Stortinget - Møte onsdag den 17. februar 2010 kl. 10
President: Dag Terje Andersen
Spørsmål 11
Sonja Irene Sjøli (H) [12:19:51]: «Statsråden opplyste i spørretimen 10. februar 2010 at Kongsberg sykehus iverksatte flere tiltak for å rette opp avvik ved fødeavdelingen, som ble påpekt i Helsetilsynets rapport fra oktober 2009. Det foreligger nå en redegjørelse for hvilke tiltak som skulle iverksettes, og fremdriftsplanen for disse.
Er statsråden tilfreds med de tiltak som ble igangsatt fra sykehusets side og fremdriftsplanen for iverksetting av disse, i lys av den alvorlige svikten som ble påpekt fra Helsetilsynets side?»
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:20:28]: Jeg ser svært alvorlig på saken ved Kongsberg sykehus. Vestre Viken HF gjorde det eneste rette da de stengte fødeavdelingen midlertidig. Det er et grunnleggende krav at fødeinstitusjoner skal drives forsvarlig. Dersom virksomheten ikke drives forsvarlig, må det skje endringer i tilbudet. Virksomhetene skal ha klare seleksjonskriterier og tilgjengelig kompetanse for å ivareta de fødende som tas imot ved den enkelte avdeling.
Likevel er det slik at vi aldri helt kan sikre oss mot uheldige hendelser. Komplikasjoner kan oppstå akutt og uten forvarsel, men, som jeg presiserte i spørretimen i forrige uke: Når det oppstår alvorlige situasjoner som kanskje kunne vært unngått, må vi vurdere hendelsene og eventuelt endre rutinene for å hindre at dette skjer igjen. Det skal være trygt å føde barn i Norge.
Den aktuelle saken er nå til behandling i Statens helsetilsyn og under politietterforskning. Det vil derfor ikke være riktig av meg å kommentere helseforetakets tiltak og fremdriftsplan for å rette opp avvik ved fødeavdelingen ved Kongsberg sykehus. Jeg avventer Helsetilsynets behandling og politiets etterforskning. Men jeg understreker at sykehusene skal ha systemer som sikrer at pasientene får forsvarlige tjenester i tråd med gjeldende regelverk, og at systemene skal være forankret på ledernivå i hele virksomheten.
Styret i Vestre Viken har bedt administrasjonen om et forslag om å etablere et jordmorsenter ved sykehuset på Kongsberg og en nærmere beskrivelse av prosess og tiltak som må gjennomføres for at fødeavdelingen igjen skal kunne ta imot fødende.
En familie har mistet et barn, og mange fagpersoner er berørt i denne tragiske saken. Det er viktig å ta tak i hendelsen og finne årsaken til den, slik at det ikke skjer igjen, verken på Kongsberg eller ved andre sykehus. Det er sykehusets ansvar å sikre at det finnes gode rutiner, påse at rutinene blir fulgt opp, samt å skape en kultur hvor det er trygt å melde om uønskede hendelser. Vi skal bort fra «syndebukk-kulturen», dvs. at den som utløser hendelsen, blir utpekt som syndebukk. I stedet må vi ta tak i systemet for å finne ut hvordan hendelsen kunne skje. Jeg ønsker derfor at det skal være åpenhet omkring uønskede hendelser ved våre sykehus, og at hendelsene blir brukt til læring og forbedring av helsetilbudet.
Sonja Irene Sjøli (H) [12:23:03]: Det er helseforetakene som har ansvar for å sikre at pasientene får et medisinsk forsvarlig tilbud. Riksrevisjonen har påpekt at styrene i helseforetakene ikke ivaretar sitt ansvar for internkontroll på en god nok måte. Det er også helseforetakenes ansvar å påse at avvik som er påpekt av Helsetilsynet, faktisk følges opp. Likevel påpeker altså Helsetilsynet at sykehusene ikke lærer av feil og derfor gjentar dem.
