Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 2016 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Ingrid Heggø (A) [11:31:55]: «Arbeidsløysa innan havbruk er aukande. Eit ubrukt verktøy for auka sysselsetting innan havbrukssektoren er å innføre rullerande MTB.

Vil statsråden ta i bruk dette verktøyet?»

Statsråd Per Sandberg [11:32:12]: Jeg takker for spørsmålet.

Flere slakterier og foredlingsbedrifter i laksenæringen har permittert ansatte i starten av 2016, og det skyldes lite tilgang på slakteklar fisk. Jeg antar at det er denne situasjonen representanten Heggø sikter til i sitt spørsmål.

Dette er jo ingen ny diskusjon, denne typen permitteringer har man også opplevd tidligere, og jeg registrerer at både Sjømat Norge og Norske Sjømatbedrifters Landsforening, NSL, igjen har tatt til orde for større fleksibilitet i reguleringsregimet i forhold til MTB-en. Jeg har stor forståelse for – og det tror jeg alle har – at det er en vanskelig situasjon for alle dem som blir permittert, og det er også vanskelig for den arbeidsgiveren som må gå til det skrittet å permittere. Dette er noe som regjeringen fokuserer veldig på nå, når det gjelder det generelle i forbindelse med arbeidsledighet. Vi fokuserer på det hele tiden og prøver etter hvert å komme med tiltak som best skal motvirke dette.

Såkalt rullerende MTB ble utredet også i 2013, men regjeringen valgte den gangen ikke å gå noe særlig videre med forslaget. Det var flere årsaker til det. Man mente bl.a. at det kunne gi en stor økning i den stående biomassen i en tid på året der utfordringene med lakselus var størst. Så vet også representanten Heggø at er det noe Stortinget har lagt opp til nå, når det gjelder havbruksmeldingen, så er det å bekjempe og forebygge lus. Derfor tror jeg det er viktig at man holder også dette sammen med det ønsket som kommer her nå.

Utredningsarbeidet den gangen viste at rullerende gjennomsnittlig MTB ville gi incentiver til å konsentrere slaktingen om høsten, framfor å spre slaktingen utover året. Det er derfor ikke gitt at innføring av et slikt rullerende system vil gi det resultatet man er ute etter, nemlig et jevnere slaktemønster over året, noe jeg tror alle har et ønske om å få til. Vi risikerer kanskje det motsatte, at vi får en forsterking av det slaktemønsteret vi har i dag. I tillegg vil en rullerende MTB være komplisert forvaltningsmessig, noe som vil kunne gjøre det mer krevende å føre kontroll og tilsyn med næringen. Derfor går dette på tvers av ønsket om at regjeringen – og næringen, ikke minst – ønsker en forenkling.

Ingrid Heggø (A) [11:35:20]: Vi kunne då gjerne vore einige om ei prøveordning med rullerande MTB, så hadde næringa fått utforska dette og korleis det faktisk verkar i verkelegheita, for det er riktig at det var ulike syn på den høyringa som var ute. Men det går an å setja eit tak på ein rullerande MTB, slik at ein ikkje hadde fått ein auke i den ståande biomassen. Det er jo eitt verktøy.

Men det som du viste til som verktøy for å avhjelpa den situasjonen som er i dag, var vel at fleire tiltak etter kvart skulle koma frå regjeringa. Kan du nemna nokre av desse tiltaka som du ser på, som etter kvart skal koma frå regjeringa?

Presidenten: Presidenten vil gjøre oppmerksom på at all tale skal gå via presidenten.

Statsråd Per Sandberg [11:36:15]: Det er jo det nye vekstregimet, som Stortinget har bedt regjeringen legge fram. Nå var jeg i møte med Havforskningsinstituttet i går, og det er i rute. Nå blir det forhåpentligvis en høringsprosess fram til våren, og regjeringen har ambisjoner om å legge fram det nye vekstregimet, med hensyn til produksjonsområder, som jeg tror vil være avgjørende med tanke på å få jevnere tilgang på slaktefisk. Det gjenstår selvfølgelig å se, men dette håper vi å få på plass i årsskiftet 2016/2017. Så det er jo det som ligger i oppfølgingen her.

Men når det er sagt: Jeg mener at vi hele tiden skal vurdere forbedringer – i alle typer regelverk vi har – og nå, når vi står oppe i denne etableringen av det nye vekstregimet, tror jeg også det er feil å innføre noen prøveordninger, eller noen modeller som vi skal teste ut. Jeg er heller tilbøyelig til å si at når vi har fått på plass dette vekstregimet, og fått evaluert det i løpet av kort tid, så kan man kanskje ta opp utfordringen med rullerende MTB i større grad.

Ingrid Heggø (A) [11:37:23]: Det med innføring av nye produksjonsområde og rullerande MTB er òg ei veldig sentral problemstilling, for dei små vil jo verta veldig avhjelpte viss dei får rullerande MTB når vi innfører produksjonsområda. Så er vi einige om at vi ikkje skal ha vekst før vi har fått orden på luseproblematikken. Men er det då mogleg å forventa at vi kan få ein strategi framover som går på tiltak og verktøy for å få fleire heilårsarbeidsplassar innanfor sjømatindustrien?

Statsråd Per Sandberg [11:38:03]: Ja, det synes jeg er et konstruktivt innspill, og det skal jeg ta med meg. Jeg tror vi alle sammen har ambisjoner om å skape nye arbeidsplasser, og vi ser at det går bra innenfor fiskerinæringen og havbruk. Og formålet ligger da også litt her i Stortinget, i sjømatindustrimeldingen, Meld. St. 10 for 2015–2016. Der er det mange tiltak og grep som regjeringen har fremmet, som jeg tror – hvis det får tilslutning i Stortinget – vil gjøre det mer lønnsomt og derigjennom også skaffe til veie flere arbeidsplasser, særlig innenfor industrien, som ikke har vært så lønnsom over tid som vi kanskje hadde håpet.

Så er det slik at hvis man skal ha en prøveordning der man over tid reduserer biomassen gjennomsnittlig over hele året, så er jeg ikke helt sikker på at verken de små eller store innenfor havbruket vil støtte opp under det.

Presidenten: Da går vi til spørsmål 1.

: