Stortinget - Møte tirsdag den 29. november 2016

Dato: 29.11.2016
President: Olemic Thommessen

Søk

Innhold

Formalia

President: Olemic Thommessen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Geirmund Ihle

Presidenten: Ærede medrepresentanter! Den 5. juni 2016 døde tidligere stortingsrepresentant Geirmund Ihle fra Haugesund, 81 år gammel.

Han representerte Arbeiderpartiet og Rogaland i tre perioder, fra 1969 til 1981. I de to første periodene var han medlem av sjøfarts- og fiskerikomiteen. I perioden 1977 til 1981 satt han i forsvarskomiteen og var samtidig varamedlem i Stortingets utvidede utenriks- og konstitusjonskomité.

Fortellingen om Geirmund Ihle er på mange måter fortellingen om Norge i hans levetid. Han ble født midt i de harde 30-årene og opplevde krigen som liten gutt. I 1951, 16 år gammel, dro han til sjøs, som så mange andre unge menn på den tiden. Årene som sjømann ble avbrutt av perioder med kokk- og stuertutdanning, og de tre siste årene før han mønstret av i 1962, jobbet han som stuert på et av skipene til Haugesund-rederiet Knut Knutsen OAS.

På 1960-tallet, i en tid da Norge var i ferd med å bli mulighetenes samfunn for alle, fikk Ihle tatt i bruk sine store ressurser på mange felt samtidig: lærer ved stuertskolen i Haugesund, medarbeider i Rogalands Avis, medlem av bystyre og formannskap og altså – i 1969 – innvalgt i Norges nasjonalforsamling, der han satt gjennom hele 1970-tallet.

Både politisk og økonomisk var 1970-tallet en krevende tid, og verftsindustrien på Vestlandet slet. Både som medlem av sjøfarts- og fiskerikomiteen, med bakgrunn som sjømann og med sitt gode nettverk i det maritime miljøet, la Geirmund Ihle ned en iherdig innsats. Han bidro sterkt til å hjelpe næringen gjennom krisen med vedtak som kanaliserte statlig finansierte byggeoppdrag vestover.

På begynnelsen av 1980-tallet, da det var store spenninger rundt sikkerhetspolitikken internt i Arbeiderpartiet, satt Ihle i forsvarskomiteen. Han var trygt plassert i partiets moderate og NATO-vennlige flertall. Ihle hadde alltid hatt nær kontakt med krigsgenerasjonen, et sterkt forsvarspolitisk engasjement, og ledet fra 1981 til 1984 Ihle-utvalget, som vurderte norske krigsdeltakeres økonomiske og sosiale kår.

Gjennom 1980-, 1990- og inn på 2000-tallet hadde Ihle en lang rekke offentlige verv, styreverv i næringslivet og i organisasjoner. Han skrev også flere lokalhistoriske bøker, inkludert biografier om de lokale kunstnerne Fredrik Kolstø og Ole Frøvig.

Helt frem til de siste årene var Geirmund Ihle aktiv, engasjert og sosial. Det var en lokal størrelse i Haugesund som gikk bort 5. juni i år. Hans gode venn Kristian Magnus Vikse, tidligere redaktør i Haugesunds Avis, skriver i minneordet at Ihle var «den talentfulle og målbevisste sjøgutten som ble en av Haugesunds største «kjendiser»».

Vi lyser fred over Geirmund Ihles minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: De innkalte vararepresentanter, for Møre og Romsdal fylke Tove-Lise Torve, og for Sør-Trøndelag fylke Ferhat Güven, tar nå sete.

Statsråd Jan Tore Sanner overbrakte 15 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Kåre Simensen vil fremsette et representantforslag.

Kåre Simensen (A) []: På vegne av stortingsrepresentantene Marit Arnstad, Kirsti Bergstø, Torgeir Knag Fylkesnes og meg selv har jeg gleden av å legge fram et representantforslag om å reforhandle eller si opp lakseavtalen med Finland.

Presidenten: Representanten Kjersti Toppe vil fremsette et representantforslag.

Kjersti Toppe (Sp) []: Eg skal på vegner av representantane Jenny Klinge, Janne Sjelmo Nordås og meg sjølv leggja fram eit forslag om ei offentleg gransking av tvangsbruk i norsk psykiatri.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet fortsetter utover kl. 16.