Stortinget - Møte onsdag den 20. november 2013 kl. 10
President: Olemic Thommessen
Spørsmål 2
Jan Bøhler (A) [11:28:36]: Jeg vil gjerne stille samferdselsministeren følgende spørsmål:
«Kapasiteten til nåværende T-banetunnel gjennom Oslo sentrum er i ferd med å bli en stor hindring for utviklingen av kollektivtrafikken i hovedstaden. 4. september i år opplyste Erna Solberg om at en ny regjering ville bygge ny T-banetunnel gjennom Oslo sentrum. I regjeringserklæringen til Høyre og Fremskrittspartiet blir det gitt et løfte om 50 pst. statlig investeringstilskudd til viktige kollektivtransportløsninger i de store byene.
Hvordan vil statsråden ta tak i arbeidet med ny T-banetunnel ut ifra løftene om ny finansiering?»
Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:29:17]: Jeg vil takke representanten for spørsmålet om et viktig tema. Det er store utfordringer på infrastruktursiden mange steder i landet. De rød-grønne har bidratt med å øke bevilgningene. Det er bra, men det er langt fra nok til å dekke de behovene som er. Ikke minst i Oslo-regionen ser en disse utfordringene, med stadige køer inn til byen og ut av byen i rushtiden. Det er store godsmengder som går gjennom byen, og det er en flaskehals i jernbane- og T-banesystemet gjennom Oslo sentrum.
Samferdselsdepartementet har sammen med Oslo kommune og Akershus fylkeskommune bedt Jernbaneverket, Statens vegvesen og Ruter om i fellesskap å gjennomføre en såkalt konseptvalgsutredning om økt transportkapasitet inn mot og gjennom Oslo. KVU-en er første steg før den formelle planprosessen igangsettes for store samferdselsprosjekter både i statens og i Oslo kommunes plansystemer.
I mandatet pekes det på at utviklingen av kollektivsystemet i Oslo både må ses i en sammenheng og som et felles system. Løsninger for nye tunneler både for T-bane og jernbane vil bli vurdert, herunder stasjoner med god omstigning mellom de ulike transportmidlene. Det vil bli sett på i hvilken grad det er gevinster ved en samordning i planlegging og utbygging av T-bane og jernbane i Oslo. Det er altså viktig å sikre at både staten og fylkeskommunen og kommunen jobber sammen. Dette arbeidet skal koordineres av Jernbaneverket.
Denne utredningen legger en opp til skal være ferdig i første halvår 2015 – det er altså en ganske omfattende ting. Og så vil det bli gjennomført en såkalt ekstern kvalitetssikring, som er i tråd med de rutinene som en har vedtatt. Det settes i gang andre halvår 2015. Når den jobben er gjort, vil regjeringen, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune konkludere på om vi vil gi føringer for det videre planarbeidet.
Jan Bøhler (A) [11:31:12]: Jeg takker for svaret og også positive holdninger.
Dette er en hastesak, egentlig, fordi kapasiteten på tunnelen fra Majorstua til Tøyen begynner å bli sprengt allerede. Så det vil avgjøre ambisjonene vi kan ha på kollektivutbyggingen i Oslo og Oslo-området i årene framover.
Noe av den framdriften som statsråden beskriver, ligger fast i henhold til regelverk om hvordan utbyggingsprosjekter skal utredes og legges opp. Men det er klart at det signalet som kom fra Erna Solberg i valgkampen om at staten vil gå inn med 50 pst. direkte statlig tilskudd, gir et helt annet momentum, en helt annen mulighet, til et taktskifte i dette prosjektet. Til nå har det bare ligget 500 mill. kr inne til utredning av det i Oslo-pakke 3 fra 2017.
Det er viktig at den ambisjonen man nå uttrykker, også konkretiseres, og da er tilleggsspørsmålet mitt: I hvilken form tenker man å komme tilbake til de 50 pst. direkte statlig tilskudd?
Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:32:29]: For det første: Ja, jeg deler utålmodigheten som representanten Bøhler her gir til kjenne. Dette er et arbeid som en burde ha startet på for lenge, lenge siden, nettopp fordi det tar tid. Vi jobber aktivt i regjeringen, både i Samferdselsdepartementet, Kommunaldepartementet og mange andre steder, for å redusere tiden på planprosesser, nettopp fordi det å bruke to år på utredninger virker veldig, veldig lenge. Det er også et stort potensial for å få mer gods over på jernbane hvis en får økt jernbanekapasiteten gjennom byen.
Denne regjeringen har i plattformen fått til at vi skal kunne gi rundt 50 pst. investeringsstøtte når det er egnet. Dette er et prosjekt som jeg vil si framstår som godt egnet for det. Dermed får man til en sterkere framdrift enn det noen tidligere regjering har gjort. Men det er fortsatt et arbeid som tar tid, med mindre vi klarer å effektivisere planprosessene betydelig. Vi vil fremme en sak for Stortinget når dette foreligger, og da vil en også ta stilling til hvor stor den statlige andelen skal være.
Jan Bøhler (A) [11:33:34]: Jeg takker for det.
Det er også viktig at man avklarer ambisjonen. I det som framstår som uklart, at man skal vurdere jernbanetunnel/T-banetunnel gjennom Oslo sentrum, er det klart at med den planen som Erna Solberg snakket om i valgkampen, og som også er den som har vært favorisert i Oslo, vil den indre T-baneringen, den nye tunnelen i Oslo sentrum, gi gangavstand til nye boområder. Den skal gå over Grünerløkka og St. Hanshaugen fra Tøyen og over til Majorstua, og store arbeidsplasser og nye boområder får gangavstand til T-banen. Da får man både økt kapasitet gjennom sentrum og kan bringe mer publikum nær til T-banen.
Når det gjelder ambisjonen, snakket Erna Solberg til og med om stasjoner og sånt i disse områdene i valgkampen. Da må man gi signaler til Jernbaneverket om at alternativet med at de skal ha hvert sitt tunnelløp, må utredes nå.
Statsråd Ketil Solvik-Olsen [11:34:38]: Fordelene med en eller flere tunneler under Oslo er mange og ganske åpenbare. Det er viktig at vi ser det i en sammenheng, sånn at en hvis en bygger en ny jernbanetunnel, kan koble den opp mot T-banen, så folk kan velge jernbane til Oslo og vite at de på en enkel måte kan komme seg videre med T-bane. For det er ikke sånn at alle som reiser inn til Oslo med tog, nødvendigvis jobber akkurat ved siden av togstasjonen. Skal det være attraktivt å reise kollektivt, må det være sømløse overganger uten mye venting. Hvis ikke blir bilen et for godt alternativ, og da velger en bilen fortsatt, spesielt med de fordelene elbilen har.
Denne regjeringen varslet allerede i valgkampen at Fornebubanen var en viktig del, nettopp fordi en ser på bo- og arbeidsmarkedet i en helhet. Tilsvarende vil en ekstra tunnel under Oslo bidra til å få bedre kommunikasjonsløsninger i og gjennom Oslo, og dermed være en viktig satsing på det som har med boligsituasjonen i denne byen og i omegnen.