Jeg har forståelse for at statsråden ikke kan detaljkontrollere alt som skjer i helseforetakene, men hun er, som eier av helseforetakene, den øverste ansvarlige for tilbud i helsetjenesten overfor de folkevalgte. Derfor er det relevant å spørre statsråden om hva statsråden gjør for å sikre at helseforetakene ivaretar krav om medisinsk forsvarlighet i helsetilbudet. I den aktuelle saken ble det påpekt alvorlig svikt allerede i 2009, mens de planlagte tiltakene for å rette opp svikten skulle settes i verk flere måneder senere. I mellomtiden døde altså et barn. Har statsråden tillit til at Helse Sør-Øst og Vestre Viken helseforetak har ivaretatt sitt ansvar for å gi fødende på Kongsberg et medisinsk forsvarlig tilbud?
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:24:17]: Jeg er opptatt av at både internkontroll og kvalitetssystemer er på plass, og spesielt i fødetilbud, som berører så mange.
Så er det slik at Helse Sør-Øst har både internkontroll og kvalitetssystemer til å følge opp helseforetakene sine. Når det gjelder den aktuelle saken, kom det en rapport fra Helsetilsynet som jeg selv overrakte representanten Høie, som stilte meg spørsmål i forrige uke i forbindelse med akkurat det samme tema. Jeg kan jo ikke gå inn og vurdere på hvilken måte dette er fulgt opp i en virksomhet som er under politietterforskning og for så vidt også under etterforskning fra Helsetilsynet. Jeg må avvente dette. Men foreløpig er det tilbudet til dem som skal føde, som er viktig, og det skjer altså ved Sykehuset Buskerud i Drammen.
Sonja Irene Sjøli (H) [12:25:31]: Stortinget har gått inn for et differensiert og desentralisert fødetilbud, men har understreket at kvaliteten må ivaretas. Fra Høyres side ønsker vi å opprettholde et fødetilbud på Kongsberg, men det forutsetter et godt og forsvarlig tilbud til de fødende.
Nasjonalt råd for fødselsomsorg nedla sine verv i november 2007 under henvisning til at svikt i fødselsomsorgen ikke ble fulgt opp i tilstrekkelig grad fra regjeringen Stoltenbergs side. Det er alvorlig. Dette vurderte Helsetilsynet som så alvorlig at nye tilsyn ble iverksatt, og det ble utarbeidet en rapport som ble publisert i mai 2008, med en oppsummering av tilsyn ved de små fødeavdelingene. Det påpekes bl.a. at små fødeavdelinger har store utfordringer med å tilby risikogravide forsvarlig fødselshjelp, og at det er mangelfulle rutiner for seleksjon. Hva gjør statsråden for å forsikre seg om at helseforetakene sikrer et medisinsk forsvarlig tilbud av god kvalitet til alle fødende? For det er faktisk slik at det er helseministeren som til syvende og sist har ansvaret når helseforetakene og de regionale helseforetakene ikke tar ansvaret.
Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [12:26:38]: Det skal ikke være noen tvil om at jeg har et overordnet ansvar, men samtidig er det slik at her er det ulike virksomheter på ulike nivå som også har et ulikt ansvar for å gjennomføre det som er vedtatt politikk.
Når det gjelder fødeavdelingene, er det slik at vi har tre nivåer for fødeavdelinger i Norge: fødestuer, fødeavdelinger og kvinneklinikk. Det påhviler et stort ansvar og gode selekteringssystemer for å kunne selektere hvem som skal føde på de ulike institusjonene. Det er noe vi følger opp.
Parallelt med dette er representanten Sjøli kjent med at det nå foregår et arbeid ute i de regionale helseforetakene, som en oppfølging av den stortingsmeldingen som kom i fjor, mener jeg det var, En gledelig begivenhet, nettopp for å se på fødetilbudet i hele landet. Det er de regionale helseforetakene som følger opp dette. Det arbeidet vil være avsluttet til sommeren.