Stortinget - Møte onsdag den 25. mai 2016 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Spørsmål 4
Marit Nybakk (A) [11:38:10]: Jeg har tillatt meg å stille følgende spørsmål til utenriksministeren:
«Seksuell og reproduktiv helse og mødrehelse har de senere år vært en hovedprioritet i norsk bistand. Norge tok bl.a. et ansvar for de gamle tusenårsmålene 4 og 5. For to uker siden var lederen av den afghanske jordmorforeningen i Oslo for å be om økt støtte til dette arbeidet i Afghanistan.
Vil utenriksministeren sørge for fortsatt støtte til mødrehelse i Afghanistan?»
Utenriksminister Børge Brende [11:38:46]: Norge har vært, er og skal være en sterk global støttespiller for kvinners, barns og ungdoms helse.
I 2016 går om lag 3,5 mrd. kr fra bistandsbudsjettet til tiltak som støtter opp om kvinners, barns og ungdoms helse, altså om lag 10 pst. Støtten blir i hovedsak kanalisert gjennom tre globale partnerskap. Dette er GAVI, Det globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og malaria og Den globale finansieringsordningen til støtte for kvinners, barns og ungdoms helse. I tillegg bidrar Norge med finansiering gjennom andre multilaterale organisasjoner, sivilsamfunnsorganisasjoner og bilateral støtte.
Utdanning og skolering av helsearbeidere er helt sentralt for å kunne levere helsetjenester og bygge bærekraftige helsesystem. Den beste garantien for overlevelse ved fødsel er tilgang på kvalifisert personell.
Jeg besøkte Afghanistan sist lørdag. Der deltok jeg bl.a. på en norskinitiert konferanse for å styrke afghanske kvinners stilling og fremme likestilling i landet. Norge har vært en pioner i arbeidet for å fremme kvinners rettigheter i Afghanistan, under vekslende regjeringer. Det skal vi fortsette å være.
Afghanistan vil ha behov for bistand i mange år fremover. Norge har vært en av de store giverne til Afghanistan, og norsk bistand til landet vil fortsatt ligge på et høyt nivå. Under mitt besøk i helgen annonserte jeg at norsk humanitær bistand til landet for 2016 dobles til 208 mill. kr. Mye av dette vil komme kvinner og barn til gode.
Den norske støtten til Afghanistan inkluderer støtte til utdanning av jordmødre. For ved å investere i jordmødre, som representanten Nybakk er inne på, investerer man i livet til tusener av mødre, deres familier og lokalsamfunn. Norsk støtte gjennom prosjekter i regi av flere sivilsamfunnsorganisasjoner har allerede bidratt til å utdanne en betydelig andel av alle registrerte jordmødre i Afghanistan. Jeg er glad for å kunne bekrefte at den norske støtten til utdanning av jordmødre i Afghanistan vil bli videreført.
Marit Nybakk (A) [11:41:12]: Jeg takker utenriksministeren for et positivt svar. Afghanistan har vært et av verdens farligste land for kvinner, ikke minst når det gjelder fødsler, barsler og reproduktiv helse. Etter Talibans fall har mødredødeligheten gått gradvis ned, og fødsler blir gradvis tryggere, selv om det fortsatt er slik at Afghanistan er et farlig land å sette barn til verden i.
Så er det helt riktig det som utenriksministeren sier, og som jeg er veldig glad for at han understreket, og det er at utdanning, skolering av helsepersonell og særlig jordmødre er veldig viktig. Feroza Mushtari, som er leder av den afghanske jordmorforeningen, fortalte da hun var i Oslo nylig at mens det i 2001 var 500 jordmødre i landet, er det i dag 5 000, men det er likevel altfor få. Det er fortsatt behov for internasjonal bistand til akkurat dette feltet, så jeg vil virkelig be utenriksministeren om både å øke bevilgningen og ta ansvar for utdanning av jordmødre.
Utenriksminister Børge Brende [11:42:25]: Jeg så selv da jeg var i Kabul i helgen, at det fortsatt er store behov innenfor helseområdet, som det er innenfor utdanningsområdet. På den kvinnekonferansen kom det også frem sterke ønsker knyttet til kvinners rettigheter generelt, som fortsatt er under press i Afghanistan, og ikke der vi skulle ønsket de var. Men som representanten Nybakk også slår fast, er det en klar bedring i forhold til hvordan det var under Taliban i 2001.
Et av de områdene som også er viktig, er oppfølging av gravide kvinner og spørsmål knyttet til fødsel, og i fremtiden håper jeg også at vi i Afghanistan skal kunne snakke om familieplanlegging og andre spørsmål som er ganske kontroversielle. Men vi følger opp dette i tiden fremover, og gjennom den økte humanitære bevilgningen har vi flere ressurser til disposisjon også på det humanitære området.
Marit Nybakk (A) [11:43:32]: Det er dessverre slik at Afghanistan fortsatt er et land hvor kvinner står relativt langt nede på rangstigen, og det er langt fram. Dette er imidlertid et felt hvor det har gått framover, og jeg er glad for at utenriksministeren understreker at han vil fortsette – og dessuten styrke – dette arbeidet.
Så er det slik at det er mange andre land i verden der den dagen du blir født, og den dagen du gir liv – altså setter barn til verden – er de to farligste dagene i en kvinnes liv, og vi vet f.eks. at Sør-Sudan er blant verstingene. Så det jeg vil be utenriksministeren om, er at han også i fortsettelsen prioriterer seksuell og reproduktiv helse i bredden, også når det gjelder bistand til andre land enn Afghanistan. Han nevnte vaksinealliansen GAVI, som har gjort en kjempejobb, og også Norge da vi hadde ansvaret for tusenårsmålene 4 og 5. Jeg vil spørre om utenriksministeren vil fortsette dette arbeidet.
Utenriksminister Børge Brende [11:44:41]: Først to ord om kvinners situasjon i Afghanistan. Det er iallfall positivt at det nå er fire kvinnelige ministre i regjeringen, det er mer enn 20 pst. av parlamentarikerne som er kvinner, og den afghanske ambassadøren til Norge er kvinne – det var også den forrige. Jeg snakket med utrolig mange sterke og klare kvinner i Afghanistan i helgen, som en oppfølging av også den kvinnekonferansen vi hadde i Oslo, og den som var i Georgetown i D.C. tidligere.
Vi vil i løpet av de kommende månedene legge frem en egen handlingsplan når det gjelder kvinner, likestilling og oppfølging av sikkerhetsrådsresolusjon 1325, men også det som går på reproduktiv helse, og vise at vi skal fortsette det internasjonale lederskapet vi har hatt gjennom mange år innenfor dette området. Det kommer til å bli en konkret og god handlingsplan – jeg leste et utkast senest i går kveld. Jeg tror representanten Nybakk blir fornøyd med den handlingsplanen vi legger frem.