Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 4. mai 2016 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Hege Haukeland Liadal (A) [12:25:07]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«Det pågående arbeidet med langtidsplan for Forsvaret kan komme til å få store konsekvenser for kulturtilbudet i landet vårt. Forsvarets musikkorps, som i tillegg til å ha en viktig seremoniell og kulturell betydning i Forsvaret og for forsvarskulturen også er et viktig ansikt utad for Forsvaret mot det sivile samfunn, er i så måte en viktig kulturaktør.

Har statsråden, med det overordnede ansvar for kultur i Norge, noen formening om at den kulturelle infrastrukturen kan bli vesentlig endret?»

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [12:25:53]: Som representanten Haukeland Liadal påpeker, har Forsvarets musikk en viktig seremoniell betydning for Forsvaret. I tillegg er Forsvarets musikk et viktig ansikt utad og også viktig med tanke på at det for Forsvaret er et ansikt ut mot sivilbefolkningen.

Forsvarets musikks lokale musikkaktiviteter er – som jeg sa – med på å skape nærhet og engasjement mellom Forsvaret og sivilbefolkningen, derfor er også Forsvarets musikk en viktig kulturbærer.

Som kulturminister kan jeg ikke kommentere det pågående arbeidet med langtidsplanen for Forsvaret, men jeg kan forsikre representanten Haukeland Liadal om at regjeringen anerkjenner betydningen av Forsvarets kulturelle aktivitet. Forsvarets musikk er viktig også for sivilsamfunnet i de regionene de representerer, og har stor betydning for den kulturelle infrastrukturen. At endringer i Forsvarets aktivitet også vil påvirke det sivile samfunnet, er åpenbart, og dette er noe som regjeringen har med seg i behandlingen av langtidsplanen for Forsvaret.

Hege Haukeland Liadal (A) [12:27:17]: Jeg takker for svaret og for forsikringer.

I Prop. 1 S for 2015–2016 står det bl.a.:

«Forsvarets musikk er gjennom tilstedeværelse og synlighet en viktig brobygger mellom Forsvaret og det øvrige samfunnet.»

Har det vært kontakt mellom Forsvarsdepartementet og Kulturdepartementet når det gjelder å diskutere den kulturelle merverdien og samfunnskontrakten som ligger i tilstedeværelsen av Forsvarets musikk etter at kulturministeren tiltrådte?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [12:27:53]: Jeg kan forsikre om at jeg som kulturminister har en god dialog med mine kolleger i regjeringen, også forsvarsministeren, og at jeg – som jeg også tidligere sa – er opptatt av at Forsvarets musikk er og skal være en viktig kulturbærer, og at Forsvarets musikk har en stor betydning, ikke minst en seremoniell betydning.

Jeg forstår at det tidligere i dag har vært en debatt i Stortinget der Arbeiderpartiet har vært veldig opptatt av at man nå må konsentrere Forsvarets ressurser om nettopp Forsvarets operative evne. Det er jeg glad for at Arbeiderpartiet understreker. Jeg tror også at det er hovedfokuset i arbeidet med langtidsplanen, sett fra flere partiers ståsted.

Hege Haukeland Liadal (A) [12:28:56]: Jeg takker for svaret og setter pris på god dialog.

Et enstemmig storting sluttet seg til St. Meld. 33 for 2008–2009, om kulturen i Forsvaret og ambisjonene som lå i den, fram mot 2020.

Er det forhold nå – sett i lys av et framtidig løp – som gjør at de militære kulturinstitusjonene, med historie tilbake til tidlig på 1800-tallet, anses som mindre viktige nå enn for seks år siden, da meldingen kom?

Statsråd Linda C. Hofstad Helleland [12:29:39]: Som representanten Haukeland Liadal godt kjenner til, ligger Forsvarets musikk under forsvarsministerens portefølje. Dette er ikke kulturministerens konstitusjonelle ansvar, og det er ikke naturlig for meg å kommentere arbeidet med langtidsplanen for Forsvaret. Jeg konstaterer at Forsvarets musikk er en viktig kulturbærer. Det har stor betydning for kultursektoren, men også for Forsvaret.

Jeg understreker også at jeg som kulturminister registrerer at Arbeiderpartiets engasjement knyttet til Forsvarets operative evne i forbindelse med langtidsplanen, er viktig. Så får vi komme tilbake til hva innholdet i langtidsplanen er når dette blir lagt frem av regjeringen.

Presidenten: Da er den ordinære spørretimen omme.

: