Stortinget - Møte fredag den 10. juni 2016 kl. 9
President: Olemic Thommessen
Dokumenter:
Sak nr. 6 [14:02:25]
Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Endringar i valgloven (personval ved stortingsval, frist for godkjenning av førehandsstemmer mv.)
Talere
Votering i sak nr. 6
Presidenten: Under debatten er det satt frem i alt fem forslag. Det er
forslagene nr. 1 og 2, fra Michael Tetzschner på vegne av Høyre, Venstre og Miljøpartiet De Grønne
forslag nr. 3, fra Hans Fredrik Grøvan på vegne av Kristelig Folkeparti
forslag nr. 4, fra Per Olaf Lundteigen på vegne av Senterpartiet
forslag nr. 5, fra Torgeir Knag Fylkesnes på vegne av Sosialistisk Venstreparti
Det voteres over forslag nr. 5, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 99 mot 3 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.42.16)«Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med utredning av, og forslag til, en endring av valgloven som sikrer at listeplassene ved valgoppgjøret gis stigende vekting for eksempel ved en ordning der sisteplass multipliseres med 1 (en) og der tallet listestemmene multipliseres med, øker med 0,3 for hver plass oppover listen fra nederst plasserte kandidat, slik at det gis en forhåndsrangering før personstemmene legges til.»
Presidenten: Det voteres over forslag nr. 3, fra Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:
Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti ble med 95 mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.42.36)«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre en ordning med kumulering og stemmetillegg ved stortingsvalg. Stemmetillegget for det godkjente antall kandidater skal være 25 prosent etter modell fra valg til kommunestyret. Antall kandidater som kan gis stemmetillegg, avgrenses ut fra antall representanter som skal velges fra fylket. Stortinget ber om at reglene om kåring av kandidater endres, slik at et personlig stemmetall på minst åtte prosent av listens totale stemmetall sammen med stemmetillegget kåres i rekkefølge etter antall mottatte personlige stemmer.»
Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1 og 2, fra Høyre, Venstre og Miljøpartiet De Grønne.
Forslag nr. 1 lyder:
« 7-2 skal lyde:
§ 7-2 Endringer på stemmeseddelen
(1) Velgeren kan ved stortingsvalg, fylkestingsvalg og kommunestyrevalg gi kandidater på stemmeseddelen én personstemme. Dette gjøres ved å sette et merke ved kandidatens navn.
(2) Velgeren kan ved kommunestyrevalg også gi en personstemme til kandidater på andre valglister. Dette gjøres ved å føre disse kandidatnavnene opp på stemmeseddelen. Slik personstemme kan gis til et antall kandidater som tilsvarer en fjerdedel av det antall medlemmer som skal velges til kommunestyret. Uavhengig av kommunestyrets størrelse kan det likevel alltid gis personstemme til minimum fem kandidater fra andre lister. Når velgeren gir personstemme til valgbare kandidater på andre lister, overføres et tilsvarende antall listestemmer til den eller de listene disse kandidatene står oppført på.
(3) Andre endringer på stemmeseddelen teller ikke med ved valgoppgjøret.»
Forslag nr. 2 lyder:
«§ 11-5 første ledd skal lyde:
(1) Når det er avgjort hvor mange distriktsmandater en valgliste skal ha, fordeler fylkesvalgstyret representantplassene til kandidatene på listen. Kandidater som ikke er valgbare, settes ut av betraktning. Kandidater på listen som har oppnådd et personlig stemmetall på minst åtte prosent av listens stemmetall, kåres i rekkefølge etter antall mottatte personlige stemmer. Øvrige kandidater kåres på grunnlag av deres rekkefølge på listen. Opptellingene fortsetter på samme måte inntil alle de representantplassene listen skal ha, er besatt. Oppnår flere kandidater samme resultat, er den opprinnelige rekkefølgen på listen avgjørende.»
Presidenten: Sosialistisk Venstreparti støtter forslagene subsidiært.
Votering:Forslagene fra Høyre, Venstre og Miljøpartiet De Grønne ble med 65 mot 37 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 16.43.14)Presidenten: Det voteres over forslag nr. 4, fra Senterpartiet. Forslaget lyder:
«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med et nytt forslag til endringer i valgloven § 7-2 og § 11-5 første ledd (personvalg ved stortingsvalg), hvor også merknader og forslag i denne innstilling er vurdert. Lovendringen foreslås iverksatt fra stortingsvalget i 2021.»
Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har varslet subsidiær støtte til forslaget.
Bård Vegar Solhjell (SV) (frå salen): Det gjeld òg SV.
Votering:Forslaget fra Senterpartiet ble bifalt med 102 mot 0 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.43.46)Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt vedtak tillov
om endringar i valgloven (personval ved stortingsval, frist for godkjenning av førehandsstemmer mv.)
I
I lov 28. juni 2002 nr. 57 om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer blir det gjort følgjande endringar:
§ 2-7 tredje ledd skal lyde:
(3) Valgstyret skal sørge for at en stemmeberettiget som er bosatt i utlandet, og som ikke har vært folkeregisterført som bosatt i Norge noen gang i løpet av de siste ti årene før valgdagen, føres inn i manntallet i kommunen, dersom vedkommende søker om innføring innen kl. 17 dagen etter valgdagen.
§ 3-4 andre og tredje ledd skal lyde:
(2) Erklæring som nevnt i nr. 1 må settes frem innen den frist fylkesvalgstyret eller valgstyret setter, ellers tapes retten til å strykes fra listeforslaget.
(3) Den som unnlater å kreve seg fritatt fra å stå på liste, kan ikke nekte å motta valg.
§ 8-1 tredje ledd skal lyde:
(3) Velgeren er selv ansvarlig for å avgi forhåndsstemme på et tidspunkt som gjør at forhåndsstemmegivningen kommer inn til valgstyret innen kl. 17 dagen etter valgdagen.
Ny § 9-5 a skal lyde:
§ 9-5 a Elektronisk avkryssing i manntallet på valgdagen
(1) Kommunene kan selv vedta å ta i bruk en ordning med elektronisk avkryssing i manntallet. § 9-5 fjerde ledd gjelder da ikke.
(2) Dersom det er tatt i bruk elektronisk avkryssing etter første ledd, skal stemmestyret krysse av i det elektroniske manntallet både for velgere som er manntallsført i vedkommende krets, og for velgere som er manntallsført i andre kretser i kommunen.
(3) Ved bruk av elektronisk avkryssing skal velgere som ikke er innført i manntallet i den kretsen stemmen avgis, levere stemmeseddelen til stemmestyret, som stempler den med offisielt stempel. Velgeren legger selv stemmeseddelen ned i en urne. Stemmesedler fra velgere som er manntallsført i annen krets enn der stemmene er avgitt, skal telles opp i den kretsen stemmene er avgitt.
(4) Ved strømbrudd eller kommunikasjonsbrudd mot manntallet i en kommune hvor elektronisk avkryssing er tatt i bruk, skal senere avgitte stemmesedler ikke legges i urnen. Slike stemmesedler skal behandles som beredskapsstemmer. Etter at stemmeseddelen er stemplet, skal velgeren selv legge den i en stemmeseddelkonvolutt og lime konvolutten igjen. Stemmemottakeren skal legge stemmeseddelkonvolutten i en beredskapskonvolutt sammen med valgkortet. I kommuner med todagersvalg skal eventuelle beredskapsstemmer mottatt på søndag behandles og krysses av i det elektroniske manntallet før valglokalene åpner på mandag.
§ 10-1 første ledd bokstav g skal lyde:
g) stemmegivningen er kommet inn til valgstyret innen kl. 17 dagen etter valgdagen.
§ 11-11 skal lyde:
§ 11-11 Underretning til de valgte fylkestingsrepresentantene
Fylkesvalgstyret skal underrette de valgte representantene og vararepresentantene om valget.
§ 11-13 skal lyde:
§ 11-13 Underretning til de valgte kommunestyrerepresentantene
Valgstyret skal underrette de valgte representantene og vararepresentantene om valget.
II
Lova tek til å gjelde straks.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.Presidenten: Lovvedtaket vil bli satt opp til andre gangs behandling i et senere møte i Stortinget.