Stortinget - Møte onsdag den 14. oktober 2015 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Spørsmål 2
Geir Pollestad (Sp) [11:37:40]: «Svalbardsamfunnet er i en vanskelig situasjon som følge av fall i kullprisene og tilhørende nedbemanninger innen kulldriften.
Hva gjør regjeringen for å sikre fremtiden for Svalbard?»
Statsråd Monica Mæland [11:37:57]: Tusen takk for et spørsmål om en veldig viktig sak.
Vanskelige markedsforhold har ført til at Store Norske Spitsbergen Grubekompani har kommet i en veldig vanskelig økonomisk situasjon. Regjeringen foreslo på denne bakgrunnen våren 2015 å styrke likviditeten i gruveselskapet med 500 mill. kr gjennom lån og kjøp av eiendom fra Store Norske-konsernet. Dessverre har markedsforholdene de påfølgende månedene og fram mot i dag ytterligere forverret seg, og prisforventningene for kull framover er nedjustert. I september 2015 konkluderte derfor selskapets styre med at det i dag ikke er økonomisk grunnlag for videre oppfaring og drift i Lunckefjell-gruven. Det pågår nå en dialog mellom styret og Nærings- og fiskeridepartementet, hvor vi bl.a. diskuterer tilpasninger i driften. Selskapet har fått aksept fra departementet og sin bankforbindelse for ikke å produsere et panel i Lunckefjell som allerede er oppfart. Vi diskuterer også muligheten for driftshvile i Svea og Lunckefjell med tilhørende kapitalbehov samt andre alternativer.
Situasjonen i selskapet er med andre ord veldig utfordrende. Vi skal gjøre grundige vurderinger av de ulike alternativene for framtidig drift og aktivitet i Store Norske. I disse vurderingene kommer vi til å legge vekt på svalbardpolitiske forhold, i tillegg til de forretningsmessige. Dette er en stor og omfattende sak, og det er for tidlig å si noe om når departementets vurdering vil være klar, men la meg understreke at vi jobber så raskt som mulig, og regjeringen vil på egnet måte komme tilbake til Stortinget om saken.
Regjeringen er opptatt av Svalbard og Longyearby-samfunnet. Vi ønsker en utvikling som understøtter de overordnede målene i norsk svalbardpolitikk. En viktig del av dette er å opprettholde både næringsaktivitet og bosetting på Svalbard.
Tradisjonelt sett har vår tilstedeværelse på Svalbard vært basert på samvirke mellom forskning, undervisning, reiseliv og kulldrift. Når kulldriften nå reduseres, er det naturlig å se nærmere på behovet for omstilling til annen næringsvirksomhet, og regjeringen vurderer også mulige omstillingstiltak.
Samtidig utarbeider regjeringen en ny stortingsmelding om Svalbard. Utviklingen i Store Norske og omstillingsbehovet for Longyearby-samfunnet kommer selvfølgelig til å være viktige temaer i meldingen.
Samtidig er det svalbardpolitiske bildet sammensatt. Det er utviklingstrekk og utfordringer som krever en overordnet tilnærming. Vi vil i meldingsarbeidet foreta en helhetlig gjennomgang av den norske svalbardpolitikken.
Geir Pollestad (Sp) [11:40:35]: Jeg takker for svaret.
Det er ingen tvil om at de markedsforholdene en la til grunn våren 2015, slo feil. Det ble verre enn en hadde fryktet. Desto viktigere er det derfor, etter mitt syn, at en nå rasker på med øvrige tiltak. Det kan virke lenge å måtte vente på en helhetlig stortingsmelding om Svalbard. I budsjettet som ble lagt fram, finner en få spor av videre oppfølging for å sikre tilstedeværelse og suverenitetshevdelse på Svalbard.
Jeg synes redegjørelsen om gruvedriften er god, men når det gjelder de andre områdene, lurer jeg på når Stortinget kan vente seg en sak om dem, og hvilke spor regjeringen jobber etter på de områdene. Det kunne jeg ønske at næringsministeren utdypet noe.
Statsråd Monica Mæland [11:41:35]: Vi rasker på. Vi har nå i hurtigfart behandlet en henvendelse fra styret i januar, som fikk sin avklaring i Stortinget i vår, med god hjelp fra næringskomiteen og Stortinget, og vi fikk nye henvendelser i september knyttet til det oppfarte panelet, som vi har avklart med styret, og vi jobber nå med saken knyttet til hvorvidt man skal gå inn på en driftshvile eller andre alternativer. Vi vurderer flere alternativer.
Vårt ansvar i Nærings- og fiskeridepartementet er Store Norske, men vi ser jo at dette henger sammen med mange andre forhold. Det vurderer vi. Så vi kommer nå raskt – vi snakker om i løpet av uker – til å måtte avklare situasjonen for Store Norske. Samtidig jobber vi med de overordnede svalbardspørsmålene i en stortingsmelding, og Justisdepartementet er lederdepartmentet og har det største ansvaret. Den meldingen vil komme til våren. Men allerede nå vil vi måtte gjøre mange vurderinger som går utover det forretningsmessige, slik jeg redegjorde for.
Geir Pollestad (Sp) [11:42:37]: Jeg takker igjen for svaret.
Jeg tror statsråden har rett i at mange gode krefter må jobbe sammen til beste for svalbardsamfunnet. Det har vært et valg på Svalbard, og jeg kunne tenkt meg å høre litt om samarbeidet en har med styret i Store Norske og selskapet.
Hvilket samarbeid og hvilken kontakt har regjeringen med lokalstyret på Svalbard?
Statsråd Monica Mæland [11:43:10]: Vi har hatt fortløpende kontakt med lokalstyret, og jeg har ved flere anledninger hatt møte med lokalstyret, både her i Oslo og på Svalbard. Vi mottok en næringsmelding fra lokalstyret i august i fjor, som vi har jobbet med, men vi har blitt forstyrret av de andre sakene i Store Norske som har måttet bli prioritert. Så vi har fortløpende kontakt, i tillegg til telefonisk kontakt med lokalstyret, når det har vært nødvendig. Det er veldig viktig for oss.
Når det gjelder styret i Store Norske, er det antageligvis ett av de selskapene – for ikke å si det selskapet – vi har hatt hyppigst kontakt med, rett og slett fordi situasjonen har krevd det. Det vil vi ha også i fortsettelsen.