Stortinget - Møte onsdag den 13. oktober 2010 kl. 10
President: Dag Terje Andersen
Spørsmål 13
Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Tor Sigbjørn Utsogn til kulturministeren, vil bli tatt opp av representanten Åse Michaelsen.
Åse Michaelsen (FrP) [12:32:38]: Jeg ønsker å stille et spørsmål til kulturministeren:
«Mandal kommune har satset stort for å lage et landsdelskulturhus. Det er gjort et grundig forarbeid med tanke på å få et så godt anlegg som overhodet mulig. Prosjektet «Buen» er ett av fire prosjekt som departementet viet en større interesse i budsjettet for 2010. Derfor er det med stor undring at vi nå ser at regjeringens kulturbyggsatsing ikke står i forhold til det å ikke ville bevilge midler over statsbudsjettet.
Hvorfor har statsråden valgt å ikke tilgodese dette prosjektet, når kommunen har gjort det rette på alle plan?»
Statsråd Anniken Huitfeldt [12:33:18]: I budsjettproposisjonen for 2010 var kulturhuset Buen i Mandal listet opp blant 39 planer og prosjekter for kulturbygg som ikke ble prioritert i statsbudsjettet for 2010 – altså som ett av 39. Departementet presiserte den gangen at listen var en illustrasjon på hvilke tiltak som hadde søkt statlige tilskudd.
I budsjettet for 2011 har regjeringen foreslått 163 mill. kr under denne posten, som går til nasjonale kulturbygg. Dette er en økning på 5,1 mill. kr fra 2010. Hvert år mottar vi et stort antall søknader om tilskudd fra denne budsjettposten. Søknadsstrømmen er langt større enn de årlige bevilgningene på posten. Dette innebærer at de aller fleste søknader, deriblant for kulturhuset Buen i Mandal, ikke blir innvilget.
Tilskudd til byggeprosjektene gis vanligvis over flere år og er i samsvar med framdriften i prosjektene. I de aller fleste tilfellene gir departementet tilsagn om tilskudd utover budsjettåret, slik at det samlede tilskuddet fra denne posten blir avklart. I likhet med tidligere år har Kulturdepartementet i budsjettforslaget for 2011 prioritert tilskudd til allerede vedtatte prosjekter for å sikre framdriften av disse, framfor tilskudd til nye prosjekter. Nærmere 40 pst. av bevilgningsforslaget på posten Nasjonale kulturbygg går til Kilden Teater- og konserthus for Sørlandet i Vest-Agder fylke. Av denne potten totalt går altså 40 pst. til fylket Vest-Agder. Det som er tilleggsforslaget til et nytt nasjonalt kulturbygg, som ble foreslått i budsjettproposisjonen for 2011, er kulturhistorisk senter i Arendal. Det var det eneste bygget som fikk nytt tilsagn i budsjettet som vi nettopp har lagt fram.
I museumsmeldingen opplyste departementet at ordningen med tilskudd til nasjonale kulturbygg vil bli innrettet slik at museumsprosjekter kan bli vurdert, forutsatt at den resterende delen av finansieringen ordnes regionalt og lokalt. Med utgangspunkt i dette har departementet prioritert, som jeg tidligere sa, ett nytt bygg for 2011.
Den alt vesentlige delen av tilskudd til nasjonale kulturbygg de nærmeste årene vil gå til prosjekter som allerede har fått tilsagn om tilskudd etter 2011. Til Kilden Teater- og konserthus for Sørlandet gjenstår det å bevilge 253 mill. kr i årene etter 2011. Til Aust-Agder kulturhistoriske senter gjenstår det å bevilge 76,8 mill. kr.
Åse Michaelsen (FrP) [12:35:52]: Jeg takker statsråden for svaret.
Nå er det nå sånn at statsrådens egen statssekretær uttalte til Lindesnes avis at det først og fremst også var nærheten til Kristiansand – noe som statsråden kanskje også bekrefter i forhold til at 40 pst. av midlene går til Kilden.
Men så er dette noe annet. Dette har vært en del av det området som regjeringen både gjennom Soria Moria og på andre områder har uttalt at de vil satse på – dette med å ha en breddekultur, et landsdelskulturhus i regioner. Vest-Agder består av tre regioner: Lista-regionen, Lindesnes-regionen og Kristiansand-regionen. En kan se det sånn at når en region igangsetter tungt arbeid, kvalitativt veldig godt arbeid i alle ledd – en har arkitektkonkurranse, kjøper den beste tomten i kommunen, osv. osv. – og går ut og forskutterer, er det kanskje litt rart at en nå får signal om at en sannsynligvis ikke ville kunne få midler. Stemmer dette?
Statsråd Anniken Huitfeldt [12:37:01]: Hvilke prosjekter som får tilsagn, avgjør vi i hvert enkelt budsjett. Jeg møtte selv en del lokalpolitikere fra Mandal for en tid tilbake, og de spurte meg om de kunne få et signal. Da sa jeg: Nei, dere får ingen signal. Man får signal når budsjettet legges fram – da er det ja eller nei. De aller fleste som har søkt, får nei.
Det er 39 prosjekter på denne listen, slik at det å få tilsagn over denne posten er en krevende oppgave. Det er mange gode forslag som ikke får tilsagn om en statlig medfinansiering av kulturbygg. Det betyr ikke at forslaget ikke er godt, men det betyr at vi må se dette innenfor en helhetlig ramme. Sørlandet totalt sett – hvis en også regner med Rogaland – kommer veldig godt ut og henter ut store midler fra budsjettposten Nasjonale kulturbygg.
Jeg har også en liste med flere andre forslag det har vært søkt om. Jeg var senest i Fredrikstad for noen dager siden og ga samme beskjed der. Det er klart det er mange som er skuffet og som ønsker penger. Men vi må prioritere hardt når det gjelder hvilke som får status som Nasjonale kulturbygg og får bevilgninger over denne posten.
Åse Michaelsen (FrP) [12:37:59]: Jeg ser at i Aftenposten i går skrev professor Anne-Brit Gran følgende:
«En veldig stor andel av kulturbudsjettet går til de tunge institusjonene, til teater og opera, som har et begrenset publikum og som ikke virker veldig inkluderende.»
Dette skriver altså professor ved BI Anne-Brit Gran. Videre påpeker hun at det gjøres ingen nye, «store grep som kunne endre på det grunnleggende i fordelingen» fra departementet. Og videre: «Man ser heller ikke noen systematisk satsing på mangfold her, og inkluderingen overlates til institusjonene selv.»
Er ikke støtte til et slikt hus viktig for å nå ut til andre grupper, nettopp fordi det er litt annerledes enn konserter og opera, som kanskje når ut til en litt mer snever gruppe enn et slikt breddekulturhus gjør?
Statsråd Anniken Huitfeldt [12:38:59]: Min påstand er vel at de som i dag får støtte over posten Nasjonale kulturbygg, er kulturhus som bidrar til å nå et bredt publikum. Kilden er ett eksempel på det. Aust-Agder Kulturhistoriske Senter er et annet eksempel. Kulturkvartalet i Bodø er et eksempel på et kulturbygg som vil nå ut til en bred befolkning, Science Center Østfold likeså. Så jeg føler at dette perspektivet, at man skal nå ut til et bredt publikum, er veldig godt ivaretatt med de sju postene som i dag får støtte over posten Nasjonale kulturbygg.