Stortinget - Møte fredag den 8. desember 2017

Dato: 08.12.2017
President: Eva Kristin Hansen
Dokumenter: (Innst. 72 S (2017–2018))

Søk

Innhold

Sak nr. 1 [09:03:44]

Innstilling fra valgkomiteen om valg av medlemmer og varamedlemmer til Nobelkomiteen (Innst. 72 S (2017–2018))

Talere

Presidenten: Saken som her ligger til behandling, har ikke ligget ute i den reglementsbestemte tid, dvs. 48 timer. Med hjemmel i forretningsordenen § 46 vil presidenten foreslå at Stortinget likevel behandler denne saken nå. Det har ikke kommet noen innvendinger mot presidentens forslag. – Det anses da som vedtatt.

Olemic Thommessen (H) [] (komiteens leder): Stortinget er tildelt én oppgave knyttet til Nobelprisen, og det er som kjent å utnevne en kompetent komité. Nobelkomiteens arbeid med valg av prismottager skal foregå fullstendig uavhengig av Stortinget eller norske myndigheter for øvrig. Det er et grunnleggende premiss som vi må huske, og som det er grunn til å minne om og å verne om.

I de bortimot 40 første årene satt både regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter i Nobelkomiteen. Siden har Stortinget stadig tydeligere ønsket å understreke Nobelkomiteens uavhengige stilling gjennom å skape avstand mellom Stortinget og regjeringen og oppnevningen av komiteens medlemmer.

I 1937 vedtok Stortinget at dersom et medlem av Nobelkomiteen i sin funksjonstid ble utnevnt til medlem av regjeringen, eller dersom et medlem av regjeringen ble innvalgt i komiteen, skulle vedkommende tre ut av komiteen så lenge vedkommende var statsråd. Siden den gang har ingen statsråder blitt innvalgt i Nobelkomiteen, men vi har flere eksempler på at medlemmer av Nobelkomiteen er utnevnt til statsråder og dermed ikke har møtt i Nobelkomiteen.

Siden 1978 har bare tre sittende stortingsrepresentanter blitt innvalgt i Nobelkomiteen, Odvar Nordli i 1984 og Thorbjørn Jagland og Ågot Valle i 2008. For alle tre gjaldt at de hadde frasagt seg gjenvalg ved stortingsvalget året etter.

Med Stortingets vedtak sist tirsdag om at stortingsrepresentanter og vararepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen, har Stortinget ytterligere understreket ønsket om avstand mellom Nobelkomiteen og knesatt et prinsipp som det har vært oppslutning om lenge.

Det har videre vært sedvane i Stortinget at man respekterer partigruppenes nominasjonsrett til ulike posisjoner. Av valgkomiteens innstilling som er til behandling her i dag, går det frem at Fremskrittspartiet har foreslått en kandidat som er vararepresentant til Stortinget. Flertallet, alle utenom Fremskrittspartiet, påpeker at dette er i strid med Stortingets vedtak tirsdag, og at det som en konsekvens av dette i denne omgang bare velges ett medlem for seks år, og at Nobelkomiteens nåværende leder, Berit Reiss-Andersen, gjenvelges. Jeg går ut fra at mindretallet, Fremskrittspartiet, selv redegjør for sitt forslag.

Flertallet skriver i innstillingen at man er beredt til å avgi innstilling om valg av ytterligere ett medlem for seks år dersom det foreslås en kandidat som er i overensstemmelse med Stortingets vedtak sist tirsdag.

Tidligere leder av Nobelkomiteen, Kaci Kullmann Five, avgikk ved døden i februar 2017. Hennes valgperiode var ut 2020. En samlet komité foreslår derfor at det her foretas et suppleringsvalg, og at dagens sammensetning av Stortinget legges til grunn. Komiteen foreslår at Anne Enger velges som medlem av komiteen for den resterende del av Kaci Kullmann Fives valgperiode.

En samlet komité fremmer også forslag på tre varamedlemmer: Kristin Clemet, Inger Skjelsbæk og Sofie Høgestøl.

Stortinget gjorde tirsdag også vedtak om å be presidentskapet utrede om det er andre forhold det bør tas hensyn til i vurderingen av hvem som ikke bør velges til medlemmer av Nobelkomiteen, herunder hvilke avgrensninger som bør knyttes til lederverv i internasjonale organisasjoner, samt at denne utredningen bør foreligge innen utgangen av 2018. Presidentskapet vil nå gå i gang med dette, og jeg ser for meg at det vil skje i nær kontakt med partigruppene. Jeg tror vi alle har et felles mål om å sikre en størst mulig uavhengighet for Nobelkomiteen.

Fremskrittspartiet har også fremmet representantforslag om at Stortinget skal se på alle valg som Stortinget foretar, både til Nobelkomiteen og Norges Banks representantskap. Presidentskapet vil avgi innstilling til Stortinget om hvordan dette representantforslaget bør følges opp.

Hans Andreas Limi (FrP) []: Innledningsvis kan jeg konstatere at det aldri før har vært etablert et regelverk i Stortinget for hvem som kan sitte og hvem som er valgbare til Nobelkomiteen, men da navnet på vår kandidat til Nobelkomiteen ble kjent, måtte man altså hastebehandle et regelverk for å unngå at Carl I. Hagen kunne velges inn i Nobelkomiteen. Det finner vi veldig uheldig. Det er en dårlig form for saksbehandling, og det hadde vært mye bedre om man hadde brukt litt tid på å utrede et regelverk for valgbarhet både til Nobelkomiteen og til de andre komiteene og utvalgene som Stortinget oppnevner medlemmer til.

Så til innstillingen. Vi tar jo opp mindretallsforslaget, og vi ønsker vårt forslag om Carl I. Hagen som medlem av Nobelkomiteen satt til separat votering, i henhold til forretningsordenen § 59. Carl I. Hagen er ikke et alternativ til dem som er innstilt, og ikke et alternativ til Berit Reiss-Andersen, for Stortinget skal velge to medlemmer for seks år, ikke ett medlem, som det er foreslått.

Vi ønsker ikke å utfordre Arbeiderpartiets rett til å velge et medlem til Nobelkomiteen, men vi ønsker å hevde Fremskrittspartiets rett til akkurat det samme. Vi stemmer imot I, hvor det er en innstilling på ett medlem for seks år og et suppleringsvalg av ett medlem, men vi ønsker å stemme for de øvrige romertallsforslagene. Og så ønsker vi altså en separat, skriftlig votering over vårt mindretallsforslag om Carl I. Hagen som medlem av Nobelkomiteen.

Presidenten: Jeg antar at representanten Limi skal ta opp det forslaget han refererte til.

Hans Andreas Limi (FrP) []: Ja, jeg tar opp forslaget.

Presidenten: Da har representanten Hans Andreas Limi tatt opp det forslaget han refererte til.

Bjørnar Moxnes (R) []: Alle partier sier nå at de ønsker å få tettere skott mellom Nobelkomiteen og det offisielle Norge – mellom den utøvende makt, lovgivende makt og Nobelkomiteen og dens medlemmer. Da er det samtidig litt rart at flertallet på Stortinget fortsatt betrakter oppnevnelsen av Nobelkomiteen som et partipolitisk bytte, hvor man, for å unngå Carl I. Hagen i dag, med en teknikalitet – som man for så vidt har all mulig rett til – kun velger én person for å unngå at den som anses som Fremskrittspartiets representant i komiteen, skal velges.

Rødt ønsker ikke å anse Nobelkomiteen som en arena for partipolitiske bein. Vi har vårt eget forslag til kandidat basert på at Stortinget også må vurdere om de som velges til komiteen, er skikket, og om de også vil støtte opp under fredsprisens formål. Man kan si mye om Carl I. Hagen, men at han er en utpreget fredsforkjemper, er jeg i tvil om at de fleste i vårt land vil sette to streker under. Han har i hele sitt virke bl.a. bidratt til å skape splid, stigmatisere og grave grøfter der det kunne blitt bygd bruer, og er slik sett – etter vårt syn – spektakulært uegnet som medlem av Nobelkomiteen.

Derimot har vi et navn på en kandidat som ikke er fra Rødt, som ikke er en del av vårt parti, men som derimot er en veldig kjent fredsforkjemper. Hans navn er Fredrik Heffermehl. Han er blant de ytterst få i Norges land som har gått grundig inn i Alfred Nobels testamente, prøvd å tolke hva Nobel egentlig ønsket med fredsprisen i sin tid, og som ikke minst har god kjennskap til arbeidet internasjonalt for nedrusting og for fred.

Vi kommer til å stemme mot I i innstillingen. Rødt ønsker at det velges to kandidater for seks år i dagens møte, og vi fremmer forslag om Fredrik Heffermehl som alternativ til Carl I. Hagen. Jeg tar da opp Rødts forslag.

Presidenten: Representanten Bjørnar Moxnes har tatt opp forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.