Stortinget - Møte tirsdag den 20. april 2010 kl. 10
Sak nr. 1 [10:01:12]
Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om endringer i adopsjonsloven og barnevernloven
Talere
- Hovedinnlegg
Votering i sak nr. 1
Presidenten: Under debatten er det satt fram fire forslag. Det er:
forslag nr. 1, fra Solveig Horne på vegne av Fremskrittspartiet
forslag nr. 2, fra Øyvind Håbrekke på vegne av Kristelig Folkeparti og Høyre
forslag nr. 3, fra Øyvind Håbrekke på vegne av Kristelig Folkeparti
forslag nr. 4, fra Trine Skei Grande på vegne av Venstre
Forslagene nr. 1 og 2 er inntatt i innstillingen, mens forslagene nr. 3 og 4 er omdelt på representantenes plasser i salen.
Forslag nr. 3, fra Kristelig Folkeparti, lyder:
«Stortinget ber regjeringen ta initiativ til en gjennomgang av ordningen adopsjon med besøksrett og måten den praktiseres på, så snart tilstrekkelig erfaringsgrunnlag foreligger.»
Forslag nr. 4, fra Venstre, lyder:
«Stortinget ber regjeringen komme tilbake med en revidering av adopsjonsloven basert på de forslagene som kom fram i NOU 2009:21 - til barnets beste.»
Disse forslagene blir i samsvar med forretningsordenens § 30 fjerde ledd ført opp på dagsorden som egen sak i et senere møte.
Det voteres først over forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:
«I
I lov 28. februar 1986 nr. 8 om adopsjon gjøres følgende endring:
§ 1 skal lyde:
§ 1 Adopsjon skjer ved bevilling fra departementet
Kongen kan gi forskrift om at lovens offentligrettslige bestemmelser skal gis anvendelse på Svalbard og fastsette særskilte regler under hensyn til de stedlige forhold.
II
I lov 17. juli 1992 nr. 100 om barneverntjenester mv. gjøres følgende endring:
§ 4-20 skal lyde:
§ 4-20 Fratakelse av foreldreansvar
Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 87 mot 26 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.02.49)Har fylkesnemnda vedtatt å overta omsorgen for et barn, kan fylkesnemnda også vedta at foreldreansvaret i sin helhet skal fratas foreldrene. Blir foreldreansvaret fratatt foreldrene slik at barnet blir uten verge, skal fylkesnemnda snarest ta skritt til å få oppnevnt ny verge for barnet.»
Presidenten: Det voteres så over I under forslag nr. 2, fra Kristelig Folkeparti og Høyre. Forslaget lyder:
«I
I lov 28. februar 1986 nr. 8 om adopsjon gjøres følgende endring:
Ny § 14 a skal lyde:
§ 14 a Besøkskontakt etter gjennomført adopsjon
For adopsjoner som er gjennomført som følge av vedtak etter barnevernloven § 4-20, gjelder virkningene av adopsjonen som følger av § 13 i loven her, med de begrensninger som det eventuelt er truffet vedtak om i medhold av barnevernloven § 4-20 a om besøkskontakt mellom barnet og dets biologiske familie.»
Fremskrittspartiet og Venstre har varslet at de vil støtte forslaget.
Votering:Forslaget fra Høyre og Kristelig Folkeparti ble med 63 mot 50 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.03.24)Presidenten: Det voteres så over II under forslag nr. 2.
Forslaget lyder:
«II
I lov 17. juli 1992 nr. 100 om barnverntjenester mv. gjøres følgende endring:
Ny § 4-20 a skal lyde:
§ 4-20 a Besøkskontakt mellom barnet og dets biologiske familie etter adopsjon
Når fylkesnemnda treffer vedtak om adopsjon etter § 4-20, skal den, dersom noen av partene har krevd det, samtidig vurdere om det skal være besøkskontakt mellom barnet og biologisk familie etter at adopsjonen er gjennomført. Dersom en begrenset besøkskontakt etter adopsjonen er til barnets beste skal fylkesnemnda treffe vedtak om det. Fylkesnemnda må i et slikt tilfelle samtidig fastsette omfanget av kontakten. Blivende adoptivforeldres vurdering skal vektlegges.
Barneverntjenesten i den kommune som har reist saken skal bistå med gjennomføringen av besøkskontakten. Ved avtale mellom barneverntjenesten i de berørte kommuner kan ansvaret overføres til en annen kommune som barnet har tilknytning til.
