Stortinget - Møte tirsdag den 10. oktober 2017

Dato: 10.10.2017
President: Olemic Thommessen

Søk

Innhold

Formalia

President: Olemic Thommessen

Presidenten: Representantene Sverre Myrli, Rigmor Aasrud, Michael Tetzschner, Liv Signe Navarsete og Geir Jørgen Bekkevold, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den tidligere midlertidig fritatte vararepresentant for Hedmark fylke, Tone Merete Sønsterud, har igjen tatt sete.

De innkalte vararepresentantene, for Buskerud fylke Anne Helene Sandum, og for Østfold fylke Monica Carmen Gåsvatn, har tatt sete.

Fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Tor André Johnsen fra og med tirsdag 10. oktober og inntil videre.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Vararepresentanten Johan Aas innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Johan Aas er til stede og vil ta sete.

Presidenten skal meddele at valget av medlemmer og varamedlemmer til valgkomiteen, som ble foretatt i Stortingets konstituerende møte lørdag 7. oktober, hadde som resultat at samtlige foreslåtte medlemmer og varamedlemmer ble valgt med 169 stemmer.

Presidenten vil senere innkalle valgkomiteen til dens første møte.

Statsråd Ine M. Eriksen Søreide overbrakte 12 kgl. proposisjoner:

  • om finansiering av fv. 33 på strekningene Skardtjernet–Tonsvatnet og Bjørgokrysset–Nedre Øydgarden i Oppland (Prop. 171 S (2016–2017))

  • om midlertidig endring i pengespilloven (jubileumsgave til Den Norske Turistforening) (Prop. 172 L (2016–2017))

  • om samtykke til godtaking av direktiv (EU) 2017/853 om kontroll med erverv og innehav av våpen (vidareutviklng av Schengen-regelverket) (Prop. 166 S (2016–2017))

  • om endringer i barnelova og straffeloven mv. (bedre rettsvern for barn mot vold og overgrep) (Prop. 167 L (2016–2017))

  • om endringer i folketrygdloven (forenklinger i foreldrepengeordningen) (Prop. 168 L (2016–2017))

  • om endringer i barnevernloven mv. (bedre rettssikkerhet for barn og foreldre) (Prop. 169 L (2016–2017))

  • om lov om våpen, skytevåpen, våpendelar og ammunisjon (våpenlova) (Prop. 165 L (2016–2017))

  • om endringer i barnehageloven (krav til norskspråklig kompetanse) (Prop. 170 L (2016–2017))

  • om samtykke til å sette i kraft avtaler mellom Norge og enkelte andre land til endring av virkningstidspunktet for OECD/Europarådets overenskomst om gjensidig administrativ bistand i skattesaker (Prop. 162 S (2016–2017))

  • om samtykke til å sette i kraft en avtale mellom Norge og Sveits til endring av virkningstidspunktet i OECD/Europarådets overenskomst om gjensidig administrativ bistand i skattesaker (Prop. 163 S (2016–2017))

  • om finansiering av Nordhordlandspakken i Hordaland (Prop. 164 S (2016–2017))

  • om lov om grensetilsyn og grensekontroll av personer (grenseloven) (Prop. 161 L (2016–2017))

Presidenten: Proposisjonene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Representanten Marit Arnstad vil fremsette tre representantforslag.

Marit Arnstad (Sp) []: På vegne av representantene Marit Knutsdatter Strand, Åslaug Sem-Jacobsen, Siv Mossleth og meg sjøl vil jeg framsette et forslag om å sikre at lærere som er utdannet før 2014, fortsatt beholder full undervisningskompetanse.

På vegne av representantene Heidi Greni, Jenny Klinge, Liv Signe Navarsete, Willfred Nordlund, Siv Mossleth, Sandra Borch, Sigbjørn Gjelsvik, Ole André Myhrvold og meg sjøl vil jeg framsette et forslag om anledning til å omgjøre vedtak om tvangssammenslåing av kommuner.

Til slutt vil jeg på vegne av representantene Jenny Klinge, Emilie Enger Mehl, Sigbjørn Gjelsvik og meg sjøl framsette et forslag om styrking av det lokale politiet.

Presidenten: Representanten Kjersti Toppe vil fremsette tre representantforslag.

Kjersti Toppe (Sp) []: Eg skal fremja eit forslag på vegner av Willfred Nordlund, Ivar Odnes, Per Olaf Lundteigen og meg sjølv om å styrkja rekruttering til og finansiering av fastelegeordninga, i tråd med intensjonane i samhandlingsreforma.

Så vil eg fremja eit forslag på vegner av representantane Ole André Myhrvold, Heidi Greni, Willfred Nordlund og meg sjølv om å styrkja finansieringsordningane for etablering av sjukeheimar, omsorgsbustader og dagaktivitetstilbod.

Så har eg æra av å fremja eit siste representantforslag på vegner av representantane Marit Knutsdatter Strand, Åslaug Sem-Jacobsen, Marit Arnstad og meg sjølv om å innføra ei ordning som sikrar elevar på 1.–10. trinn minst éin time fysisk aktivitet kvar dag.

Presidenten: Representanten Trygve Slagsvold Vedum vil fremsette et representantforslag.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) []: Jeg har den ære å fremme et representantforslag på vegne av Heidi Greni, Åslaug Sem-Jacobsen, Ivar Odnes, Marit Knutsdatter Strand, Kjersti Toppe, Nils T. Bjørke, Liv Signe Navarsete, Sandra Borch, Geir Adelsten Iversen og meg selv om omgjøring av vedtak om ny inndeling av regionalt folkevalgt nivå.

Presidenten: Representanten Maria-Karine Aasen-Svensrud vil fremsette et representantforslag.

Maria-Karine Aasen-Svensrud (A) []: På vegne av representantene Terje Aasland, Lene Vågslid, Dag Terje Andersen og meg selv har jeg gleden av å fremsette et representantforslag om at fylkeskommunene Vestfold og Hedmark skal bestå som selvstendige fylkeskommuner og ikke tvinges til å slå seg sammen til én region.

Presidenten: Representanten Stein Erik Lauvås vil fremsette et representantforslag.

Stein Erik Lauvås (A) []: På vegne av representantene Svein Roald Hansen, Sverre Myrli, Martin Kolberg, Anne Helene Sandum, Nina Sandberg og meg selv har jeg den glede å fremsette forslag om at fylkeskommunene Østfold, Akershus og Buskerud skal bestå som selvstendige fylkeskommuner og ikke tvinges til å slå seg sammen til én region.

Presidenten: Representanten Sigbjørn Gjelsvik vil fremsette et representantforslag.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) []: Jeg vil på vegne av representantene Liv Signe Navarsete, Geir Pollestad, Geir Adelsten Iversen og meg selv legge fram representantforslag om nedsetting av et offentlig utvalg som skal foreta en gjennomgang av konsekvensene av at Storbritannia går ut av EU og Norges alternativ til EØS-avtalen.

Presidenten: Representanten Per Olaf Lundteigen vil fremsette et representantforslag.

Per Olaf Lundteigen (Sp) []: På vegne av representantene Trygve Slagsvold Vedum, Geir Adelsten Iversen, Sandra Borch og meg sjøl vil jeg legge fram forslag om retten til å få pensjonsslipp tilsendt i posten.

Presidenten: Representanten Trine Skei Grande vil fremsette et representantforslag.

Trine Skei Grande (V) []: Jeg skal fremme et forslag – noen av dem det angår, føler at dette er viktig for dem. Det er et representantforslag fra Ketil Kjenseth, Terje Breivik, Carl-Erik Grimstad og meg sjøl om hele sykehusstrukturen i Vest-Finnmark.

Presidenten: Representanten Ingalill Olsen vil fremsette et representantforslag.

Ingalill Olsen (A) []: På vegne av representanten Runar Sjåstad og meg selv vil jeg fremme et forslag om at fylkene Finnmark og Troms ikke tvinges til å slå seg sammen til én region.

Presidenten: Representanten Tore Storehaug vil fremsette et representantforslag.

Tore Storehaug (KrF) []: På vegner av representantane Olaug V. Bollestad, Geir Jørgen Bekkevold, Torhild Bransdal og meg sjølv vil eg leggje fram eit forslag om utjamning av nettariffane.

Presidenten: Representanten Hans Fredrik Grøvan vil fremsette et representantforslag.

Hans Fredrik Grøvan (KrF) []: På vegne av representantene Torhild Bransdal, Tore Storehaug, Steinar Reiten og meg selv har jeg gleden av å fremme forslag om å innføre lærernorm, at nye kompetansekrav ikke gis tilbakevirkende kraft og endre karakterkravet i matematikk for opptak til lærerutdanningen.

Presidenten: Representanten Audun Lysbakken vil fremsette hele ti representantforslag.

Audun Lysbakken (SV) []: President – jeg håper du er klar. Disse forslagene er viktig for alle de angår.

På vegne av representantene Lars Haltbrekken, Kari Elisabeth Kaski, Arne Nævra, Torgeir Knag Fylkesnes og meg selv vil jeg framsette forslag om å gjennomføre Stortingets mål i klimaforliket om å kutte norske klimagassutslipp fram mot 2020.

På vegne av representantene Solfrid Lerbrekk, Nicholas Wilkinson og meg selv vil jeg sette fram forslag om å sikre økonomisk trygghet for foreldre til alvorlig syke barn gjennom pleiepengeordningen.

På vegne av representantene Freddy André Øvstegård, Karin Andersen og meg selv vil jeg framsette forslag om å sikre et trygt og stabilt barnevern uten profitt.

På vegne av representantene Mona Lill Fagerås, Solfrid Lerbrekk og meg selv vil jeg sette fram forslag om profittfri barnehage.

På vegne av representantene Lars Haltbrekken, Torgeir Knag Fylkesnes og meg selv vil jeg sette fram forslag om at det ikke skal gjøres strukturendringer i fiskeriene før etter at Stortinget har gjennomført en helhetlig gjennomgang av strukturpolitikken.

På vegne av representantene Kari Elisabeth Kaski, Freddy André Øvstegård, Karin Andersen og meg selv vil jeg sette fram forslag om rettferdig og fattigdomsbekjempende barnetrygd.

På vegne av representanten Petter Eide og meg selv vil jeg sette fram forslag om å stanse eksport av våpen og forsvarsmateriell og flerbruksvarer til landene som intervenerer i Jemen, og ta initiativer for å ansvarliggjøre partene i krigen for brudd på humanitærretten og eventuelle krigsforbrytelser.

På vegne av representantene Mona Lill Fagerås, Nicholas Wilkinson og meg selv vil jeg framsette forslag om flere lærere i skolen – mer likeverdig og tilpasset opplæring for elevene.

På vegne av representantene Mona Lill Fagerås, Freddy André Øvstegård og meg selv vil jeg sette fram forslag om kompetansekrav for undervisning uten tilbakevirkende kraft.

På vegne av representantene Petter Eide, Karin Andersen og meg selv vil jeg sette fram forslag om at Norge må utrede muligheten for å signere atomvåpenforbudet.

Presidenten: Representanten Jon Gunnes vil fremsette et representantforslag.

Jon Gunnes (V) []: På vegne av representanten Carl-Erik Grimstad og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om innføring av lobbyregister.

Presidenten: Representanten Une Bastholm vil fremsette fem representantforslag.

Une Bastholm (MDG) []: På vegne av meg selv har jeg gleden av å fremme følgende fem forslag:

  • om en nærnaturlov som gir varig vern av bymarker, byfjell og naturen i nærheten av der folk bor

  • om en rusreform for å sikre skadeforebygging og individuell helsehjelp til rusavhengige

  • om å stanse tildeling av nye letetillatelser på norsk sokkel

  • om et løft for norsk sirkulærøkonomi gjennom gjenvinning av avfall for næringsaktører og kommuner

  • om å fase ut bruk av miljøgifter i forbrukerprodukter

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse at møtet i dag fortsetter utover kl. 16 og avsluttes senest kl. 22. Trontaledebatten fortsetter i morgen.