Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte fredag den 28. mai 2010 kl. 10

Dato:
President: Per-Kristian Foss

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:02:11]

    Interpellasjon fra representanten Dagfinn Høybråten til statsministeren:
    «Debatten om religionenes plass i samfunnet viser at spørsmål om religion rører ved noe av det mest grunnleggende i menneskelivet. Det religiøse livet i det moderne Norge er preget av kontinuitet og mangfold. Samfunnet er formet av en kristen kulturarv, og ni av ti nordmenn er medlemmer av kristne trossamfunn. Et enstemmig storting har inngått et stat–kirke-forlik som legger premisser framover. Samtidig har andre religiøse samfunn opplevd en sterk vekst. Overgangen fra det homogene til det pluralistiske samfunnet gjør at religionens rolle i fellesskapet oppleves som mer uklar. Enkelte mener at religion og trosutøvelse nå bør begrenses i det offentlige rom, mens andre tar til orde for å innskrenke trosfriheten. Manglende forståelse for troens betydning kan også føre til at minoritetsgrupper føler seg fremmedgjort i samfunnet.
    Hvilken rolle mener statsministeren at religionene skal spille i fellesskapet?»
  • Sak nr. 2 [11:28:42]

    Interpellasjon fra representanten Bent Høie til helse- og omsorgsministeren:
    «Leger i sykehus er i stort omfang ansatt i midlertidige stillinger. Undersøkelser viser at 50 pst. av alle sykehusleger er midlertidig ansatt, og av antallet leger i spesialisering er hele 90–95 pst. midlertidig ansatt. I gjennomsnitt er sykehusleger midlertidig ansatt til de er cirka 41 år. Likestillings- og diskrimineringsombudet omtalte sykehusene som en versting i årsrapporten fra 2008 etter flere saker der kvinnelige leger fikk avsluttet sitt arbeidsforhold under spesialiseringen som følge av svangerskapsavbrudd. Midlertidige stillinger over så lang tid skaper usikkerhet for legene og dermed også fare for at en ikke gir beskjed om uheldige forhold til ledelsen. Spekter sier i en fellesrapport med Legeforeningen, datert 27. oktober 2009: Dette forhold må Legeforeningen eventuelt ta opp med myndighetene.
    Hva vil statsråden, som eier av helseforetakene, foreta seg for å endre dette?»
  • Sak nr. 3 [12:37:17]

    Interpellasjon fra representanten Kari Kjønaas Kjos til helse- og omsorgsministeren:
    «I tilsynsrapporten fra Statens helsetilsyn for 2009 blir det vist til at det i løpet av 2008 og 2009 ble gjennomført 56 kontroller i distriktspsykiatriske sentre. I 75 pst. av tilfellene peker Helsetilsynet på lovbrudd. Det er eksempelvis vist til brudd på loven som skal sikre at de pasientene det haster mest med, blir fanget opp og vurdert fortløpende. Dette er uakseptabelt. Når vi ikke klarer å fange opp de mest akutte tilfellene, og det i tillegg i rapporten er vist til at det i mange tilfeller ikke er tatt hensyn til pasientenes individuelle behov, er det åpenbart at tjenesten ikke fungerer som den skal.
    Hvilke konkrete tiltak vil statsråden sette i gang for å sikre at pasientenes rettigheter blir ivaretatt?»
  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 13.27.