved å statuere en plikt for tilbydere av nettjenester til å rapportere om funn av denne typen materiale.

Per i dag er tilbydere av nettjenester ikke pliktig å rapportere til myndighetene dersom de oppdager denne typen materiale. Dette gjelder ikke bare i Norge, men det gjelder i hele Europa. Amerikanske tilbydere av nettjenester er underlagt en slik rapporteringsplikt. Norge har gjennom informasjon fra USA oppdaget flere overgrepstilfeller i Norge som har ledet til domfellelse.

EU-kommisjonen har den siste tiden jobbet med et forslag til regler som kan innebære innføring av en tilsvarende plikt. I mai i år la Kommisjonen fram et forslag til en ny lov som kan få store konsekvenser for nordmenns digitale liv. Det innebærer bl.a. at selskaper i EU blir pålagt å

«oppdage, rapportere, og fjerne overgrepsmateriale mot barn uavhengig av hvor det oppstår, samtidig som de fundamentale rettighetene til brukerne er beskyttet».

Selv om lovforslaget har de aller beste intensjoner, har flere rettighetsgrupper lenge vært bekymret for denne typen teknologi og for at det kan undergrave retten til privatliv og retten til sikker kommunikasjon. Stipendiat i informasjonsteknologi og elektroteknikk ved NTNU, Tjerand Silde, har uttalt til NRKbeta at forslaget legger opp til en overvåkningsmaskin som vi aldri har sett maken til i demokratiske land, og at det er det nærmeste vi kommer autoritær kontroll over digitalt innhold på samme måte som de har i Kina.

Flere andre teknologer og personvernaktivister er også kritiske til forslaget.

Mange mener at forslaget i praksis vil innebære lokalt å skanne informasjon som skal sendes mellom to personer. Det vil i praksis gjøre at kommunikasjonen som skjer mellom personer i Norge, kan bli analysert når den sendes, og at den potensielt kan bli rapportert og anmeldt. Flere uttrykker bekymring for at det kan være uklart hva det faktisk skannes for. Jeg vil derfor understreke viktigheten av å sikre klare grenser opp mot annen type innhold. Man må ha klare og presise regler for hva som skal være gjenstand for denne teknologiens bruk for å forhindre en nedkjølingseffekt.

I ytterste konsekvens kan faktisk denne typen skanning svekke demokratiet. I en forskningsartikkel i fjor advarte flere akademikere og teknologer mot introduksjonen av skanning på våre personlige enheter. Der legger vi igjen informasjon om alt fra «to do»-lister til tekstmeldinger og bilder, og som går imot enkeltmenneskets behov for personvern. Denne formen for masseinnsamling kan føre til nedkjølingseffekter for ytringsfriheten. Derfor er personvernprinsippene og minimering og forholdsmessighet svært viktig. Det er fortsatt usikkert om denne teknologien kan garantere effektiv kriminalitetsbekjempelse eller forhindre overvåkning. Teknologien kan i verste fall sørge for alvorlige sikkerhets- og personvernrisikoer i hele samfunnet.

Jeg vil derfor understreke viktigheten av at hensynet til personvernet utredes og vektlegges sterkt i arbeidet med en eventuell proposisjon. Det må foretas en klar avveining av hensynet til bekjempelse av overgrep mot barn opp mot hensynet til personvernet. Det er viktig å sette klare grenser opp mot annen type innhold. Og så er det viktig å sette klare grenser for hva som skal være gjenstand for teknologiens bruk. Ikke minst er det viktig at vi oppretter klare kontrollmekanismer, som sikrer at disse systemene ikke blir misbrukt. Det bør bl.a. pålegges minimumsgarantier, slik at berørte personer har tilstrekkelige garantier for at deres innsankede personopplysninger er beskyttet mot risiko for misbruk. Det må også klargjøres på hvilket grunnlag det skal meldes fra, slik at det ikke foreligger noen tvil om hva meldeplikten utgjør.

