Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 2010 kl. 10
President: Dag Terje Andersen
Spørsmål 6
Torbjørn Røe Isaksen (H) [13:38:20]: «Det bærende prinsippet i forurensningsloven er «forurenser betaler». Staten var eier av gruvedriften på Søve i Telemark, som etterlot seg en mengde radioaktivt slagg, men har til nå ikke villet ta ansvar for å rydde opp.
Mener statsråden at «forurenser betaler» skal være det bærende prinsipp også når staten selv er part?»
Statsråd Trond Giske [13:38:44]: Ja.
Torbjørn Røe Isaksen (H) [13:38:55]: Da har jeg lyst til å følge opp, og jeg spør statsråden: Hvorfor er det da sånn at staten til nå ikke har tatt det økonomiske ansvaret for oppryddingen etter statens gruvedrift på Søve? Jeg har også lyst til å spørre statsråden om noe konkret. Hvis man går til Per Strand, som er avdelingsdirektør i Statens strålevern, sier han som et generelt prinsipp: «De som har ansvaret når en bedrift har forurenset, er jo først og fremst bedriften selv.»
Det er jo prisverdig at statsråden svarer kort og konsist «ja» på spørsmålet om han godtar prinsippet om at forurenser betaler, også når staten selv er part. Men oppfølgingsspørsmålet håper jeg statsråden vil bruke litt mer tid på. Det er: Hvilke konsekvenser får det? Og: Betyr det – og det håper jeg, det ville være en gledelig dag for velgerne i Telemark – at statsråden nå sier at staten vil ta det fulle økonomiske ansvaret for oppryddingen etter statens egen gruvedrift?
Statsråd Trond Giske [13:39:51]: Det var et forbilledlig konkret spørsmål, derfor var det greit å gi et konkret svar. Prinsippet om forurenser betaler er, som representanten påpeker, et svært viktig miljørettslig prinsipp som kommer til uttrykk i regelverket på miljøfeltet. Formålet med prinsippet er at man skal ta ansvar for de forurensningene man har skapt, men kanskje like mye at man forhindrer og forebygger miljøskader, for man vet at man selv får regningen. Dette er ett av flere sentrale prinsipp i Regjeringens miljøpolitikk, og det skal selvsagt også følges opp når staten er part.
Denne saken som representanten tar opp, er brakt inn for rettsapparatet ved at staten er stevnet. Jeg finner det vanskelig å gå langt inn i sakens elementer når saken faktisk ligger til rettslig behandling. Men jeg er opptatt av at vi finner en minnelig løsning med Telemark fylkeskommune, og håper at denne saken kan løses utenfor rettsapparatet.
Torbjørn Røe Isaksen (H) [13:40:56]: Jeg er veldig glad for at statsråden erkjenner at dette er en politisk sak, først og fremst. Jeg vil minne om at det er et enstemmig fylkesting i Telemark – inkludert Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet – som har sagt at Telemark fylke ikke kan godta at staten bare tilbyr seg å ta halvparten av regninga, når staten har tjent alle pengene på gruvedriften, og når staten også har eid gruven som man har drevet der.
Spørsmålene mine vil være, siden statsråden anerkjenner at dette først og fremst er en politisk sak:
For det første: Vil statsråden sørge for at staten tar det fulle økonomiske ansvaret? Det er en politisk beslutning som man ikke trenger rettsvesenets hjelp til å ta.
For det andre: Mener statsråden det var feil at staten ikke tidligere har tatt det fulle økonomiske ansvaret som følger av forurenser betaler-prinsippet, og på den måten hindret at saken endte opp i rettsvesenet?
Statsråd Trond Giske [13:41:52]: Det er helt riktig at det så langt har vært uenigheter mellom partene om ansvaret i saken. Før min tid som næringsminister har fylkeskommunen fått et tilbud om hvordan dette kunne gjøres. Dette var en gruve som skiftet eier for 40 år siden, slik at dette ligger langt tilbake i tid. Men jeg vil bare si at jeg håper at vi, på tross av stevningen, likevel finner en framforhandlet løsning, og vi vil strekke oss langt for å bidra til det.
Presidenten: Vi går da til spørsmål 7, fra representanten Bård Hoksrud til nærings- og handelsministeren.