Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2015 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Terje Aasland (A) [13:42:56]: «Plugging av midlertidig pluggede brønner på norsk sokkel blir løftet fram av flere som et aktuelt tiltak for å bidra til aktivitet på norsk sokkel, samt et tiltak som muliggjøres av fallende riggrater og økt tilgjengelighet på rigger.

Vil statsråden legge til rette for framskyndet brønnplugging der det er aktuelt?»

Statsråd Tord Lien [13:43:21]: La meg begynne med å si at jeg er glad for og setter pris på at Arbeiderpartiet er opptatt av aktivitetsnivået på norsk sokkel. Det er regjeringen også. Det er ingen tvil om at både industrien og til dels norsk økonomi møter noen utfordringer nå om dagen på grunn av at vi fram mot 2013–2014 så et sterkt økende kostnadsnivå på norsk sokkel, delvis drevet fram av et svært høyt aktivitetsnivå. Vi har også sett at oljeprisen har falt ganske kraftig de siste 18 månedene. I sum setter det deler av oljeindustrien i en veldig krevende situasjon.

I denne situasjonen er stabilitet og forutsigbarhet fra myndighetenes side veldig, veldig viktig. Hovedansvaret for å håndtere de utfordringene som industrien nå står i, ligger nettopp hos industrien, og mitt klare inntrykk er at industrien, representert ikke bare ved leverandører og operatører, men også representert ved fagbevegelsen, tar denne utfordringen på ramme alvor og jobber nå målrettet med å få kostnadene ned for dermed å kunne muliggjøre ikke bare høsting av våre energiressurser, men også det å skape store verdier for samfunnet i tiårene som ligger foran oss.

Men forvaltning av petroleumsressursene må man håndtere i et langsiktig perspektiv. Det er et mål at disse ressursene skal komme hele det norske folk til gode, prinsipper som jeg vet at Arbeiderpartiet står bak. I nettopp rammeverket for petroleumsaktiviteten har vi en klar rolle- og ansvarsfordeling mellom myndighetene på den ene siden og næringen på den andre siden. Myndighetene styrer denne aktiviteten gjennom rammer, som bl.a. består av plikter tilknyttet etterlatelse av brønner. I dette regelverket framgår det både hvordan og når brønner skal sikres, overvåkes og plugges. I henhold til dagens forskrifter skal alle brønner sikres før de forlates, slik at brønnintegriteten ivaretas i den tiden de er forlatt. Det er forskjellige krav til forskjellige typer brønner, og det er et svært komplekst arbeid som også må planlegges godt. Men å stille krav om brønnplugging som et motkonjunkturtiltak mener jeg ikke er en klok tilnærming til dette.

Terje Aasland (A) [13:46:16]: For det første er det ikke et motkonjunkturtiltak, det er et tiltak som uansett før eller siden må gjennomføres – det å plugge brønner permanent er kanskje en av de mest kjedelige jobbene et oljeselskap faktisk skal foreta seg. Det som er noe av essensen i diskusjonen, er at det kan være samfunnsmessig ganske fornuftig å utnytte den ledige kapasiteten som er bl.a. i riggmarkedet nå og i planleggingsfasene knyttet til permanent plugging.

Vi vet det er en diskusjon med oljeselskapene på den ene siden og kanskje dem som er ivrigst for å få plugget brønner permanent på den andre siden, hvor det ikke er full oversikt over antallet brønner som skal plugges. Men det er ingen tvil om at den hastigheten som den permanente pluggingen foregår i, er mindre enn hva behovet for permanent plugging skulle tilsi, i hvert fall er det grunn til å anta det. Er det en oppfatning som olje- og energiministeren deler?

Statsråd Tord Lien [13:47:21]: Jeg deler i hvert fall den oppfatning at dette er et stort arbeid, det er et teknisk krevende arbeid, og det er veldig, veldig viktig at denne typen operasjoner, i likhet med alle andre operasjoner på norsk sokkel, håndteres med nødvendig grad av grundighet. Det inkluderer bl.a. at denne typen operasjoner må planlegges godt før de igangsettes.

Representanten Aasland får det til å høres ut som at det ikke pågår permanent brønnplugging på norsk sokkel i det hele tatt. Det er ikke riktig. I løpet av de nærmeste årene vil det bli plugget et sted mellom 50 og 60 brønner på norsk sokkel, og det pågår permanent brønnplugging i Nordsjøen akkurat mens vi står her nå.

Terje Aasland (A) [13:48:19]: Jeg er kjent med at aktiviteten knyttet til permanent plugging har økt noe. Det har økt noe i takt med oppmerksomheten knyttet til behovet for permanent plugging også. Det bekymrer meg at olje- og energiministeren avviser dette som et godt tiltak i en situasjon hvor næringen som sådan har en lavkonjunkturfase, og hvor statsråden selv tror på at aktiviteten om noe tid vil gjenoppstå – ikke til de historiske nivå som har vært de siste årene, men tilbake til et litt høyere nivå. Da vil det være fornuftig å forvalte kompetansen på en best mulig måte i den lavkonjunkturfasen, og da må det jo være fornuftig å få gjort ting som uansett må gjøres.

Mitt spørsmål konkret nå til statsråden er: Vil statsråden bidra til at myndighetene får tilstrekkelig og god oversikt over hvilke og antall brønner som permanent skal og bør plugges i tiden framover?

Statsråd Tord Lien [13:49:22]: Jeg har for det første lyst til å si at jeg ikke har avvist at dette er et godt tiltak. Det jeg forsøkte i mitt første svar, var å avvise at det vil være en god idé å overprøve de rammene for aktivitet vi har på norsk sokkel gjennom å gjøre politiske vedtak som overstyrer rollefordelingen på norsk sokkel mellom myndighetene, som setter rammene, og selskapene, som innenfor de rammene gjør kommersielle beslutninger om også denne type spørsmål.

Så har jeg lyst til å si at vi har et godt helse-, miljø- og sikkerhetsrammeverk på norsk sokkel. Det oppfatter jeg det er bred enighet om. Når det gjelder brønnintegritet, er det også et regelverk som er blitt strammet inn i den senere tid, og det jeg selvfølgelig er opptatt av, er at hensynet til helse, miljø og sikkerhet – også ytre miljø – blir ivaretatt på en god måte. Det mener jeg er tilfellet med dagens lov- og forskriftsverk.

: