Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 20. november 2013 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Bård Vegar Solhjell (SV) [12:37:08]: «I svarbrev til meg datert 6. november 2013 om opne kundelister skriv statsministeren: «Jeg har forståelse for at allmennheten ønsker innsyn i denne typen opplysninger.» Ho viser samstundes til forvaltingslova sitt punkt om teieplikt, som avgrensar dette. Ulike tiltak, lovendringar, praksisendringar i bransjen eller anna kan bidra til det statsministeren har forståing for.

Vil statsråden og regjeringa gjere framlegg om eller bidra til tiltak som kan sikre innsyn i kundelister til politikarar?»

Statsråd Anders Anundsen [12:37:50]: Jeg har fra statsministeren fått det ærefulle oppdraget med å besvare dette spørsmålet.

Offentlighetsloven sikrer generelt stor grad av innsyn i saksdokumentene til offentlige organer. Det er allmenn enighet om at det i noen tilfeller er nødvendig med unntak fra innsyn. I en særstilling står her opplysninger som er omfattet av lovbestemt taushetsplikt. Det er pålagt å unnta slike opplysninger fra innsyn, og brudd på lovbestemt taushetsplikt kan gi grunnlag for straff eller tjenestereaksjoner. Forvaltningsloven har generelle regler om taushetsplikt, av hensyn til private interesser, inkludert taushetsplikt for forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde, av hensyn til den som opplysningen angår.

Forvaltningslovens regler om taushetsplikt bygger på grundige og omfattende vurderinger.

Det må vurderes konkret om de enkelte opplysningene er omfattet av taushetsplikt. For kundeforhold innen kommunikasjonsbransjen kan dette variere, bl.a. etter hvem kunden er. Jeg viser her til de generelle føringene fra Justisdepartementets lovavdeling i uttalelsen av 6. november 2013. En slik konkret vurdering kan bidra til å sikre at det ikke gjøres unntak fra innsyn i større grad enn det som er nødvendig for å beskytte legitime private interesser.

For ordens skyld nevner jeg også at Sivilombudsmannen for tiden har til behandling spørsmålet om innsyn i to konkrete kundelister.

Jeg ser det ikke som særlig aktuelt å endre reglene om taushetsplikt i forvaltningsloven som følge av et ønske om økt åpenhet i én bestemt bransje. Reglene i forvaltningsloven har et langt bredere virkeområde.

Jeg minner ellers om at flere yrkesgrupper har lovfestet taushetsplikt for opplysninger knyttet til sine kunde- eller klientforhold. Dette gjelder f.eks. advokater og helsepersonell. Noen slik mer vidtgående taushetsplikt gjelder ikke i kommunikasjonsbransjen.

Eventuelle praksisendringer innenfor bestemte bransjer, med hensyn til åpenhet, må bransjen selv ta stilling til. Jeg vil for egen del oppfordre til størst mulig grad av åpenhet.

Bård Vegar Solhjell (SV) [12:39:51]: Eg takkar for svaret, som i hovudsak var ein gjennomgang av dagens regelverk, som var heilt presis så vidt eg kunne bedømme. Eg forstår statsråden sånn at regjeringa er godt fornøgd med dagens situasjon og ikkje ønskjer å gjere nokon endringar. Eg er sjølvsagt klar over at det er forskjell på lovpålagd teieplikt og teieplikt initiert av den enkelte bedrift.

Men mitt oppfølgingsspørsmål er følgjande: Betyr dette at regjeringa er godt fornøgd med dagens situasjon når det gjeld openheit om kundelister frå f.eks. PR-bransjen?

Statsråd Anders Anundsen [12:40:32]: Jeg har forholdt meg til de rettslige rammene som følger av forvaltningsloven. Det er det jeg kan forholde meg til. Det er opp til Stortinget om det ønsker å endre loven på dette området, eller på annen måte innføre nye bestemmelser eller regler for politikere. Jeg registrerer at spørsmålet til representanten går på kundelister til politikere, hvilket er et mye bredere begrep enn bare medlemmer av regjeringen. Dette er et initiativ som representanten selv må kunne ta i Stortinget, og så får Stortinget vurdere disse spørsmålene. Regjeringen kommer ikke til å ta noe initiativ til å endre de generelle bestemmelsene i forvaltningsloven når det gjelder disse spørsmålene.

Bård Vegar Solhjell (SV) [12:41:18]: Eg takkar igjen for svaret, og eg skal følgje oppfordringa om på vegner av SV å leggje fram sånne forslag til Stortinget.

Eg har berre eit siste spørsmål. Kvifor vil ikkje statsministeren svare på spørsmålet sjølv? Kvifor overlèt ho det til justisministeren?

Statsråd Anders Anundsen [12:41:35]: Jeg har fått i oppdrag å besvare det spørsmålet, og det spørsmålet er besvart. De vurderingene som ligger bak statsministerens holdning til det, er jeg ikke kjent med utover at jeg har fått dette oppdraget. Jeg antar at det skyldes at bakgrunnen for spørsmålet bl.a. kan henføres til den uttalelsen som Lovavdelingen har gitt, knyttet til et spørsmål som representanten Solhjell har stilt statsministeren tidligere, som statsministeren har besvart.

: