Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 16. november 2011 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Robert Eriksson (FrP) [11:43:41]: Aller først deler jeg landbruksministerens ønske om en gledelig jul, at vi får en fin jul.

Mitt spørsmål går til arbeidsministeren:

«Jeg viser til oppslag i NRK Dagsrevyen 21. oktober hvor en 28 år gammel gutt med cerebral parese har fått innvilget en trehjulssykkel med hjelpemotor. Det har vært problemer med hjelpemidlet fra første dag, og vedkommende har tatt kontakt med Nav Hjelpemiddelsentral for å få byttet eller reparert sykkelen. Dette har han fått avslag på, bl.a. på grunn av at han er over 26 år – dette til tross for at søknaden ble sendt før fylte 26 år.

Mener statsråden dette er riktig tolkning av regelverket?»

Statsråd Hanne Inger Bjurstrøm [11:44:21]: Spørsmålet dreier seg om et hjelpemiddel i kategorien aktivitetshjelpemiddel. Denne typen hjelpemidler kan gis til personer som fyller vilkårene i lov om folketrygd, kapittel 10. Stønad til slike hjelpemidler gis kun til personer under 26 år.

Slik jeg oppfatter spørsmålet fra representanten Eriksson, er dette todelt. For det første er spørsmålet hvorvidt hjelpemiddelsentralen etter regelverket skal reparere hjelpemidler til personer som har fått hjelpemidler i denne kategorien når man er over 26 år, og for det andre hvorvidt det kan gis stønad til nytt hjelpemiddel dersom det innvilgede går i stykker og ikke kan repareres, etter fylte 26 år.

Arbeids- og velferdsdirektoratet har opplyst at hjelpemiddelsentralene reparerer denne typen hjelpemidler også etter at brukeren har fylt 26 år, der dette er hensiktsmessig. Det er også praksis for at brukeren får beholde hjelpemidlet etter fylte 26 år. Slik regelverket er utformet i dag, kan det imidlertid ikke tilstås nytt hjelpemiddel til en person som har fylt 26 år – heller ikke der brukeren har hatt et slikt hjelpemiddel fra tidligere.

Representanten Eriksson viser til en sak der en bruker skal ha fått avslag på søknad om reparasjon av en trehjulssykkel med hjelpemotor med den begrunnelse at han har fylt 26 år. Jeg kjenner ikke til den konkrete saken. Jeg har imidlertid fått opplyst fra Arbeids- og velferdsdirektoratet at landets hjelpemiddelsentraler håndterer regelverket på en fleksibel måte når de reparerer disse hjelpemidlene, også etter at brukeren har fylt 26 år. Gjeldende regelverk gir imidlertid ikke etaten anledning til å tilstå brukere over 26 år et nytt hjelpemiddel.

Aldersgrensen for trenings- og aktiviseringshjelpemidler er gjenstand for en løpende vurdering. Det vil ha relativt store budsjettmessige konsekvenser å fjerne aldersgrensen, og regjeringen har så langt funnet det riktig å prioritere barn og unge når det gjelder denne typen hjelpemidler.

Robert Eriksson (FrP) [11:46:09]: La meg aller først få lov til å takke for svaret.

La meg så konkretisere problemstillingen ytterligere. Det er riktig som statsråden sier, at hjelpemiddelsentralene i enkelte fylker har en veldig fleksibel tilnærming når det gjelder hjelpemidler. Men det er også en del hjelpemiddelsentraler rundt omkring i landet som ikke har det, så det varierer ganske mye etter hvor du bor i landet.

I dette tilfellet har man fått en sykkel som ikke fungerer, og som har vært inne til reparasjon flere ganger før brukeren er 26 år. Så sier hjelpemiddelsentralen at hvis sykkelen ikke fungerer, må du komme tilbake, så skal vi se på den på nytt, eller vi bytter den. Det har blitt sagt flere ganger uten at noe har skjedd, eller at sykkelen har blitt bedre. Når han passerer 26 år, får han beskjed om at de ikke kan gjøre noe mer fordi han har passert 26 år. Synes ikke også statsråden at dette er en slags trenering som er til hinder og ulempe for brukeren?

Statsråd Hanne Inger Bjurstrøm [11:47:16]: Jeg må bare understreke at jeg ikke kan gå inn i denne saken. Det tror jeg vel strengt tatt heller ikke at representanten Eriksson ber meg om, så vi må diskutere dette på et overordnet nivå.

Det jeg forstår er problemstillingen, er – og det er vi enige om – at regelverket i dag er slik at etter at man har fylt 26 år, kan man ikke få en ny sykkel, men man kan få den reparert. Mine klare opplysninger er at det er en god og fleksibel løsning som benyttes, men jeg skjønner at representanten har andre opplysninger. Jeg skal sjekke det igjen, men jeg har fått klare indikasjoner på at det gjøres.

Så har man en situasjon hvor en person fram til han er 26 år, har en sykkel som tydeligvis ikke fungerer, og som stadig går i stykker. Til slutt går den helt i stykker, og man har blitt 26 år og har nådd skjæringspunktet for å få ny.

Slik er regelverket. Det er vanskelig for meg å si at man her har gjort noe galt, og «trenering» tror i hvert fall ikke jeg jeg kan skrive under på at man har drevet med i denne saken eller i liknende saker.

Robert Eriksson (FrP) [11:48:15]: Bare for å gå et steg videre: Vi tenker oss at en person, som i dette tilfellet – og hvis vi ser på det på generelt grunnlag – har fått et hjelpemiddel før han er 26 år. Så viser det seg at det er feil på dette hjelpemiddelet, og det går ikke an å reparere det. Leverandøren sier at det er en teknisk feil på hjelpemiddelet, så det kan ikke repareres. Man har da passert 26 år, selv om søknaden ble sendt før fylte 26 år. Burde ikke da regelverket ha vært gjort om, slik at man iallfall kunne få byttet inn det hjelpemiddelet som det er slått fast av leverandøren ikke fungerer, og fått seg et hjelpemiddel som fungerer? I dag blir det betraktet som et nytt hjelpemiddel. Kunne man ikke fått en smidigere tolkning av regelverket på dette området, så man kunne ha byttet inn et hjelpemiddel som ikke fungerer, med et som fungerer, når man allerede har definert at vedkommende har behov for hjelpemiddel?

Statsråd Hanne Inger Bjurstrøm [11:49:20]: Jeg tror vi må ha som utgangspunkt at det er en grense når man er 26 år. Som representanten Eriksson er inne på, kan det godt være at man har behov også etter at man er 26 år, men der har med en økonomisk begrunnelse vi satt en grense.

Så forstår jeg det slik at det representanten er opptatt av, er overgangen mellom 25 år og 26 år, altså hvis det er noe galt i denne perioden. Regelverket er slik i dag at det ikke er adgang for Nav til å praktisere den smidigheten som representanten viser til, fordi når man er 26 år, er det ikke lenger adgang til å gi vedkommende et nytt hjelpemiddel. Det vil ha store økonomiske konsekvenser hvis vi ikke har en slik regel.

Jeg har ikke noe grunnlag for å si at det har vært feil saksbehandling eller trenering i denne saken fram til det tidspunktet. Så utgangspunktet er at fram til du er 26 år, og også etter at du er 26 år, kan du få reparert dette. Men dette er tydeligvis ikke noe man har ansett som hensiktsmessig å reparere.

: