Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 2. desember 2009 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Harald T. Nesvik til nærings- og handelsministeren, vil bli besvart av justisministeren på vegne av nærings- og handelsministeren.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:33:02]: «Møbelindustrien er sterkt rammet av den krisen som flere eksportbedrifter nå befinner seg i. Dette fremtvinger betydelige endringer i en bransje som til enhver tid må omstille seg ut ifra svingninger i markedet. Dette tilsier at programmet Innovasjon Møbel har vært svært viktig for denne industrien. Det har nå dessverre blitt skapt tvil om hvorvidt dette programmet blir videreført og ikke minst i hvilket omfang.

Vil statsråden sørge for at dette programmet fortsetter på minst samme nivå i 2010 som i 2009?»

Statsråd Knut Storberget [11:33:37]: Jeg svarer altså på vegne av næringsministeren.

Regjeringa ønsker å støtte opp om innovasjon og internasjonalisering av norsk møbelindustri – og den er jo særlig tung og avgjørende på Sunnmøre, det er drevet mye god aktivitet rettet inn mot det å bygge møbler der, og det er fortsatt viktig. Regjeringa har derfor besluttet å videreføre Nærings- og handelsdepartementets finansiering av programmet Innovasjon Møbel. Departementets oppdrag til Innovasjon Norge på dette feltet vil konkretiseres i oppdragsbrevet til selskapet for 2010.

Samtidig er det slik at dette programmet har vært finansiert ved midler både fra Innovasjon Norge og fra industrien sjøl. Videre har midlene fra Innovasjon Norge vært bevilgninger både fra Nærings- og handelsdepartementet og Møre og Romsdal fylkeskommune. For at programmet skal kunne videreføres på samme nivå som tidligere, er man derfor avhengig av at øvrige aktører også opprettholder sin finansiering. Basert på dette vil det være opp til Innovasjon Norge og møbelindustrien å se på mulighetene for og eventuelt konkretisere et videre samarbeid.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:34:45]: Det var i hvert fall hyggelig at justisministeren hadde tid til å svare på vegne av næringsministeren, som sikkert er ute på reise. Det må man ta inn over seg. Jeg forstår selvfølgelig at justisministeren nødvendigvis ikke kan svare på alle detaljer i det som jeg kommer til å spørre om, det har jeg full respekt for. Men det som er viktig at statsråden tar med seg tilbake til næringsministeren og Regjeringen i forbindelse med det videre arbeidet med dette, er at det må komme en rask avklaring. Nå vet jeg ikke når oppdragsdokumentet og brevet vil gå til Innovasjon Norge. I budsjettet som gjelder næringskomiteen, er ikke Innovasjon Møbel nevnt med ett ord, og det er et illevarslende signal.

Så spørsmålet mitt til statsråden er: Kan statsråden si litt om nivået på dette programmet? Dette har variert sterkt gjennom innfasingen og avslutningen av prosjektet. Kan statsråden si noe om hvilket nivå man vil legge seg på i framtiden?

Statsråd Knut Storberget [11:35:53]: Aller først må jeg si at jeg syns det svaret som er kommet nå, er veldig positivt. Vi gjør ofte den greia i politikken at man får et negativt fokus, men jeg må jo si at det er positivt at man nå tar sikte på i oppdragsbrevet at dette tiltaket skal fortsette. Det er jeg veldig glad for. Det tror jeg er veldig viktig. Men jeg må overlate til Næringsdepartementet å utforme det som skal stå i oppdragsbrevet, også når det gjelder omfang, sjøl om jeg legger merke til at departementet nå svarer at man har ambisjoner om å videreføre dette på samme nivå som tidligere.

Jeg skal ta med meg signalene fra representanten Nesvik om at dette fortjener en så rask avklaring som mulig, tilbake til Næringsdepartementet og næringsministeren.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:36:55]: Jeg takker statsråden for svaret. Det er klart at jeg er glad for at det er et positivt svar. Problemstillingen er at man kan ikke si noe – i hvert fall foreløpig – om nivået på denne støtten, ei heller når det vil bli endelig klargjort.

Det er klart at hvis støtten skal bli som – jeg holdt på å si – det haleprogrammet man hadde på slutten, i 2008–2009, på 5 mill. kr, dreier det seg om noe helt annet enn det som var intensjonen i selve programmet, der man ber om 50 mill. kr fordelt over to år, slik at man får omstilt denne bransjen til å kunne bli mer konkurransedyktig i årene som kommer. Jeg tror også at justisministeren, og ikke minst næringsministeren, ser problemene som nettopp denne eksportrettede industrien kommer til å møte i årene som kommer også.

Spørsmålet mitt til statsråden er: Vil statsråden ta et initiativ overfor næringsministeren i den forbindelse også og signalisere at det er viktig å holde støtten på et relativt høyt nivå?

Statsråd Knut Storberget [11:38:04]: Dette skal vi ta med oss. Det er helt åpenbart at møbelindustrien kanskje er en av de mest sensitive industrier – iallfall svært sensitive – i forhold til de svingninger i økonomien som vi har sett. Det har vi sett historisk også: Det har virkelig gått opp og ned med møbelindustrien, enten det er i Sykkylven eller på Stranda eller rundt omkring; vi har sett det på Sunnmøre gjennom mange, mange år. Samtidig som den er sensitiv i forhold til svingninger i økonomien, vet vi også at møbelindustrien har vært en bærebjelke i næringsvirksomheten, særlig på Sunnmøre. Det er helt avgjørende at mye av dette kan videreføres. Så vi skal ta med oss disse signalene.

Presidenten: Da går vi over til spørsmål 8.

: