Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 2010 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Bent Høie (H) [11:31:00]: «Ifølge Stavanger Aftenblad 28. januar 2010 uttrykker sjefen for NATOs Joint Warfare Centre bekymring over Norges vilje til å følge opp vertskapsforpliktelsene i forhold til NATO. Han trekker spesielt frem utfordringene ved å legge ned Madla-leiren. Det er etter dette også blitt kjent at investeringene på Sola flystasjon som var bevilget i 2009, er frosset.

Hva vil statsråden gjøre for å bygge opp igjen NATOs tillit til at Norge vil overholde sine forpliktelser som vertsnasjon for NATOs Joint Warfare Centre på Jåttå?»

Statsråd Grete Faremo [11:31:39]: Innledningsvis vil jeg få vise til at påstandene som kom fram i Stavanger Aftenblad om Norges manglende vilje til å følge opp vertskapsforpliktelsene for Joint Warfare Centre, senere er dementert av sjefen for senteret. Her uttaler han at JWC er meget fornøyd med den støtten Norge gir, og at det ikke pågår noen diskusjoner i NATOs organer om JWCs tilstedeværelse i Norge. Jeg vil understreke at tilstedeværelse av NATO i Norge er svært viktig for denne regjeringen. Forsvarsdepartementet legger derfor stor vekt på at JWC videreføres i Norge.

Vi oppfyller våre vertslandsforpliktelser overfor JWC, og vi vil fortsette å gjøre det også etter at det nasjonale hovedkvarteret på Jåttå er lagt ned. Innkvartering av personell på Madla, som er på trening ved JWC, er ikke en forpliktelse Norge har som del av vertslandsstøtten, men det er enighet om at JWC kan bruke Madla når det er ledig overnattingskapasitet i leiren.

På Jåttå er JWCs nye treningssenter snart klart til bruk. Inkludert IT-systemer har bygget en verdi på om lag 1 milliard kr. Norges andel av dette utgjør rundt 200 mill. kr. JWC blir et av verdens mest moderne treningsfasiliteter og kan trene opptil 550 personer samtidig.

Representanten Høie tar også opp påstander om at investeringsmidler til Sola flystasjon er blitt frosset. Dette er ikke riktig. Tilstedeværelsen av redningshelikopter på Sola ligger fast. Forsvarsdepartementet har godkjent et prosjekt for asfaltering av flyoperative områder på Sola. Det gjenstår enkelte avklaringer rundt inndekningen av de årlige leiekostnadene for disse områdene fordi Justisdepartementet har det helhetlige budsjettansvaret for redningshelikoptertjenesten. Når disse tingene er avklart, vil asfalteringen settes i gang.

Både min forgjenger og jeg har forsikret at Norge vil ivareta sine vertslandsforpliktelser overfor JWC, også etter opprettelsen av Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan. Vi har en god dialog med JWC om dette.

Bent Høie (H) [11:34:01]: Når en har invitert gjester, slik som Norge har gjort når vi har invitert NATO til å ha et av sine europeiske sentre her, er det faktisk ikke verten som skal definere om gjesten føler seg velkommen. Det er det gjesten selv som skal gjøre.

Den kritikken som Korte kom med i møtet med de regionale myndighetene, er bredt gjennomgått i Stavanger Aftenblad. Korte var i det møtet også inne på at den samme bekymring hadde han tatt opp med statsråden i et møte som foregikk tidligere, altså før den 28. januar. Så jeg regner med at statsråden også direkte har fått høre om den typen bekymringer som tas opp.

Det er riktig at det i etterkant har kommet et dementi, men det er knyttet opp til forholdet til det nasjonale hovedkvarteret. Men som statsråden er klar over, både etter sitt møte med Korte og etter oppslaget i Stavanger Aftenblad, går bekymringen langt utover det spørsmålet.

Mitt spørsmål er igjen: Hva har statsråden tenkt å gjøre for å gjenopprette tilliten i NATO?

Statsråd Grete Faremo [11:35:10]: Jeg har hatt gleden av å diskutere, både med Korte og med lederen for ACT, general Abrial, mulighetene som ligger i JWC, og det gode samarbeidet som nå er opprettet også med Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan – eller rettere sagt, et videreført og forsterket samarbeid. Vi snakket også om kostnadene knyttet til forlegning av deltakere på kurs i Stavanger-området, og vi snakket om den muligheten som ligger i Madla leir. Jeg bekreftet også at vi var innstilt på å jobbe sammen for å sikre gode muligheter for dette i framtiden. Slik som det gjøres i dag, må dette ses i sammenheng også med det vi kan kalle øvrige forlegningsmuligheter som finnes i Stavanger-regionen, både hoteller og annet.

Bent Høie (H) [11:36:23]: Det er helt åpenbart at NATO er bekymret over en del av de endringene som nå er underveis, knyttet til Forsvaret i Stavanger-området. Spesielt er det knyttet til Madla-leiren, som statsråden også var inne på.

Korte er veldig tydelig på at Vatne-leiren ligger for langt fra Ulsnes, der hovedtreningen foregår. Igjen er beslutningen også knyttet til at nedleggelsen av rekruttskolen på Madla ikke er gjennomført, og det stilles store spørsmål ved de økonomiske beregningene som er bakgrunnen for en slik flytting.

Vil statsråden på bakgrunn av den bekymringen som NATO har tatt opp med statsråden, og som kommer til uttrykk i Stavanger Aftenblad, og den helhetlige situasjonen rundt flyttingen av rekruttskolen på ny vurdere om det var en klok beslutning?

Statsråd Grete Faremo [11:37:28]: Det er ingen tvil om at kostnadene ved overnatting i Norge er høye, og at det er deltakere fra ulike NATO-land som har uttrykt bekymring over dette. Derfor er det viktig for både meg og mitt departement å prøve å bidra med gode løsninger.

Jeg ser ikke dette så nær knyttet til spørsmålet om nedlegging av Madla leir, som har vært behandlet i denne sal som del av langtidsplanen. Vi må faktisk søke å bidra med løsninger, gode løsninger, også i framtiden. Vi vil fram til 2013 kunne nytte de mulighetene som ligger i Madla leir, men vil også måtte søke å finne løsninger etter dette årstallet, da leiren etter planen blir nedlagt.

: