Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 2016 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Spørsmål 7
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Else-May Botten til næringsministeren, er overført til olje- og energiministeren som rette vedkommende.
Else-May Botten (A) [13:40:53]: «Den rekordhøye arbeidsledigheten som har rammet offshorerelatert næringsvirksomhet, trenger nå en nasjonal satsing for å holde aktiviteten oppe. Det er behov for å benytte trepartssamarbeidet mellom arbeidsgiverorganisasjonene, arbeidstakerorganisasjonene og myndighetene for å komme med mottiltak. Tiltak knyttet til leting, feltutvikling, vedlikehold og plugging av brønner er sårt tiltrengte aktiviteter i dagens situasjon.
Kan statsråden ta initiativ til en aktivitetspakke for norsk sokkel?»
Statsråd Tord Lien [13:41:27]: La meg først benytte anledningen til oppriktig å takke representanten for muligheten til å diskutere denne problemstillingen i Stortinget.
Oljeindustrien er den største og viktigste industrien i Norge uavhengig av om man vurderer det ut fra sysselsettingseffekt, verdiskaping, eksportinntekter eller inntekter til statskassen. Samtidig er oljeindustrien, i likhet med mange andre råvarenæringer, en syklisk næring. Denne krevende perioden vi står inne i nå, er begrunnet i at råvareprisen, i dette tilfellet oljeprisen, har utviklet seg i svært negativ retning i løpet av de siste halvannet til to år. Det har gjort at vi har gått fra et rekordhøyt investeringsnivå i 2014, til at vi har sett reduksjoner på om lag 15 pst. i investeringsnivået fra 2014 til 2015, antakeligvis vil vi også se det fra 2015 til 2016.
Dette mener jeg at industrien selv svarer veldig godt på ved å jobbe smartere, gjøre ting billigere. Jeg oppfatter at dette er noe som man har tatt fatt i i leverandørindustrien og hos operatørene. Det er også et arbeid som jeg er veldig glad for at har betydelig oppslutning ikke bare fra de fagbevegelsene som er direkte involvert, men også fra LOs øverste ledelse. Men det er ingen tvil om at dette vil skape utfordringer for norsk leverandørindustri, og at det dermed også vil svekke sysselsettingseffekten fra norsk oljeindustri.
Samtidig er det lyspunkter. Jeg har dessverre to ganger måttet slåss ganske hardt for å få Johan Sverdrup til å gå videre på tid. Det største industriprosjektet i norsk historie går nå på tid. Situasjonen hadde vært atskillig mer krevende uten det. Det har også vært jobbet godt og målrettet fra myndighetenes side med å få ferdigbehandlet både Maria-utbyggingen og Oseberg-utbyggingen, som begge bidrar med viktige oppdrag.
Det er klart at mye av suksessen som ligger bak det at oljeindustrien er blitt som den er blitt, har vært fordi myndighetene har stilt opp med forskningsressurser hele veien. Under min ledelse, under denne regjeringen, har satsingen på petroleumsforskning og teknologiutvikling til oljenæringen blitt kraftig økt. Fra i fjor til i år har vi økt demoprogrammet i Forskningsrådet, som handler om å ta i bruk og demonstrere ny teknologi på norsk sokkel, fra 50 mill. kr til 150 mill. kr. På kort sikt er det et tiltak som vil gjøre at folk kan stå i jobb, på lang sikt er det et arbeid som vil styrke verdiskapingen og sysselsettingen basert på energiressursene på norsk sokkel i generasjoner framover. Dette er et arbeid som dessverre ble svekket under den forrige regjering.
Else-May Botten (A) [13:44:28]: Jeg takker for svaret.
Man opplever en sjelden kombinasjon av uventede hendelser som for tiden trekker i samme retning, og dessverre nedover. Oljeprisen har vært i fritt fall, det har vært en bråbrems i offshoreinvesteringene, vi har vestlige sanksjoner overfor Russland, og det er en krevende situasjon på brasiliansk sokkel, som også rammer norske rederier hardt. Alle disse tingene inntreffer samtidig, og det er krevende.
Det er som statsråden sier: Aktørene selv gjør veldig mye for å kutte kostnader. Det gjøres faktisk i stor skala. Men mange rederier forhandler nå med banker og obligasjonseiere om restrukturering av gjeld og utsettelse av avdrag. Vi har allerede sett konkurser, så det er en krevende situasjon mange står oppi. Da er det bra at vi har en statsråd som er positiv til å bidra. Men hva vil statsråden gjøre for å få til et trepartssamarbeid, for å se på ulike tiltak man kan gå inn og gjøre noe med?
Representanten Arve Kambe sa i … (presidenten klubber)
Presidenten: Da er minuttet omme.
Statsråd Tord Lien [13:45:38]: Nå er jeg er veldig, veldig spent på om jeg får høre hva min gode kollega Arve Kambe har sagt. Det gjør jeg sikkert i oppfølgingsspørsmålet.
Jeg er glad for at representanten Botten peker på at dette er et globalt fenomen. Det at norsk leverandørindustri og norske rederier har kunnet delta aktivt i en global og steinhard konkurranse, har tjent oss veldig, veldig godt. Dessverre ser vi nå at noen av dem som blir hardest rammet av den utfordringen oljeindustrien – ikke bare i Norge, men også globalt – står i, er de som har lyktes best i den globale konkurransen og fått kontrakter langt utenfor Norges grenser, mens det fortsatt er mindre, men betydelig sysselsettingsgrunnlag basert på norske ressurser.
Vi har fra regjeringens side redusert oljeskatten med 600 mill. kr fra i fjor til i år, vi har styrket forskningsinnsatsen, vi har tildelt mer areal enn noensinne i både 2014 og 2016, og stortingsflertallet har styrket internasjonaliseringen av industrien gjennom styrkingen av INTSOK.
Else-May Botten (A) [13:46:43]: Det er en fortsettelse av situasjonsbeskrivelsen som statsråden kommer med. Demo 2020 og forskningsinnsats i denne næringen er utrolig viktig, og på det har man også støtte fra opposisjonen – la det være klart.
Jeg får ikke svar på om det skjer noe når det gjelder et trepartssamarbeid og tiltak knyttet til det, men jeg kan stille et annet spørsmål, og det henger sammen med det: I denne sammenhengen er det bra at det har blitt en debatt om hvorvidt det dominerende selskapet på norsk sokkel, nemlig Statoil, skal opprettholde sin utbyttepolitikk. På vegne av hele den maritime offshorenæringen kan jeg i alle fall si at den direkte eieravkastningen er det første som rammes når de kutter sine kostnader. Da kan det være interessant å spørre om statsråden ønsker å opprettholde utbyttepolitikken.
Og til Kambes spørsmål: Ønsker statsråden å følge opp det og flytte milliardbeløp til det kriserammede Vestlandet i revidert nasjonalbudsjett?
Statsråd Tord Lien [13:47:46]: Regjeringen har i årets statsbudsjett kommet med en tiltakspakke som er målrettet mot bl.a. det fylket som representanten Botten representerer, men også mot Agderfylkene i den andre enden – hele den aksen – for nettopp å styrke sysselsettingen i den regionen som er hardest rammet av de utfordringene oljeindustrien nå står i.
Så svaret på det er ja. Det er regjeringen allerede i gang med. I mitt departement setter vi i gang bygging av et nytt oljemuseum i Stavanger, nettopp for å bidra til å imøtekomme sysselsettingsutfordringene.
Når det gjelder Statoil, har styret nylig kommunisert at de – med støtte fra sin største eier, altså Olje- og energidepartementet og regjeringen – vil gjennomføre en utbyttereform i år, bl.a. for å muliggjøre økt satsing på lønnsomme investeringer på norsk sokkel i årene som ligger foran oss.
Presidenten: Da er sak nr. 2 ferdigbehandlet.