Statsråd Emilie Mehl []: Seksuell utnyttelse av barn og unge over internett er dessverre et stadig økende samfunnsproblem. Jeg har selv vokst opp med internett, og jeg kan godt huske ting som foregikk på tjenester som MSN eller annet vi brukte på den tiden. Dessverre ser vi at nye teknologiske løsninger og plattformer gir seksualforbrytere flere muligheter til å oppsøke barn i den hensikt å begå overgrep og til å spre overgrepsmateriale. Problemet blir bare større og større. Mulighetene for å skjule sin egen identitet gjør det utfordrende for politiet å avdekke og straffeforfølge seksualforbrytere som opererer på internett. Dette er et problem vi aldri kan jobbe nok med.

For å lykkes i bekjempelsen av denne typen kriminalitet er det helt nødvendig å få til et godt samarbeid med leverandører av tjenester på internett. Det gjelder spesielt sosiale medier, som barn og unge ferdes mye på, men også andre tjenester som barn og unge er brukere av, som f.eks. Vipps.

Jeg har tidligere sagt at jeg er innstilt på å utrede en plikt for norske tjenesteleverandører til å melde fra om overgrepsmateriale. Det er et viktig forslag. Jeg tror det er et forslag alle er enige om at vi skal se nærmere på. At Høyre har sittet i regjering i åtte år uten å fremme det, ønsker de ikke å legge så mye vekt på. Jeg er glad for at denne regjeringen har tatt tak i dette etter bare syv måneder i regjeringskvartalet.

Denne utfordringen innebærer at det nesten alltid er flere land og jurisdiksjoner som er involvert, og derfor er det viktig at en utredning og innføring av en eventuell meldeplikt gjøres med et blikk på hva andre land foretar seg. Derfor er det viktig at Norge også ser hen til at Europakommisjonen legger fram et forslag om å innføre en sånn plikt i medlemslandene i EU, og det er noe departementet jobber med nå. Det vil jeg også tro at Høyre egentlig støtter, selv om man her prøver å skape en splittelse som det ikke er grunnlag for.

Justiskomiteen innstiller også på at Stortinget ber regjeringen om å gå i dialog med aktuelle leverandører av digitale betalingstjenester for å øke bevisstheten rundt foreldre og foresattes mulighet til å kontrollere transaksjoner inn og ut av betalingskontoen til sine barn og for å finne løsninger for å styrke foreldrekontrollen. Det synes jeg også er et bra forslag, så bra at før vi får det vedtatt, har jeg allerede hatt et møte med Vipps. Det var et veldig godt møte, det var nyttig. Vi diskuterte hvordan de jobber med å beskytte barn og unge, og jeg tok også opp styrket foreldrekontroll med dem. For det er veldig viktig å ha med seg de private markedsaktørene på laget i denne jobben, og de gjør også mye. Politiet kommer nå til å fortsette den dialogen, og jeg vil også ta tilsvarende initiativ overfor andre leverandører av digitale betalingstjenester.

Komiteen peker på viktigheten av at foreldre og foresatte er bevisste på muligheten til å kontrollere transaksjoner inn og ut av betalingskontoen til sine barn samt å finne løsninger for å styrke foreldrekontrollen. Som jeg sa, er dette noe som regjeringen allerede har jobbet med, og som jeg ikke minst mener at det er viktig at vi har dialog med de private aktørene om. I tillegg vil jeg diskutere dette med mine regjeringskollegaer, for internettrelatert vold og overgrep berører mange. Barne- og familieministeren har også høy oppmerksomhet på dette, og det er viktig at vi jobber sammen i kampen mot kriminalitet mot de aller mest sårbare blant oss.

Internett er et sted med mange farer, og det er viktig at foreldrene får en tettere kontakt, for barn er veldig kjappe på internett. Barn ferdes rundt på egen hånd og finner ofte ut av ting som kanskje ikke foreldrene selv har kontroll på. Derfor er det positivt hvis vi kan få tekniske løsninger som bidrar til både at vi kan avdekke og rapportere inn overgrep, og at foreldrene automatisk får bedre kontroll over hva deres barn driver med.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 10.

Votering, se mandag 30. mai