Et vedtak om besøkskontakt kan kun prøves på nytt dersom særlige grunner tilsier det. Særlige grunner kan blant annet være at barnet motsetter seg kontakt, eller at biologisk familie ikke følger opp vedtaket om kontakt.
Barneverntjenesten kan av eget tiltak bringe et vedtak om besøkskontakt inn for fylkesnemnda for ny prøving etter tredje ledd. Adoptivforeldrene og barnet selv, dersom det har partsrettigheter, kan kreve at barneverntjenesten bringer saken inn for nemnda på nytt.
Fylkesnemndas vedtak om besøkskontakt etter første ledd kan bringes inn for tingretten, jf. § 7-24, av kommunen, den biologiske familien og barnet selv, dersom det har partsrettigheter. Et nytt vedtak etter tredje ledd kan bringes inn for tingretten av kommunen, de biologiske foreldrene, adoptivforeldrene og barnet selv, dersom det har partsrettigheter.»
Presidenten minner om at Høyre underveis i debatten har opplyst at de ved en inkurie står sammen med Kristelig Folkeparti om dette romertallet, og at de ikke ønsker å støtte forslaget.
Votering:Forslag nr. 2 II ble med 107 mot 7 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.04.01)Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt vedtak tillov
om endringer i adopsjonsloven og barnevernloven
I
I lov 28. februar 1986 nr. 8 om adopsjon gjøres følgende endringer:
Ny § 14 a skal lyde:
§ 14 a Besøkskontakt etter gjennomført adopsjon
For adopsjoner som er gjennomført som følge av vedtak etter barnevernloven § 4-20, gjelder virkningene av adopsjonen som følger av § 13 i loven her, med de begrensninger som det eventuelt er truffet vedtak om i medhold av barnevernloven § 4-20 a om besøkskontakt mellom barnet og dets biologiske foreldre.
§ 19 første ledd første punktum skal lyde:
En adopsjon som er gitt og er gyldig i fremmed stat (utenlandsk adopsjon), gjelder her i riket, såframt adoptanten(e) da adopsjonen ble gitt hadde sin bopel i den fremmede stat hvor adopsjonen er gitt.
II
I lov 17. juli 1992 nr. 100 om barnverntjenester mv. gjøres følgende endring:
Ny § 4-20 a skal lyde:
§ 4-20 a Besøkskontakt mellom barnet og de biologiske foreldre etter adopsjon
Når fylkesnemnda treffer vedtak om adopsjon etter § 4-20, skal den, dersom noen av partene har krevd det, samtidig vurdere om det skal være besøkskontakt mellom barnet og biologiske foreldre etter at adopsjonen er gjennomført. Dersom en begrenset besøkskontakt etter adopsjonen er til barnets beste, og adoptivsøkernes samtykke til slik kontakt foreligger, skal fylkesnemnda treffe vedtak om det. Fylkesnemnda må i et slikt tilfelle samtidig fastsette omfanget av kontakten.
Barneverntjenesten i den kommune som har reist saken skal bistå med gjennomføringen av besøkskontakten. Ved avtale mellom barneverntjenesten i de berørte kommuner kan ansvaret overføres til en annen kommune som barnet har tilknytning til.
Et vedtak om besøkskontakt kan kun prøves på nytt dersom særlige grunner tilsier det. Særlige grunner kan blant annet være at barnet motsetter seg kontakt, eller at de biologiske foreldrene ikke følger opp vedtaket om kontakt.
Barneverntjenesten kan av eget tiltak bringe et vedtak om besøkskontakt inn for fylkesnemnda for ny prøving etter tredje ledd. Adoptivforeldrene og barnet selv, dersom det har partsrettigheter, kan kreve at barneverntjenesten bringer saken inn for nemnda på nytt.
Fylkesnemndas vedtak om besøkskontakt etter første ledd kan bringes inn for tingretten, jf. § 7-24, av kommunen, de biologiske foreldrene og barnet selv, dersom det har partsrettigheter. Et nytt vedtak etter tredje ledd kan bringes inn for tingretten av kommunen, de biologiske foreldrene, adoptivforeldrene og barnet selv, dersom det har partsrettigheter.
III
Loven gjelder fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan gi nærmere overgangsregler i forskrift.
Presidenten: Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre har varslet at de vil støtte innstillingen subsidiært.
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.
Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.Presidenten: Lovvedtaket vil bli ført opp til annen gangs behandling i et senere møte i Stortinget.