Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 15. april 2010 kl. 10

Dato:
President: Line Henriette Hjemdal

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:00:32]

    Interpellasjon fra representanten Svein Harberg til forsknings- og høyere utdanningsministeren:
    «Det har over lang tid vært en utfordring i universitets- og høyskolesektoren at vitenskapelig ansatte i altfor stor grad ansettes i midlertidige stillinger. Med opp mot 40 pst. midlertidig ansatte er det mange som har en økonomisk usikker hverdag. Dette vanskeliggjør rekrutteringen, og det er mye som tyder på at ordningen brukes utover det lovens intensjon tilsier. Fra sektoren pekes det på manglende forutsigbarhet som hovedgrunn til bruken av midlertidig ansatte. Sosialistisk Venstreparti har hatt ansvaret for denne sektoren i 4,5 år nå.
    Hvilke tiltak har statsråden og hennes forgjengere iverksatt for å redusere bruken av midlertidige stillinger, hvilken oppfølging gjøres i dag for å skape en bedre situasjon for de ansatte, og vil statsråden komme til Stortinget med en forpliktende nedtrappingsplan for midlertidig ansatte i sektoren?»

  • Sak nr. 2 [10:53:09]

    Interpellasjon fra representanten Svein Roald Hansen til utenriksministeren:
    «Neste tilsynskonferanse for Ikke-spredningsavtalen skal avholdes i mai i 2010. Ikke-spredningsavtalen hviler på tre pilarer: ikke-spredning, nedrustning og tilgang på sivil atomteknologi. Avtalen følges opp gjennom femårlige tilsynskonferanser, og spørsmålet om spredning av masseødeleggelsesvåpen, herunder kjernefysiske våpen, er mer sentralt enn på lenge. Den kommende tilsynskonferansen avholdes i et gunstig internasjonalt klima, men tidligere konferanser har vist at man ikke skal ta noe for gitt. Håpet for konferansen i 2010 er at flere land forstår at avtalen kan bryte sammen hvis den svekkes ytterligere. Dialogen på feltet kan være krevende.
    Hva vil Regjeringen gjøre for at tilsynskonferansen skal få et positivt utfall, og hvilke initiativ vil Regjeringen ta for å hindre at avtalen svekkes?»
  • Sak nr. 3 [12:04:30]

    Interpellasjon fra representanten Erna Solberg til helse- og omsorgsministeren:
    «Etter forslag fra Regjeringen bortfalt refusjonene for poliklinisk fysioterapi i sykehus fra 1. januar 2010, og det er heller ikke anledning til å kreve egenandeler fra pasientene. Mens behandlingstilbud fra andre helsepersonellgrupper nå omfattes av helseforetakenes ISF-ordning, gjelder dette ikke fysioterapi i sykehus. Som følge av dette foretas det nå omfattende kutt i rehabiliteringstilbudet i helseforetakene. Samtidig er det lange ventetider for fysioterapi og andre rehabiliteringstilbud i kommunene, og omleggingen av tilskuddsordningen for fysioterapeuter har forverret situasjonen. Tilbudet om fysioterapi er en viktig del av et rehabiliteringstilbud som gir pasientene mulighet for å mestre hverdag og jobb og leve med kroniske lidelser. Kutt i rehabiliteringstilbud bidrar til økt sykefravær og til økt behov for trygdeytelser og helsetjenester.
    Hva gjør statsråden for å forhindre kutt i tilbudet på dette området?»
  • Sak nr. 4 [12:56:47]

    Interpellasjon fra representanten Anne June Iversen til helse- og omsorgsministeren:
    «Norge er en verdensledende nasjon i forhold til «safety»-kultur, spesielt innen olje og gass. Dessverre synes ikke dette å gjelde helsevesenet. Antallet avvik i pasientforløp er foruroligende høyt. I mellom 20 og 40 pst. av alle pasientforløp begås feil, og ca. 40 pst. av feilbehandlingene skyldes medikamentelle feil, til tross for sikkerhetsrutiner. De fleste avvik skjer i grensesnittene mellom tjenestene. Samhandlingsreformen legger opp til samarbeid, men grensesnittene kan lett åpne seg enda mer for avvik som en konsekvens av manglende ansvarliggjøring for de ulike tjenestenivåene.
    Vil statsråden åpne for å innføre Internett-baserte avviksregistreringsprogram hvor helsetilsatte, brukere og pårørende kan registrere avvik som oppstår, slik at man kan få oversikt over type avvik og omfang samt risiko- og sårbarhetsanalyser med tanke på systematisk forbedringsarbeid?»
  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 13.42.