Stortinget - Møte tirsdag den 7. juni 2016 kl. 10
Sak nr. 1 [10:02:39]
Innstilling fra Stortingets presidentskap om endringer i reglement om register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Før vi starter på voteringen i sak nr. 1, gir jeg ordet til Marit Nybakk, deretter til Olemic Thommessen.
Marit Nybakk (A) [20:09:44]: Jeg vil anbefale Arbeiderpartiets gruppe å støtte innstillingen, men i tillegg – på bakgrunn av den debatten vi har hatt i saken i dag, og ønsket om at Stortinget står mest mulig samlet i en sak som dette – også anbefale Arbeiderpartiet å stemme for SVs forslag nr. 4, slik at det blir mulig å finne fram til et samlende balansepunkt når det gjelder hvordan vi best sikrer en praktikabel åpenhet om selskapsinteresser som skal registreres.
Olemic Thommessen (H) [20:10:34]: På samme måte som Arbeiderpartiet skal Høyres gruppe også støtte innstillingen, men i tillegg støtte forslag nr. 4 fra SV. Bakgrunnen er at vi under debatten av saken forstår at intensjonen i forslaget er å gjøre en utredning med sikte på å finne et håndterlig og avgrensbart utgangspunkt for registreringsplikt, altså for indirekte eierskap. Dette synes Høyre er greit.
Harald T. Nesvik (FrP) [20:11:22]: Jeg vil også anbefale Fremskrittspartiets representanter å stemme for innstillingen samt forslag nr. 4 fra SV, slik at man får tatt jobben med se på hva som er praktisk mulig å få til knyttet til registerordningen for framtidige løsninger.
Presidenten: Da skulle alle anbefalinger være gitt, og vi kan gå til votering.
Under debatten er det satt fram i alt fire forslag. Det er forslagene nr. 1–4, fra Bård Vegar Solhjell på vegne av Sosialistisk Venstreparti.
Presidentskapet hadde innstilt:
I
I reglement om register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser gjøres følgende endringer:
§ 1 annet ledd annet punktum skal lyde:
Bare eksistensen og arten av de forskjellige interesser skal oppgis, ikke beløp verdi eller mengde, med mindre dette følger særskilt av bestemmelse i dette reglementet.
§ 1 tredje ledd nytt annet punktum skal lyde:
§ 3 tredje ledd gjelder ikke for innkalte vararepresentanter.
§ 3 tredje ledd skal lyde:
Det angis særskilt og med beløp om enkeltoppdrag, eller flere oppdrag innenfor samme kalenderår for samme oppdragsgiver, har gitt en godtgjørelse på mer enn 50 000 kroner.
§ 5 skal lyde:
Avtaler om permisjon og avtaler av økonomisk karakter med tidligere arbeidsgiver, herunder avtaler om fortsatt lønnsutbetaling, lån eller opprettholdelse av velferdsfordeler.
§ 7 skal lyde:
Navn på selskaper, organisasjoner, institusjoner eller enkeltpersoner som yter vedkommende representant økonomisk støtte eller vederlag, herunder materielle fordeler, sekretærbistand o.l., og som kommer i tillegg til de midler som Stortinget stiller til rådighet. Det angis særskilt og med beløp om økonomisk støtte eller vederlag fra samme kilde overstiger 50 000 kroner innenfor samme kalenderår.
§ 8 første ledd skal lyde:
Fast eiendom som har betydelig verdi og som benyttes i næringsvirksomhet. Eiendommens betegnelse, eierform, og i hvilken kommune den ligger, oppgis.
§ 9 skal lyde:
Selskapsinteresser (aksjer, andeler m.m.) som vedkommende selv eier enten direkte eller indirekte gjennom et annet selskap. Selskapets navn og ansvarsform oppgis. Utbytte av selskapsinteressene oppgis ikke.
For selskapsinteresser som eies indirekte gjennom et investeringsselskap, skal kun eierinteressen i investeringsselskapet oppgis. Eierandeler i aksjefond eller annet verdipapirfond oppgis ikke.
§ 11 nytt tredje punktum skal lyde:
Oppmerksomhets- og jubileumsgaver fra egen partiorganisasjon oppgis ikke.
II
Endringene trer i kraft fra 1. oktober 2016.
Presidenten: Det voteres alternativt mellom presidentskapets innstilling til I § 3 tredje ledd og § 7 og forslagene nr. 1 og 2 fra Sosialistisk Venstreparti.
Forslag nr. 1 lyder:
Ǥ 3 tredje ledd skal lyde:
Alle oppdrag som gir godtgjørelse på mer enn 2 000 kroner oppgis særskilt.»
Forslag nr. 2 lyder:
Ǥ 7 skal lyde:
Navn på selskaper, organisasjoner, institusjoner eller enkeltpersoner som yter vedkommende representant økonomisk støtte eller vederlag, herunder materielle fordeler, sekretærbistand o.l., og som kommer i tillegg til de midler som Stortinget stiller til rådighet. Alle registreringer angis særskilt og med beløp.»
Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne har varslet at de vil stemme for forslagene fra Sosialistisk Venstreparti.
Votering:Ved alternativ votering mellom presidentskapets innstilling og forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble innstillingen bifalt med 91 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.13.31)Presidenten: Det voteres alternativt mellom presidentskapets innstilling til I § 9 og forslag nr. 3, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
Ǥ 9 skal lyde:
Selskapsinteresser (aksjer, andeler m.m.) som vedkommende selv eier enten direkte eller indirekte gjennom et annet selskap. Selskapets navn og ansvarsform oppgis. Utbytte av selskapsinteressene oppgis ikke.
Selskapsinteresser som eies indirekte gjennom et investeringsselskap skal også oppgis.
Eierandeler i aksjefond eller annet verdipapirfond oppgis ikke.»
Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne har varslet at de stemmer for forslaget fra Sosialistisk Venstreparti.
Voteringstavlene viste at det var avgitt 84 stemmer for presidentskapets innstilling og 20 stemmer for forslaget fra Sosialistisk Venstreparti.
(Voteringsutskrift kl. 20.14.08)
Rasmus Hansson (MDG) (fra salen): President! Jeg stemte feil, jeg skulle stemt for forslaget.
Presidenten: Da er det avgitt 83 stemmer for presidentskapets innstilling og 21 stemmer for forslaget fra Sosialistisk Venstreparti.
Det voteres over forslag nr. 4, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:
«Stortinget ber presidentskapet komme tilbake med forslag til endringer av Reglement om register for stortingsrepresentantenes verv og økonomiske interesser, som sikrer at alle selskapsinteresser, uavhengig av verdi, føres opp i dette registeret.»
Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Venstre og Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget. Kristelig Folkeparti har varslet subsidiær støtte til forslaget.
Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble enstemmig bifalt.Presidenten: Det voteres over presidentskapets innstilling til resten av I samt II.
Votering:Presidentskapets innstilling ble enstemmig bifalt.