Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 2010 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Svein Harberg (H) [11:38:36]: Jeg ser fram til å få svar på følgende spørsmål til finansministeren:

«Endringen av merverdiavgiftsloven fra 1. juli gir nye økonomiske rammer, bl.a. for mange virksomheter som lever av sommertrafikken. Statsråden har lovet å vurdere overgangsordninger på grunn av utfordringen med innføring av avgift etter investeringsperioden og før inntektsperioden. Med mye ledig kapasitet i bygg- og anleggsbransjen må det være et godt tiltak å stimulere til investering nå, og ikke la prosjektene vente på merverdiavgiftsrefusjon neste år.

Vil statsråden i lys av dette komme med stimulerende overgangsordninger omgående?»

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:39:20]: Jeg antar at det representanten sikter til, er en endring av merverdiavgiftsregelverket på kultur- og idrettsområdet som Regjeringen ga i 2010-budsjettet. Der ble det bl.a. sagt at en tok sikte på ikrafttredelse fra 1. juli 2010.

Fordi skissen avvek fra Kulturmomsutvalgets anbefalinger, ble det varslet en ny høring, og høringsnotatet ble sendt ut her om dagen.

Forslaget går i korte trekk ut på at det innføres en avgiftsplikt på 8 pst. for inngangspenger til museer, gallerier, fornøyelsesparker, opplevelsessentra og større idrettsarrangementer. Videre foreslås det at betaling for trening blir avgiftspliktig med 8 pst., forutsatt at treningstilbudet blir levert av en kommersiell aktør. Endringene vil bl.a. medføre at flere næringsdrivende får utvidet fradragsrett for inngående moms på anskaffelser til den avgiftspliktige delen av virksomheten.

I notatet varsles det at det ikke legges opp til å foreslå overgangsordninger. Det er nødvendig bl.a. av hensyn til de avgiftspliktige at det går en viss tid fra endringer varsles og vedtas i Stortinget, til de blir iverksatt. En ulempe ved iverksettelse noen tid etter at forslaget er varslet, er imidlertid at det kan medføre tilpasninger ved at flere aktører venter med større investeringer inntil merverdiavgiftsplikten og fradragsretten inntrer. Aktører som ikke utsetter, eller ikke har mulighet til å utsette investeringene, vil måtte ta med merverdiavgiften i kostnadsgrunnlaget.

Dette kan reise spørsmål om hvorvidt det er behov for overgangsordninger. Enhver overgangsordning reiser imidlertid en rekke prinsipielle og praktiske spørsmål, bl.a. om hvilke typer investeringer som bør omfattes.

Spørsmålet om overgangsordninger må ses i sammenheng med at det, som nevnt, nå legges opp til en utvidelse av merverdiavgiftsgrunnlaget som i stor grad skjermer den frivillige delen av idretten fra avgiftsplikt. Det legges også opp til en egen ordning med momskompensasjon for investeringer i idrettsanlegg fra 1. januar 2010. Dette begrenser behovet for en overgangsordning. Etter min vurdering er derfor behovet for og eventuelle gevinster av å etablere en overgangsordning samlet sett små.

Jeg viser til at det ikke ble etablert overgangsordninger i forbindelse med den generelle innføringen av moms på tjenester i 2001.

Imidlertid vil jeg ikke ta et endelig standpunkt til spørsmålet om overgangsordninger før høringen er gjennomført. Jeg vil komme tilbake til spørsmålet om en eventuell overgangsordning i proposisjonen som jeg tar sikte på å fremme for Stortinget i løpet av vårsesjonen.

Svein Harberg (H) [11:42:12]: Jeg takker for svaret fra statsråden. Det var for så vidt ikke noe nytt der.

Nå er det slik at da jeg sendte inn spørsmålet, var ikke dette høringsnotatet, som ble lovet i januar, kommet på plass. Jeg ventet til januar akkurat var omme. Men denne uken er det kommet, og det er bra.

Jeg regner med at statsråden har såpass mye innblikk i forretningsdrift at han vet at man følger regnskapsåret, og at man planlegger og lager budsjetter i forhold til regnskapsåret. Da ser vel statsråden at det er lovlig sent å komme med hvordan overgangsordningene skal være, «i løpet av vårsesjonen». Det er jo slik at mange av disse virksomhetene bruker våren til å forberede en sommersesong, har inntektene i sommersesongen og slikker sårene – hadde jeg nær sagt – på høsten.

Ser ikke statsråden at en innføring av dette midt på sommeren, når inntektene kommer, rett og slett er med og tar ca. 7 pst. av bruttoomsetningen til disse virksomhetene, og trekker det direkte fra på bunnlinjen?

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:43:12]: Vi skulle ha sendt ut høringsnotatet litt før, men det er jo avklaringer som bør skje før en kan sende ut et høringsnotat. Nå ble høringsfristen relativt kort; vi har satt den til fire uker. Grunnen til det er at dette er et spørsmål som har blitt bredt belyst tidligere, og det betyr at vi i løpet av ganske kort tid får høringsuttalelse fra dem som blir berørt – og muligens også fra andre.

Jeg skal love at vi skal holde et høyt tempo med tanke på å få fram proposisjonen så tidlig som mulig i løpet av våren, men det er ikke mulig for meg nå å gå noe nærmere inn på om vi her vil foreslå konkrete overgangsordninger, selv om jeg ser de problemer som representanten reiser i sitt spørsmål.

Svein Harberg (H) [11:44:05]: Da må vi bare avvente og se.

Nå er det jo slik at noen har satt i gang prosjekter. Blant annet i den landsdelen jeg kommer fra, har vi en dyrepark med masse aktiviteter som har store investeringer i år – jeg vet at det er titalls millioner det dreier seg om for en slik virksomhet. Når en, som jeg sa, attpåtil trekker fra på inntektene – for det er jo realitetene, jeg registrerer at det også er sagt i høringsnotatet at en ikke regner med at en uten videre kan øke prisene – betyr det reduserte inntekter.

Når tiden nå drar ut, regner jeg med at statsråden er enig med meg i at vi ikke ser for oss at vi kan lage stimulerende tiltak, i hvert fall foran denne sesongen – og så må næringen ta det.

Har det vært et alternativ for statsråden å utsette innføringsfristen, til f.eks. neste årsskifte?

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:45:03]: Det siste har vi ikke vurdert konkret, men vi vil at det i utgangspunktet skal gjennomføres fra 1. juli i år. Samtidig vil jeg også vise til at det i høringsbrevet er vedlagt en, riktignok grov, tabell, som viser at de fleste av dem som nå, i hvert fall på generell basis, vil få momsplikt på 8 pst., vil komme bra ut av det. I mange tilfeller vil fradraget for inngående moms overstige det de skal betale i utgående moms. Jeg tror at vi alt i alt har funnet et balansert opplegg, som nå er ute på høring. Men som sagt, vi har ikke vurdert konkret om vi vil utsette iverksettelsen til senere enn 1. juli i år.

: